AfterDawn: IT-alan uutiset

Elokuvien nettilevittäjät myönsivät tekonsa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 24.7.2009 01:14 Kommentteja (10)

Elokuvien nettilevittäjät myönsivät tekonsa Kerroimme helmikuussa kuinka elokuvia internetin kautta luvatta jaelleet henkilöt olivat jääneet Yhdysvalloissa FBI:n ja Yhdysvaltain salaisen palvelun haaviin. Nyt Yhdysvaltain salaisen palvelu, on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan molemmat heidän nappaamansa miehet ovat myöntäneet syyllisyytensä.
Derek Hawthorne myönsi syyllisyytensä pari viikkoa sitten ja Owen Moody tunnusti luvattoman levittämisen keskiviikkona. Hawthorne oli jaellut internetin avulla luvatta eteenpäin The Curious Case of Benjamin Button (Benjamin Buttonin uskomaton elämä) ja Australia-elokuvia. Moody oli puolestaa jaellut luvatta eteenpäin Slumdog Millionaire -elokuvaa (Slummien miljonääri).

Moody tunnettiin internetissä paremmin Tranceyo- ja Gizmothekitty-nimillä, joiden suojissa hän lähetti The Pirate Bay -sivustolle itse tekemänsä torrent-tiedoston, jonka avulla onnistui elokuvan luvaton lataaminen. The Pirate Bayn ohella Moodyn luoma torrent-tiedosto oli löydettävissä Demonoid- ja Mininova-sivustojen avulla.

Moody latasi Slummien miljonäärin alun perin itselleen Funfile-trakkerin kautta, ja kun hän huomasi elokuvan vielä puuttuvan julkisilta torrent-trakkereilta, päätti hän laittaa sen jakoon julkisesti.

Hawthornen saama tuomio kerrotaan syyskuun 28. päivä ja Moody kuulee oman tuomionsa lokakuun 5. päivä. Molemmat miehet voivat saada toimistaan jopa kolmen vuoden vankeusrangaistuksen ja 250 000 dollarin sakot per luvattomasti jaettu elokuva. Todennäköisesti tuomiot jäävät kuitenkin selvästi maksimista, koska kumpikaan taho ei ole tienannut toimillaan rahaa, jonka lisäksi syyllisyyden myöntäminen on tekijänoikeusjuttujen kohdalla alentanut tuomiota.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

124.7.2009 3:05

Oletin, että United States Secret Service etsii jotain isompia rikollisia, kuten jotain psykomurhaajia, eikä cyber rikollisia.

224.7.2009 3:54
nbsih
Inactive

Voi kuinka naurattaa.. Nämä uutiset ovat niin lystikkäitä että nauran vatsa kippurassa.

324.7.2009 4:10
vatelma
Inactive

250 000 per luvatta jaettu elokuva. Mun mielestähän se pitäs olla se 20dollaria per luvattajaettu leffa koska eihän millään järjellä voi saada yhden leffan tappiota 250k ? Mutta näemmä jenkit pystyy senkin tekemään

424.7.2009 6:03

Lainaus:
250 000 per luvatta jaettu elokuva. Mun mielestähän se pitäs olla se 20dollaria per luvattajaettu leffa koska eihän millään järjellä voi saada yhden leffan tappiota 250k ? Mutta näemmä jenkit pystyy senkin tekemään
Kyseessä on sakko rikoksesta, ei maksu tuotteesta...ei niiden kuulukkaan mennä yksi yhteen. Kyse ei myöskään ollut latauksesta vaan levittämisestä..millä järjellä tuo 20 dollaria olisi sitten hyvä? Ensinnäkkään...kyllä levittämisestä tulee tappioita elokuvan tekijöille...tietysti ne sitä liioittelevat mutta aivan varmasti tekevät hallaa..ainakin suurille yhtiöille..jotkut pienemmät indie p*skat saavatkin ehkä kaipaamaansa julkisuutta mutta se ei päde suurimpiin tuotoksiin. niin olisiko 20 dollaria sinun mielestäsi sopiva "rangaistus"? ..eihän se edes olisi rangaistus... pitää muistaa eritellä mielessä maksu ja rangaistus...maksun suoritat jostain...rangaistus langetetaan sinulle ja sen tehtävä on pistää sinut ymmärtämään ettet tee jotain asiaa toiste :)

ja sitä paitsi, jos niin pässi on että jää kiinni niin maksakoot itsensä kipeäksi

524.7.2009 8:37

Ihan oikein heille. Kannattaa tehdä laittomuuksia. Mielestäni on ihan kohtuullinen rangaistus jos saa 3v vankeutta. Tuo on aivan sama asia kuin varastaminen ja siitäkin saa vankeutta jos on tarpeeksi iso rangaistus.

624.7.2009 11:13
WumWum
Inactive

joo.. oli hyvät jaot. Kiitti.

724.7.2009 12:35

Ikävämpi juttu, kyllä tuntuu lama vaikuttavan kun oikeat rikollisetkin kerta kaikkoaa USA:sta.

824.7.2009 12:54

Näissä tuomioissa kannattaa myös muistaa, että kyseessä on USA. Siellä tuomiot ovat välillä muistakin rikoksista naurettavan kovia. Ymmärrän että murhista, tapoista, raiskauksista jne saa kovia rangaistukia, mutta kun nuo jakavat naurettavan pitkiä tuomioita myös leivän varastamisesta.

924.7.2009 16:30

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Ihan oikein heille. Kannattaa tehdä laittomuuksia. Mielestäni on ihan kohtuullinen rangaistus jos saa 3v vankeutta. Tuo on aivan sama asia kuin varastaminen ja siitäkin saa vankeutta jos on tarpeeksi iso rangaistus.
Leimahtaa pieneltä cyber-natsilta kommenttisi. "Sama asia kuin varastaminen" on kuin suoraan RIAAn tai vastaavien suusta. En ole vielä koskaan kuullutkaan varkaudesta jossa alkuperäinen omistaja ei menetä tuotettaan eikä 100% varmuudella tuotteen ostajia.

1024.7.2009 16:35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ibanez90:
Tuo on aivan sama asia kuin varastaminen ja siitäkin saa vankeutta jos on tarpeeksi iso rangaistus.

Eihän nettilataukset suoranaisesti varastamista ole.

Quote Piraattiliiton sivulta:

"Se on kulttuuriteosten kopioimista ja kopioiden jakamista kansalaisten kesken. Jonkun esineen tai asian varastaminen tarkoittaa sitä, että kyseisen esineen haltija menettää esineen varkaalle, josta tulee sen uusi haltija."

Ja jos on tapaus, jossa jokin henkilö ei missään nimessä ostaisi jotain tuotetta, mutta haluaisi silti kokeilla sitä, ei tuota tappiota millekkään yhtiölle. Tosin suurin osa on niitä jotka eivät vain halua kuluttaa rahaa.
Kyllä ne yhtiöt pärjäävät jos ei nettijakelu pahene ylimittoihin.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto