AfterDawn: IT-alan uutiset

AACS:n analogirajoitukset käyttöön vuonna 2011

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.6.2009 22:43 Kommentteja (8)

AACS:n analogirajoitukset käyttöön vuonna 2011 Blu-ray- ja HD DVD -elokuvien kopiosuojauksena käytetyn AACS-tekniikan lisensointiehdot kokivat viime viikolla muutoksia, joiden seurauksena analogisten ulostulojen käyttö näyttää loppuvan kokonaan tulevaisuudessa.
AACS LA:n työstämien uusien lisensointiehtojen mukaan kaikkien vuoden 2011 alusta alkaen markkinoille tuotujen AACS-yhteensopivien laitteiden on annettava analogisten ulostulojen kautta ulos korkeintaan 480i- tai 576i-resoluution videota. Käytännössä tämä rajoitus vaikuttaa ainoastaan komponenttivideo-ulostuloihin, joista saa nykyään usein ulos 1080i-resoluution videota.

AACS:n analogirajoitukset eivät kuitenkaan lopu tähän, vaan vuoden 2014 alusta alkaen myytävät AACS-yhteensopivat tuotteet eivät saa enää toistaa AACS-suojattua sisältöä analogisten ulostulojen kautta. Täten esim. tulevaisuuden Blu-ray-soittimissa ei todennäköisesti nähdä lainkaan komposiitti-, S-Video-, SCART- tai komponenttivideo-ulostuloja, vaan tilalla ovat ainoastaan HDMI:n ja Displayportin tapaiset digitaaliset liitännät.

AACS tukee jo nykyisellään ICT-rajoitusta, jonka avulla kopiosuojauksia tukemattomien video-ulostulojen resoluutiota voidaan pienentää. Tällä hetkellä markkinoilla ei ole juuri ICT-rajoituksia käyttäviä elokuvia, mutta AACS:n uudet lisensointiehdot vaativat jatkossa tuotteeseen selvän merkinnän, jos siinä käytetään ICT- tai DOT-suojauksia, jotta analogisia kuvansiirtotapoja käyttävät kuluttajat voivat varautua mahdollisiin ongelmiin.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

111.6.2009 22:50

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:38

211.6.2009 23:08

turhaan rehkii kun ei se kuitenkaan mitään estä

311.6.2009 23:36

Ja näin sitä taas huononnetaan kaupallisten tuotteiden käytettävyyttä kuluttajalle verrattuna piraattituotteisiin - piratisminvastaisen taistelun nimissä, ja ennustettavin seurauksin.

412.6.2009 0:12

Tuo menetys nyt ei suuri ole. Tuskin kovin moni haluaisikaan BluRay-leffoja Scartin kautta televisioon siirtää. Tai jos haluaisi, niin sietääkin jäädä leffat näkemättä. :)

512.6.2009 7:42

Sheesh. Pistää miettimään mitä sillä olisi saatu viimeisen 10 vuoden aikana jos kaikki kopiosuojauksiin laitettu raha olisikin sijoitettu nettikauppojen kehittämiseen, joista elokuvia voisi ladata koneelle laillisesti maksua vastaan, helposti ja fiksussa formaatissa. Kenties kopiosuojauksille ei olisi sitten edes tarvetta.

612.6.2009 11:59

Nuo suojaukset nyt on jo kierretty (AnyDVD). Heh. Ai niin, taisin rikkoa lakia kun puhuin tuollaisista.

713.6.2009 21:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti hape:
Tuo menetys nyt ei suuri ole. Tuskin kovin moni haluaisikaan BluRay-leffoja Scartin kautta televisioon siirtää. Tai jos haluaisi, niin sietääkin jäädä leffat näkemättä. :)
Maailma on pullollaan HD-tason näyttöjä, joissa ei ole kuin VGA-liitäntä. Sillä ja komponenttiliitännällä saadaan siirrettyä HD-kuvaa ihan yhtä laadukkaasti ellei laadukkaammin kuin HDMI:llä. Pahasti ampuu TO-mafia itseään jalkaan, kun ei suostu myymään leffoja ihmisille katsottavaksi. Pakottavat lataamaan netistä... Vissiin oikeudenkäynnit on noiden liiketoiminnan ydinaluetta ja myynti vain sivutuloa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.6.2009 @ 21:03

813.6.2009 23:33

Mitäs meininkiä tämäkin nyt on?!

Oikee läpsitään kuluttajaa perseelle ja kannustetaan warettamaan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 13.6.2009 @ 23:34

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto