AfterDawn: IT-alan uutiset

Tutkimus: Luvattomat lataajat ostavat eniten musiikkia latauspalveluista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 22.4.2009 11:52 Kommentteja (9)

Tutkimus: Luvattomat lataajat ostavat eniten musiikkia latauspalveluista Luvattoman latauksen vaikutuksista on viimeisten vuosien aikana tehty useita erilaisia tutkimuksia, ja nyt omat tutkimustuloksensa asian tiimoilta ovat julkaisseet Oslon kauppakorkeakoulun tutkijat, joiden tekemien kyselyiden mukaan luvattomat lataajat ostavat kymmenen kertaa niin paljon musiikkia latauspalveluista kuin luvatonta lataamista harrastamattomat ihmiset.
Ero näiden kahden kohderyhmän välillä kuulostaa todella suurelta ja tutkimustulos yllätti myös tutkimuksen tekijät, jotka eivät osanneet ennakoida eron olevan näin suuri. Erityisesti luvaton lataaminen on suosittua kyselyn mukaan 15-20-vuotiaiden keskuudessa ja tämä samainen kohderyhmä ostaa musiikkia mieluummin latauspalveluista kuin hankkii saman äänitteen fyysisenä kopiona. CD-levyjen ostaminen ei ole kuitenkaan kuollut vielä aivan kokonaan, vaan suurin osa vastaajista oli ostanut ainakin yhden CD-levyn viimeisen puolen vuoden aikana.

Levy-yhtiöille tutkimuksen tulos ei kuitenkaan ole mieluinen, sillä latauspalveluiden kautta tulevat tulot eivät pysty kompensoimaan CD-levyjen jatkuvasti laskevista myynneistä tulevia tulonmenetyksiä. EMI:llä työskentelevä Bjørn Rogstadin mukaan tutkimuksen tulokset eivät vahvista sitä teoriaa, että luvaton lataaminen kasvattaa musiikin myyntiä. Rogstad kertoi Aftenposten-lehdelle, että ainoa varma asia on musiikin kulutuksen jatkuva kasvu ja myyntitulojen putoaminen. Rogstadin mukaan ainoa selitys näille kahdelle seikalle on luvattoman lataamisen yleistyminen.

Tutkimusta varten tutkijat haastattelivat yli 1 900 ihmistä, joilta kysyttiin mm. että harrastavatko he musiikin luvatonta nettilataamista ja kuinka paljon he ostavat musiikkia. Haastatteluun otettiin mukaan vain yli 15-vuotiaita ihmisiä.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

122.4.2009 12:14

Piratebay on syytön.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapauteen voidaan tehdä poikkeuksia vain mikäli se on demokratiassa välttämätöntä. Demokratialla viitataan tuossa kansan tahtoon. Pirate partiet on pian 3 suurin puolue, se osoittaa sen, että kansan tahto selvästikin on, että p2p pitäisi olla Ruotsin demokratiassa sallittua. Siten ei ole ihmisoikeussopimuksessa tarkoitettua demokratiassa välttämätöntä perustetta kriminalisoida p2p. Joten Ruotsin p2p kriminalisointi on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen ja siten p2p sääntelyä ei tulisi soveltaa.

Tekijänoikeudet ovat poikkeus sananvapauteen.

Pirate partien suosio, pian 3 suurin puolue Ruotsissa:
http://www.piratpartiet.se/storlek

Euroopan ihmisoikeussopimus

10 artikla
Sananvapaus

1. Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.

2. Koska näiden vapauksien käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta, se voidaan asettaa sellaisten muodollisuuksien, ehtojen, rajoitusten ja rangaistusten alaiseksi, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa

-----

"välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa". Demokratiassa tuossa viitataan kansan tahton....

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 22.4.2009 @ 12:15

222.4.2009 12:20

Mistä löytyy itse tutkimus? En onnistunut itse kaivamaan.

322.4.2009 13:44

Oli muutamassa mediassa tänään juttua, että musiikin myynti on vähentynyt. Syytettiin piratismia. Kenellekään ei tullut varmaan sitten mieleen, että maailmamme on melkoisen laman kourissa. Vaikuttanee musiikin myyntiin siinä kuin muidenkin tuotteiden?

Mutta syytetään vaan Pirate Baytä!

422.4.2009 14:22

Kaipa he kohta ehdottavat, että lama on piratismin syytä.

522.4.2009 14:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti FS88:
Kaipa he kohta ehdottavat, että lama on piratismin syytä.
eikös jossain ollu jo aikasemmin osittainen viittaus tähän?

joskus pari kk sitten tais jossai radion uutisissa olla

622.4.2009 23:29

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:18

723.4.2009 9:39

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti horgh:
Oli muutamassa mediassa tänään juttua, että musiikin myynti on vähentynyt. Syytettiin piratismia. Kenellekään ei tullut varmaan sitten mieleen, että maailmamme on melkoisen laman kourissa. Vaikuttanee musiikin myyntiin siinä kuin muidenkin tuotteiden?

Mutta syytetään vaan Pirate Baytä!
Olen samaa mieltä. Levy-yhtiöt tutkivat vain myyntikäyröjä ja kassavirtaa, mutta eivät samalla näe maailman menoa. Luulis heidänkin tajuavan taantumuksen laskevan myyntiä, koska ihmiset eivät syynää rahaansa entiseen tapaan kaikeen mahdolliseen vaan karsivat vähemmän tärkeämmät menot ensin. Musiikki ja muu viihde ovat karsintalistan alkupäässä, kun taas esim. alkoholi ja tupakka ovat yleensä siel loppupäässä. :-)

824.4.2009 10:10

If U Like It - U Buy It...

926.4.2009 9:58
Hybridi
Inactive

The Pirate Bay on syytön! ;(

Uskokaa jo, totta tuo tutkimus. ;)

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto