AfterDawn: IT-alan uutiset

iPhonen Skype-rajoitukset viranomaisten käsittelyyn?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.4.2009 22:59 Kommentteja (8)

iPhonen Skype-rajoitukset viranomaisten käsittelyyn? Applen iPhone-puhelin sai tällä viikolla oman Skype-ohjelman, jonka myötä iPhonen omistajat pystyvät tekemään VoIP-puheluita. Yhdysvalloissa monia kuluttajia on kuitenkin harmittanut matkapuhelinoperaattori AT&T:n vaatima rajoitus ohjelmalle, jonka takia puheluita ei pysty soittamaan 3G-verkon kautta, vaan puhelut onnistuvat ainoastaan WLAN-yhteyden ylitse.
Yhdysvaltain telehallintovirasto eli Federal Communications Commission (FCC) saattaa kuitenkin tutkia asian laillisuuden, sillä virasto sai avoimen kirjeen (PDF) Free Press -järjestöltä, jossa pyydetään tutkimaan nykyisen tilanteen laillisuutta. Kirjeessä viitataan mm. FCC:n omaan ohjeistukseen, jonka mukaan kuluttajien täytyy saada vapaasti valita ne ohjelmat ja palvelut, joita he haluavat käyttää internet-yhteytensä kanssa.

Apple ei ole toistaiseksi kommentoinut tilannetta, mutta AT&T:n edustaja kertoi Wall Street Journal -lehdelle, että AT&T ei estä Skypen käyttöä sen verkoissa. Edustajan mukaan AT&T:llä ei ole kuitenkaan pakko avustaa tai helpottaa kilpailijoiden toimintaa sen verkossa. AT&T:n johtoportaassa työskentelevä Jim Cicconi vertasi Skypeä Yhdysvalloissa toimiviin Verizon- ja Sprint-operaattoreihin, jonka johdosta AT&T:n ei tarvitse auttaa Skypeä. Tämä tarkoittanee sitä, että AT&T:n iPhone-asiakkaat joutuvat jatkossakin tekemään Skype-puhelut WLAN-verkon kautta, jos asia jää AT&T:n päätettäväksi.

Viime kesänä FCC totesi internet-operaattori Comcastin jarruttaneen ja estäneen luvatta sen tietoverkoissa kulkenutta BitTorrent-liikennettä. Free Press haluaisi saman lausunnon koskevan myös matkapuhelinverkkoja, jolloin matkapuhelinoperaattorit eivät voisi estää esim. 3G-verkkossa tapahtuvia VoIP-puheluita.

AT&T:n lisäksi VoIP-puheluita vastustaa Saksassa T-Mobile-operaattori, joka on kieltänyt Skypen käytön iPhonessa sen matkapuhelin tai WLAN-verkoissa. T-Mobilen mukaan VoIP-puhelut ruuhkauttaisivat sen tietoverkkoja, jonka takia niitä ei sallita. Myös Saksassa monet iPhonen omistajat ovat olleet raivoissaan T-Mobilen päätöksestä ja The Voice on the Net -järjestö (VON) on vaatinut EU-lainsäätäjiä puuttumaan tällaiseen toimintaan, koska se on haitallista kuluttajia kohtaan.

Edellinen Seuraava  

8 kommenttia

14.4.2009 23:28

Melko reilua.

24.4.2009 23:36

Pitää sitten tunkee nenä jokaisen perseeseen.Pitää kyllä olla tyhmä, jos ei aikasemmin tajunnut.

35.4.2009 0:04

iPhonen omistajana voin kertoa että tua ei haittaa jailbreikatussa iPhonessa nimittäin Cydianista voi silloin ladata VoipPower3G softan jolla saa kaikki fringit ja skypet sun muut softat luulemaan että 3g verkko onkin wifi jolloin skype puhelut toimivat aina. Tämä ei ilmene muissa ohjelmissa minkäänlaisena muutoksena. tosin paskojahan tollaset varotukset silti on

45.4.2009 1:23

Voisivat vaan operaattorit tyytyä nostamaan 3G verkkojen hintaa, jos voip-puhelut yleistyvät liiaksi. Tätä olenkin jo odottanut, että koska voi puhua puheluita internetin välityksellä ja unohtaa vanhanaikaiset puhelinlaskut. Akkuahan tuo syö julmetusti, joten parempia akkukestoja odotellen... :)!

55.4.2009 10:11

Eiks iPhone ookkaan maailman paras puhelin? :)

65.4.2009 11:49

Lainaus:
iPhonen omistajana voin kertoa että tua ei haittaa jailbreikatussa iPhonessa nimittäin Cydianista voi silloin ladata VoipPower3G softan jolla saa kaikki fringit ja skypet sun muut softat luulemaan että 3g verkko onkin wifi jolloin skype puhelut toimivat aina. Tämä ei ilmene muissa ohjelmissa minkäänlaisena muutoksena. tosin paskojahan tollaset varotukset silti on
Niin, mutta tuo jailbreakkaaminen ja 3rdpartysoftien kanssa säätäminen vie pohjan siltä, että tuon pitäisi olla helppokäyttöisten multimedialuurien äiti. Ei ole enää kovin helppokäyttöistä, jos 3G VOIPia varten täytyy noin paljon nähdä vaivaa, joka ei kovin monelta Skypen normaalikäyttäjältä onnistu.

76.4.2009 16:13

Näin sitä pitää.
Traktori ilman peltoa.

810.4.2009 3:19
Hybridi
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Madsin:
Eiks iPhone ookkaan maailman paras puhelin? :)
Hah-hah-hah, salli mun nauraa, no EI TODELLAKAAN ole! :D

"Homeisen Omenan" IPfööni jemmataan lelulaatikkoon... (en nyt tiedä mitä tuo tarkoitti, mutta kuitenkin :D) *reps*

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
2 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto