AfterDawn: IT-alan uutiset

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.9.2009 10:57 Kommentteja (1)

Oikeus: DMCA ei vaadi suodatusten käyttämistä Tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit ovat jälleen kokeneet ikävän oikeustappion, kun Yhdysvalloissa voimassa oleva DMCA-laki (Digital Millennium Copyright Act) pelasti Veoh-videopalvelun tekijänoikeusrikoksia koskeneilta syytteiltä.
Juttua tuominneen tuomari Howard Matzin mukaan Veoh ei ole rikkonut mitään lakia, eikä sen tarvitse poistaa automaattisesti tekijänoikeuksia rikkovia videoita sivustoltaan.

Veohin oikeuteen vei Universal Music Groupin (UMG), jonka näkemyksen mukaan sivuston olisi pitänyt käyttää parempia suodatustekniikoita, jotta jo poistettua tai tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä ei voisi laittaa luvatta sivustolle. Nykyisellään Veoh käyttää Audible Magicin toimittamaa tunnistusjärjestelmää, joka ei kuitenkaan tunnista kaikkia musiikkikappaleita oikein, jonka vuoksi tekijänoikeudella suojatun musiikkisisällön luvaton jakelu palvelun kautta on mahdollista.

Matz totesi kuitenkin, ettei DMCA vaadi minkäänlaisen suodatuksen käyttämistä, vaan videosivustojen täytyy ainoastaan vastata oikeudenhaltijoiden lähettämiin poistopyyntöihin.

UMG oli pettynyt tuomarin päätökseen, ja musiikkijätti ilmoittikin heti päätöksen jälkeen valittavansa tuomiosta, koska nykyisen päätöksen valossa levy-yhtiö ei voi suojella artistiensa etuja riittävän hyvin.

Tekijänoikeusjärjestöille ja mediajäteille DMCA:n tarjoama suoja on ongelmallinen asia, sillä sen johdosta monilta videosivustoilta löytyy runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota ei niillä kuuluisi olla. Tekijänoikeusloukkauksista pitää DMCA-lain mukaan valittaa palvelun ylläpitäjille, jolloin tekijänoikeuksia loukkaava sisältö pitää poistaa jakelusta. Internetissä on kuitenkin satoja videosivustoja, joihin ilmaantuu päivittäin yhteensä satoja tuhansia videotiedostoja, joten sivustojen jatkuva valvominen ja poistopyyntöjen lähettäminen ei ole enää riittävä toimi luvattoman jakelun estämiseksi.

Monet videosivustot ovatkin ottaneet käyttöön tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkova sisältö pyritään tunnistamaan automaattisesti. Tällöin saman sisällön lähettäminen palveluun hankaloituu, mutta koska kyseiset tunnistusmenetelmät eivät ole aukottomia, eivät ne ratkaise luvattoman jakelun ongelmaa.

Edellinen Seuraava  

1 kommentti

115.9.2009 15:22

Meinasin revetä tuohon valituksen syyhyn. Mistä lähtien levy-yhtiöt on aatelleet artistien etuja rahan sijasta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla Telian jääkiekon Liiga-lähetykset näkyvät vuosikymmenen vanhalla teknologialla (22.3.2018 21:20)
Monikansallinen teleoperaattori Telia osti jääkiekon Liigan (ent. SM-liiga) jakeluoikeudet hiljattain, ja on kertonut viimeisen viikon aikana maltillisesti tulevista kanavista tapahtumien seuraamiseen. ....
Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi Suomessa myytävä Galaxy S9 on selkeästi jenkkimallia hitaampi (22.3.2018 20:56)
Galaxy S9:stä, kuten niin monesta sitä edeltäneestä Galaxy S -mallista, löytyy kaksi eri versiota. Tässä tapauksessa emme puhu normaali- ja plus-kokoisista laiteversioista vaan järjestelmäpiirieroista. ....
Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin Samsungin uusi piiri tuo tekoälyn ja paremmat kameraominaisuudet halvempiin älypuhelimiin (22.3.2018 20:30)
Samsung on esitellyt uuden Exynos 9610 -järjestelmäpiirinsä, joka on tarkoitettu ylemmän keskisarjan mobiililaitteisiin. Kyseinen piiri on Galaxy S9:stä löytyvän Exynos 9810 -piirin pikkuveli ....
Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä Seuraavan Galaxy Noten sormenjälkilukija saattaa olla näytössä (22.3.2018 19:07)
Sormenjälkilukija on ollut muutaman vuoden ajan ominaisuus, joka löytyy liki kaikista vähänkään paremmin varustelluista älypuhelimista. Viime vuoden puolivälin tienoilla tosin sen sijainnista ....
Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä Peligrafiikat nousevat uudelle tasolle – GDC:ssä demottiin säteenjäljitystä (22.3.2018 14:04)
Tämän vuoden GDC-pelimessujen yksi suurimmista puheenaiheista vaikuttaisi olevan sädejäljityksen (ray tracing) mahdollistavien työkalujen tuominen pelikehittäjien ja luovan alan tekijöiden saataville. ....

Uutisarkisto