AfterDawn: IT-alan uutiset

Pelko hillitsee ruotsalaisten lataamisintoa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.5.2009 12:33 Kommentteja (8)

Pelko hillitsee ruotsalaisten lataamisintoa Ruotsissa viime kuun alussa voimaan tullut IPRED-laki ja viime kuun puolessa välin langetetut The Pirate Bay -ylläpitäjien tuomiot ovat vaikuttaneet selvästi ruotsalaisten lataushalukkuuteen, jos Ruotsin videojakelijoiden järjestön (SVF) tekemän kyselyn tulokset pitävät paikkaansa.
SVF:n tekemän kyselyn mukaan viidennes 15-59-vuotiaista on lopettanut tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen kokonaan tai ainakin vähentänyt lataamista. Erityisen tehokkaasti pelotteet ovat toimineet 15-24-vuotiaiden miesten keskuudessa, sillä tästä ryhmästä jopa 36 prosenttia ilmoitti vähentäneensä luvatonta lataamista tai lopettaneensa sen kokonaan. Suurin syy lataamisen lopettamiselle tai vähentämiselle oli kiinnijäämisen pelko.

SVF:n tekemään kyselyyn vastasi 2 700 ruotsalaista.

Televisiokanava SVT:n haastattelema Joar kertoi etteivät ihmiset pelänneet aiemmin kiinnijäämistä, koska he eivät uskoneet luvattoman lataamisen kiinnostavan poliiseja. Joarin mukaan viimeaikaiset tapahtumat ovat kuitenkin saaneet monet ihmiset varuilleen, jonka takia lataaminen ei ole enää niin yleistä.

Tekijänoikeusrikoksia vastaan taistelevan Antipiratbyrånin asianajaja Henrik Pontén kertoi SVT:lle BitTorrent-liikenteen suosion laskeneen selvästi huhtikuussa, mutta nyt lasku on pysähtynyt ja BitTorrent-liikenteen määrä on jälleen vakiintunut.

Nähtäväksi jää, että laskeeko luvattoman lataamisen suosio edelleen, kun ensimmäisten IPRED-lain takia kiinnijääneiden henkilöiden tuomiot julkaistaan.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

114.5.2009 14:39

Sitte vaa etsimään sitä 30% nousseita tuloja viihde aloilta.

214.5.2009 14:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti klanh:
Sitte vaa etsimään sitä 30% nousseita tuloja viihde aloilta.
Paras kommentti mitä tähän viestikasaan voin kuvitella :D Mutta eihän mediateollisuus sitä tule myöntämään, että vaikutusta ei näy.

314.5.2009 17:16

Pöh tottakai se näkyy.. ihmiset ovat viihteen suurkuluttajia ja se mikä on piratistismista pois on suoraan viihdeteoolisuuden taskussa ;P

414.5.2009 18:18

Tuo 30% heitto oli kyllä päivän paras xD
Statistiikkaa tänne kiitos xD

514.5.2009 18:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti klanh:
Sitte vaa etsimään sitä 30% nousseita tuloja viihde aloilta.
Mietin ihan samaa ennenkuin ees luin kommentteja. Saletisti ne ei ees huomaa mitään, vaikka waretus loppuu tuskin kukaan ostaa mitään :D Kavereilta lainaamaan videoita ja musaa

614.5.2009 19:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti klanh:
Sitte vaa etsimään sitä 30% nousseita tuloja viihde aloilta.
Touché! +1 ja papukaijamerkki päälle :D

Niinpä niin, nyt on oikeastaan ihan mielekiintoinen tilanne päällä, sillä tämänhän pitäisi antaa jonkinlaista vertailpohjaa TO-puolen väitteille. Jos lataaminen tosiaan vähentyy edelleen, pitäisi sen lisätä viihdealan tuloja samassa suhteessa. Tosin oma epäilykseni on, että TO-järjestöt "unohtavat" nämä esittämänsä väitteet lataamisen suosion vaikutuksista alaansa.

715.5.2009 2:38

Sitä tässä vaan ihmettelen, et kuka näihin kyselyihin vastaa ikinä mitään muuta kuin: "EI, en ole koskaan ladannut mitään laitonta internetistä ja en ole muutenkaan ikinä tehnyt mitään laitonta."?

...mutta toi viihdealojen tulojen kasvu oli hyvä huomio. =)

822.5.2009 17:54

Kyllä se on pakko myöntää että ei sitä enää uskalla warettaa läheskään niinpaljon entä ennen. kyllähän se vähän nakertaa ku ruottissa asuu ja on halpa ja nopea yhteys niin pistää itsesuojeluvaisto vastaan...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto