AfterDawn: IT-alan uutiset

Kestääkö taulutelevisio pakkasta?

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 8.5.2009 08:44 Kommentteja (29)

Kestääkö taulutelevisio pakkasta? Kannattaako uutta televisiota jättää talvehtimaan kesämökille? YLE Uutiset on ottanut kysymykseen käsittelyyn, ja kysynyt lisäksi Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan laitoksen professori Jukka Vanhalalta hänen kantaansa asiaan.
Eri televisiovalmistajien maahantuojat antoivat eri vastauksia kysymykseen, kuinka paljon heidän televisionsa kestävät pakkasta. Eräs valmistaja kertoi YLE Uutisille varastoivansa televisioita jopa 20 pakkasasteessa. Toisen mukaan lämpötila ei saisi laskea alle viiden lämpöasteen. Kolmas maahantuoja lupaa edustamansa merkin televisioille sen sijaan pakkaskestävyyttä aina -50 asteeseen saakka.

Vaikka maahantuojat lupailevatkin hyvää pakkaskestävyyttä, ei professori Jukka Vanhala jättäisi ainakaan LCD-televisiota mökille talveksi pakkaseen. Plasmatelevisioiden hän arvelee kestävän pakkasta LCD-näyttöjä paremmin.

"LCD-näytöissä on hyvin pienillä toleransseilla erilaisia materiaalikerroksia, ja nestekidemateriaali on siellä välissä. Siinä voi hyvinkin sattua jotakin särkymistä pakkasessa. Ei sieltä mitään materiaalia valu ulos, mutta se voi muuttua kiteiseksi aineeksi, ja lämpölaajeneminen voi aiheuttaa ongelmia", hän pohtii.

"Yleisesti LCD-näytön käyttö pakkasessa on hankalaa, materiaalin ominaisuudet muuttuvat niin, etteivät näytöt enää toimi. Ne muuttuvat hyvin hitaaksi ja kuva häipyy kokonaan", Vanhala kertoo.

Litteän television säilytys talven yli pakkasen puolella olevalla kesämökillä ei välttämättä riko televisiota, mutta selvää on, ettei se ainakaan pidennä laitteen käyttöikää. Vanha kuvaputkitekniikka sen sijaan kestää Vanhalan mukaan pakkasta paljon paremmin. Tekniikassa ei ole periaatteessa mitään, mikä rikkoutuisi pakkasessa.

Edellinen Seuraava  

29 kommenttia

18.5.2009 9:48

Taitaa olla koko tutkimuksen aihe saunaillassa keksitty. Ensinnäkin millainsella mökillä on litteä tv? Siellä on takuu varmasti talvellakin noin 10-15 astetta lämmintä sisällä. Kun tod.näköisesti muutkaan laitteet eivät siitä pakkasesta piittaa tai sisustusmateriaalit. Eli näin sitä vaan tv-lupamaksu rahoja kitataan kurkusta alas. Prkl.
Alla oleva kertaa kaiken oleellisen:
- Mutta vanhassa kuvaputkitekniikassa ei ainakaan ole mitään mikään särkyisi pakkasessa. Putkitelevision jättäisin mökille. Ja mitä vielä taulutelevisioon tulee, oma mökkini on niin korvessa, että jos en minä syksyllä vie taulutelevisiota pois mökiltä, niin kyllä sen joku muu sitten on vienyt , naurahtaa professori Vanhala.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2009 @ 09:50

28.5.2009 10:52

Oman kokemuksen mukaan LCD näyttö ei kestä pakkasta.Pari kertaa hajonnut pienempi LCD näyttö pakkasessa, kunnon telkkaria en edes kokeilisi pakkasessa.

38.5.2009 10:57

Kenelläänkään ei tullut mieleen esim. kokeilla? Vaikkapa laitamalla sopiva televisio pakastimeen halutuksi ajaksi...

48.5.2009 11:15

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opelman:
Siellä on takuu varmasti talvellakin noin 10-15 astetta lämmintä sisällä.
Tohon tohdi väittää muuta. Meitin mökillä menee ainakin talvis aikaan ihan pakkasen puolelle, koska ei ole jatkuvaa lämmitystä ja mökkiä lämmitettään vain ja ainoastaan takan voimalla. Kuitenkin virtaa saa aurinko paneelin avulla ja akuilla jos haluaa tv:tä katsella.

58.5.2009 11:26

LCD-näyttöä olen joutunut pakkasessa pitämään, mutta en kovin pitkäksi aikaa. Käsittääkseni pakkanen ei riko näyttöä, mutta sen käynnistämistä huoneenlämpöä kylmempänä tulee välttää.

68.5.2009 12:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti opelman:
Taitaa olla koko tutkimuksen aihe saunaillassa keksitty. Ensinnäkin millainsella mökillä on litteä tv? Siellä on takuu varmasti talvellakin noin 10-15 astetta lämmintä sisällä.
Veikkaan, että nykyisin aika monessa mökissä on taulutv, kun putkitöllöjä ei enää saa ja 28" - 32" taulutv:t ovat laskeneet hinnaltaan lähelle "hei, nyt kun ollaan ruokaostoksilla citymarketissa, niin pitäskö tohon jauhelihapaketin kaveriksi ostaa mökille telkkari, jossa on sisäänrakennettu digiviritin -- kun siellä ei sitä digiboksiakaan vielä ole.".

Käsittääkseni valtaosa Suomen mökeistä ei ole ns. talviasuttavia -- ja moniko alkaa syksyn tullen hinaamaan tavaraa "talteen" mökiltään, etenkin kun kyse on jälleenmyyntiarvoltaan n. 150 - 300 euron televisiosta.. Okei, jotkut varmasti vievätkin tavarat talteen, mutta tätä jengiäkin löytyy aika paljon, joka jättää 500 euron GPS-laitteensa auton tuulilasiin..

78.5.2009 12:56

Lainaus:
mutta tätä jengiäkin löytyy aika paljon, joka jättää 500 euron GPS-laitteensa auton tuulilasiin
Tämä kertoo kaiken oleellisen. Porukka ei tuskin piittaa paskan vertaakaan, että hajoaako se siellä pakkasessa vai ei :D no okei, ehkä jotkut piittaavat :D mutta mutta... eikös sinne mökille mennä tekemään jotain ihan muuta kuin tuijottamaan telkkaria?

88.5.2009 13:01

Meilläkin menee mökillä pakkasenpuolella talvella, tosin on siellä sellainen vanha putkitv:n rämä 19"....joten eipä haittaa jos vähän kylmiää :-p. Minullekkin tuli mieleen saunailta tutkimus.

Aika monella mökkiomistajalla (jos ei ole ns talviasuttava ja käydä jokaviikonloppuna) ei ole ylläpitolämpöä (n.3-8 astetta plussalla) päällä. Jolloin taatusti se lämpö laskee pakkaselle varsinkin tuolla lapplandissa :-p.

98.5.2009 17:19

Lisäksi pakkasen mukana tulee äkkiä myös kosteusongelma, eli TV:n sisään saattaa tiivistyä kosteutta aina kun mökin sisälämpö lähtee kohoamaan pakkaslukemista.

108.5.2009 22:04

En itse ainakaan ole kuullut että jollain olisi gps tai vastaava lcd-näytöllä varustettu laite hajonnut autossa pakkasessa. kankeestihan se toimii ennen kun lämpee, mutta toimii.

118.5.2009 22:39

Kyllä Lounais-Suomen saaristossakin on talvella pakkasta. Viime talvena -10 ja joku vuosi sitten -24. Vien taulu-TV pois ennen kun joku muu ehtii. Pakkasta pahempi ongelma on kosteus, 4 kk lähes 100 %. Elektroniikkaromua on syntynyt tästä syystä. Syntyy piireihin kylmäjuotoksia (lämpötilavaihtelut), suolakerroksia juotoksiin jne. Elektroniikka pois mökiltä talveksi, jos ei jatkuvaa lämmitystä. Pitäisi panna luksusverolle.

129.5.2009 0:21

Monta kertaa jäänyt Ibarin T40 -20c pakkaseen autoon, ja siitä sitä on sitten liian aikaisin herätelty niin kovalevy on ulvonut ja parkunut yms., mutta päälle on aina loppujen lopuksi lähtenyt ja nestekiteissä ei ole koskaan mitään ongelmaa ollut.

139.5.2009 6:58
Hybridi
Inactive

Lainaus:
Lainaus:
:D mutta mutta... eikös sinne mökille mennä tekemään jotain ihan muuta kuin tuijottamaan telkkaria?
Niin... mutta mitä muuta? :D eihän siellä ole mitään muuta tekemistä kuin tv:n katselu.. ;D

149.5.2009 13:29

Eihän mökillä edes kuulu olla televisiota... Ihme riippuvaista porukkaa. Radio siellä nyt voi olla, kun sitä voi kuunnella sivussa silloin tällöin.

1510.5.2009 10:31

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti temexi:
Monta kertaa jäänyt Ibarin T40 -20c pakkaseen autoon, ja siitä sitä on sitten liian aikaisin herätelty niin kovalevy on ulvonut ja parkunut yms., mutta päälle on aina loppujen lopuksi lähtenyt ja nestekiteissä ei ole koskaan mitään ongelmaa ollut.
Mutta tuskin se läppäri on kuitenkaan koko talvea siellä autossa ollut? Ilmeisesti juurikin tuosta pitkän ajan säilytysongelmasta on kyse -- eli nimenomaan kesämökit, jotka jätetään omiin oloihinsa loka-huhtikuun väliseksi ajaksi.

1610.5.2009 11:07

No ottakaa pakastimesta ritilät pois, käykää hakemassa tämä kaupasta ja testatkaa ;)

1710.5.2009 11:18

Kyllä nuo autonvalmistajat ovat tosi taitavaa porukkaa, kun ovat jo vuosikausia tehneet kiinteitä lcd-näyttöjä navigaattoreille ja dvd-soittimille autoihinsa. Arktisissakin olosuhteissa toimivat ilman mitään ongelmia. Luulisi edestakainen miinukselta plussalle ja takaisin vaihtelu, mihin nuo näytöt autoissa Suomessakin joutuvat, rasittavan näyttöjä enemmän, kuin pitkäaikainen "talviuni" johon mökkitv joutuu.
Tv-valmistajat ottamaan oppia autotehtailta lämpötilan vaihteluista ja tärinästä.
(Epäilenpä kuitenkin, että koko juttu on vain "rohvessoorin" mutua.)
;)

1810.5.2009 20:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori:
Kyllä nuo autonvalmistajat ovat tosi taitavaa porukkaa, kun ovat jo vuosikausia tehneet kiinteitä lcd-näyttöjä navigaattoreille ja dvd-soittimille autoihinsa. Arktisissakin olosuhteissa toimivat ilman mitään ongelmia. Luulisi edestakainen miinukselta plussalle ja takaisin vaihtelu, mihin nuo näytöt autoissa Suomessakin joutuvat, rasittavan näyttöjä enemmän, kuin pitkäaikainen "talviuni" johon mökkitv joutuu.
Tv-valmistajat ottamaan oppia autotehtailta lämpötilan vaihteluista ja tärinästä.
(Epäilenpä kuitenkin, että koko juttu on vain "rohvessoorin" mutua.)
;)
Niin on minullakin autossa kiinteänä väriLCD navi, pakkasella aluksi hieman tahmea ja kuva "vinossa", kun lämpenee niin aina on toiminut.
Samoin HP halpisläppäri on pakkasreissuista toipunut.
Joten taitaa olla tuo asiantuntija varsinainen "rohvessori" ;)

Olisi mielenkiintoista tietää mitä tuo "neste" noissa nestekidenäytöissä on !

1910.5.2009 21:04

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kasavuori:
Kyllä nuo autonvalmistajat ovat tosi taitavaa porukkaa, kun ovat jo vuosikausia tehneet kiinteitä lcd-näyttöjä navigaattoreille ja dvd-soittimille autoihinsa. Arktisissakin olosuhteissa toimivat ilman mitään ongelmia. Luulisi edestakainen miinukselta plussalle ja takaisin vaihtelu, mihin nuo näytöt autoissa Suomessakin joutuvat, rasittavan näyttöjä enemmän, kuin pitkäaikainen "talviuni" johon mökkitv joutuu.
Tv-valmistajat ottamaan oppia autotehtailta lämpötilan vaihteluista ja tärinästä.
(Epäilenpä kuitenkin, että koko juttu on vain "rohvessoorin" mutua.)
;)
Niin on minullakin autossa kiinteänä väriLCD navi, pakkasella aluksi hieman tahmea ja kuva "vinossa", kun lämpenee niin aina on toiminut.
Samoin HP halpisläppäri on pakkasreissuista toipunut.
Joten taitaa olla tuo asiantuntija varsinainen "rohvessori" ;)

Olisi mielenkiintoista tietää mitä tuo "neste" noissa nestekidenäytöissä on !
Hyvä kysymys kieltämättä...
Nuo "nestekiteiden" ominaisuudet on kuitenki tyypillisesti lämpötilariippuvaisia, mikä tarkottaa, että kylmässä ne saattaa menettää nesteen ominaisuuksia. Käytännössä palautuu ennalleen lämmetessään ja kun ne polarisoivien kalvojen avulla joka tapauksessa ohjataan halutun suuntaisiksi, ei ainakaan ite nestekiteille pakkanen mitään aiheuta. Muista materiaaleista en tiiä ja kai kaikkiin sähkölaitteisiin lämpötilanmuutoksen aiheuttamat kosteusongelmat vaikuttaa.

2011.5.2009 14:53

Vanhasen Jukka tuntui pelkäävän, että koska nykyiset LCD-näytöt ovat niin valtavan tiheitä ja tarkkoja, pienikin esim. kylmän aiheuttama pysyvä muutos materiaaleissa voi ainakin huonontaa näytön ominaisuuksia. Sitä en tiedä, onko hän perehtynyt näyttöihin vai joutuiko vastaamaan ihan kylmiltään YLE:n kyselyyn.

Meriveden suola muuten tuntuu korrosoivan lähes kaiken metallin, joten merenrantamökille en TV:lle uskaltaisi kovin pitkää käyttöikää luvata.

Lainaus:
Olisi mielenkiintoista tietää mitä tuo "neste" noissa nestekidenäytöissä on !

Juuri mitään en näistä tiedä, korjatkoon joku asioista paremmin perillä oleva, mutta saanpahan kasvatettua viestieni määrää arvailemalla ääneen:)

Tietääkseni nestekideaineita (LC) on hyvin monia, eri valmistajilla on omansa. Ja koska tarkka koostunut lienee jonkinasteinen liikesalaisuus, tietoa aineista tuntuu löytyvän niukasti.

Yksi "perinteinen" materiaali on ainakin syanobifenyyli (cyanobiphenyl), mutta käsittääkseni se on pitkälti korvautunut uudemmilla aineilla.
Varsinaisen LC-aineen sekaan voidaan lisätä myös polymeerejä, jolloin puhutaan PDLC-aineista. Sellaiseksi on jossain mainittu ainakin "fluorinated tolans", jota en tähän hätään osaa edes kääntää suomeksi.

Mm. hyvään kontrastiin pääsee tietysti eri aineella kuin lyhyeen tilanvaihtoaikaan, joten käytetty LC-aine ilmeisesti vaihtelee myös käyttötarkoituksen mukaan. luultavasti siis TV:ssä on eri ainetta kuin LCD-projektrissa, saattaa olla jopa eri 'kamaa' kuin tietokoneen monitorissa.

Suurin (käsittääkseni) LC-materiaalin valmistaja Merck voisi varmaan kertoa asiasta tarkemmin, mutta heidän web-sivuiltaan en oikeastaan mitään tietoa pikaisesti löytänyt.
Suuri valmistaja on käsittääkseni myös Roche ja ainakin tutkimuksissa usein mainitaan Dainippon (DIC). Dainipponin nimissä näyttää ainakin olevan patentti US7449223: "Polymerizable liquid crystal composition and optically anisotropic medium - 11/11/2008

A polymerizable liquid crystal composition includes a liquid crystal compound having a polymerizable group, wherein the composition includes from 0.1 to 6.0% by weight of a (meth)acrylic copolymer (H), which 1) has a side chain containing a fluorine group, and a side chain containing a group represented by a general formula (h): ##STR00001## 2) has a fluorine group content of 3 to 30% by weight, 3) has a ratio of side chains containing the group represented by the general formula (h) relative to the combined total of all side chains that falls within a range from 9 to 95 mol %, and 4) has a weight average molecular weight within a range from 10,000 to 300,000."

2111.5.2009 16:20

4) has a weight average molecular weight within a range from 10,000 to 300,000."

Noin isomolekyyliset aineet eivät taida tykätä pakkasesta. Toisaalta harvojen elektroniikan komponenttien varastointilämpötilaksi sallitaan alle -25 astetta, joka alittuu melkein joka talvi vähänkään pohjoisempana. DLP-projektori on kätevä kesämökkinäyttö, mutta sitäkään ei pidä käynnistää kylmänä tai kosteana. Uudet laitteet ovat vanhoja herkempiä lämpötilan muutoksille, koska niissä käytetty lyijytön tina on hyvin kovaa. Mielenkiintoista nähdä, miten uudet elektroniset sähköverkonohjaussysteemit kestävät pakkasta silloin kun niillä ei ole kuormaa lämmittämässä. Yksi varmasti pakkasessa rikkoontuva laite on tyhjä lyijyakku. Siis akku pois jos auto seisoo pitkiä aikoja pihalla. Nykyinen autoelektroniikka tyhjentää akun alle kolmessa kuukaudessa.

Useimmille maailman ihmisille Suomen olot ovat käsittämättömät. Olen joutunut usein selittämään hyvin koulutetuille sähköinsinööreille miten vesivoimalaitos voi toimia talvella kun joet jäätyvät. Jään kellumisen selittäminen jo johtaa pitkiin keskusteluihin ja tieteellisiin kokeiluihin jääpalojen kanssa vesilasissa.

2211.5.2009 16:46

"Jään kellumisen selittäminen jo johtaa pitkiin keskusteluihin ja tieteellisiin kokeiluihin jääpalojen kanssa vesilasissa."

Sitä on tosiaan monesti vaikea tajuta, kuinka erilainen maailmankuva eri puolilta maailmaa tulevilla ihmisillä saattaakaan olla.

DLP-piirin voisi tosiaan kuvitella olevan immuunimpi pakkaselle, tosin en tiedä, voivatko mikropeilien kiinnityskannakkeet vioittua, jos peilejä liikuttaa kovin kylmässä. Mutta DÖP-tykin varastointiin pakkanen tosiaan tuskin vaikuttaa - ellei sitten elektroniikan kostumisen kautta, kuten aiemmin mainitsin.

2311.5.2009 17:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti sam49:
4) has a weight average molecular weight within a range from 10,000 to 300,000."

Noin isomolekyyliset aineet eivät taida tykätä pakkasesta.
Ei se molekyylikoko mitään pakkaskestävyyteen vaikuta varsinkaan nestekiteissä. Kokoluokan puolestahan tuo tavara olisi jokatapauksessa kiinteää huoneenlämmössä. Kysymys on siitä, palautuvatko kylmässä menetetyt ominaisuudet lämmetessä vai eivät. Nestekiteen ominaisuudet ovat lämpötilariippuvaisia kyllä, mutta siis palautuvat lämmetessään. Erilaiseksi muodostunut nestekiteen nestekiderakenne ei telkkareissa haittaa koska nestekiderakenne joka tapauksessa säädetään polarisoidulla valolla halutunlaiseksi.

2412.5.2009 1:37

Lainaus:
...koska nestekiderakenne joka tapauksessa säädetään polarisoidulla valolla halutunlaiseksi.

En kyllä ihan ymmärrä, mitä tuolla tarkoitat, nestekiderakennettahan ohjataan sähköllä!?

--

Löytämässäni Merckin dokumentissa valotetaan hieman tarkemmin aktiivimatriisinäytöissä käytettyjä LC-materiaaleja.

Sen mukaan mikään yksittäinen nestekidemateriaali ei täytä yksinkertaisenkaan näytön kaikkia vaatimuksia, vaan useita aineita sekoitetaan aina yhteen. Mm. nykynäyttöjen laaja lämpötila-alue, lyhyt tilanmuutosaika ja ohjauselektroniikan vaatimukset pienestä ohjausjännitteestä vaativat käyttämään 10-20 eri LC-aineen sekoitusta.

Molekyylit näyttävät myös olevan melko monimutkaisia, enkä usko, että niiden kemialliset nimet sanoisivat useimmista meille yhtään mitään.
Esim. yhdessä esimerkkikuvassa oleva molekyyli muodostuu esteristä + kolmesta bentseenirenkaasta ja -O-CF3-ryhmästä.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 12.5.2009 @ 01:48

2512.5.2009 15:44

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Insomniu:
Eihän mökillä edes kuulu olla televisiota... Ihme riippuvaista porukkaa. Radio siellä nyt voi olla, kun sitä voi kuunnella sivussa silloin tällöin.
Minkä sivussa? Paljasta omat riippuvaisuutesi.

KOVO tarkoittaa HARDWAREA

2624.7.2009 21:02

Se kestävyys riippuu paitsi merkistä niin tietenkin siittä ajasta kauan se siellä on. Oma 40tuuman panasonic oli joitakin tunteja kahdessakymmenenssä asteessa pahvilaatikossa ja ei ollut moksiskaan.'
Sonyn esittelyvideolla näytettiin niiden "labraa" jossa oli iso lihapakastinhuone jonne oli pinnottuna taulutöllöjä ja töllöissä virta ja testikuva..Että valmistajilla pitäisi olla aika tarkat tiedot paljon kestää ja mitä..

2728.7.2009 7:46

töllöissä virta ja testikuva.

Virta päällä televisio tai tietokone pitää itsensä kuivana ja lämpimänä, joten se voi toimia pakkasellakin. Hankalin tilanne on, kun vie laitteen sisään lämpimään ja suhteellisen kosteaan huoneeseen jäisenä esim. pitkän kuljetuksen (kuorma-autossa yms.) jälkeen. Laite kerää ilmasta kosteutta, joka tiivistyy ja aiheuttaa oikosulkuja. Tälle herkkiä ovat videoprojektorit (suuri jännite) ja videokameranauhurit (kosteus tahraa nauhan). LCD-näytössä ei ole kovin suuria jännitteitä, lamputkin alle 400 V. Ongelmaksi jää itse nestekideaine, joita on monenlaisia. Minulla on kokemuksia vain noin 10 vuotta täysin kylmässä ullakkotilassa olevasta tietokoneesta, jossa on LCD-näyttö ja toisesta, jossa on hohtopurkausnäyttö (plasma). Kumpikin toimii aina kesällä.

282.4.2010 12:09
dst10300
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti BlackPawn:
Lainaus:
mutta tätä jengiäkin löytyy aika paljon, joka jättää 500 euron GPS-laitteensa auton tuulilasiin
Tämä kertoo kaiken oleellisen. Porukka ei tuskin piittaa paskan vertaakaan, että hajoaako se siellä pakkasessa vai ei :D no okei, ehkä jotkut piittaavat :D mutta mutta... eikös sinne mökille mennä tekemään jotain ihan muuta kuin tuijottamaan telkkaria?
Jäähän sitä iltamyöhällä aikaa tv:n katseluunkin vai oletko "töissä" mökillä aamusta iltaan ..........

292.4.2010 12:24
kassu10
Inactive

Muistelen lukeneeni että voi jättää hyvinkin mökille. Juttu on vain siinä kun alkaa lämmittämään mökkiä kosteus tiivistyy herkästi laitteeseen. Pitäisi lämmittää hitaasti ja sehän ei ole käytännössä mahdollista, jos talvella menee käymään viikonlopuksi. Kannattaa ottaa selvää mitä vakuutusyhtiö tuumaa ja toimia niiden ohjeiden mukaan. Jos kyllä, niin vakuutus kuntoon vain.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.4.2010 @ 12:25

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto