AfterDawn: IT-alan uutiset

Kodinelektroniikan kaupassa myllertää muutos

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 11.8.2009 11:26 Kommentteja (11)

Kodinelektroniikan kaupassa myllertää muutos Kodinelektroniikan parissa toimivat liikkeet ovat ajautuneet taloudellisiin vaikeuksiin. Tänä vuonna on nähty ennätysmäärä liikkeiden lopetuksia, konkurssihakemuksia ja saneerauksia, uutisoi Taloussanomat. Alaa ravistelee kuluttajien kukkaroiden nyörejä kiristävä taloustilanne, mutta myös verkkokaupan yleistymisestä aiheutuva rakennemuutos ja digisiirtymän aiheuttama ostokrapula, jonka vaikutuksista kerroimme viime viikolla.
Vaikeuksiin on ajautunut myös digiboksien ja televisioiden maahantuoja Kjaerulff, joka aikoinaan vastasi huippusuositun Topfieldin maahantuonnista. Tanskalaisfirman suomalaisen tytäryhtiön vaikeudet alkoivat digihuuman laannuttua. Viimeinen niitti arkkun oli, kun Topfield perusti viime vuoden alussa Suomeen oman maahantuontiyrityksen Fintopin.

Taloussanomien haastattelema Kjaerulffin maajohtaja Jani Rokala näkee, että yrityksellä oli paljon huonoa tuuria. "Digibokseihin ei tullut ennustettua toista eikä kolmatta aaltoa viime vuoden alussa. Tavaraa jäi paljon varastoon, ja se piti realisoida alle markkinahintaan. Rahaa meni myös huoltoihin, kun Topfield ei suostunut vastaamaan huoltotöistä."

Maahantuojien lisäksi vaikeuksissa ovat eri myyntiketjut, jotka ovat joutuneet sulkemaan liikkeitään. Tänä vuonna Markantalo ja oululainen Serv-IT ovat joutuneet sulkemaan Helsingin ja Tampereen myymälänsä. Myös Onoff kertoi keväällä vetäytyvänsä pois isoista kauppakeskuksista, joissa vuokraneliöt ovat kalliita. Tietoasema taas lopettaa kuluttajakaupan kokonaan, vetäytyy pois Lappeenrannasta ja tiivistää pääkaupunkiseudun viisi myymälää yhteen suureen toimipisteeseen. Tietoasema haluaa keskittyä yrityskauppaan, sillä se sitoo kuluttajakauppaa vähemmän pääomaa.

Kaikkialla ei näy kuitenkaan pelkästään mustia pilviä. Verkkokauppaan panostavat toimijat pärjäävät alalla kohtalaisesti, sillä niiden toiminta on huomattavasti perinteisiin myymälöihin panostavia kustannustehokkaampaa. Suomessa verkkokaupan tunnetuin veturi on Verkkokauppa.com, joka on laajentanut toimintaansa myös muutamaan suureen kivjalkamyymälään.

Verkkokauppa.com näkee kivjalkamyymäläketjujen ongelmat erinomaisena mahdollisuutena vallata lisää markkinoita " Uusjaossa on tänä vuonna yli 200 miljoonan euron edestä liikevaihtoa", Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä arvioi.

Vanhat kodinelektroniikkaketjut pyrkivät nekin löytämään sijansa verkosta. Musta Pörssi on perustanut oman Konebox-verkkokauppaketjunsa viime syksynä. Myös Koneboxilla on yksi kivijalkamyymälä Espoossa, ja Vantaan Mustasta Pörssistä muunnetaan toinen.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

111.8.2009 12:09

No sinne menee niistä liikkeistä ostettujen tuotteiden takuut vai pitäisikö ne valmistajilta saada edelleen?

Onkohan Tietoaseman verkkokaupassa odotettavissa loppuunmyyntihintoja kun pitäisi monitori ostaa mitä sieltä juurikin löytyy...

211.8.2009 13:44

Harmittaa kyllä kovasti toi Serv-it. Pitää toivoa, että se vielä nousisi tuosta uudelleen. Ollut yksi parhaimmista tietokoneliikkeistä koko suomessa.

Tsemppiä omistajalle Ouluun.

311.8.2009 14:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TuPP3:
No sinne menee niistä liikkeistä ostettujen tuotteiden takuut vai pitäisikö ne valmistajilta saada edelleen?

Veikkaisin että tuo sivu antaa helpotusta tuommoisten pohtijoille ;)

http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/yritykselle/virhe/

411.8.2009 16:12

Lamalla on suuri osansa ihmisten ostohalujen kahliintumisessa. Herääkin kysymys, miksi kauppa ei laskenut hintoja? Se on moneen kertaan todettu, että Suomesta ei juuri kannata ostaa mitään ja maksaa sitä +25% suomilisää, varsinkaan laman aikana.

511.8.2009 18:07

Lainaus:
Musta Pörssi on perustanut oman Konebox-verkkokauppaketjunsa viime syksynä
En ole moisesta kuullutkaan ,aika heikosti mainostettu?

611.8.2009 19:16

Lainaus:
Lainaus:
Musta Pörssi on perustanut oman Konebox-verkkokauppaketjunsa viime syksynä
En ole moisesta kuullutkaan ,aika heikosti mainostettu?
Juu ei ole huonosti mainostettu, muutamilla sivustoilal noita koneboxin mainoksia hyppii silmille liiankin kanssa..

Ei niitä hintoja paljoa pysty laskemaan, sen verran pienet volyymit suomessa ettei vain pysty kilpailemaan muun euroopan hintojen kanssa.

711.8.2009 21:01

Paska selitys ja mikä estää kilpailemasta volyymilla muualla?Taitaa olla sama asia kuin Suomessa muillakin aloilla että koska suomalaiset ovat aina maksaneet mitä kehdataan pyytää sillä mennä edelleenkin.Ei vain toimi enään.Sen ovat huomanneet myös Finnair ja lukemattomat muutkin "kioskit" Kärkkäinen uusimpana.

812.8.2009 8:00

Ai se on Mustan pörssin hommeli toi Konebox. Todella mallikas yritys, toivottavasti ei mene konkkaan.

912.8.2009 14:57

Mullakaan ei ollut tiedossa, että Konebox on Mustan Pörssin sävellyksiä. Ihan hyvä...

Verkkokauppoja, joilla on myös kivijalat olisi hyvä saada lisää.

1013.8.2009 15:43

Täh, en kyllä ymmärrä miten on voinut olla huomaamatta koneboxin mainoksia. Koneboxin robottiukko hyppii tasaisin väliajoin telkkarissa ja esim. muropaketissa pyörii todella usein koneboxin bannerit. Noh, riippu kai mitä medioita seuraa ja misssä surffailee :)

1113.8.2009 21:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Paska selitys ja mikä estää kilpailemasta volyymilla muualla?Taitaa olla sama asia kuin Suomessa muillakin aloilla että koska suomalaiset ovat aina maksaneet mitä kehdataan pyytää sillä mennä edelleenkin.Ei vain toimi enään.Sen ovat huomanneet myös Finnair ja lukemattomat muutkin "kioskit" Kärkkäinen uusimpana.
Ei taida olla sulla paljon käsitystä kodinkoneliikkeiden katteista tällähetkellä. Rautakate on hädin tuskin 5 pinnaa, osa kamasta menee ulos alle omien. Raha tulee jälkihyvityksinä ja provikkapalkkaiset myyjät kiittää kun omaan pussiin ei tule mitään. Hienoa kuunnella "asiantuntijoiden" kitinää kun on hinnoissa ilmaa ja ainakin puolet pitää saada pois. Toivottavsti Suomessa joskus luovutaan tosta vitun kitinävitinätinkaamiskultturista. Kai se on turha luulo....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto