AfterDawn: IT-alan uutiset

Piraattipuolue virallinen nyt myös Briteissä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 12.8.2009 18:31 Kommentteja (9)

Piraattipuolue virallinen nyt myös Briteissä Iso-Britannian piraattipuolue, The Pirate Party UK, on sekin nyt virallinen ja vaalikelpoinen puolue. Puolueen verkkosivulla kerrotaan toiminnan jatkuvan niin kauan kuin puoluetta tarvitaan ja kannustetaan toimintaa tähänkin asti tukeneita nyt liittymään puolueen virallisiksi jäseniksi. Puolueen rekisteriotetta voi ihailla täällä.
Piraattipuolueita on popsahdellut pintaan ympäri Eurooppaa, myös toimii Suomessa Piraattipuolue. Suurimman menestyksen on tähän mennessä saavuttanut Ruotsin Piratpartiet, joka nappasi eurovaaleissa 7 prosenttia äänistä ja sai oman edustajansa Euroopan Parlamenttiin. Alle 30-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa Piratpartiet oli kaikkein suosituin puolue. Saksan piraattipuolue Piratpartei taas onnistui saamaan oman edustajansa maan parlamenttiin, kun sosiaalidemokraatteja edustanut Jörg Tauss loikkasikin piraattien puolelle.

Piraattipuolueet ovat syntyneet vastareaktiona mediafirmojen tekijänoikeus- ja medialakilobbauksille. Puolueet toimivat yleensä ns. "yhden asian puolueina" ja valvovat kansalaisten oikeuksia sähköisissä viestimissä ja verkossa. Esimerkiksi Suomen piraattipuolue kuvaa verkkosivuillaan itseään poliittiseksi puolueeksi, joka ajaa erityisesti tekijänoikeus- ja patenttijärjestelmien lieventämistä, sananvapauden ja yksityisyyden suojan turvaamista ja edistyksellisempää tietoyhteiskuntapolitiikkaa. Puolue halua myös kehittää demokratiaa esimerkiksi vaatimalla valtioita ja Euroopan unionia toimimaan nykyistä avoimemmin.

Iso-Britannian piraattipuolue (PPUK) on hyvin pitkälle samoilla linjoilla. PPUK on nimennyt toiminnalleen kolme päätavoitetta: uudistaa tekijänoikeus- ja patenttilakien lievemmäksi; lopettaa hallituksen ja suuryritysten harjoittaman viattomien kansalaisten valvonnan, profiloinnin, jäljittämisen ja tarkkailun sekä varmistaa todellisen sanavapauden säilyminen.

Kaikki eivät suhtaudu piraattipuolueisiin luottavaisesti tai avoimin mielin. Puolueita on syytetty mm. nuorten aivopesusta ja avoimen lähdekoodin kehityksen vaarantamisesta.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

112.8.2009 19:16

Blob, blob, blob! Näin syntyy piraattipuolueita sateella. Onnea toimintaan.

212.8.2009 19:19

Hyvä ja uutisoinnin arvoinen asia mutta miten olisi oikoluku ennen julkaisua... :P

312.8.2009 19:31

Ja näin to-mafioiden tunnelin pää ilman valoa on taas hetken lähempänä :D

412.8.2009 19:42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti dhruan:
Hyvä ja uutisoinnin arvoinen asia mutta miten olisi oikoluku ennen julkaisua... :P
Heh, niinpä. Hauskinta on, ettei tämä uutisoija osaa oikolukea kirjoituksiaan laisinkaan. Tämä nyt oli aivan pohjanoteeraus, mutta tuo aiemmin kirjoiteltu uutinen kännykkäoperaattoreiden suoramarkkinoinnista oli kanssa aika hyvä esimerkki saman tyypin kirjoitustaidosta. Eikä edes tyyppi vissiin ottanut opikseen vaikka sinne itse kommentoin kirjoitusvirheistä.

512.8.2009 19:55

Näyttää kaikkialle syntyvän voita puolueita. Saa vaan nähdä milloin ensimmäinen puolue saa jotain aikaan.

613.8.2009 16:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mcmopo:
Näyttää kaikkialle syntyvän voita puolueita. Saa vaan nähdä milloin ensimmäinen puolue saa jotain aikaan.
Eiköhän se ole nähtävissä seuraavan 7 vuoden aikana, kun päästään parlamentteihin/eduskuntiin mukaan.

713.8.2009 20:53

Ennen nauretiin vihreille. Nyt nauretaan "piraateille". Mutta perässä tullaan, on muutoksen aika (tässä 5-15 vuoden säteellä).

814.8.2009 13:00

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2014 @ 10:24

917.8.2009 17:11

Jaa tämäkö on sitä nuorten aivopesua?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto