AfterDawn: IT-alan uutiset

Monet trakkerit lopettavat TPB-tuomion takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 21.4.2009 10:29 Kommentteja (18)

Monet trakkerit lopettavat TPB-tuomion takia Perjantaina The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjät tuomittiin vankeuteen ja miljoonakorvauksiin avunannosta tekijänoikeuslakien rikkomiseen. Vaikka käräjäoikeuden langettama tuomio ei todennäköisesti jää lainvoimaiseksi, on se pelottanut useiden muiden torrent-trakkereiden ylläpitäjiä, jotka ovat ilmoittaneet sulkevansa trakkerinsa.
TorrentFreak-sivuston mukaan ainakin Nordicbits, Powerbits, Piratebits, MP3nerds ja Wolfbits ovat jo lopettaneet toimintansa, jonka lisäksi sulkeminen saattaa olla edessä muillekin Ruotsissa toimiville trakkereille.

Osa Ruotsissa toimineista trakkereista on jo ilmoittanut siirtävänsä palvelimensa pois Ruotsista TPB-tuomion takia. Joissakin tapauksissa tämä siirros aiheuttaa kuitenkin katkoksia trakkereiden toimintaan, joten trakkereiden käyttäjille palvelinten siirtäminen ei aina ole kivuton operaatio.

Trakkereiden sulkeminen tai siirtyminen uuteen kohdemaan oikeusjuttujen takia on jo tuttu asia torrent-piireissä. Samanlainen ilmiö nähtiin Suomessa vuonna 2006, jolloin käräjäoikeuden antamat Finreactor-tuomiot aiheuttivat sen, että muutamat kotimaiset trakkerit lopettivat toimintansa.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

121.4.2009 10:38

Kaikki eivät ole niin rohkeita kuin TPB:n ylläpitäjät.

221.4.2009 11:31

No TPB-pojilla ei oo enää paljoa hävittävää noissa oikeustaisteluissa. Swebits sulki kanssa ittensä.

321.4.2009 11:47

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ande_:
Kaikki eivät ole niin rohkeita kuin TPB:n ylläpitäjät.
Ei kyse ole pelkästään rohkeudesta, vaan siitä kannattaako ottaa riskiä... varsinkaan jos toiminnasta ei tule mitään tuloja.

Kaikilla kun ei ole varaa palkata huippujuristeja ja tuskin pienet trakkerit saavat samanlaista mediajulkisuutta kun TPB, jolloin pian voi käydä köpelösti. Itseäni ei ainakaan huvittaisi maksella hatusta revittyjä summia loppuelämääni vaikka ideologia kuinka sanoisi toista.

421.4.2009 11:58

Kun yksi lopettaa, pari uutta tulee "markkinoille". Piratebay ja muutamat muut suuret ovat niitä harvoja, jotka pysyvät jatkuvasti ylläpitäjistä johtuen. Mutta pienten trackerien kohdalla pieni kierrätys ei ole mitenkään hirveän pahasta - riskit pienenee, mutta käytännössä muutoksia tapahtuu aika vähän.

Uusista trackereista uutisoiminen vain on ymmärrettävästi hieman hiljaisempaa kuin näistä lopettamisista.

521.4.2009 12:54

Tää on vaan hetken huumaa , kohta ne pyörii entiseen tapaan.

621.4.2009 14:32

Tää tekijänoikeus juttu alkaa olee ihan säälittävää.Kamalempaa ku tappaminen, raiskaaminen, mummon laukun varastaminen tai mikään muu fyysinen rikos ja kyse on vaan tietokone tiedostoista.Saat enemmän vaikeuksia lataamalla leffan ku varastamalla kaupasta DVD.

721.4.2009 18:19

Minä vaan en ymmärrä sitä että jos ostan kaupasta cd levyn ja annan kaverille ni se on lahja, mutta jos lataan levyn netistä(esim itunes) ja lähetän kaverille ni se on sitten rikollista.

821.4.2009 19:04
tommito
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Punkero:
Minä vaan en ymmärrä sitä että jos ostan kaupasta cd levyn ja annan kaverille ni se on lahja, mutta jos lataan levyn netistä(esim itunes) ja lähetän kaverille ni se on sitten rikollista.

No siis sehän on tiedoston kopioimista, joka on kiellettyä. Jos kopioiminen olisi sallittua, niin olisi myös The Pirate Bayn toiminta laillista sillä mitään tiedostoa ei oteta vaan kopioidaan.

921.4.2009 20:07

Hyvä että uutisoitiin, rupesinkin jo ihmettelemään miksi muuten vakaa trackeri "Wolfbits" on alhaalla.

EDIT: typo

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.4.2009 @ 20:10

1021.4.2009 23:08

Aivan odotettu uutinen, vaikka eihän tuomiot joidenkin mielestä vähennä rikoksia. Tosin vielä muutama jaksaa piipittää.

1121.4.2009 23:29

No eipä juuri vähennäkkään tässä tapauksessa kun koskee vain ruotsia, kohtuu helppo siirtää serverit muualle. Ja noi pikkusivustot nyt on ihan turhia muutenkin

1221.4.2009 23:56

Vähä pelottaa että mitä tapahtuu seuraavan 10vuoden aikana ihmisten sananvapauden ja internetin vapauden suhteen...


[img]http://sfx-images.mozilla.org/affiliates/Banners/468x60/trust.png [/img]

1322.4.2009 7:54

Piratebay on syytön.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapauteen voidaan tehdä poikkeuksia vain mikäli se on demokratiassa välttämätöntä. Demokratialla viitataan tuossa kansan tahtoon. Pirate partiet on pian 3 suurin puolue, se osoittaa sen, että kansan tahto selvästikin on, että p2p pitäisi olla Ruotsin demokratiassa sallittua. Siten ei ole ihmisoikeussopimuksessa tarkoitettua demokratiassa välttämätöntä perustetta kriminalisoida p2p. Joten Ruotsin p2p kriminalisointi on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen ja siten p2p sääntelyä ei tulisi soveltaa.

Tekijänoikeudet ovat poikkeus sananvapauteen.

Euroopan ihmisoikeussopimus

10 artikla
Sananvapaus

1. Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.

2. Koska näiden vapauksien käyttöön liittyy velvollisuuksia ja vastuuta, se voidaan asettaa sellaisten muodollisuuksien, ehtojen, rajoitusten ja rangaistusten alaiseksi, joista on säädetty laissa ja jotka ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa

-----

"välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa". Demokratiassa tuossa viitataan kansan tahton....

1422.4.2009 8:39

Joo ja ruotsin laillahan tuon kans ei edes ollut tekemistä se on toi maa ,jolla on oikeus puuttua jokaisen muun maan sisäisiin asioihin ,tappaa siviileitä ,tehdä omasta sukupolvestaan eläkeläisiä ,tappaa siviilejä,tuhota kaikki mikä on sitä vastaan ja ennekaikkea pitäytyä itse kaikista sopimuksista mm. ilmasto ..lista on kait loputon.Ja tappaa siviilejä vai kirjoitinko sen jo...

USA te tulette vielä saamaan osanne.

1522.4.2009 17:05

Putoopahan muutama traksu taas pois kukatahansaklikkaahiirellä tarjonnasta. Data vaihtaa varmasti tulevaisuudessakin omistajaa oli tuomiot mitkä tahansa.

1622.4.2009 22:00

myös TTI lopettaa

1723.4.2009 21:37

Juu. Sit kun trakkeri muutta pois Ruohtista, niin laittaa väliaikaisesti domaininsa ohjaamaan vaikka ruotsin valtion tms. sivuille, jotta saadaan ruuhkaa aikaiseksi. :'D

Fairtrade.

1826.4.2009 9:46
Hybridi
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ande_:
Kaikki eivät ole niin rohkeita kuin TPB:n ylläpitäjät.
Totta! :D rukoilkaamme TPB:n puolesta... ;D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto