AfterDawn: IT-alan uutiset

Mininova aloitti sisällön suodattamisen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.5.2009 21:35 Kommentteja (10)

Mininova aloitti sisällön suodattamisen Tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien harrastama painostus torrent-sivustoja vastaan on jälleen tuottanut tulosta, kun Mininova-sivusto ilmoitti tänään aloittavansa torrent-sivustojen suodattamisen laajemmassa mittakaavassa. Kolmannen osapuolen toteuttaman suodatustekniikan avulla tekijänoikeusloukkaukset mahdollistavien torrent-tiedostojen jakelu Mininovan kautta vaikeutuu jatkossa huomattavasti.
Mininova voi siis tarkistaa sivustolle lähetettävät torrent-tiedostot, ja jos tällainen torrent-tiedosto sisältää viitteitä tiettyihin tekijänoikeudella suojattuihin tiedostoihin, ei kyseinen torrent-tiedosto ilmesty Mininovan listoille laisinkaan. Suodatus kohdistuu myös palvelussa jo oleviin torrent-tiedostoihin, jotka voivat hävitä sieltä pysyvästi, jos niiden avulla pääsee luvatta käsiksi tekijänoikeudella suojattuun sisältöön.

Mininovan yhtenä perustajana tunnettu Neik van der Maas sanoi ensimmäisen suodatustestijakson kestävän 12 viikkoa ja tänä aikana ns. mustalla listalla on vain muutama videotiedosto, joten ainakaan toistaiseksi suodatus ei koskea kaikkea sisältöä.

Mininovan käyttäjät eivät ole ottaneet tietoa uudistuksesta vastaan positiivisin mielin, vaan Mininovan blogissa monet palvelun käyttäjät ovat ilmoittaneet siirtyvänsä muiden torrent-sivustojen käyttäjiksi. Mininova on ollut tähän mennessä selvästi suosituin torrent-sivusto internetissä, joten nähtäväksi jää, onko suodatuspäätöksellä suuri negatiivinen vaikutus sivuston kävijämääriin.

Vaikka sivuston vakiovierailijat eivät ole uudistukseen tyytyväisiä, voi uusi suodatusjärjestelmä pelastaa Mininovan sen oikeustaistelussa Hollannin antipiratismiorganisaatio BREIN:iä vastaan. Mininova on aiemminkin poistanut tekijänoikeusloukkaukset mahdollistavat torrent-tiedostot, jos oikeudenomistajat tekevät niistä ilmoitukset Mininovan ylläpitäjille, joten sivustolla on joitain keinoja puolustaa toimintansa laillisuutta myös oikeudessa.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

16.5.2009 21:57

TPB:n pitäis alkaa väittää samaa, voipahan sitten jatkossa valittaa syyttäjille että "kyllä me yritetään" kuten google tekee

26.5.2009 22:02

No mitä nyt vähän vilkaisin nopeasti, niin en ainakaan huomannut, että tuo olisi vaikuttanut mitenkään. Tämän päivän aikana oli lisätty elokuvia kuten Yes Man, My Bloody Valentine, Gran Torino jne... Ehkä se tulee tässä lähiviikkoina sitten näkymään, jos tulee.

37.5.2009 1:05

Siihen loppui sitten mininovan aikakausi. Tulee varmasti vähitellen laskemaan kävijämäärät, jostain toisesta sivustosta tulee dominoiva mininovan sijaann

47.5.2009 1:36

Ihmeen kauan Mininovakin pysyi pystyssä. Suurimpana Index sivustona on toiminta tapaansa muuttaessaan varmasti vaikuttamassa P2P liikenteeseen, jos nyt ei ihan suoraan negatiivisesti, niin ainakin kasvu hidastuu tuntuvasti.

57.5.2009 7:55

No niin, nyt ollaan sentään oikeilla jäljillä. Aika sen sitten näyttää, miten hyvin tuo suodatus käytännössä onnistuu.

67.5.2009 12:20

Siellä taas valuu jotain ruskeaa lahkeista kun isot pahat TO-järjestöt murisevat. Ei hyvä, ei todellakaan. Onneksi Pirate Bayssa ollaan suoraselkäisiä.

77.5.2009 18:37

Jos tekijänoikeuksilla suojattu sisältö poistetaan Mininovasta, niin mitä muka jää jäljelle?

88.5.2009 2:04

Eihän laitonta sisältöä ehkä oikeasti edes tarvitse kunnolla suodattaa, voi hyvinkin riittää kun väittää tosissaan yrittävänsä tehdä niin.

TBP:tähän syytettiin avustamisesta to-rikokseen, siis ylläpidon väitettiin kannustavan laittomaan jakamiseen ja helpottavan toiminnallaan tekijänoikeudellisen materiaalin jakelua. Tästähän myös tuomio tuli (vaikkei se vielä olekaan lainvoimainen valituksista ylempiin asteisiin johtuen).

Ellei ylläpidon asenne kannustaisi laittomaan jakeluun, ja se ainakin väittäisi yrittävänsä estää to-alaista jakelua sekä poistaisi erikseen laittomiksi ilmoitetut linkit, olisi lähtökohta oikeudessa käsittääkseni huomattavasti vahvempi kuin TBP:llä. Ja tämä tietysti myös vähentäisi vastapuolen intoa viedä juttua oikeuteen asti - varsinkaan kun to-järjestöt eivät tunnu haluavan hävitä juttujaan ilmeisesti kaikenlaisia vapauttavia ennakkotapauksia peläten.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 8.5.2009 @ 14:42

98.5.2009 12:15

Eipä taida paljoa olla vaikutusta, eztv.itn mininova linkit toimivat poikkeuksetta. Nämähän ovat kuitenkin kaikki "laitonta" matskua.

109.5.2009 6:25
Hybridi
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Siellä taas valuu jotain ruskeaa lahkeista kun isot pahat TO-järjestöt murisevat. Ei hyvä, ei todellakaan. Onneksi Pirate Bayssa ollaan suoraselkäisiä.
*reps* :DDD

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto