AfterDawn: IT-alan uutiset

Jopa 10% CD-R-levyistä kärsii lyhyestä eliniästä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.7.2009 13:02 Kommentteja (14)

Jopa 10% CD-R-levyistä kärsii lyhyestä eliniästä Kirjoitettavien CD-levyjen eliniästä on vuosien saatossa esitetty useita erilaisia arvauksia, ja jotkin valmistajat ovat luvanneet levyilleen jopa 120 vuoden elinikää, jos levyjä säilötään oikein. Tech ARP:in julkaiseman testin mukaan 120 vuoden kesto näyttää kuitenkin olevan kaukainen haave, sillä testin perusteella osittainen kuolema korjaa ensimmäisen kymmenen vuoden aikana noin kymmenen prosenttia levyistä.
Tech ARP:in testijoukko koostui noin 170 CD-R-levystä, jotka oli hankittu vuosien 2000-2002 välisenä aikana. Levyjen joukkoon mahtui sekä nimekkäiden valmistajien (kuten Kodak ja Mitsubishi) levyjä että nimettömiä halpalevyjä. Kaikille testatuille levyille oli tallennettu tiedostoja, jonka jälkeen ne oli laitettu säilöön viileään, kuivaan ja pimeään tilaan, josta ne kaivettiin esiin testausta varten.

Testissä levyjä yritettiin lukea kahdella eri DVD-asemalla, ja jos kummallakin asemalla havaittiin virheitä, listattiin levy korruptoituneet kategoriaan. Jos levyn lukeminen ja kopioiminen onnistui virheittä toisella asemalla, vaikka toinen asema epäonnistui samassa tehtävässä, listattiin levy vaikeasti luettavien kategoriaan. 173 testatusta levystä kymmenen oli korruptoitunut ja viiden lukeminen ei onnistunut kuin toisella asemalla.

Korruptoituneiden levyjen joukossa ajan aiheuttaman vahingon määrä vaihteli huomattavasti, sillä osalla levyistä vain muutama tiedosto oli vahingoittunut, kun taas kahden levyn kohdalla koko levyn sisältö oli menetetty, koska DVD-asemat eivät enää tunnistaneet näitä levyjä CD-levyiksi. Merkkilevyt eivät näyttäneet pärjäävän testissä sen paremmin kuin nimettömät halpalevyt, joten CD-R-levyille tallennetut tiedostot kannattaa kyseisen testin perusteella varmuuskopioida välittömästi.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

120.7.2009 13:26

Kaikille testatuille levyille oli tallennettu tiedostoja, jonka jälkeen ne oli laitettu säilöön viileään, kuivaan ja pimeään tilaan, josta ne kaivettiin esiin testausta varten.

Olikohan kaikki levyt testattu heti polttamisen jälkeen?

220.7.2009 13:53

Eiköhän ne ole testattu polttamisen jälkeen.
Tämä onkin se syy miksi varmuuskopiot kannattaa arkistoida nauhoille.

320.7.2009 14:20

omat 90 luvun lopussa poltetut TDK:n levyt toimii vieläkin kun taas joskus 2004-2005 välissä poltetut halpislevyt ja jotkin vähän arvokkaammat aihiot on suurinosa jo lopettanut toimintansa..

420.7.2009 14:24

Itse polttelin joku kymmenisen vuotta sitten muutaman kappaleen jotain Targa merkkisiä CD-R levyjä. Joka toinen on nykyään lukukelvoton.

520.7.2009 14:26

Eräästä vanhemmasta valokuva-varmuuskopio levystä oli jo osa datasta täysin menetetty. Onneksi 10v wanha pc lähti vielä käyntiin, jonka kiintolevyltä sain pelastetuksi valokuvat vielä talteen.

Sen ainakin opin, että cd/dvd levy on täysin epäluotettava varmuuskopiointiin.

620.7.2009 15:47
WumWum
Inactive

Myös kannattaa varmistaa, että poltto on tallentanut datan levylle. Kävi niin, että levy oli aivan kunnossa mutta koneen dvd-aseman ajuri oli niin kökkö, että polttaminen ei onnistunut, vaikka poltto-ohjelma ilmoitti levyn polton onnistuneen.

Mitä hävisi? Vuosien valokuvat, opinnäytetyö, asiakirjoja etc.


Voisin sanoa, että tavaratalojen tyhjät levyt on kauttaaltaan aika fiaskoja. Maxwellin plätyt etunenässä.

720.7.2009 15:59

Suurin osa varmuuskopioistani on TDK:n levyillä, ja ymmärtääkseni ne kaikki ovat vielä toimintakykyisiä.

820.7.2009 16:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti WumWum:
Myös kannattaa varmistaa, että poltto on tallentanut datan levylle. Kävi niin, että levy oli aivan kunnossa mutta koneen dvd-aseman ajuri oli niin kökkö, että polttaminen ei onnistunut, vaikka poltto-ohjelma ilmoitti levyn polton onnistuneen.

Mitä hävisi? Vuosien valokuvat, opinnäytetyö, asiakirjoja etc.


Voisin sanoa, että tavaratalojen tyhjät levyt on kauttaaltaan aika fiaskoja. Maxwellin plätyt etunenässä.
Omalla kohdallani se varmuuskopio CD levy sisälsi vain jpg valokuvia, mutta onneksi tismalleen sama kansio rakenne oli löydettävissä vielä siltä 10v vanhalta pc:ltä. Levyä pystyi siis lukemaan vain osittain.

Syytä en lähde enempää spekuloimaan, miksi dataa oli hävinnyt, mutta nyt en enää ainakaan optisiin levyihin luota lainkaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 16:35

920.7.2009 17:21

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toni2:
Eräästä vanhemmasta valokuva-varmuuskopio levystä oli jo osa datasta täysin menetetty. Onneksi 10v wanha pc lähti vielä käyntiin, jonka kiintolevyltä sain pelastetuksi valokuvat vielä talteen.

Sen ainakin opin, että cd/dvd levy on täysin epäluotettava varmuuskopiointiin.
Minullakin on juuri vanha p2 300 mghz masiina jolla koitan kanssa lukea vanhoja levyä sekä pelaan vanhoja pelejä..cd-kiekko on välillä todellinen murheenkryyni. Mutta olisi kiva tietää mitkä tehtaat ovat "luotettavimpia" tai oikeammin minkä valmistajan levyt pärjäsivät parhaiten.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.7.2009 @ 17:22

1021.7.2009 1:17

nytkö vasta on testi julkastu. tämä on ollu tiedossa jo iät ja ajat.

Tech ARP on myöhässä testinsä kanssa.

suomessa jokunen vuos sitten testattiin kuningaskuluttaja ohjelmassa tämä juttu ja käsiteltiin myös.

1121.7.2009 1:17

nytkö vasta on testi julkastu. tämä on ollu tiedossa jo iät ja ajat.

Tech ARP on myöhässä testinsä kanssa.

suomessa jokunen vuos sitten testattiin kuningaskuluttaja ohjelmassa tämä juttu ja käsiteltiin myös.

1221.7.2009 7:59

Itse joskus vuonna 2003 käytin muutaman paketin BASFin/EMTECin CD-levyjä, joista tuossa jo pari vuotta takaperin huomasin että varmaan joku 60-70 prosenttia levyistä on lukukelvottomia. En tiedä oliko asialla vaikutusta, mutta nuo levyt oli sellaisia että niistä näki normaalissa päivänvalossa läpi. Tuon jälkeen en ole EMTECiin koskenut.

1322.7.2009 9:33

Mahtaako olla olemassa datanpalautusohjelmaa optisille kiekoille, kuten on kovalevyille ja flash-asemille? Saisi itse määrittää onko kiekko CD vai DVD ja minkämallinen, jonka jälkeen ohjelma suoltaisi levyllä olevat bitit välittämättä siitä onko ne alun 100 bittiä, jotka kertovat levyn olevan DVD tms, enää luettavissa oikein.

1423.7.2009 17:14
oappi
Inactive

Omat verbatimit on kyl kestäny aika hyvin, näköjään kannatti investoida muutama lisä penni...

Olisin voinut kertoa ilman suurempaakin tutkimusta, että monet halppis levyt hajoo todella nopeasti. Omalla kohdallani esim mr.platinium levyt kestää sellaset pari viikkoa, jonka jälkeen alkaa tulee virheitä. TDK levyt ei myöskään 10 vuotta sitte säväyttäny, nyky tilannetta en tiedä kun olen tuon verbatimin todennut kestäviksi merkiksi ja käyttänyt vain niitä.

BTW vain alle 6% kaikista levyistä on hajonnut. Tuo 10% on vuoden 2002 tehdyistä levyistä hajonneet joita otettiinkin vain 30 (ja 3 hajosi).


Tuo % on siis aika pieni kun siihen kuuluu ne halppislevytki. Kuitenkin itse olen todennut helpommaksi käyttää ulkoista kovalevyä. Niiden kapasiteetti tuplaantuu kohtuu usein ja todennäköisyys että koneesta irti oleva kiintolevy hajoaa samaan aikaan, kuin käytössä oleva alkaa olemaan aika pieni. Teran ulkosen levyn saa 86€ ja jos haluaa enemmän varmistusta nii ostaa sitten useamman.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto