AfterDawn: IT-alan uutiset

TTVK ja Kopiosto haluavat sulkea Bookabookan

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.4.2009 20:45 Kommentteja (15)

TTVK ja Kopiosto haluavat sulkea Bookabookan Fyysisten kirjojen vuokrauspalveluna tunnettu Bookabooka aloitti toimintansa viime syyskuussa, mutta TTVK:n (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) ja Kopioston mielestä palvelun olisi nyt aika sulkeutua.
Bookabookan saaman kirjeen (PDF) mukaan palvelun avulla tapahtuva kirjanvuokraustoiminta ei ole saanut toimintaan tarvittavia lupia oikeudenomistajilta, jonka takia palvelun toiminta ei ole laillista. TTVK ja Kopiosto pyytävät Bookabooka lopettamaan vuokraustoimintansa tämän viikon perjantaihin mennessä tai muuten saattaa luvassa olla oikeusjuttu asian tiimoilta.

Bookabookan perustajat ovat kuitenkin ilmoittaneet, etteivät ne aio sulkea palvelua perjantaina. "Toivoisin, että jos palvelu pitää lopettaa, se lopetetaan sen takia, ettei siellä ole käyttäjiä. Ei sen takia, että tekijänoikeusyhtiöt käskevät" kertoi BookaBookan toimitusjohtaja Vesa Kaartinen Digitodaylle.

Kiistan kohteena ovat tekijänoikeuskorvaukset, joita oikeudenomistajat eivät saa Bookabookan avulla vuokrattavasta sisällöstä. Korvauksista neuvotteleminen olisi kuitenkin hankalaa, sillä Kaartisen mukaan jokaisen vuokraajan pitäisi neuvotella erikseen vuokrausoikeuksista.

Mistään suurista korvaussummista ei ainakaan vielä toistaiseksi ole kyse, sillä Kaartisen mukaan palvelussa on käynyt 7000–8000 käyttäjää. Kirjoja käyttäjät ovat laittaneet tarjolle joitain satoja kappaleita ja varsinaisia vuokrauksia on tapahtunut muutamia kymmeniä kappaleita.

Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho kertoi HS:lle, ettei ongelma johdu rahasta, vaan periaatteista. "Tekijänoikeuslain henki ei ole se, että sitä voitaisiin teknisellä kikkailulla kiertää. Tämä ei ole mikään amerikkalainen elokuva" sanoi Laiho HS:lle.

Bookabookan perustaja Jussi Riku sanoo toiminnan olevan kuitenkin laillista, koska varsinainen vuokraustoiminta tapahtuu yksityisten ihmisten välillä, eikä Bookabooka täten riko tekijänoikeuslakia. "Olemme tutustuneet samoihin lakeihin ja löytäneet perusteita toiminnan jatkamiselle" kommentoi Riku HS:lle.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

121.4.2009 20:58

Tekijäinoikeusmafia haluaa nyhtää rahaa joka välistä ja sitten jonkun firman liiketoiminta ei miellytä niin ollaan esittämässä uhkakirjeita toiminnan lopettamisella. Liiketoimintalaki pitäisi suojata liiketoimintaa mutta tämä ei päde ilmeisesti tämän MAFIAN kohdalla. Prkele!! Pitäisikö ihmisten olla työttöminä nauttimassa valtion työttömyyskorvvausta? Ei täällä saa yrittää täällä?

221.4.2009 21:10

Surullista.. Niin surullista.. Tekijänoikeusmafia </3

321.4.2009 21:23

menisivät samantien vaatimaan kauppojen ilmoitustauluista suojelurahaa.
vai tekevätkö näin jo?

421.4.2009 21:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kane_k:
menisivät samantien vaatimaan kauppojen ilmoitustauluista suojelurahaa.
vai tekevätkö näin jo?

Sehän on jo aikoja sitten tehty.

Lainaus:
Bookabookan saaman kirjeen (PDF) mukaan palvelun avulla tapahtuva kirjanvuokraustoiminta ei ole saanut toimintaan tarvittavia lupia oikeudenomistajilta, jonka takia palvelun toiminta ei ole laillista.

Lainaus:
Kopioston mielestä palvelun olisi nyt aika sulkeutua.

Lainaus:
Kiistan kohteena ovat tekijänoikeuskorvaukset
Näkevätkö muut ristiriitaa tässä tekstissä?

521.4.2009 22:00

Siis ei heleveta, tällä menolla nuo Teostot & co. tekevät itsestään vielä pahemmat pellet kuin mitä ne nyt ovat. Tekijänoikeuksiin on pakko saada nyt joku kontrolli, kun joka puolelta mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt yrittävät vain vaatia rahaa milloin mistäkin.

621.4.2009 22:28

Lainaus:
etteivät ne sulkea palvelua perjantaina.

721.4.2009 23:08

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 11.7.2014 @ 10:36

822.4.2009 7:43
tuhero
Inactive

Siis mitä vittua. Käytännössähän kyseessä on huuto.netin kaltainen palvelu, erona se että myynnissä olevat tuotteet rajataan kirjoihin, ja ostamisen lisäksi tarjolla on myös vuokraus.


bookabookahan ei siis itse myy kirjoja, vaan tarjoaa yksityisille ihmisille keskitetyn palvelun jota kautta he voivat myydä ja/tai vuokrata omia kirjojaan. Niistähän siis varmasti on maksettu jo jotain korvauksia kun ne on aikanaan ostettu.


Miksi aikaa sitten ostetuista kirjoista pitäisi nyt maksaa jotain korvauksia uudestaan? Jos myyn omia tavaroitani, jotka on hankittu laillisesti kaupasta, niin miksi minun kuuluisi maksaa jotain tekijänoikeuskorvauksia. Nehän on maksettu jo silloin ku kirja ostettiin kaupasta? Miksi bookabookan pitäisi maksaa mitään, kun se ei kirjoja kauppaa, vaan tarjoaa asiakkailleen ilmoitustilaa? Onko huuto.net saanut vastaavan sulku-uhkauksen? Jos ei, niin miksi ei?

922.4.2009 8:21

Yksi vaihtoehto, millä ainakin saataisiin lyötyä tekijänoikeusmafialle luu kurkkuun, olisi sellainen, että poistetaan tuo vuokrausmahdollisuus kokonaan ja jätetään jäljellä vain myynti ja osto. Tällöinhän kyseessä on huuto.net- tai kirpputorityyppinen systeemi. Jos ei halua lopullisesti luopua omasta kirjastaan, mikään ei tietenkään estä sitä, että henkilö A ostaa kirjan henkilö B:ltä halpaan hintaan ja sitten käytön jälkeen lahjoittaa kirjan takaisin henkilö A:lle.

1022.4.2009 8:51

Odotan suurella jännityksellä sitä, milloin Mersu, BMW ja muut autovalmistajat haastavat Hertzin oikeuteen luvattomasta autojen vuokraamisesta. Laskukaava sopiville korvauksille saadaan helposti laskemalla uuden auton keskihinta, sanotaan nyt 45,000 euroa, ja kerrotaan se vuokrauskerroilla.

1122.4.2009 11:33
WumWum
Inactive

Tsempiä BookaBookalle! Älkää antako periksi.

Teoston ja muiden lobbareiden on aika muuttaa toimintatapojaan. Miettikää kuinka elää hetkessä, älkääkä nähkö kaikkea uutta uhkakuviksi. Säälittävää porukkaa.

1222.4.2009 21:40

TTVK ja Kopiosto on aatteineen jääneet johonkin 50 vuoden päähän jälkeen. Eivät vaan tajua että maailma muuttuu.

1322.4.2009 23:45

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:17

1426.4.2009 9:54
Hybridi
Inactive

Ihan oikein! En pidä fyysisten kirjojen myynnistä, digitaaliset kirjat ovat ympäristö ystävällisiä eikä niiden takia tarvitse tuhota mitään... =)

159.5.2009 14:53

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Hybridi:
Ihan oikein! En pidä fyysisten kirjojen myynnistä, digitaaliset kirjat ovat ympäristö ystävällisiä eikä niiden takia tarvitse tuhota mitään... =)
Mutta fyysiset kirjat ovat vielä ympäristöystävällisempiä kun puhutaan jo ennestään hankituista kirjoista joita nyt vaihdetaan tai vuokrataan tai whatever, ne kun eivät enää valmistuksen jälkeen ole kuluttaneet vähääkään esim. sähköä ;)

Vaikuttaa hienolta idealta.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto