EU-tuomioistuin: Tekijänoikeus voi suojata 11 sanaa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.8.2009 14:10 Kommentteja (10)

EU-tuomioistuin: Tekijänoikeus voi suojata 11 sanaa Tekijänoikeuslakien järkevyyden kyseenalaistaminen jatkui jälleen viime viikolla, kun Euroopan yhteisöjen tuomioistuin päätti, että 11 sanan luvaton kopiointi voi rikkoa tekijänoikeuksia.
Tuomioistuimen päätös liittyy Tanskassa käytävään oikeustaisteluun, jossa vastakkain ovat mediaseurannan sekä media-analyysin kentällä toimiva Infopaq ja sanomalehtiyhdistys DDF (Danske Dagblades Forening).

Infopaq etsii tiettyjä asiakkaidensa ilmoittamia hakusanoja mm. paikallisista sanomalehdistä, jotta nämä asiakkaat voivat seurata helpommin tiettyjä mediassa esiintyviä asioita. Kun Infopaq löytää halutun osuman, lähettää se asiakkaalleen hakusanan lisäksi viisi hakusanaa edeltävää sanaa ja viisi tämän jälkeen olevaa sanaa (yhteensä siis 11 sanaa). Tekstin ohella asiakasta saa tietää mistä tämä tekstipätkä löytyy.

DDF:n mukaan Infopaqin ja muiden yritysten pitää saada erikseen lupa oikeudenhaltijoilta, jos ne haluavat irrottaa ja jaella edelleen 11 sanan mittaisia lauseita Tanskassa julkaistavista sanomalehdistä.Infopaqin mukaan tällaiseen toimintaan ei vaadita lupaa oikeudenhaltijoilta, jonka johdosta tahot päätyivät vääntämään kättä oikeudessa.

Infopaq yritti saada tuomioistuimelta päätöstä, joka olisi todennut etteivät tällaiset lyhyet tekstipätkät kuulu tekijänoikeussuojan alle. Tällöin oikeusjuttu olisi päättynyt nopeasti, mutta uuden tulkinnan myötä EU-maiden on itse päätettävä miten uutisten tekijänoikeuksia kohdellaan tällaisissa tapauksissa.

Jos 11 sanan luvattoman kopioinnin todetaan rikkovan lakia jossain Euroopan maassa, olisi tällä merkittävä vaikutus esim. Google News -palveluun, jonka pitäisi neuvotella jatkossa sopimukset kaikkien paikallisten uutistoimistojen kanssa, jos se haluaisi näyttää otteita näiden sisällöstä palvelussaan.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

13.8.2009 14:45

Ei näin EI näin! Kyllä ne TO mafiat nyt kaikkee keksii

23.8.2009 14:57
Sendo_
Inactive

Kyllä on taas järki kaikonnut tietyltä mafialta...

33.8.2009 15:45

Voi voi, taidampa rekisteröidä sanat : haistakaa paska riaa, mpaa, teosto, eu ja mitään ette asialle voi.

Mitähä tuumaisivat :-p.

43.8.2009 15:45

:DDDDDDDDDDDDD menee jo vähän överiks hommat

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 3.8.2009 @ 15:45

53.8.2009 17:03

Alkaa menemään nämä tekijänoikeusp*skat ihan överiks...

64.8.2009 01:21

Sitten vielä ihmetellään, että jengi ei ota tekijänoikeusasioita tosissaan. He tekevät sen ihan itse. :D

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.8.2009 @ 01:21

74.8.2009 08:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Sitten vielä ihmetellään, että jengi ei ota tekijänoikeusasioita tosissaan. He tekevät sen ihan itse. :D

Nyt veit varpaat suusta.

84.8.2009 19:52
yourJoost
Inactive

niinku stillborn aiemmin kirjoitti, niin se menee ja tavallinen kuluttaja kärsii seuraukset. kyll nua to -mafiat pitäis saaha rotiin . . . . .

95.8.2009 09:37

Nyt ammutaan ohi ja yli niin rankasti TO-mafian puolelta... Ei näin.

109.8.2009 11:31
WumWum
Inactive

On se vaikea tehdä asiat kunnolla heti.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto