AfterDawn: IT-alan uutiset

Vihreästä domainista väännetään kättä

Kirjoittaja Ilkka Ketola @ 10.8.2009 21:28 Kommentteja (5)

Vihreästä domainista väännetään kättä Kaksi ympäristöjärjestöä, kanadalainen Big Room sekä yhdysvaltalainen Dot Eco kisaavat siitä, kumpi pääsee hallitsemaan .eco-ympäristöverkkopäätettä. Molemmilla organisaatioilla on halu päästä hallitsemaan vuonna 2010 avattavan .eco-domainin käyttöä, mutta hieman eri periaattein ja painotuksin.
Ahkera ympäristön puolestapuhuja, yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ilmaisi aiemin tänä vuonna tukensa kalifornialaiselle Dot Ecolle. Dot Econ toiminta-ajatuksena on myydä .eco-päätteisiä osoitteita ja rahoittaa kertyneillä varoilla ympäristöjärjestöjä. Organisaatio on jo tehnyt Sierra Clubin ja Alliance for Climate Protectionin kanssa sopimukset, joilla järjestöjen toimintaa rahoitettaisiin.

Big Roomin toiminta-ajatus perustuu sekin .eco-päätteisten osoitteiden myymiseen ja sitä kautta kertyvien varojen ohjaamiseen eri ympäristöprojekteihin. Big Room haluaa kuitenkin jalostaa .ecosta brändin, joka olisi muutakin kuin pelkkä uusi domain. Tavoitteena on luoda päätteestä tekijä, jolla ympäristöasiat hyvin hoitavat yritykset voisivat erottua. Osoite annettaisiin käyttöön vain sellaisille yrityksille ja toimijoille, jotka täyttävät tietyt ympäristökriteerit. Osoitteen saaminen voisi edellyttää esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaamista ja julkaisemista.

Big Room ei kuitenkaan aio itse mielivaltaisesti päättää, miten .eco-domainia haluavien vihreyttä mitataan, vaan järjestö haluaa määrittää ja kehittää kriteeristön yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa. Big Roomin osakkaina ovat mm. WWF International ja Green Cross

Dot Econ perustajiin kuuluvia Minor Childers kertoi BBC Newsille, että myös heidän suunnitelmiin kuuluu asettaa hakijoille jonkinlainen vaatimus osoittaa vihreitä arvoja. Kriteerit eivät kuitenkaan saisi Childersin mukaan olla kovin tiukkoja, vaan esimerkiksi 13-vuotiaan ympäristöasioista kiinnostuneen nuoren yhtä hyvin kuin kansainvälisen yrityksen pitää pystyä luomaan oma .eco-tunnus.

Molemmat organisaatiot hakevat tunnusta ylätason verkkotunnuksia hallinoivalta ICANN:lta. Periaatteessa molemmat organisaatiot voisivat hakea eri ylätason tunnuksia, mutta tällä hetkellä kumpikin osapuolista on kiinnostunut ainoastaan .eco:sta. Verkkotunnus on tarkoitus saada käyttöön ensi vuoden aikana.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

110.8.2009 21:55

Hyvä että joitain kiinnostaa luonto :)

210.8.2009 23:14

@1


Puhut asiaa :)

311.8.2009 15:49
WumWum
Inactive

olishan se hienoa, jos maailma olisi erilainen. Puhtaampi ja vähemmän talous painotteinen mutta kun ei ole. Ympäristöllä tehdään bisnestä jopa sen näennäisessä vaalimisessa. Osta .eco domain ja surffaat vihreämmin..what the vuk?

411.8.2009 17:47

oho

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.8.2009 @ 17:49

511.8.2009 17:47

Miksi et voi hyvä ihminen lukea uutista kunnolla??


Osta .eco doimain, tuet ympäristöjärjetöjä..


Voi helvata tätä porukkaa....

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen firma Nokian kännykkäbrändin takana on nyt yli miljardin arvoinen Suomalainen firma Nokian kännykkäbrändin takana on nyt yli miljardin arvoinen (21.5.2018 16:30)
HMD Global, Suomessa pääkonttoriaan pitävä yhtiö, joka omistaa lisenssit Nokian kännykkämerkkiin, on nyt virallisesti yli miljardin dollarin arvoinen yritys. Sekä peruspuhelimia että Android-pohjaisia ....
Opas: Näin poistat yläreunan kolon OnePlus 6 -puhelimesta Opas: Näin poistat yläreunan kolon OnePlus 6 -puhelimesta (21.5.2018 16:11)
OnePlus 6 sisältää aivan koko etualan peittävän näytön, jossa aivan yläreunassa on kameralle varattu musta lovi/kolo. Onneksi tuon loven saa halutessaan pois - oppaassamme kerromme miten.
2 kommenttia
Kumpi on parempi, OnePlus 6 vai Huawei Honor 10? Kumpi on parempi, OnePlus 6 vai Huawei Honor 10? (20.5.2018 14:05)
Erityisesti Suomessa viimeisten vuosien aikana suosiota ovat nostaneet kaksi älypuhelinfirmaa. Molemmat ovat Kiinasta, ja molemmat haastavat erityisesti Samsungin halvemmilla hinnoilla. Nämä ....
3 kommenttia
OnePlus 6 ensimmäisessä nopeustestissä, päihittää iPhone X:n ja muut kilpailijat OnePlus 6 ensimmäisessä nopeustestissä, päihittää iPhone X:n ja muut kilpailijat (18.5.2018 19:36)
OnePlus esitteli tällä viikolla uuden huippupuhelimen, joka kantaa odotetusti nimeä OnePlus 6. Kiinalaisyhtiö on perinteisesti tuonut huipputason tekniikkaa keskihintaluokan puhelimiin. Vaikka ....
10 kommenttia
Spotify kaatuilee Android-käyttäjillä, syy WiFi-toistossa Spotify kaatuilee Android-käyttäjillä, syy WiFi-toistossa (18.5.2018 18:44)
Spotify-käyttäjät, ja erityisesti sen käyttöä Androidilla harjoittavat, ovat viimeaikoina valitelleet kaatuilusta. Spotifyn viimeisin Android-versio on tuonut sovellukseen bugin, jonka johdosta ....
2 kommenttia

Uutisarkisto