AfterDawn: IT-alan uutiset

DNA sai molemmat antenniverkon teräväpiirtotoimiluvat

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 25.6.2009 15:55 Kommentteja (14)

DNA sai molemmat antenniverkon teräväpiirtotoimiluvat Kamppailu Suomessa jaettavista antenniverkon teräväpiirtotoimiluvista päättyi tänään, kun valtioneuvosto myönsi molemmat jaossa olleet toimiluvat DNA Oy:lle. DNA:n saamat toimiluvat ovat voimassa vuoden 2016 loppuun asti.
Toimilupien määräämien ehtojen mukaisesti DNA:n rakentaman teräväpiirtoverkon täytyy kattaa 60 prosenttia Manner-Suomen väestöstä vuoden 2011 loppuun mennessä ja toimiluvan mukainen toiminta on aloitettava ensi vuoden loppuun mennessä. Lisäksi DNA:n tulee raportoida toiminnan kehittymisestä Viestintävirastolle vuosittain.

DNA:n lisäksi toimilupia hakivat Anvia, Digita Oy ja Telemast Nordic Oy, joiden hakemukset kuitenkin hylättiin. STT:n mukaan DNA:n hakemuksen katsottiin parhaiten edistävän keskinäisen kilpailun toteutumista ja DNA:n kovin kilpailija toimilupien osalta oli nykyistä digi-TV:n antenniverkkoa pyörittävä Digita.

DNA:n toimitusjohtaja Riitta Tiuraniemi kommentoi tilannetta seuraavasti yrityksen lehdistötiedotteessa: "Hintojen laskun myötä koteihin on ostettu viime vuosina paljon teräväpiirtokykyisiä päätelaitteita, joiden ominaisuuksia ei ole vielä pystytty hyödyntämään. Lisäksi markkinoilla olisi tarjolla paljon laadukasta teräväpiirtosisältöä. Verkkotoiminnan käynnistyttyä kodeissa päästään vihdoin nauttimaan ennennäkemättömästä kuvanlaadusta. Uskomme myös, että mediatalot ovat tyytyväisiä uusien palveluiden tuloon ja terveen kilpailun käynnistymiseen markkinoilla"

Varsinaisten teräväpiirtolähetysten alkamispäivästä ei ole toistaiseksi tietoa, eikä myöskään mahdollisista teräväpiirtokanavista, koska ohjelmistotoimilupien saajat käsitellään vasta myöhemmin. Lähetykset tulevat tapahtumaan nykyisen DVB-T-tekniikan sijasta DVB-T2-tekniikan avulla, joten antenniverkon teräväpiirtolähyksien katselemista varten kuluttajien täytyy hankkia DVB-T2-yhteensopivat digisovittimet, joita nähtäneen markkinoilla myöhemmin.

Edellinen Seuraava  

14 kommenttia

125.6.2009 16:11

NBA teräväpiirtoon kiitos.

225.6.2009 16:36

Onneksi ei mennyt digitalle.....

325.6.2009 18:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Onneksi ei mennyt digitalle.....
Niin ja mikäs vika Digitassa on? Meilläpäin ainakin on kuva näkynyt 99%:sti.

425.6.2009 18:19

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mjk:
Onneksi ei mennyt digitalle.....
Niin ja mikäs vika Digitassa on? Meilläpäin ainakin on kuva näkynyt 99%:sti.
Näkyykö loput 1 % mustana palkkina vai millasena?

525.6.2009 18:45

Huoltokatkot + virhemarginaali 0,95 =D.

Eli kuvaan prosenteilla aikaa en kuvaruutua. Niin ja signaalin laatu ja voimakkuus aina 90+ vaikka asun n. 50km. päässä lähimmästä mastosta. Eli ei ole kyllä valittamista.

625.6.2009 18:45
WumWum
Inactive

hyvin voideltu dna!

725.6.2009 20:25

Kyllä DNA kasvaa :) Hyvä hyvä! Saisivat vaan lisää HD-kanavia kaapeliin ja tänne meillepäin edes yli 8mb yhteydet, kun on suuremman luokan asutusaluetta :P

825.6.2009 21:03

HD kyllä kelpaa muttei korttilinkitettynä. En halua ostaa erillistä boksia kun tähänkin asti kaiken mahdollisen on hoitanut HTPC.

926.6.2009 12:42

Taas menee muuten taulu telkkarit uusiksi, kun mikään nykyisestä ei pysty DVB-T2 signaalia näyttämään....

Eipä sillä, HD suunta on hyvä, kyllä kohta laitevalmistajatkin herääväät. Onpahan sitten hyvä syy hankkia uusi tv.

1026.6.2009 19:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti toni2:
Taas menee muuten taulu telkkarit uusiksi, kun mikään nykyisestä ei pysty DVB-T2 signaalia näyttämään....


Eikös sentään se boksin vaihto riitä. ei telkkua tarvitse vaihtaa.

1126.6.2009 21:11

Digitasta Dna:han.
Vaihtamalla paranee :)

Lainaus:
katselemista varten kuluttajien täytyy hankkia DVB-T2-yhteensopivat digisovittime
Ja lisää rahanmenoa. Ovatkohan sitten tulevaisuudessa näkyvät kanavat ilmaisia vai kuinka?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.6.2009 @ 21:13

1227.6.2009 0:03

Siis miksi v***ssa pittää alakaa rakentaa taas sitte teräväpiirtoverkkoa Suomeen? Jos nyt oltaisi kerrankin viisaita ja vedettäs vähä valokaapelia joka tontin vierestä ja pistettäs töllö näkymään kunnolla koko porukalle. Saahaan useampikin kärpänen lyötyä yhdellä kuvetan kaivamisella, kun saadaan ihmisille ihmisten arvonen netti ja tv.

Lainaus:
Niin ja mikäs vika Digitassa on? Meilläpäin ainakin on kuva näkynyt 99%:sti.
Hyvä vaan sulle meillä näkyy sillon ku sattuu olosuhteet eivät ole liian hyvät tai liian huonot. Hyvällä, tyynenä säänä MTV3, nelonen ja subit loppuu näkymästä, kun Ruotsin kanavat hakkaa päälle. Tällöin pitää antennia huiskia Oulun suuntaan. Illalla tai huonolla säällä taas loppuu Oulun signaali kuulumasta ja pittää huiskia antennia takasinpäin Raahen suuntaan. Kun melekeen merenrannalla asutaan niin välillä meinaa vähän tuuli puuskia, niin sillonhan ei taaskaan näy.

1327.6.2009 12:25

Lainaus:
"Jos nyt oltaisi kerrankin viisaita ja vedettäs vähä valokaapelia joka tontin vierestä ja pistettäs töllö näkymään kunnolla koko porukalle"
Olen niiiiiiiiiiin samaa mieltä. Valokaapeli on tosi jees, sitähän usan armeijassakin käytetään yms.
Vanhempani asuvat maalla ja joka kerta kun ajoneuvo ajaa talon ohi, se tekee häiriön digitaalisignaaliin. Se on todellä ärsyttävää: digi digi my ass!

Ja sitten väitetään että suomi on teknologian innovaatiomaa. Jos oikeesti haluttais olla huipulla, pistäis valtio tuotekehitysporukan pystyyn ja kehittäis oman ja paremman tekniikan. se että tuodaan jostain hinkuintiasta hikisiä muovilaatikoita jotka toimii puolen vuotta ei palveke ketään; hermot menee, rahaa menee ja luonnonvaroja. Nyt kun on viel laskusuhdanne pitäs tajuta tollanen.

AARRGGH!

1428.6.2009 15:18

Lainaus:
kehittäis oman ja paremman tekniikan
Ja taas tarvitsisi hommata uusi laite että voi vastaanottaa kotimaista tarjontaa ja ulkolaisille taas omansa. Miks kaikki ei voisi tehdä asioita yhden ja ainoa standardin mukaan niin ei tarvis olla tuhatta eri vempainta hyllyssä.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto