AfterDawn: IT-alan uutiset

Dailymotion avasi Flash-vapaan videopalvelun

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.6.2009 11:21 Kommentteja (4)

Dailymotion avasi Flash-vapaan videopalvelun Internetissä nopeasti suosituiksi nousseet videosivustot ovat saaneet pitkälti kiittää toimivista video-ominaisuuksista Adobea, jonka Flash-selainlaajennos on mahdollistanut videoiden helpon lisäämisen web-sivuille.
Kaikki tahot eivät kuitenkaan ole mielissään Adoben murskaavasta ylivoimasta, jonka takia HTML5-standardiin haluttiin mukaan kunnolliset video- ja audiotuet, joiden myötä Flashin käyttäminen ei olisi enää pakollista. HTML5:n kohdalla kiistaa tuli kuitenkin käytettävistä video- ja audioformaateista, jonka takia standardissa ei pakoteta selaimia tukemaan mitään tiettyjä formaatteja.

Firefox- ja Opera-selaimia kehittävät tahot päättivät tukea selaimissaan Theora-videota ja Vorbis-audiota, joita monet pienemmät videosivustot ovat alkaneet hiljalleen tukea. Pienempien videosivustojen lisäksi samaa kokeilee nyt suosittu Dailymotion-videosivusto, joka on saanut uuden Theoraa ja Vorbisia hyödyntävän Open Video -osion.

Dailymotionin blogin mukaan Open Videon Flash-vapaus toimii tällä hetkellä ainoastaan Firefoxin 3.5 beta-versioilla, mutta jatkossa Open Videon olisi tarkoitus toimia Flash-vapaasti ainakin uusilla Opera-selaimilla ja Webkit-pohjaisilla selaimilla.

Selaintuen lisäksi videoiden kuvanlaatu Theoran kanssa on heikompi kuin Flashin käyttämien H.264:n ja VP6:n kanssa. Dailymotionin mukaan heillä on kuitenkin muutama ässä hihassaan kuvanlaadun parantamista varten, jonka lisäksi Theoran ympärillä viime aikoina tapahtuneet edistysaskeleet tuottavat toivottavasti jatkossa parempilaatuisia videoita.

Dailymotionin ohella Flash-vapaa videopalvelu kiinnostaa mm. YouTubea, jonka sivuilta voi käydä kurkkaamassa sen tämänhetkisen HTML5-demon. YouTube pakkaa videot Dailymotionista poiketen H.264-yhteensopivaan formaattiin, joten testisivusto ei toimi esim. Firefox-, Opera- tai Internet Explorer -selaimilla.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

13.6.2009 11:35

Ainakin ittellä Firefox 3.5 Beta 4:llä videot pätkii ja äänet kuuluu huonosti, viekö sitten niin paljon konetehoja vai mitä? Puutteista huolimatta hieno juttu.

Outo ajatus sinänsä, että muutaman vuoden päästä voin lisätä nettisivulle videon samaan tapaan kuin kuvan tänä päivänä.

23.6.2009 11:49

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti t0nza90:
Ainakin ittellä Firefox 3.5 Beta 4:llä videot pätkii ja äänet kuuluu huonosti, viekö sitten niin paljon konetehoja vai mitä?

Ei, se on muuten vaan ihan surkea, en tajuu mitä järkee siirtyy tohon kun kuva- ja äänenlaatukin on huonompi kuin flashilla
Lainaus:

Outo ajatus sinänsä, että muutaman vuoden päästä voin lisätä nettisivulle videon samaan tapaan kuin kuvan tänä päivänä.

Ei mitenkään kummallinen, voithan sä nytkin käyttää embed tägiä,

<embed src="hälämölö" controls="console" />

Miksei kaikki vaan siirry lisäämään noita avi-formaateilla sivuille. Suuri koko, mutta mitä väliä 10minuuttisella videolla? takuulla vähemmän kokoo ku flv:llä...

33.6.2009 13:12

Lainaus:

Ei, se on muuten vaan ihan surkea, en tajuu mitä järkee siirtyy tohon kun kuva- ja äänenlaatukin on huonompi kuin flashilla
Flash-videota ei voi tallentaa kovinkaan helposti, eikä sitä voi esim. ajaa full screenissä kakkosnäytöllä ja tehdä jotain muuta toisella. Siinä kaksi hyvää syytä olla käyttämättä sitä.

429.9.2009 8:50

Lainaus:
Flash-videota ei voi tallentaa kovinkaan helposti, eikä sitä voi esim. ajaa full screenissä kakkosnäytöllä ja tehdä jotain muuta toisella. Siinä kaksi hyvää syytä olla käyttämättä sitä.

http://www.youtube.com/watch?v=qwH_-C2-93E

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto