AfterDawn: IT-alan uutiset

Ensimmäinen IPRED-vaatimus hyväksyttiin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 26.6.2009 16:01 Kommentteja (8)

Ensimmäinen IPRED-vaatimus hyväksyttiin Ruotsissa huhtikuun alussa voimaan tullut EU:ssa hyväksyttyyn IPRED-direktiiviin perustuva laki on nyt saanut tulikasteensa, kun Solnan käräjäoikeudessa käsiteltiin internet-operaattori Ephonen asiakasta koskevien tietojen luovutusta käsittelevä tapaus.
Käräjäoikeuden mukaan Ephonen pitää luovuttaa tiedot asiakkaastaan, jonka epäilleen levittäneen luvatta yli 2 000 tekijänoikeudella suojattua audiokirjaa palvelimensa kautta. Ephone ei halunnut alun perin luovuttaa kyseisen asiakkaan tietoja, koska heidän mukaansa palvelin oli suojattu salasanalla, joten kaikki halukkaat eivät päässeet lataamaan sieltä löytyviä audiokirjoja. Kustantajat eivät kuitenkaan tyytyneet Ephonen näkemykseen, vaan he veivät asian oikeuteen.

Oikeustappion myötä Ephonen pitää korvata 75 000 kruunun eli noin 6 850 euron edestä vastapuolen oikeudenkäyntikuluja. Lisäksi Ephonea uhkaa 750 000 kruunun eli noin 68 500 euron sakko, jos se ei luovuta palvelinta pyörittäneen asiakkaan tietoja kustantajille.

Bahnhof- ja Tele2-operaattorit varautuivat vastaavanlaisiin tilanteisiin poistamalla tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista, jolloin määräykset asiakastietojen luovutuksista tuottavat tietojen jahtaajille ainoastaan vesiperän.

Ruotsissa työstetään parhaillaan kuitenkin lakimuutosta, jonka myötä operaattoreiden olisi pakko säilyttää tiettyjä tietoja asiakkaidensa tekemistä toimista, jolloin Ruotsissa asuvat ihmiset olisivat samassa asemassa Suomessa asuvien sisarustensa kanssa.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

126.6.2009 17:10

Aika hölmöksi alkaa toiminta mennä. Koskahan nähdään että Toyota haastetaan oikeuteen kun supra kulkee lujaa...

Ei tämä enää voi olla totta, onkohan tämä vitsi? Ymmärrän sen että koitetaan saada kuriin ne jotka tekevät noita piraattiversioita, mutta tätä en enää.

226.6.2009 18:05

Salasanalla suojatun palvelimen takana... mites ovat saaneet tästä palvelimesta tiedon?

Aika ankaraksi alkaa mennä toimi. Pitäsiköhän itse kryptata koko kovalevy, sillä jos siellä on vaikka asennettuna Crisisin alkuperäinen versio ja olen yhteydessä nettiin olen vahingossa voinut jakaa sitä? :P

"Noitavaino"-sana alkaa olemaan kohtuullisen kuvaava.

326.6.2009 19:18

Hölmöä tuo on.. Minkälaiset lait suomessa mahtaa olla? Tai tuossahan lukeekoin jotain, mutta onkohan operaattorien käytännössä pakko antaa tietoja poliisille?

Ps. R.I.P Michael Jackson

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2009 @ 19:20

426.6.2009 19:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Salasanalla suojatun palvelimen takana... mites ovat saaneet tästä palvelimesta tiedon?

Aika ankaraksi alkaa mennä toimi. Pitäsiköhän itse kryptata koko kovalevy, sillä jos siellä on vaikka asennettuna Crisisin alkuperäinen versio ja olen yhteydessä nettiin olen vahingossa voinut jakaa sitä? :P

"Noitavaino"-sana alkaa olemaan kohtuullisen kuvaava.
Niin no, noita palvelimia toki on monenlaisia. Minäkään en ymmärrä päätöstä jos on omassa käytössä oleva palvelin, mutta tunnukset sinne ovat voineet olla yleisessä jaossa foorumeilla tai vaihtoehtoisesti satojen ihmisten tiedossa, jolloin ymmärrän päätöksen hyvin.

526.6.2009 21:02

Lainaus:
Bahnhof- ja Tele2-operaattorit varautuivat vastaavanlaisiin tilanteisiin poistamalla tiedot asiakkaidensa käyttämistä IP-osoitteista
Hyvä että operaattorit uskaltavat olla asiakkaan "puolella".

626.6.2009 21:53

Haluavatko tosiaankin kansalaiset elää maailmassa jossa on tällaisia lakeja?
Ellei, ei ole syytä enää äänestää niitä henkilöitä jotka tätä kannattavat...

727.6.2009 16:58

Juu otetaas sille, Pedofilian pomo, paskamusiikin paroni Jaksonin sekasikiö on poissa ja hyvä niin.

Itse juttu ei sinänsä hetkauta,kiinni jäävät vain tyhmät.

829.7.2009 15:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kikuu:
Ps. R.I.P Michael Jackson
Ensimmäinen kansainvälisesti surtu pedofiili - kai siinäkin saavutus jota kunnioittaa sitten.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto