AfterDawn: IT-alan uutiset

Internet-operaattorit sittenkin lapsenvahdeiksi Britanniassa?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.8.2009 19:25 Kommentteja (11)

Internet-operaattorit sittenkin lapsenvahdeiksi Britanniassa? Tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvattomasti lataavat britit saattavat pian joutua ongelmiin, sillä alkuperäisistä suunnitelmista poiketen Britanniaan aiotaan saada voimaan lait, jotka pakottaisivat internet-operaattorit rankaisemaan tekijänoikeusrikoksia tekeviä asiakkaitaan.
Britannian kulttuuriministeri David Lammy totesi tammikuussa, ettei tämmöistä vahtijärjestelmää luoda, jonka lisäksi kesäkuussa julkaistu Digital Britain -raportti ei ottanut kantaa asiaan, vaan se antoi maan teleliikennettä valvovalle Ofcomille aikaa miettiä mahdollisia epäkohtia vuoden 2012 loppuun asti. Tämä aika tuntui kuitenkin kesäkuussa perustetun superministeriön mielestä liian pitkältä, sillä hitaan toiminnan uskotaan vain vahingoittavan oikeudenomistajien etuja, jonka takia asiaan tarvitaan nopea muutos.

Muutosehdotusten valossa internet-operaattoreiden pitää rangaista niitä asiakkaita, jotka tekevät useita tekijänoikeusrikoksia internet-yhteytensä avulla. Rangaistuskeinona voisi olla esim. internet-yhteyden määräaikainen sulkeminen. Luvattomien lataajien etsimisestä ja rankaisemisesta tulevat kulut jaetaan suunnitelman mukaan puoliksi internet-operaattoreiden ja oikeudenhaltijoiden kesken.

Saarivaltion internet-operaattorit eivät ole mielissään uusista suunnitelmista ja operaattoreita edustavan ISPA-järjestön (Internet Service Providers' Association) mukaan tällainen uusien ehdotusten mukainen toiminta rikkoisi Euroopan parlamentin tänä vuonna tekemää päätöstä, jonka mukaan internet on ihmisten perusoikeus, eikä sitä täten saa viedä kokonaan pois.

ISPA on myös raivoissaan siitä, ettei ehdotuksia työstettäessä ole otettu lainkaan yhteyttä internet-operaattoreihin, vaan heidät on sivuutettu konsultointivaiheessa kokonaan.

Huhujen mukaan muutosten taustalla on talousministeri Peter Mandelson, joka puuttui tilanteeseen sen jälkeen, kun hän oli keskustellut asioista mediapomo David Geffenin kanssa. Ministeriö on kuitenkin kiistänyt nämä tiedot.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

125.8.2009 19:47

En olisi yllättynyt, jos vastaava laki olisi voimassa ensi vuonna Suomessa. Sillä erotuksella, että to-mafia maksattaa kaikki kulunsa muille, kuten se on tähänkin asti tehnyt. Eli operaattorin maksettavaksi kaikki kulut ja operaattori perii sitten korkeammat kulut asiakkailtaan laajakaistojen hinnoissa. Muutos nostaisi laajakaistojen hintoja noin 10-20% Suomessa.

Eli jos kun tämä tulee Suomeen maksavat kuluttajat to-mafialle rahaa laajakaista kuukausi maksun yhteydessä. To-mafiaa voittaa jälleen kerran ja maksattaa kaiken muille, mitä se on aina Suomessa tehnyt.

Outoa, että to-mafia voi maksattaa kaikki kulunsa muille juuri Suomessa, eikä kukaan siihen puutu. Alkaa pistämään vihaksi nämä to-mafian toimet Suomessa ja mitta alkaa täyttymään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.8.2009 @ 19:48

225.8.2009 20:24

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2014 @ 10:21

325.8.2009 20:31

"Luvattomien lataajien etsimisestä ja rankaisemisesta tulevat kulut jaetaan suunnitelman mukaan puoliksi internet-operaattoreiden ja oikeudenhaltijoiden kesken."

Puoleksi! Hah! Mikähän estää sen ettei TO järjestöt sitten kokonaan maksa tätä ainoastaan niitä hyödyttävää toimenpidettä?
Voiko häikäilemättömämpää toimintaa ollakkaan, silloinhan kuluttajat maksavat TO järjestöille kuukausimaksua liittymästään!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.8.2009 @ 20:32

425.8.2009 20:46

Toivottavasti ei ihan heti suomeen tule.

525.8.2009 21:15

@TuPP3

Erittäin hyvä pointti. To-mafia aiheuttaa kuluja Englannissa, joista se joutuu maksamaan vain puolet. Suomessa, kun to-mafia aiheuttaa kuluja se maksattaa kaikki muille. Mikäli asia hoidettaisiin oikeudenmukaisesti tulisi to-mafian maksaa kaikki kulut mitä se muille aiheuttaa. Mikä tahansa muu yksilä tai yhtiö tai järjestö tai yhteisö joutuisi maksamaan kaikki kulut mitä se aiheuttaa muille. To-mafia on jostain syystä aina lain yläpuolella taas kerran ja lait eivät sitä koske.

Jos ja kun moinen tulee Suomeen, joskus ensi vuonna niin 10-20% mafiaveroa joutuvat kaikki maksamaan lisää laajakaistasta kuukaudessa. Eli jokainen maksaisi suoraan rahaa to-mafialle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 25.8.2009 @ 21:16

625.8.2009 21:16
WumWum
Inactive

*haukotus*

726.8.2009 7:28

Saarivaltiolla tuntuu olevan aikamoinen into polkea omien kansalaistensa oikeuksia. Juurihan otsikoitiin jossain että voitaisiin siellä asentaa kameroja "ongelma"-koteihin.

Liian vähän luettu Orwellia, ihmisoikeuksia ja käytetty yleistä järkeä. Pelottaa jo nyt että meidän oma Lindenimme saa taas "loistavan" idean.

826.8.2009 12:05

Juuri vahvistetun tiedon mukaan kyseinen laki olisi tulossa voimaan Britaniassa. Eli oikeuslaitos ja poliisi ohitetaan ja to-mafian ilmoitusten perusteella ihmisiltä katkaistaan netti ilman valitusoikeutta. Britania on lähempänä, kuin koskaan to-mafian poliisivaltiota, jossa to-mafialla on Jumalan oikeudet ja to-mafian totuus on ainoa oikea totuus. Pian vastaava on myös Suomessa siitä pitää Antti Kotilainen ja Arto Alaspää ja muut to-mafian edustajat huolen lobbaamalla päättäjiä.

Lainaus:
UK Pirates Face Disconnection, ISPs Object

The latest turn of events with the Digital Britain report isn’t encouraging. Lord Mandelson has reportedly prodded through a proposal to disconnect alleged file sharers, without judicial process, and without waiting for OFCOM to see if such a measure is even needed.
http://torrentfreak.com/uk-pirates-face-...-object-090826/
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.8.2009 @ 12:11

926.8.2009 12:49

"...Euroopan parlamentin tänä vuonna tekemää päätöstä, jonka mukaan internet on ihmisten perusoikeus, eikä sitä täten saa viedä kokonaan pois." - Tähän se lopulta törmää tai sitten Britannia joutunee eroamaan EU:sta ...

1026.8.2009 14:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JBluesP:
"...Euroopan parlamentin tänä vuonna tekemää päätöstä, jonka mukaan internet on ihmisten perusoikeus, eikä sitä täten saa viedä kokonaan pois." - Tähän se lopulta törmää tai sitten Britannia joutunee eroamaan EU:sta ...
Ongelma tuossa on se fakta, että Euroopan parlamentin tekemää päätöstä suositusta ei tarvitse EU-jäsenmaiden noudattaa kansallisessa lainsäädännössä. Sen takia Britaniassa yhteydet poikki piraateilta laki on menossa läpi. Ranskassa laki on mennyt jo läpi ja tulee voimaan ensi vuoden alusta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.8.2009 @ 14:26

1115.10.2009 20:03

Tuntien Suomen päättäjien (siis valtapuolueiden valtaihmisten) linjat tiesin että Suomi ei seuraa muita EU-maita kannabiksen käytön dekriminalisoimisessa/laillistamisessa. Saman tuntemuksen perusteella tiedän että tämä laki tulee täällä läpihuutojuttuna voimaan ja kaikki kritisoivat tahot jätetään yksinkertaisesti ilman mitään huomiota.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto