AfterDawn: IT-alan uutiset

Ranska hyväksyi "kolmen hudin" piraattilain

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 23.9.2009 01:15 Kommentteja (16)

Ranska hyväksyi "kolmen hudin" piraattilain Ranskan parlamentti on hyväksynyt äänin 258-131 nettipiratismin vastaisen lain, joka on tullut tunnetuksi "kolmen hudin lakina". Laki on lajissaan yksi maailman ankarimmista. Lain mukaan netistä musiikin, elokuvien tai pelien laittomasta latauksesta kärähtäneitä voi odottaa nettiyhteyden katkaisu, sakot tai jopa vankila.
Lakiesitys läpäisi parlamentin alahuoneen käsittelyn viime viikolla. Tämän jälkeen parlamentaarinen komitea valmisteli lopullisentekstin, joka hyväksytettiin molemmilla parlamentin huoneilla. Maanantaina vuorossa oli senaatin käsittely, ja tiistaina kansalliskokous käsitteli ja hyväksyi saman tekstin. Lain voimaantulo vaatii enää presidentti Nicolas Sarkozyn allekirjoituksen. Tosin on mahdollista, että laki joutuu vielä uudemman kerran perustuslakivaliokunnan tarkasteltavaksi.

Hyväksytty laki on saanut kutsumanimen "kolmen hudin laki" siitä, että sen mukaan käyttäjää pitää varoittaa kahdesti ennen kuin häntä odottaa rangaistus. Kolmannella kerralla edessä on kevennetty oikeudenkäynti, jossa tuomari voi katkaista piratismista kärähtäneen nettiyhteyden enintään vuodeksi sekä langettaa enintään 300 000 euron sakot ja kahden vuoden vankeusrangaistuksen. Nettipiratismista epäiltyjä ja varoitettuja tarkkailemaan perustetaan uusi virasto, Hadopi.

Laki pistää vastuuseen myös nettiyhteyden omistajat, joille maksimirangaistus on 1 500 euron sakot ja nettiyhteyden katkaiseminen kuukaudeksi. Säädös koskee myös langattomia lähiverkkoja, jotka lain mukaan tulee suojata mikäli haluaa välttyä rangaistuksilta.

Lakia ovat puoltaneet musiikki- ja elokuvateollisuuden edustajat, kun taas kuluttajajärjestöt ovat olleet vahvasti lakiesitystä vastaan. Lakia pidetään edelleen kyseenalaisena perustuslain kannalta ja nettiyhteyden katkaisua kohtuuttomaksi rangaistukseksi, sillä netti on nyky-yhteiskunnassa erittäin tärkeä osa joka päiväistä toimintaa. Lisäksi lain ei katsota juurikaan edesauttavan todellisten piraattien jahtaamisessa, mutta aiheuttavan turhaa harmia ja huolta tavallisille kansallisille.

Ranskan sosialistioppositio on jo ilmoittanut tekevänsä vielä uuden valituksen perustuslakivaliokuntaan.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

123.9.2009 1:55

Korruptio valtaa ranskaa! :D

223.9.2009 2:55

toivottavasti varoitukset tulevat edes varmasti perille esim puhelimitse, eikä mihinkään vaikka isän sähköpostiosoitteeseen jota isä seuraa joka kolmas kuukausi kunnes toinen varotus on jo kerenny tulemaan ilman että kukaan perheessä on tiennyt koko varotuksesta.( siis isän sähköpostiin jos laajakaista on isän nimissä)= D

323.9.2009 6:35
Maade
Inactive

Naurettavaa paskaa taas vaihteeksi..

423.9.2009 6:48

Jos suomeen tulee tämmönen laki ja postin kautta tulee kirjeet niin huhhuh! Pitäs alkaa tehä semmosia paitoja jossa edessä lukee piracy is crime... ja takana ...that´s why im doing it

:D


keskittyisi ennemmin isojen jakajien perään eikä yksittäisten lataajien -.-

523.9.2009 7:49

Kärpänen on näköjään taas helpompi saalis kuin yrittää pyydystää se härkä.

623.9.2009 8:22

ensimmäistä haastetta jännityksellä odotellessa..

723.9.2009 8:42

Mitä tuosta nyt luin niin käsittely pohjautuu vieläkin aika pitkälle siihen,että "syyllinen" kunnes toisin todistetaan. Veikkaan perustuslakivaliokunnan torppausta.

Huvittavinta tässä on että kustannukset tästä laista ovat suurempia kuin piratismistä esitetyt teoreettiset haitat. Jopa suurempi itse to-teollisuuden arvioista. Eli oliko tässä alunperinkään järkeä lanseerata systeemiä joka ei toimi?

823.9.2009 11:21

Uskomatonta, että länsimainen valtio voi hyväksyä tuollaisen lain. Sehän sotii törkeästi ihmisen perusoikeuksia vastaan. Aloitetaan vaikka periaatteesta siitä, että jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Tai oikeudesta puolueettomaan oikeudenkäyntiin.

Ei voi kuin ihmetellä to-mafian valtaa. Saadaan näköjään valtiotkin säätämään lakeja, jotka pyyhkivät kaikilla länsimaisen sivistyksen arvoilla takapuoltaan. Raha ratkaisee, ja sitä noilla järjestöillä tuntuu riittävän.

Perustuslakituomioistuin Ranskassa on toimiva elin, toisin kuin vaikka Suomessa. Kuitenkin rohkenen epäillä, ei olen varma siitä, että sielläkin istuu sen verran voideltua porukkaa, ettei laki sinnekään pysähdy.

Kun laki saadaan viralliseksi mietitään miten kauan tällainen ihmisoikeuksien polkeminen voi jatkua? Varmastikin valitukset ihmisoikeusloukkausista lähtevät ensimmäisten tuomioiden myötä. Onko esim. YK:lla valtaa tällaiseen? Tai voiko EU pakottaa jäsenensä takaisin ihmisoikeuksien kunnioitukseen? Minä en tiedä.

923.9.2009 11:47

New Brave World, here we come!

1023.9.2009 13:35

pyh... paperipalanen...

1123.9.2009 13:50
nbsih
Inactive

Hah! Saadaas katoo joutuuko joku oikeesti telkien taa jonkun piraattipelin latauksesta

1223.9.2009 14:36
masa92
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Uskomatonta, että länsimainen valtio voi hyväksyä tuollaisen lain. Sehän sotii törkeästi ihmisen perusoikeuksia vastaan. Aloitetaan vaikka periaatteesta siitä, että jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Tai oikeudesta puolueettomaan oikeudenkäyntiin.
Lainaus:

Ota huomioon se, että "rikollinen" saa kaksi varotusta ennen kuin yhtään mitään tapahtuu. Eli kyllähän hänellä on riittävästi aikaa muuttaa tekojaan.

Toisin on missä tahansa muussa rikoksessa. Esim. Eihän huumediileriäkään varoiteta ennen kotietsintää...

1323.9.2009 15:11

Miten pitkä tämä nettiyhteyden katkaisu on tekijälle?

"Laki pistää vastuuseen myös nettiyhteyden omistajat, joille maksimirangaistus on 1 500 euron sakot ja nettiyhteyden katkaiseminen kuukaudeksi."

Jos siis nettiyhteyden omistaja ei itse latauksia tee.
En nää kyllä mitään yhteyttä siihen, että koko internettiin pääsy estetään, samoin kuten estettäisiin televisio silti henkilöltä. Ymmärtäisin jos henkilöltä estettäisiin ylenpaattinen lataaminen, mutta netin muu selaaminen ei liity mitenkään to-järjestöille.

1423.9.2009 15:55

Lainaus:

Ota huomioon se, että "rikollinen" saa kaksi varotusta ennen kuin yhtään mitään tapahtuu. Eli kyllähän hänellä on riittävästi aikaa muuttaa tekojaan.

Toisin on missä tahansa muussa rikoksessa. Esim. Eihän huumediileriäkään varoiteta ennen kotietsintää...
Kumpa tämä olisikin perinteinen kotietsintä ja reilu oikeudenkäynti, jossa rangaistukset vastaavat vahinkoa.

1523.9.2009 16:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Uskomatonta, että länsimainen valtio voi hyväksyä tuollaisen lain. Sehän sotii törkeästi ihmisen perusoikeuksia vastaan. Aloitetaan vaikka periaatteesta siitä, että jokainen on syytön kunnes toisin todistetaan. Tai oikeudesta puolueettomaan oikeudenkäyntiin.

Ei voi kuin ihmetellä to-mafian valtaa. Saadaan näköjään valtiotkin säätämään lakeja, jotka pyyhkivät kaikilla länsimaisen sivistyksen arvoilla takapuoltaan. Raha ratkaisee, ja sitä noilla järjestöillä tuntuu riittävän.

Perustuslakituomioistuin Ranskassa on toimiva elin, toisin kuin vaikka Suomessa. Kuitenkin rohkenen epäillä, ei olen varma siitä, että sielläkin istuu sen verran voideltua porukkaa, ettei laki sinnekään pysähdy.

Kun laki saadaan viralliseksi mietitään miten kauan tällainen ihmisoikeuksien polkeminen voi jatkua? Varmastikin valitukset ihmisoikeusloukkausista lähtevät ensimmäisten tuomioiden myötä. Onko esim. YK:lla valtaa tällaiseen? Tai voiko EU pakottaa jäsenensä takaisin ihmisoikeuksien kunnioitukseen? Minä en tiedä.

Rahallahan sitä saa nykyää lain ostettuu kätevästi :)

1627.9.2009 1:55

Tuo laki tietää vain lisääntyvää sisällön kryptausta, tiedostojen uudelleen nimeämistä jne. ...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman (23.3.2018 11:36)
Automaattisesti toistuvat ja ääntä sisältävät videot ovat olleet aivan liian kauan nettikäyttäjien kiusana, mutta nyt tämä ongelma ratkeaa vihdoin. Google aikoo nimittäin estää Chrome-selaimensa ....
Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee (23.3.2018 10:55)
Mobiililaitteiden suorituskyvyn nopeaa kasvua on markkinoitu kovilla mainoslauseilla – jo viitisen vuotta puhuttiin kuinka laskentateho yltää konsoleiden tasolle. Teknisesti mobiilipelit ovat ....
OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään (23.3.2018 10:14)
Kevätaurinko ja föhntuuli alkaa hiljalleen lämmittää Suomea, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä että OnePlussan uuden puhelimen esittelyä ei tarvitse odotella enää kovin pitkää aikaa. Niinpä ....
Kopterit saapuvat rakennustyömaille – Komatsu aikoo käyttää koneiden etäohjaukseen Kopterit saapuvat rakennustyömaille – Komatsu aikoo käyttää koneiden etäohjaukseen (23.3.2018 09:58)
Suurelle yleisölle lennokit ovat tuttuja näyttävien, lintuperspektiivistä kuvattujen videoiden kautta, mutta miehittämättömille lennokeille on kysyntää muuallakin. DJI on keskittynyt tähän asti ....
Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla (22.3.2018 21:20)
Monikansallinen teleoperaattori Telia osti jääkiekon Liigan (ent. SM-liiga) jakeluoikeudet hiljattain, ja on kertonut viimeisen viikon aikana maltillisesti tulevista kanavista tapahtumien seuraamiseen. ....

Uutisarkisto