AfterDawn: IT-alan uutiset

Teräväpiirtolupia hakevat Anvia, Digita, DNA ja Telemast Nordic

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 11.5.2009 15:36 Kommentteja (8)

Teräväpiirtolupia hakevat Anvia, Digita, DNA ja Telemast Nordic Antenniverkon teräväpiirtolähetysten saapuminen kuluttajien televisioihin Suomessa on jälleen hieman edennyt, sillä Liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) julkaisi tänään tiedotteen, jonka mukaan neljää yritystä kiinnostavat verkkotoimiluvat, joiden avulla yritykset voisivat lähettää antenniverkossa teräväpiirtoisia koelähetyksiä.
LVM tarjoaa kaksi toimilupaa, joista taistelevat keskenään Anvia, Digita Oy, DNA Oy ja Telemast Nordic Oy. Digita pyörittää Suomen nykyistä digi-TV-verkkoa ja sitä vastaan kilpailevat Anvia ja DNA ovat paremmin tunnettuja tietoliikenneverkoistaan ja puhelintoiminnoistaan. Telemast Nordic ylläpitää mm. kaupallisten radiokanavien lähetysverkkoja ja se on hakenut aiemmin toimilupaa kännykkätelevisiolle. Digitan tavoin Telemast Nordicin omistaa Ranskassa toimiva emoyhtiö.

Verkkotoimiluvat sallivat teräväpiirtolähetykset VHF-taajuusalueella toimivissa HD1- ja HD2-kanavanipuissa. Toimiluvat ovat voimassa vuoteen 2016 asti ja koskevat lähetysverkon rakentamista ja ylläpitoa. TV-kanavien ohjelmaluvat tulevat haettavaksi vasta myöhemmin.

Viestintäministeri Suvi Lindén ei ottanut vielä kantaa hakemuksiin, mutta hän piti positiivisena sitä, että hakemuksia tuli, vaikka maailman taloustilanne ei ole paras mahdollinen. "On hyvä, että useampi toimija haluaa taantumasta huolimatta lähteä kehittämään suomalaisia televisiomarkkinoita. En kuitenkaan vielä ota hakemuksiin mitään kantaa, koska haluan ensin perehtyä niihin" kommentoi Lindén tiedotteessa.

LVM:n mukaan päätös lupien saajista tehdään todennäköisesti alkukesän aikana.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

111.5.2009 16:27

tiukan taistelun jälkeen toimiluvan sai digita jonka siivellä yle aloittaa fstHD kanavien sarjan alkuun 3 kanavaa ja kunhan mediamaksu on 350€ niin kanvien määrä tuplaantuu 6 fst kanavaan, ja samalla yle säästää lakkauttamalla teeman ja tv 2.

211.5.2009 17:22

HDTV on jo niin "vanha juttu" Suomessa että ei jaksa pahemmin näistä uutisista innostua suuntaan tai toiseen.

311.5.2009 18:43

Joo, digita voittaa vaikka ei teksisi mitään muuta kuin sanoisi että kiinnostusta löytyy....dna voisi olla myös vahvoilla. Niin minäkin epäilen että "lupa" nousee a`500€/lärvi ja silloin saa 2 retrokanavaa joissa ****** ruoattia ja saman verran manne-tv:tä ja yksi valtakunnallinen uutiskanava...eli 2x fst, 2x manne ja 1 x uutimet :-p...oi kootimaa tää pas....landia.

411.5.2009 20:01

Wanhaa paskaa. Koska alkaa 3D-HD -lähetykset antenniverkossa?

511.5.2009 21:05

NBA HD:na suomeen, niin saatte minusta asiakkaan.Suomi on muutenkin HD lähetysten häpypilkku.

611.5.2009 21:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yesse:
Suomi on muutenkin HD lähetysten häpypilkku.
Satelliittiantennia vaan laittamaan. Onhan niitä HD-kanavia Suomessakin saatavilla jo useita.

712.5.2009 12:53

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Yesse:
Suomi on muutenkin HD lähetysten häpypilkku.
Satelliittiantennia vaan laittamaan. Onhan niitä HD-kanavia Suomessakin saatavilla jo useita.
Siis saako sateelliitti kanavia muista maista ja sieltä saa vaikka esim NBA pyörimään HD?Esim jos ostan satelliitin jostain ja boxin joka tukee HD, niin sittenhän ne olisi tavallaan ilmaisia HD kanavia?Canalin HD satelliitti paketissa ei tule kuin 10 HD kanavaa.

812.5.2009 17:03

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:24

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto