AfterDawn: IT-alan uutiset

Saksassa kirjojen julkaisijat hyökkäävät tiedostonjakajien kimppuun

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.3.2009 14:53 Kommentteja (3)

Saksassa kirjojen julkaisijat hyökkäävät tiedostonjakajien kimppuun Luvattomaan lataukseen liittyvät oikeudenkäynnit ovat viime vuosina keskittyneet pitkälti pelkästään musiikki- ja elokuvateollisuuden ympärille. Saksasta tulleiden varoitusviestien mukaan asia on nyt kuitenkin muuttumassa, sillä maassa toimiva kirjojen kustantajia suojeleva järjestö on ilmoittanut aloittavan Saksassa tuhansia oikeusjuttuja kirjojen luvattomia nettilevittäjiä vastaan.
Börsenverein des Deutschen Buchhandels -järjestöä johtava Alexander Skipis kertoi Leipzigissä järjestettyjen kirjamessujen avajaistilaisuudessa, että järjestö aikoo pitää Saksan oikeusjärjestelmän kiireisenä tuhansien oikeusjuttujen avulla.

Skipisin mukaan P2P-ohjelmien avulla tapahtuvaa tiedostojenjakoa voi verrata järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja hän on huolissaan siitä, etteivät poliitikot näe luvattoman lataamisen aiheuttamia taloudellisia ongelmia.

Kirjojen julkaisijat eivät ole Saksassa vielä esittäneet arvioita luvattoman lataamisen aiheuttamista taloudellisista menetyksistä. Skipis uskoo kuitenkin summien pyörivän useissa miljoonissa euroissa.

Skipis haluaisi internet-operaattoreiden puuttuvan tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattomaan lataamiseen, mutta vuoden alussa tulleiden tietojen mukaan Saksan lainsäädäntö ei anna tällaisiin toimiin mahdollisuuksia.

Edellinen Seuraava  

3 kommenttia

116.3.2009 15:42

Suomessa kirjojen kohdalla ongelma lienee ennemminkin liian hyvä kirjastojärjestelmä, jonka takia ihmiset eivät viitsine ostella (tahi edes latailla) opuksia. Kukahan kumma edes jaksaa lukea jotain parisataa sivuista romania näytöltä.

Kirjastojärjestelmän takia myös suuresti ihmettelen Suomen teostomafiaa ja sen motiiveita, koska varsinkin isommilla paikkakunnilla suurimman osan vähänkin tunnetummasta materiaalista saa kirjastoista ilmaiseksi käyttöönsä, mikä on lähes verrattavissa suoraan tähän nettilatailuun ja -jakeluun (varsinkin, jos kopioi kirjastosta lainatut CD:t ja/tahi DVD:t koneellensa). Joskin netistä saa sitten vielä paljon tuntemattomampaa ja bisarrimpaakin kamaa.

E: Niin, kirjastot maksavat mafialle suojelumaksua lisenssien muodossa, mutta mafialle lienee oikeasti se ja sama rahallisesti, lainaako joku sen teoksen vahi wareeko se sen. Toki voi olla, että mafia rahastaa lainauskertojen määrää silmälläpitäen kirjastoja... tiedä häntä.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 16.3.2009 @ 15:46

217.3.2009 22:22

Itsekkin olen miettinyt kuka oikeasti lataa kirjoja netistä ja lukee myös niitä.

317.3.2009 23:17

Saksassa kirjastot on maksullisia tai ainakin oli silloin kun siellä asuin 90-luvulla

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto