Oikeusministeriö: Jammie Thomasin korvaussumma on kohtuullinen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.8.2009 13:52 Kommentteja (5)

Oikeusministeriö: Jammie Thomasin korvaussumma on kohtuullinen Kesäkuussa Yhdysvalloissa asuva Jammie Thomas määrättiin maksamaan 1 920 000 dollarin eli noin 1,35 miljoonan euron edestä vahingonkorvauksia, koska hän oli jaellut internetissä luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia.
24 kappaleesta määrätty jättimäinen korvaussumma tuntui monien mielestä täysin kohtuuttomalta, mutta Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan korvaussumma on perustuslaissa esitettyjen seikkojen mukaan kohtuullinen, eikä sitä tule tämän takia muuttaa.

Päätöksen perusteluissa sanotaan tekijänoikeusrikoksiin liittyvien korvauslakien olevan huolella suunniteltuja ja ne noudattavat perustuslain henkeä, joten Thomasilta voidaan vaatia 80 000 dollarin korvauksia per luvattomasti jaeltu kappale.

Korvauskatto yhden musiikkikappaleen osalta on 150 000 dollaria, joka on Yhdysvaltain kongressin mukaan oikeutettu summa, koska sen avulla voidaan estää useita tekijänoikeusrikoksia. Thomasin asianajajien mukaan näin suuret korvaussummat eivät ole perusteltuja, koska ne ylittävät selvästi aiheutuneen vahingon rahallisen arvon.

Thomasin kohdalla korvaussummasta päätti valamiehistö ja ääniteteollisuuden etuja puolustavan RIAA:n (Recording Industry Association of America) edustaja Jonathan Lamy on sanonut, että tapaus voidaan sopia pienemmällä korvaussummalla, koska RIAA ei halua mitään tiettyä korvaussummaa, vaan järjestölle riittää se, että oikeuslaitos toteaa tekijänoikeuslakia rikkovat tahot syyllisiksi.

Thomasin asianajajat vaativat kuitenkin asiasta kolmatta oikeudenkäyntiä, joten asian käsittely ei näillä näkymin tule päättymään aivan lähiaikoina.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

116.8.2009 14:58

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2014 @ 10:25

216.8.2009 15:15

6volttia, ei ole pakko lukea näitä uutisia. Lue mielummin vaikka iltalehteä.

316.8.2009 15:28

Taitaa jenkkilöide oikeusministeriös olla ihmisiä riia nki palkkalistoil tai muutenvaan hyviä frendei :P korruptio <3

416.8.2009 19:27

Kalliita nämä netti albumit, en osta. Jos kerran 24 kappaleesta, joka on 2 perus CD-levyllistä musiikkia peritään 1,35 miljoonaa euroa niin tällöin yhden levyn hinnaksi tulee 675 000 euroa, ei kannata siis ostaa netistä sitä musiikkia ainakaan näillä hinnoilla.

No riittää sarkasmi. Jos Jammie olisi varastanut kaupasta nämä kaksi albumia niin korvaussumma olisi ollut jotain tyyliin 500 euroa ja/tai linnaa. Mutta on tuo jenkkilän korvaussummat aika hemmetin isoja ja milläköhän niitä on puolusteltu, että saatu läpi? Rahalla? Kyllä, rahalla. Ei muuten tuollaista perustuslakiin saisi paitsi antamalla rahaa muutamalle hyvin valitulle kongressin jäsenelle ja tietysti valamiehistölle.

516.8.2009 19:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Thald0r:
Jos Jammie olisi varastanut kaupasta nämä kaksi albumia niin korvaussumma olisi ollut jotain tyyliin 500 euroa ja/tai linnaa.

Erotuksena se että varastettua albumia ei tässä tapauksessa kopioida ja jaeta tuhansille henkilöille ;)

Onhan nuo kappaleet jaossa netissä vaikka pistäisivät Jammien elinkautiseen, siten täysin turhaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple on valmis ostamaan podcasteja itselleen – Ei tee niillä lainkaan rahaa Apple on valmis ostamaan podcasteja itselleen – Ei tee niillä lainkaan rahaa (17.7.2019 05:56)
Spotify on onnistunut murtautumaan kiusallisen hyvin Applen aiemmin dominoimalle digitaalisen musiikin jakelun markkinoille. Musiikin lisäksi Spotify on päässyt nakertamaan Applen asemaa podcast-lähetyksissä. ....
Helsingin kaupunkipyörät löytyvät nyt suoraan Google Mapsista Helsingin kaupunkipyörät löytyvät nyt suoraan Google Mapsista (17.7.2019 05:41)
Kupunkipyörät ovat suosittuja matkustustapoja suurimmissa kaupungeissa, joissa autoja on niin paljon, että pyörällä lyhyet matkat taittuvat selvästi nopeammin kuin vaikkapa autolla. Pyörien ....
EU antoi sinetin – DNA:n puolikas myydään Norjaan EU antoi sinetin – DNA:n puolikas myydään Norjaan (16.7.2019 18:52)
Keväällä norjalainen Telenor ilmoitti ostavansa osake-enemmistön suomalaisesta teleoperaattori DNA:sta. Telenor osti 54 prosentin osuuden yhtiöstä suurimmilta omistajilta, Finda Telecomsilta ....
Sony julkaisi uuden peilittömän huippukameran: Maailman ensimmäinen 61MP kinokenno Sony julkaisi uuden peilittömän huippukameran: "Maailman ensimmäinen 61MP kinokenno" (16.7.2019 18:06)
Sony on tänään julkistanut uuden Alpha-sarjan kameran, joka tarjoaa maailman ensimmäisenä kamerana 35 mm full-frame-kennon peräti 61 megapikselin resoluutiolla ja taustavalaistuksella. Sony ....
Intel paljasti neuromorfisen laskentapiirin – Avaa ovet uudenlaiselle algoritmikehitykselle Intel paljasti neuromorfisen laskentapiirin – Avaa ovet uudenlaiselle algoritmikehitykselle (16.7.2019 17:52)
Intel on esitellyt tänään kahdeksasta miljoonasta neuronista koostuvan Pohoiki Beach -neurolaskentapiirin, jonka suunnittelun lähtökohdaksi on otettu ihmisen aivojen toiminnan simulointi. Neuromorfisen ....

Uutisarkisto