AfterDawn: IT-alan uutiset

Jungner haluaa Suomen TV-yhtiöille yhteisen nettikaupan

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 13.8.2009 14:28 Kommentteja (8)

Jungner haluaa Suomen TV-yhtiöille yhteisen nettikaupan Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner haluaisi verkkoon suomalaisille räätälöidyn sosiaalisen mediapalvelun sekä verkkokaupan, joka yhdistäisi Ylen, kaupallisten televisioyhtiöiden, elokuva-alan ja itsenäisten tv-tuotantoyhtiöiden tarjonnan yhteen paikkaan. Asiasta uutisoi HS.fi.
Jungner haluaisi nähdä Suomessa iTunesin kaltaisen kauppapaikan, jossa olisi tarjolla kaikkien tuotantoa. "Näin yhteen paikkaan saataisiin ohjattua huomattavasti suurempi määrä ihmisiä, mikä lisäisi rahavirtaa media-alalle", sanoo Jungner, joka on juuri palannut Yhdysvalloista Standfordin yliopistosta huippukoulutuksesta.

Jungner pitää itsestään selvänä, että DVD:t väistyvät ja sisältöä ladataan jatkossa netistä. Myös TV:n katselu siirtyy Jungnerin mukaan nettiin.

Kaupallisilla televisioyhtiöillä on omat nettitelevisionsa ja kauppansa, joiden tarjonta sekä toteutuksen tapa ja taso vaihtelevat. Esimerkiksi MTV3:n verkkokauppa on Katsomo ja Nelosen Ruutu.fi. Kaikkia palveluita yhdistää se, että niiden menestys on ollut kohtalaisen vaatimatonta.

Yhteisestä kauppapaikasta hyötyisivät Jungnerin mukaan rahallisesti eniten tv-ohjelmia tekevät tuotantoyhtiöt. Yle tarjoaisi kauppaan samaa tavaraa kuin se myy tällä hetkellä CD-, DVD- ja VHS-muodoissa.

"Ylen ei ole järkeä rakentaa tällaista palvelua itse, mutta useamman toimijan olisi. Mikään erityinen rahalähde tämä ei Ylelle olisi.", Jungner toteaa.

Verkkokaupan lisäksi Junger kaipaa suomenkielistä YouTuben kaltaista sosiaalista mediaa sekä yhteistä paikkaa, jossa voisi katsoa ilmaiseksi uusia TV-ohjelmia Ylen Areenan kaltaisesta palvelusta.

HS:n haastattelemat mediajohtajat suhtautuvat Jungnerin visioon myönteisesti mutta varauksella. "Olisihan se hienoa, jos suomalaisille olisi tarjolla yhteinen palvelu, josta löytyisi erityisesti suomalaisia kiinnostavia sisältöjä helppokäyttöisessä ja maksujen kannalta luotettavassa muodossa", toteaa Sanoma Entertainmentin toimitusjohtaja Anu Nissinen, joka osallistui Jungnerin kanssa samaan koulutukseen Standfordissa.

"Me emme ole vielä päättäneet virallista kantaamme, mutta se aiotaan muodostaa lähiaikoina."

Nissinen näkee Jungnerin nettikauppaehdotuksessa on paljon hyvää. Hänen mukaansa palvelun pitäisi kuitenkin olla sellainen, ettei se estä kilpailua. Britanniassa kilpailuviranomainen on jo kieltänyt vastaavan hankkeen. "Yksi ongelma on se, miten kaupallisten ja Ylen intressit saadaan sovitetuksi yhteen. Tärkeintä on se, että tarjoamme sellaista, mitä kuluttajat todella haluavat."

MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara taas pitää Jungnerin ehdotusta isänmaallisena. "Ongelma olisi se, että näin Yle käytännössä tulisi kaupalliseen toimintaan mukaan. Tämä on uusi ajatus, enkä lämpene ihan heti", Karhuvaara pohtii HS:lle.

TV-tuotantoyhtiö Moskito Groupin toimitusjohtaja Roope Lehtinen pitää Jungnerin ehdotusta "ihan järkevänä" ja houkuttelevana etenkin itsenäisille tuotantoyhtiöille. Hänen mukaansa helppo, laillinen ja kattava verkkosivusto- ja kauppa voisi hyvinkin houkutella kuluttajia.

Lehtinenkään ei usko idean toteuttamiseen kovin helposti, vaan näkee siinä suuria haasteita. Hän arvioi, että kaupalliset yhtiöt olisi saatava ehdottomasti mukaan, mutta niillä on jo omat nettitelevisiohankkeensa ja omat brändit. Hän pitää epärealistisena, että televisioyhtiöt luopuisivat omista brändeistään nyt, kun televisio siirtyy yhä enemmän nettiin.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

113.8.2009 14:39
WumWum
Inactive

Tällä hetkellä parhaiten toimii ruutu.fi. Mainokset tosin on ihan turhia ja ärsyttävät. Kyllä isi Jungner on viettänyt liian pitkään jenkeissä. Kaukainen haave tämä esitetty mielikuva. Kunhan saisivat tietoliikenneyhteydet ja teräväpiirron viimein Ylellä kuntoon, niin katotaan sitten.

213.8.2009 14:51

Mä olen itse monasti miettinyt, että miks ei vois olla yks yhteinen leikkipuisto? Kun kyllä sille olis käyttäjiä ihan varmasti! Olis vaikka joku ohjelma pohjainen josta, vois vapaasti kuukausimaksua vastaan katsoa haluamiaan ohjelmia. Sitten esim jotkut elokuvat, maksais erikseen lisää... Olis myös yks ja ainut video formaatti. Sekä sisältö ei olisi DRM suojattua. Silloin se saisi todellapaljon kannatusta. Näin ainakin itse uskoisin.

P.S: On ne vihdoin tuon tajunnet, ihan johtoportaan tasollakin! Ei siihen kauaa mennyt, vähän vain jäljessä tulevat...

313.8.2009 17:02
SotaOrava
Inactive

Jaaha... taas ollaan pyörääkeksimässä uudelleen... ja meidän poloisten verorahoja tuhlaamassa. Paljonko tällä kertaa ? 10M ? 20M? Mitäpä jos keskustelisitte Googlen kanssa ja toteuttaisiin Youtubeen oma kanava? Voisipa vaikka toimia varmemmin ja sen voisi löytää myös muutkin kuin suomalaiset...

414.8.2009 1:20

Ja saadaan sillä sitten mediamaksu ainakin tuplatuksi. Käsken kyllä tuommosten pukupellejen suksia kuuseen visioidensa kanssa, tavalliset ihmiset kyllä osaa netissä tallata vaikka eivät nykyselläänkään ole tavarat samassa paikassa eikä maksullisia.

514.8.2009 2:31

"Olisihan se hienoa, jos suomalaisille olisi tarjolla yhteinen palvelu, josta löytyisi erityisesti suomalaisia kiinnostavia sisältöjä helppokäyttöisessä ja maksujen kannalta luotettavassa muodossa" - Siis DRM-esto-sisältöä joka toimii vain Windows-alustoilla ... pah, taas pah, evvk ...

614.8.2009 10:38

Tärkeintä olisi saada sisältö saataville.
Kyllä se katsoja haluamansa löytää, kunhan se on tarjolla.
Aivan sama kuinka monta saittia on, google skannaa ne kaikki.

Ylelläkin on kymmeniä tuhansia tunteja ohjelmaa arkistossaan, jonka tekemisen ja esittämisen kansa on jo maksanut, mutta ei voi siitä nauttia. Yhteisen kulttuuriperimän piiloittelu, nyt kun tekniset keinot sen jakamiseen on ollut jo pitkään, ei ole vastuullista toimintaa.

Enemmän resursseja konvertointiin ja oikeuksien hankkimiseen vanhoille ohjelmille ja kaikki uudet ohjelmat pitäisi tehdä online-oikeuksilla.
Tällä hetkellä YLE poistaa koko ajan jo nettiin laittamiaan videoita mm. uutisia. Miksi?

716.8.2009 9:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SotaOrava:
sen voisi löytää myös muutkin kuin suomalaiset...
We are sorry, but this content is only available from Finland blaa blaa blaa.

83.6.2011 2:56
CrgyHSlJQbEhWrS
Vahvistamaton

ThatÂ’s more than snesbile! ThatÂ’s a great post!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Apple korjaa Sirin tietoturvaongelman, jonka avulla pääsee nyt käsiksi lukitun iPhonen viesteihin Apple korjaa Sirin tietoturvaongelman, jonka avulla pääsee nyt käsiksi lukitun iPhonen viesteihin (23.3.2018 18:41)
Hiljattain Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmästä havaittiin ongelma, jonka hyväksikäyttö mahdollisti viestien sisällön paljastumisen ilman laitteen lukitusta. Kyseessä on Sirin ominaisuus, ....
Google Assistant oppi käyttäjien väliset maksut Google Assistant oppi käyttäjien väliset maksut (23.3.2018 18:20)
Googlen on päivittänyt tekoälyllä toimivaa virtuaaliavustajaansa uudella ominaisuudella, joka helpottaa yksityishenkilöiden välisiä maksuja. Avustaja tuo maksut niin Google Home -alustalle kuin ....
Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman Chromen seuraava versio ratkaisee netin ärsyttävimmän ongelman (23.3.2018 11:36)
Automaattisesti toistuvat ja ääntä sisältävät videot ovat olleet aivan liian kauan nettikäyttäjien kiusana, mutta nyt tämä ongelma ratkeaa vihdoin. Google aikoo nimittäin estää Chrome-selaimensa ....
Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee Applella kova uho – Mobiilipelien ja konsolipelien raja hälvenee (23.3.2018 10:55)
Mobiililaitteiden suorituskyvyn nopeaa kasvua on markkinoitu kovilla mainoslauseilla – jo viitisen vuotta puhuttiin kuinka laskentateho yltää konsoleiden tasolle. Teknisesti mobiilipelit ovat ....
OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään OnePlus 6 -spekulaatiot yltyvät – Tätä se pitää sisällään (23.3.2018 10:14)
Kevätaurinko ja föhntuuli alkaa hiljalleen lämmittää Suomea, mikä tarkoittaa luonnollisesti sitä että OnePlussan uuden puhelimen esittelyä ei tarvitse odotella enää kovin pitkää aikaa. Niinpä ....

Uutisarkisto