AfterDawn: IT-alan uutiset

Vihreästä domainista väännetään kättä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.8.2009 21:28 Kommentteja (5)

Vihreästä domainista väännetään kättä Kaksi ympäristöjärjestöä, kanadalainen Big Room sekä yhdysvaltalainen Dot Eco kisaavat siitä, kumpi pääsee hallitsemaan .eco-ympäristöverkkopäätettä. Molemmilla organisaatioilla on halu päästä hallitsemaan vuonna 2010 avattavan .eco-domainin käyttöä, mutta hieman eri periaattein ja painotuksin.
Ahkera ympäristön puolestapuhuja, yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ilmaisi aiemin tänä vuonna tukensa kalifornialaiselle Dot Ecolle. Dot Econ toiminta-ajatuksena on myydä .eco-päätteisiä osoitteita ja rahoittaa kertyneillä varoilla ympäristöjärjestöjä. Organisaatio on jo tehnyt Sierra Clubin ja Alliance for Climate Protectionin kanssa sopimukset, joilla järjestöjen toimintaa rahoitettaisiin.

Big Roomin toiminta-ajatus perustuu sekin .eco-päätteisten osoitteiden myymiseen ja sitä kautta kertyvien varojen ohjaamiseen eri ympäristöprojekteihin. Big Room haluaa kuitenkin jalostaa .ecosta brändin, joka olisi muutakin kuin pelkkä uusi domain. Tavoitteena on luoda päätteestä tekijä, jolla ympäristöasiat hyvin hoitavat yritykset voisivat erottua. Osoite annettaisiin käyttöön vain sellaisille yrityksille ja toimijoille, jotka täyttävät tietyt ympäristökriteerit. Osoitteen saaminen voisi edellyttää esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaamista ja julkaisemista.

Big Room ei kuitenkaan aio itse mielivaltaisesti päättää, miten .eco-domainia haluavien vihreyttä mitataan, vaan järjestö haluaa määrittää ja kehittää kriteeristön yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Big Roomin osakkaina ovat mm. WWF International ja Green Cross

Dot Econ perustajiin kuuluvia Minor Childers kertoi BBC Newsille, että myös heidän suunnitelmiin kuuluu asettaa hakijoille jonkinlainen vaatimus osoittaa vihreitä arvoja. Kriteerit eivät kuitenkaan saisi Childersin mukaan olla kovin tiukkoja, vaan esimerkiksi 13-vuotiaan ympäristöasioista kiinnostuneen nuoren yhtä hyvin kuin kansainvälisen yrityksen pitää pystyä luomaan oma .eco-tunnus.

Molemmat organisaatiot hakevat tunnusta ylätason verkkotunnuksia hallinoivalta ICANN:lta. Periaatteessa molemmat organisaatiot voisivat hakea eri ylätason tunnuksia, mutta tällä hetkellä kumpikin osapuolista on kiinnostunut ainoastaan .eco:sta. Verkkotunnus on tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden aikana.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.8.2009 21:55

Hyvä että joitain kiinnostaa luonto :)

210.8.2009 23:14

@1


Puhut asiaa :)

311.8.2009 15:49
WumWum
Inactive

olishan se hienoa, jos maailma olisi erilainen. Puhtaampi ja vähemmän talous painotteinen mutta kun ei ole. Ympäristöllä tehdään bisnestä jopa sen näennäisessä vaalimisessa. Osta .eco domain ja surffaat vihreämmin..what the vuk?

411.8.2009 17:47

oho

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.8.2009 @ 17:49

511.8.2009 17:47

Miksi et voi hyvä ihminen lukea uutista kunnolla??


Osta .eco doimain, tuet ympäristöjärjetöjä..


Voi helvata tätä porukkaa....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa Samsung nostaa Galaxy S9:n hintaa – Näin paljon se maksaa (23.2.2018 15:09)
Sunnuntaina esiteltävästä Samsungin Galaxy S9:stä tiedetään jo lähes kaikki tietämisen arvoinen. Muotoilu, tekniikka ja myynnin aloituspäivä ovat olleet jo hyvän tovin tiedossa. Sen sijaan puhelimen ....
5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan 5G-läppärit rynnivät markkinoille aiemmin kuin luulitkaan (23.2.2018 14:46)
Nokia kokeili aikoinaan millaista kysyntää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvällä kannettavalla tietokoneella on. Markkinat eivät reagoineet 3G-yhteydellä varustettuun kannettavaan erityisen hyvin, ....
SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat SIM-kortit halutaan hävittää kokonaan – iSIMit tulevat (23.2.2018 14:36)
Älypuhelimet ovat tiiviisti pakattuja tietokoneita, joissa uusien ominaisuuksien tai suorituskyvyn lisääminen tarkoittaa lähes aina pinta-alan tarvetta muodossa tai toisessa. Tämän takia älypuhelinvalmistajat ....
1 kommentti
WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen WhatsAppin jättänyt perustaja sijoitti kymmeniä miljoonia kilpailevaan viestisovellukseen (22.2.2018 22:20)
WhatsApp on maailman suosituin viestisovellus, jonka käyttäjämäärissä lähelle pääsee vain toinen yli miljardin käyttäjän viestin, Facebook Messenger. Molemmat omistaa tietysti Facebook, joka ....
Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella Bloomberg: Apple uudistaa AirPods-kuulokkeita parilla tärkeällä ominaisuudella (22.2.2018 21:15)
Applen viime vuoden iPhone-julkaisut toivat merkittäviä uudistuksia yhtiön älypuhelinlinjastoon. Monille iPhone X:n näyttö ja käyttöliittymäuudistukset olivat merkittävin uudistus vuosikausiin, ....
1 kommentti

Uutisarkisto