AfterDawn: IT-alan uutiset

Elokuvateatteri suoratoisti elokuvan BitTorrentin avulla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 12.7.2009 00:11 Kommentteja (10)

Elokuvateatteri suoratoisti elokuvan BitTorrentin avulla BitTorrent-tekniikkaa ei alun perin suunniteltu elokuvien suoratoistoon, mutta Tribler-projektin tekemien muutosten myötä BitTorrent-tekniikka taipui lopulta tähänkin käyttötarkoitukseen.
Suuret mediajätit eivät kuitenkaan ole liiemmin osoittaneet kiinnostustaan Tribleriä kohtaan, vaikka sillä saisi toteutettua erilaisia tilausvideopalveluita, mutta ainakin Norjassa Tribleriin tunnutaan luottavan, sillä Far North Living -laboratorion ensimmäinen projekti siirsi Jonas Rejmanin tekemän Carved-elokuvan Triblerin avulla suoraan paikallisen Aurora Kino -elokuvateatterin valkokankaalle.

2k-resoluutiolla tallennettu digitaalinen elokuva vaatii H.264-muotoon tallennettuna keskimäärin vähintään 19 mbit/s -tiedonsiirtonopeuden, jotta elokuvan katselijat saivat eteensä nykimättömän toistoelämyksen. Tätä varten elokuvaa jakavien torrent-käyttäjien täytyy kuitenkin olla nopeiden internet-yhteyksien päässä, ja testi toteutettiinkin varta vasten luodun torrent-ympäristön avulla, eikä esim. julkisen torrent-trakkerin avulla.

Norjassa tehty kokeilu osoittaa kuitenkin sen, että elokuvat voidaan siirtää internetin avulla suoraan digitaalisiin elokuvateattereihin, eikä digitaalisen elokuvan siirtoon tarvitse käyttää kalliita kiintolevyjä, joiden kopioiminen ja fyysinen kuljettaminen perille tuo oman ylimääräisen vaivansa. Laboratorion työntekijöiden mukaan elokuvia ei kannata myöskään normaalisti suoratoistaa, vaan ne kannattaa aluksi ladata elokuvateatterin palvelimelle, jolloin mahdolliset tiedonsiirto-ongelmat eivät aiheuta harmaita hiuksia kesken elokuvaelämyksen.

Norjan nykyisen elokuvateatteriuudistuksen myötä maan kaikkien elokuvateattereiden pitäisi olla täysin digitaalisia ensi vuoden loppuun mennessä. Täten elokuvien helppo siirrettävyys teattereihin tuo nopeasti huomattavia säästöjä teattereille, joten elokuvien vaihtoehtoisilla siirtotavoilla lienee kysyntää. Lisäksi amatöörielokuvien tekijät voisivat helposti siirtää omat elokuvansa teattereihin P2P-verkkojen avulla, jolloin omia yksityisesityksiä varten ei tarvitsisi tuottaa kallista fyysistä kopiota elokuvasta, vaan kotona editoidun elokuvan saisi sellaisenaan suoraan elokuvateatteriin BitTorrentin avulla.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

112.7.2009 2:04

Ja seuraavaksi tällekkin lyödään karmivat verot...

212.7.2009 2:05

Sitä mä olen ihmetellyt jo pitkään, että miksei myös TV-ohjelmia jaeta eri televisioyhtiöille Internetin välityksellä.

Sen sijaan saamme katsella monista ohjelmista todella huonolaatuisia NTSC-satelliittisignaalista lähtöisin olevia, moneen kertaan konvertoituja ja uudelleenpakattuja lähetyksiä, esimerkiksi Conanin talk-show.

Teräväpiirto on kaukainen haave, mutta hyödynnettäisiin nyt edes hemmetti SD-tekniikka täydellä potentiaalilla, stna.

312.7.2009 13:51

Eikös se olisi yhtä vaivatonta ladata se esim. tuntia ennen esitystä ja poistaa sen jälkeen, ei ainakaan tulisi ongelmia pätkimisen kanssa.

Hienoa että tuodaan esille torrenttien hyötykäyttöä, kun se on vielä rinnastettuna suoraan laittoman materiaalin jakamiseen.

412.7.2009 15:52

Jaaha, nyt taidettiin keksiä uusi tapa katsoa laittomasti leffoja ilman waretusta.Vaikka onhan noita streamattuja leffoja jo netissä, mutta huononlaatusia.

512.7.2009 22:28

Miks tähän tarvii P2P:tä sotkea??
Eikös tuo ois helpompaa esim FTP:llä siirtää nuo filmit?
Tosin jos useampaan teatteriin pitäs samaan aikaan siirtää niin sittten säästäs lähtevässä kaistassa hieman...

613.7.2009 12:49
berethiel
Inactive

Elokuvia voisi näyttää kätevästi ennakkona streamina suoraan kankaalle, niin luvattomat kopiot eivät pääsisi leviämään ennen julkaisupäivää. Huonolaatuisia kamera kopioita ei kukaan jaksa katsella. Tietotekniikkahan on mahdolisuuksia täynnä. Kopiosuojaukset ja warettajien metsästys eivät ole niitä oikeita tapoja, eivätkä ne ole myöskään ne ainoat.

Elokuvateatterit voisivat muodostaa oman torrent yhteisönsä, jonne ei ole muilla asiaa ja elokuvateattereiden laitteet tietysti voisi tehdä sellaisiksi, ettei niistä pysty tiedostoja kaivelemaan ja tietysti siihen jonkinlainen valvonta. Jotainhan tuokin maksaa, mutta kyllä se warettajien metsästys muutenkin maksaa.

Ja kotikatseluun elokuvat voisi tuoda ensin torrent palvelun kautta. ja ne voisi sitten katsoa jollakin laitteella. ja en jälkeen vasta ne tuotaisiin dvd levyillä myyntiin. Piratismi taatusti vähenisi. Kyllähän ne jollakin konstilla varmasti laittomaan levitykseen joutuisivat ennen dvd julkaisuja. Varmasti kuitenkin laillinen katselu kasvaisi ja piratismi vähenisi. Tuotteet olisi helpommin saatavilla laillisesti ja jos hinta olisi kohtuullinen, niin miksipäs en maksaisi varmasti toimivasta tuotteesta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.7.2009 @ 13:05

714.7.2009 21:52

Lainaus:
2k-resoluutiolla tallennettu
eli..?

814.7.2009 22:16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jkaart:
Miks tähän tarvii P2P:tä sotkea??
Eikös tuo ois helpompaa esim FTP:llä siirtää nuo filmit?
Tosin jos useampaan teatteriin pitäs samaan aikaan siirtää niin sittten säästäs lähtevässä kaistassa hieman...
FTP ei käytä tekniikkaa useista lähteistä.. Toki ei ne leffat kai niin järin isoja ole mutta jos meinaa siirtää maailmalle useampaan paikkaan kerralla ni menee hetki.. Kun taas vaikka suomessa jakaja laittaa jakoon ja kaikki teatterit jakaa sen toisilleen niin siinä käytetään kaikkien linjoja jakamiseen joka ei sit taas kuormita vain sitä yhtä linjaa..

Asus Rampage 3 Xtreme|Core i7 930 @ 4 GHz + NH-D14|GTX 460 Hawk SLi|6Gigs 1600MHz DDR3|60Gig Corsair SSD| Mozard TX Kotelo

917.7.2009 20:03

Olis se kyllä kätsöä, jos elokuvateatterit sais uudet elokuvansa digitaalisessa muodossa torrentin kautta suoraan studioilta. Säästyis filmien lähetyskulut ja olis varmaan aika helppookin. Elokuva vaan ladattais salasanoja ja muita varmenteita vastaan studiolta vaikka päivää ennen ensi-iltaa niin varmasti levityskin olis hieman nopeampaa.

1022.8.2009 16:03

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti TuPP3:
Eikös se olisi yhtä vaivatonta ladata se esim. tuntia ennen esitystä ja poistaa sen jälkeen, ei ainakaan tulisi ongelmia pätkimisen kanssa.
Eikös tuossa sellaiseen viitatakin (ainakin niin itse tulkitsin):
"Laboratorion työntekijöiden mukaan elokuvia ei kannata myöskään normaalisti suoratoistaa, vaan ne kannattaa aluksi ladata elokuvateatterin palvelimelle, jolloin mahdolliset tiedonsiirto-ongelmat eivät aiheuta harmaita hiuksia kesken elokuvaelämyksen."

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto