AfterDawn: IT-alan uutiset

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.9.2009 11:50 Kommentteja (3)

Bookabooka keskeytti kirjojen vuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta Oppikirjoja myyvien, ostavien, lahjoittavien ja vuokraavien ilmoitustauluna toimiva Bookabooka on toistaiseksi lopettanut kirjavuokrauksen tekijänoikeusjärjestöjen vaatimuksesta. Osapuolet koittavat kuitenkin yhdessä selvittää toimintamallin, joka mahdollistaisi kirjojen vuokrauksen jatkossakin.
”Tavoitteena on ratkaisu, joka tyydyttää niin lukijoita kuin kirjailijoita ja muita tekijänoikeuksien haltijoita”, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen sanoo.

Tekijänoikeusjärjestöt vaativat viime huhtikuussa Bookabookaa lopettamaan kirjavuokrauksen, koska se niiden mukaan rikkoo tekijänoikeuslakia. Bookabooka tarjoutui maksamaan toistaiseksi kaikki vuokrauksesta saamansa tulot TTVK:n osoittamalle taholle. Tarjous ei kuitenkaan muuttanut asetelmaa, sillä tulojen tilittäminen ei TTVK:n mukaan poista todellista ongelmaa, eli tekijänoikeuksien haltijoilta saatujen lupien puuttumista.

Bookabookan ongelma juontuu tekijänoikeuslaista, jonka mukaan kirjailijoilla ja muilla tekijänoikeuksien haltijoilla on oikeus päättää tuotostensa vuokraamisesta ja lainaamisesta. Bookabookan mukaan on epäselvää, miten lakia tulisi tulkita, eikä ennakkotapausta ole. Bookabooka ei itse omista palvelun kautta myytäviä ja vuokrattavia kirjoja, vaan välittää ainoastaan vuokraajien yhteystietoja.

Bookabookan toimitusjohtaja Vesa Kaartinen kertoo Bookabooka-tiimin pitävän oppi- ja kurssikirjojen vuokrausta niin merkittävänä vaihtoehtona, että kaikki sen mahdolliset esteet on syytä selvittää. Siksi he päättivät myös suostua tekijänoikeusjärjestöjen vaatimukseen ja keskeyttää vuokraustoiminnot selvitysprojektin ajaksi. Teemme kaikkemme, että katkos jäisi mahdollisimman lyhyeksi.

Käyttäjien ei tarvitse välttämättä tarvitse tehdä mitään. Vuokrattavat kirjat vain poistuvat Bookabookan hauista. Halutessaan vuokratarjoukset voi vaihtaa esimerkiksi myynti- tai lainaustarjouksiksi. Muutos on tehtävä viimeistään 21. päivänä syyskuuta.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

111.9.2009 13:44

... tuntuu olevan periaatteesta turhaa vääntämistä.

Ajattelin jo että ymmärsivät lopettaa tämänkin palvelun jahtaamisen, mutta kun ei niin ei.

211.9.2009 13:58

Copyrights are a slap in the face of the public.

312.9.2009 23:16

Näin lukion käyneenä (ja maksaneena) voin sanoa, että valtio voisi ihan hyvin tehdä bitch slapin Otavan ja muiden oppikirjojen tekijöiden naamaan ja sallia Bookabookan. Ja valtiolla olisi jo valmiiksi lakikin tähän, ilmainen koulutus! Lukiossa kävin 80 kurssia ja nopeasti laskettuna kirjoihin meni 2000-3000 euroa koko kolmena vuonna yhteensä ja kun kirjat sain myytyä niin sain enään noin 10€/kirja ja ostaessak irjojen hinnat olivat tyyliin 20-40€/kpl, onko tämä ilmaista opiskelua? Eipä ainakaan minusta ilmaista ole.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto