AfterDawn: IT-alan uutiset

Viikon TV-muistutus: Kenen tekijänoikeus?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.3.2009 15:04 Kommentteja (13)

Viikon TV-muistutus: Kenen tekijänoikeus? Tekijänoikeudet ovat herättäneet paljon keskustelua viimeisten vuosien aikana ja YLE esittää tänään sunnuntaina Ykkösdokumentti-sarjassaan asiaan liittyvän Kenen tekijänoikeus? -nimisen dokumentin.
Dokumentin englanninkielinen nimi on RiP: A remix manifesto ja se näytetään YLE TV1 -kanavalla kello 21.15 ja se uusitaan ensi viikon lauantaina kello 13.05. TV:ssä tapahtuvien esitysten lisäksi dokumentti tulee katsottavaksi myös Ylen Areena-palveluun.

YLE:n oma ohjelmaopas kuvaa dokumenttia seuraavasti: "Nettiaktivisti ja elokuvaaja Brett Gaylor tutkii dokumentissaan tekijänoikeuden käsitettä vertaisverkkojen aikakaudella. Aiemmin popmusiikin uudistajat, kuten The Rolling Stones, ammensivat vaikutteita omilta idoleiltaan, mutta nykyään suuryhtiöitten lobbaamat tekijänoikeuslait tekevät tämän mahdottomaksi." Ykkösdokumentissa haastatellaan mm. mash up -artisti Girl Talkia, joka käyttää musiikissaan pelkästään pätkiä toisten tekemästä musiikista; yksinhuoltajaäitiä, joka sai valtavat sakot ladattuaan laittomasti netistä musiikkia; ja Creative Commons -yhteisön perustajaa, joka tarjoaa lisenssejä materiaalin julkaisemiseen netissä.

Dokumentti on saanut maailmalla ristiriitaisen vastaanoton, sillä National Post -lehden arvostelussa dokumentti sai vain 1,5 tähteä, mutta elokuvafestivaaleilla se on ehtinyt kerätä jo muutaman yleisöpalkinnon.

Edellinen Seuraava  

13 kommenttia

129.3.2009 18:43

näinhän se on että herra isoherrojen lompakon paksuuden turvaamiseksi normaalin pulliaisen elämä halutaan tehdä mahdollisimman vaikeaksi eri tavoin

229.3.2009 22:23

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:02

329.3.2009 23:07

Tämä on dokkari joka pitäisi näyttää jokaiselle koululaiselle tai itseasiassa kaikille ympäri maailmaa.
Kiva että en ole ajatellut yksin tätä asiaa monta vuotta. Kiva että on muitakin.

430.3.2009 0:13

Katsoin ja oli ehdottomasti katsomisen arvoinen. Suosittelen jokaiselle =)

630.3.2009 10:05

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Mitkähän olisivat hinnat biisillä netissä ja levyllä kaupassa, jos bändit itse tekisivät kaiken ja ottaisivat kulujen lisäksi vain sen voiton, minkä nytkin saavat? Pois jäisi ainakin lefvy-yhtiö, tukkuporras ja TO-siat.
Hinnathan ovat täysin samat kuluttajalle esim. jos itse julkaiset levyn itunesissa ilman levy-yhtiötä. Kustannukset julkaisuun itsetehdylle julkaisulle tuollaisessa iTunesin kaltaisessa kaupassa pyörivät muutamissa kympeissä. Se mitä iTunes vetää siitä myyntisummasta välistä julkaisijalta en tiedä. Varmana tietona voin sanoa että pennikauppaa pyörität jos tavoitteena on myydä omaa musiikkia omalta sivustolta. Oli kyseessä fyysinen tai digitaalinen julkaisu.

Ja siis kyllähän ne levy-yhtiöt ja tukkurit ovat siinä välissä ihan syystä. Ei kaikkea tarvitse tehdä/osata itse sitä varten on tekijät jotka oikeutetusti ottavat siitä omansa välistä. Ja varma tieto on se että ilman levy-yhtiöitä et saa julkaisua tarpeeksi jakeluun kaupoissa.

Mietityttää vaan että kuinka halpa sen cd:n pitäisi olla ennenkuin se olisi kuluttajaa tyydyttävällä tasolla. Itse en ole uusista cd levyistä maksanut vuosiin maksimissaan 13-14eur enempää. Vaikiona tuollaisen uutuus julkaisun saa kotiin 10-11eur hinnalla. Mikä on mielestäni ihan järkevä hinta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.3.2009 @ 10:07

730.3.2009 16:35

iTunesin siivu vaihtelee hiukain maittain, mutta Euroopassa taitavat ottaa 28 senttiä per myyty biisi (99 senttiä). Jos siis artisti laittaa musansa tunecore.comin kautta suoraan iTunesiin, tulee tuloja tuo 71 senttiä/biisi (≈ 72% myyntihinnasta). Levy-yhtiön kautta taas taidetaan liikkua jossain 8-10% tuntumassa.

830.3.2009 20:25

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:04

930.3.2009 21:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Ajattelin vain, kun noita myydään vielä alennuksessa esim 3.99 ja alussa pyydellään reippaasti yli kahta kymppiä. Ei niitä kukaan tappiollakaan myy. Elokuvat ovat samanhintaisia alunperin ja lopulta hinta pyörii 1.95-5.95.
Jos on varaa pudottaa hintoja 90 prosenttia, jossain on pahasti ilmaa. Jos on noin halvalla varaa myydä, pelottaa ajatus paljonko artisti itse saa...
Moni liike myy noita levyjä ja leffoja 0/negatiivisella katteella ja tarkoituksena on myydä samalla tuotetta mistä se kate saadaan taloon. Suomessa myytävien levyjen ja leffojen korkeat hinnat johtuvat puhtaasti siitä kun markkina alue on niin pieni verrattuna esim. ulkomaalaiseen verkkokauppaan.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 30.3.2009 @ 21:28

1031.3.2009 21:29

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.11.2009 @ 00:04

111.4.2009 1:57

Erittäin puolueellinen dokumentti, joka kannustaa nettipiratismiin.

Onneksi Suomessa on herätty ja nettipiraateilla tulee vaikeat ajat eteen.

Lainaus:
Opetusministeriö pohtii keinoja “paatuneita lain rikkojia” vastaan
Viime marraskuussa opetusministeriö julkaisi sähköisen kaupankäynnin edistämistä ja luvattoman verkkojakelun vähentämistä koskevan raportin. Raportissa päädytään siihen lopputulemaan, että nettipiratismiin puututaan entistäkin kovemmilla keinoilla.

Toimenpiteiksi kaavaillaan seuraavia keinoja:
- Tietoliikenteen välittämiseen pohjautuva luvattoman jakelun tunnistaminen (verkon reaaliaikainen tarkkailu)
- Oikeudenhaltija-aloitteinen tunnistaminen
- Watermarking
- Käyttäjän oma suodatus (vanhemmat)
- Automaattinen ilmoitus käyttäjälle
- Yhteyden hidastaminen
- IP-osoitetasoinen esto
- Porttitasoinen esto
- Protokollatasoinen esto
- Nimipalvelinsuodatus
- URL-blokkaus
- Yksittäisten tiedostojen suodatus.

Keinovalikoimasta löytyy siis niin FRA-laki-tyylistä verkkoliikenteen vakoilua kuin suodatuslistojakin.

Raportissa on kyse lakiehdotuksesta ja sen pohjalta edetään kohti lainvalmistelua jo tämän kevään aikana. Opetusministeriön asettama “luovien sisältöjen luvattoman verkkojakelun vähentämiseen tähtääviä lainsäädännöllisiä keinoja kartoittava ja valmisteleva työryhmä” antaa esityksensä eduskunnan käsiteltäväksi todennäköisesti keväällä. Laki tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen.http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2008/Toimialakeskustelut.html
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 1.4.2009 @ 01:58

124.4.2009 23:07

Nettipiraateille tulee vaikeat ajat? Voi olla hetkellisesti mutta aivan kuten aina ennenkin Napserin jälkeen, antipiraatit tulevat häviämään uusien teknologien edessä.

Tämä dokumentti vain vahvisti ja selkiytti minun ajatusmailmaa ja sitä tietämystä että RIAA ja MPAA haluavat vain hallita meidän kulttuuria ja luoda sen sijaan heidän omaa kulttuuria ja heidän halua siitä että kulttuuri olisi vain rahan ansainta keino.

Tässä oli samoja elementtejä kuin Steal This Film 2:ssa mutta selvemmin asia tuotiin kulttuurin kannalta.

Viva Pirate - Fight Against Culture Control !

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.4.2009 @ 23:09

135.4.2009 9:31

Lainaus:
Erittäin puolueellinen dokumentti, joka kannustaa nettipiratismiin.

Onneksi Suomessa on herätty ja nettipiraateilla tulee vaikeat ajat eteen.

Lainaus:
Opetusministeriö pohtii keinoja “paatuneita lain rikkojia” vastaan
Viime marraskuussa opetusministeriö julkaisi sähköisen kaupankäynnin edistämistä ja luvattoman verkkojakelun vähentämistä koskevan raportin. Raportissa päädytään siihen lopputulemaan, että nettipiratismiin puututaan entistäkin kovemmilla keinoilla.

Toimenpiteiksi kaavaillaan seuraavia keinoja:
- Tietoliikenteen välittämiseen pohjautuva luvattoman jakelun tunnistaminen (verkon reaaliaikainen tarkkailu)
- Oikeudenhaltija-aloitteinen tunnistaminen
- Watermarking
- Käyttäjän oma suodatus (vanhemmat)
- Automaattinen ilmoitus käyttäjälle
- Yhteyden hidastaminen
- IP-osoitetasoinen esto
- Porttitasoinen esto
- Protokollatasoinen esto
- Nimipalvelinsuodatus
- URL-blokkaus
- Yksittäisten tiedostojen suodatus.

Keinovalikoimasta löytyy siis niin FRA-laki-tyylistä verkkoliikenteen vakoilua kuin suodatuslistojakin.

Raportissa on kyse lakiehdotuksesta ja sen pohjalta edetään kohti lainvalmistelua jo tämän kevään aikana. Opetusministeriön asettama “luovien sisältöjen luvattoman verkkojakelun vähentämiseen tähtääviä lainsäädännöllisiä keinoja kartoittava ja valmisteleva työryhmä” antaa esityksensä eduskunnan käsiteltäväksi todennäköisesti keväällä. Laki tulee voimaan ensi vuoden alusta alkaen.http://www.minedu.fi/OPM/Julkaisut/2008/...ut.htmlMikä on lopputulos tämäntyyppisessä ratkaisussa ja ennen kaikkea kuka voittaa tässä?
Pitänee vastata itse. Ei kukaan. Olisikohan kenelläkään myydä DRM suojattuja musiikkikappaleita jo toimintansa lopettaneista nettikaupoista?
http://blogit.tietokone.fi/tietojakoneesta/2008/04/varoittava-uusi-esimerkki-drm-uhkasta/#comments

Mitä oikein saat, kun ostat kappaleen nettikaupasta?

Levyjenkin suhteen saa olla varovainen;tapaus Sonyn DRM rootkit.

Kuka omistaa kulttuurin?

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto