AfterDawn: IT-alan uutiset

Luvattomia lataajia kiusannut operaattori muutti toimintaansa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.7.2009 19:33 Kommentteja (8)

Luvattomia lataajia kiusannut operaattori muutti toimintaansa Britanniassa toimiva internet-operaattori Karoo keräsi tänään nopeasti huomiota, kun BBC julkaisi aamusta uutisen, jonka mukaan Karoo on katkonut asiakkaidensa internet-yhteyksiä, jos heitä on epäilty tekijänoikeusrikoksista.
Karoo ei edes varoittanut asiakkaitaan yhteyden katkeamisesta, jonka lisäksi yhteyden saaminen takaisin vaati asiakkaalta nimeä uuteen sopimukseen, jossa asiakas lupaa olla rikkomatta tekijänoikeuksia internet-yhteytensä avulla. Karoolle toiminta ei ole uutta, sillä yritys on katkonut asiakkaidensa yhteyksiä ainakin kahden vuoden ajan.

Karoolla työskentelevä Nick Thompson sanoi aamulla, että toimintatapa on vastuullinen lähestymistapa internetissä tapahtuviin tekijänoikeusrikkomuksiin, mutta monien muiden tahojen mielestä kyseinen toiminta ei ole oikea lähestymistapa ongelmien korjaamiseksi.

Operaattori saikin päivän mittaan runsaasti yhteydenottoja, jonka seurauksena yritys ilmoitti iltapäivästä muuttavansa käytäntöään. Jatkossa yrityksen asiakkaat menettävät yhteytensä vasta kolmannen varoituksen kohdalla, ja jokainen varoitus toimitetaan asiakkaille kirjallisena.

Karoolle internet-yhteyksien väliaikainen sulkeminen ei ole taloudellisesti kannattavaa toimintaa, sillä valvonta ja asiakkaille viestintä sitoo yrityksen resursseja, jonka lisäksi Karoo ei ansaitse rahaa suljetuista yhteyksistä, koska se ei veloita asiakkaita ajasta, jolloin heidän internet-yhteytensä on suljettu.

Britannian nykyinen lainsäädäntö ei pakota internet-operaattoreita katkaisemaan tai valvomaan asiakkaidensa internet-yhteyksiä tekijänoikeusrikosten nojalla. Monet internet-operaattorit huomauttavat kuitenkin asiakkaitaan, jos nämä saavat tekijänoikeusjärjestöiltä tietoja asiakkaidensa luvattomuuksista.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

124.7.2009 19:46
WumWum
Inactive

Se ei ole internet operaattoreiden tehtävä katkaista yhteyksiä. Alan asiantuntijat jo vuosia sitten kertoivat, että seuraavaksi p2p latausten syy vieritetään operaattoreille. Näin on juuri käynyt.

Enemminkin täytyisi kysyä, kuinka tekijänoikeusjärjestöt ja mediasektori voisi muuttua kuluttajia paremmin palvelevaksi?

Minulle p2p tarjoaa helposti ja vaivatta tiedostoja. Voisiko sitä käyttää enemmän kaupallisissa tarkoituksissa?

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24.7.2009 @ 19:49

224.7.2009 20:14

Jännä juttu. Aika rohkeaa operaattorilta alkaa vapaaehtoisesti kiusaamaan asiakkaitaan. On kyllä ihan hyvä, että laittomia latauksia vähän rajoitetaan, mutta kuten aikasemminkin sanottiin, se ei todellakaan ole operaattorien tehtävä. Tai ainakaan ei siinä mitää ideaa ole..?

324.7.2009 20:36
jarppa151
Inactive

jos oma operaattorini edes uhkailisi moisella irtisanoisin sopimuksen välittömästi.

424.7.2009 21:04
neon8
Inactive

Sinäänsä outoa toimintaa operaattorilta.. Kumminkin warettaminen on luonut paljon asikkaita jotka haluavat nopeat yhteydet.. Melkein rohkenisin sanoa että piratismi on operaattoreille ollut kultakaivos.. Enkä yhtään ihmettele että TPB sai yhteyksiään sikäläiseltä operaattorilta huokeaan hintaan :)

524.7.2009 21:19

Ihmetyttää että operaattori on edes tällaiseen toimintaan lähtenyt. Harvemmin mikään firma haluaa omaa oksaansa sahata.

624.7.2009 23:07

Karoo kusee vain omaan nilkkaansa tällaisella negatiivista julkisuutta tuottavalla toiminnalla, on siinä firman johdolla selittelemeistä osakkkeenomistajille miksi myynti takkuaa...

724.7.2009 23:49

Tekisivätpä vaikka sellaisen tempauksen että TO järjestöt itse avustaisi rahallisesti tälläisen toiminnan tappiot...
Taikka sitten TO järjestöt voisi rahoittaa luvallisten lataajien nopean verkon, joka tarjoaisi nopeimmat yhteydet, mutta lataamisesta kiinni jäätyä on bännit sinne ja palattava hitaampiin.

826.7.2009 19:53

"Karoolle internet-yhteyksien väliaikainen sulkeminen ei ole taloudellisesti kannattavaa toimintaa, ... etc." - Niinpä niin, suomen operaattorit ovat tämän ymmärtäneet jo kauan sitten, mutta kait se vaatii tietyn määrän julkista keskustelua ennenkuin se menee jakeluun.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto