AfterDawn: IT-alan uutiset

Briteissä luvattomille lataajille tulossa kaistajarru?

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 16.3.2009 10:40 Kommentteja (18)

Briteissä luvattomille lataajille tulossa kaistajarru? Britanniassa on pohdittu jo pitkään keinoja, joiden avulla tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista saataisiin hillittyä.
Aiemmin vastuu valvonnasta yritettiin sysätä kokonaan internet-operaattoreille, mutta myöhemmin tämä hanke todettiin liian hankalaksi lainsäädännön kannalta.

Nykyisen suunnitelman mukaan Britanniaan olisi tarkoitus perustaa internet-operaattoreiden ja mediajättien välistä yhteistyötä helpottava järjestö, jonka myötä luvattomien lataajien varoittamisesta tulisi velvoite kaikille operaattoreille.

Keskustelu muutosehdotusten ympärillä ei ole kuitenkaan vielä loppunut, vaan nyt keskustelua on herättänyt idea, jossa luvatonta lataamista harrastavien kuluttajien internet-yhteyttä hidastettaisiin tai vaihtoehtoisesti tiettyjen protokollien käyttö estettäisiin kokonaan.

Täten tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta lataava tai jakava kuluttaja voisi tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä saatujen valitusten jälkeen huomata, että hänen BitTorrent-tiedonsiirtonsa toimivat selvästi aiempaa hitaammin tai ne eivät toimi enää lainkaan. Kuluttajan internet-yhteyttä ei siis katkaista, mutta tekijänoikeuksien loukkaaminen vaikeutuisi ainakin hetkellisesti näiden estotoimien myötä.

Ehdotuksen mukaan tiedonsiirron jarruttaminen ja tietyn P2P-protokollan estäminen kokonaan ovat varattu niille tahoille, jotka saavat tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä useita valituksia, joten nämä keinot ovat tarkoitettu ensisijaisesti hidasteeksi niille tahoille, jotka siirtävät luvatta runsaasti tekijänoikeudella suojattua materiaalia.

Edellinen Seuraava  

18 kommenttia

116.3.2009 12:40

Miten kukaan voi tietää lataako joku tekijänoikeudenalaista materiaalia. Tässä toteutuessaan sallittuihin asioihin p2p- protokollia käyttäville alkaisi tulla varoituksia ja yhteydet eivät toimisi.

216.3.2009 12:51

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ande_:
Miten kukaan voi tietää lataako joku tekijänoikeudenalaista materiaalia. Tässä toteutuessaan sallittuihin asioihin p2p- protokollia käyttäville alkaisi tulla varoituksia ja yhteydet eivät toimisi.

Veikkaisin että tässä toteutuksessa ei tunneta sanaa "laillinen p2p"

316.3.2009 13:13

oliskin hauska huomata brittinä että kun olet katsonut muutaman jakson topgearia ps3:lla gttv:n kautta niin lataukset hidastuisi huomattavasti tai yhteydet katkeaisivat kokonaan.
gttv on osana gran turismo 5 prologue pelijä ja lataa videosisältöä torrent tekniikalla, ja onhan niitä muitakin pelejä jotka lataavat torrentilla huomaamattomasti päivityksiä ja muuta sisältöä pelikonsoliin kuten ainaskin metalgearsolidin betatesti.

416.3.2009 13:40

Eikös wow:nkin päivity p2p tekniikalla(?).

516.3.2009 13:50

Lainaus:
tiettyjen protokollien käyttö estettäisiin kokonaan
tuosta ei ole apua, vuosituhannen alussa eräällä sukulaisella oli "riisuttu" laajakaistaliittymä (halvempi) jossa toimi ainoastaan http, ftp passiivina, pop/smtp ja nyyssit.

noh eihän siihen muuta tarvinut kuin p2p ohjelman liikenteen tunneloiminen isp:n omman http proxyn läpi ja bitti kulki :D

616.3.2009 15:47

Olisi erittäin hyvä idea, että Bittorrent-liikenne estettäisiin, jos se tarkoittaisi myös oikeusjuttujen loppua. Homma olisi naurettavan helppo kiertää, ja ne jotka lataavat nyt lataisivat myös myöhemmin. Myös Mafia olisi tyytyväinen kun "kukaan ei lataisi".

716.3.2009 17:08

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kupuntu:
Olisi erittäin hyvä idea, että Bittorrent-liikenne estettäisiin, jos se tarkoittaisi myös oikeusjuttujen loppua. Homma olisi naurettavan helppo kiertää, ja ne jotka lataavat nyt lataisivat myös myöhemmin. Myös Mafia olisi tyytyväinen kun "kukaan ei lataisi".

Tämä kommentti ei oikein auennut minulle. Eli bittorrent estettäisiin sitä varten että sitten porukka saisi sen eston kiertää. Mitä se hyödyttäisi?

816.3.2009 20:31

Monet ohjelmat käyttävät päivittämiseen p2p-tekniikkaa. Millä nämä tiedostot sitten eroteltaisiin "lailliset/laittomat"-kategorialla.

Sitten on taas RapidSearch ja MegaUpload etc etc vaikka mitä. Jos jotakin netin kautta haluaa niin keinoja on paljon enemmän kuin mihin keskitytään tällä hetkellä. "Estot" on tehty kierrettäviksi.

Tuntuu siltä että mitä enemmän media mässäilee p2p:llä sitä enemmän sillä on käyttäjiä. Pirate Bayinkin tilastot räjähtivät kun oikeusjuttua alettiin käsittelemään.

917.3.2009 9:13

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Monet ohjelmat käyttävät päivittämiseen p2p-tekniikkaa. Millä nämä tiedostot sitten eroteltaisiin "lailliset/laittomat"-kategorialla.

- Ei kai tarkoitus ole alunpitäenkään estää kaikkea p2p-liikennettä ja kysymys on vain ammattimaisesti varettavien osapuolien toiminnan vaikeuttaminen. Jos sellaisen henkilön p2p -tekniikkaa laillisesti käyttävä peli, tai jokin muu sovellus lakkaa toimimasta niin kyynel. Ei voi mitään, mitäs varettelit.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:

Sitten on taas RapidSearch ja MegaUpload etc etc vaikka mitä. Jos jotakin netin kautta haluaa niin keinoja on paljon enemmän kuin mihin keskitytään tällä hetkellä. "Estot" on tehty kierrettäviksi.

- Näinhän se on. Kyllä kaikenlainen rikollinen toiminta aina löytää kanavansa jos/kun se vaan on kannattavaa. Vaikka toistuvasti humalassa ajavalta henkilöltä otettaisiin ajokortti pois ja hän menettäisi autonsa valtiolle, ei se oikeasti estä häntä ajamasta humalassa. Voihan autoa ajaa vaikka postikortilla, ei siihen ajokorttia tarvita.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:

Tuntuu siltä että mitä enemmän media mässäilee p2p:llä sitä enemmän sillä on käyttäjiä. Pirate Bayinkin tilastot räjähtivät kun oikeusjuttua alettiin käsittelemään.

- Tässäkin olette aivan oikeassa. Perin surullista on se.

1017.3.2009 12:59

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Monet ohjelmat käyttävät päivittämiseen p2p-tekniikkaa. Millä nämä tiedostot sitten eroteltaisiin "lailliset/laittomat"-kategorialla.

- Ei kai tarkoitus ole alunpitäenkään estää kaikkea p2p-liikennettä ja kysymys on vain ammattimaisesti varettavien osapuolien toiminnan vaikeuttaminen. Jos sellaisen henkilön p2p -tekniikkaa laillisesti käyttävä peli, tai jokin muu sovellus lakkaa toimimasta niin kyynel. Ei voi mitään, mitäs varettelit.
Toi olisikin sitten mielenkiintoinen, että miten luokitellaan ammattimainen warettaminen. Mitä todisteita esitetään jos on jotain ladannut etc? Jos lataan esimerkiksi uuden pelidemon, joka on vapaassa levityksessä p2p-tekniikkaa käyttäen, mikä osapuoli varmistaa sen mitä tiedostoa oikeasti liikuteltiin.

Tässä on jo lähtökohdiltaan se vika, että kaikki tietävät miten TO-järjestöt ovat hakuammunnalla etsineet näitä käyttäjiä ja sitten lähetelleet kuolleille ja eläkeläisille maksulappuja. En todellakaan haluaisi antaa minkäännäköistä valtaa porukalle, jonka tutkimusvarmuudet ovat samaa luokkaa Katolisen kirkon inkvisition kanssa. "Sytytetään se tuleen, kyl Jumala pelastaa jos se on syytön"

edit. Tosiaan oli taas mielenkiintoinen tuo vertauksesi tuohon humalaiseen kuskiin. Olen jo vähän kaivannut näitä "jos lataat netistä, ammut mummosi"-puheita ;)
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.3.2009 @ 13:01

1117.3.2009 15:49
Herlokki
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ande_:
Miten kukaan voi tietää lataako joku tekijänoikeudenalaista materiaalia. Tässä toteutuessaan sallittuihin asioihin p2p- protokollia käyttäville alkaisi tulla varoituksia ja yhteydet eivät toimisi.

Aivan naulan kantaan. Taas on warettajien ansiosta tulossa uutta kivaa, mistä todennäköisesti kärsii kaikki. Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista, ei tarvitsisi hillitä millään yksinkertaisesti,jos sitä ei olisi.
En todellakaan minäkään haluaisi antaa minkäännäköistä valtaa TO-järjestölle, jonka tutkimusvarmuudet ovat todellakin samaa luokkaa Katolisen kirkon inkvisition kanssa, mutta tällä tavoinhan se valta lisääntyy: Warettajat on liian tyhmiä lopettaakseen, tai edes hillitäkseen toimintaansa, ja TO:järjestöillä niin paljon valtaa, sekä vaikutusmahdollisuuksia päättäjiin, että ne pystyy lähes loputtomiin tiukkamaan ruuvia. Väliin puristuu sitten tässäkin tapauksessa, tavallinen operaattori asiakas.

1217.3.2009 19:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Toi olisikin sitten mielenkiintoinen, että miten luokitellaan ammattimainen warettaminen. Mitä todisteita esitetään jos on jotain ladannut etc? Jos lataan esimerkiksi uuden pelidemon, joka on vapaassa levityksessä p2p-tekniikkaa käyttäen, mikä osapuoli varmistaa sen mitä tiedostoa oikeasti liikuteltiin.

- En ainakaan henkilökohtaisesti usko, että aivan pienissä rikkeissä tai edes epäselvissä tapauksissa kenenkään yhteyksiin puututtaisiin millään tavalla. Jos käyttäjän tietoliikenneyhteyden kautta siirtyy huomattavia määriä dataa. Ajatellaan nyt vaikkapa teratavu kuukaudessa. Lienee paikallaan epäillä, ettei kaikki siirtynyt data ole ihan päivänvalon pitävää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Tässä on jo lähtökohdiltaan se vika, että kaikki tietävät miten TO-järjestöt ovat hakuammunnalla etsineet näitä käyttäjiä ja sitten lähetelleet kuolleille ja eläkeläisille maksulappuja. En todellakaan haluaisi antaa minkäännäköistä valtaa porukalle, jonka tutkimusvarmuudet ovat samaa luokkaa Katolisen kirkon inkvisition kanssa. "Sytytetään se tuleen, kyl Jumala pelastaa jos se on syytön"

- Esitätte tässä aivan aiheellisen argumentin. Näin todella on ollut. En kuitenkaan jaksa uskoa, että ihan mitään noitavainoa tästä saataisiin aikaisiksi. Aika tietysti näyttää, millaiseksi tämä mahdollinen lakiuudistus muodostuu.


Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
edit. Tosiaan oli taas mielenkiintoinen tuo vertauksesi tuohon humalaiseen kuskiin. Olen jo vähän kaivannut näitä "jos lataat netistä, ammut mummosi"-puheita ;)

- Te puolestaan kärjistätte vertaustani täysin perusteettomasti. Murha ja rattijuopumus eivät vertaudu rikoksina millään tavalla. Oma vertaukseni rattijuopumuksen ja mittavien tekijänoikeuksin suojattujen tietojen siirtämisen välillä on huomattavasti osuvampi. Vaikka rattijuoppo ei aiheuttaisikaan liikenteelle häiriötä, eikä vaaratilanteita ei se tee siitä yhtään hyväksyttävämpää. Sama koskee laittoman materiaalin levittämistä. Se myönnettäköön, että ensimmäisen kohdalla todella vakavien seuraamuksien todennäköisyys on huomattavasti suurempi.

1317.3.2009 21:57

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:

Tämä kommentti ei oikein auennut minulle. Eli bittorrent estettäisiin sitä varten että sitten porukka saisi sen eston kiertää. Mitä se hyödyttäisi?
Ei mitään ja siksi juuri kehitys on tuohon suuntaan menossakin.

Maailmassa on vikana se, että tyhmät ihmiset ovat niin varmoja kaikesta - ja älykkäät niin epävarmoja.

Bertrand Russell

1417.3.2009 22:27

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:48

1517.3.2009 22:55

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
Sen ainakin tiedän, että murhasta ja taposta joutuu maksamaan pienemmät korvaukset. Ihmishenki on halvempi kuin yksi laiton mp3.

- Eihän se noin mene millään muotoa, ja sen tiedätte itsekin. Argumenttinne on kuitenkin ihan aiheellinen.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:

Tekijänoikeusrikkomuksesta vankeutta enintään kaksi vuotta.

- Huomaa: Enintään. Siis erittäin törkeässä tapauksessa.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:

Rattijuopumuksesta enintään 6 kuukautta. Kumpi lie vaarallisempaa.


- Aivan, siis pelkästä juopumuksesta. Siihen ei vielä liity muuta. Lisähölmöilystä toki lyödään lisäsyytteitä; liikenteen vaarantaminen, kuolemantuottamus yms. Ei tämä nyt aivan noin mustavalkoisesti kuitenkaan mene.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:

kuolemantuottamuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Eli kun ajat kännissä jonkun kuoliaaksi, maksimirangaistus on 2,5 vuotta vankeutta. Aika suhteeton siis tuo TO-rikkomuksen rangaistus, jos ihmishenki on samanarvoinen.

- Kuten jo tuossa yllä sanoin: varsin aiheellinen kommentti, joskaan minä en ole ajanut ketään kuoliaaksi kännissä. En ole edes ajanut kännissä.

Miksi sitten ihmishenki on tuossa noin vähän arvoinen? No siksi kun kysymyksessä on kuolemantuottamus, se on tahaton. Hölmöily on tuottanut lisää hölmöilyä, jolla on ollut erittäin vakavat seuraamukset. Pitäisikö siitä mielestänne pistää henkilö lukkojen taa lopuksi elämäkseen? Entä jos te itse ajatte ylinopeutta ja auto karkaa käsistä ja suistuu vastaantulijan kaistalle sillä lopputuloksella, että vastaantulevan auton kuljettaja ja matkustajat kuolevat? Te olette silloin syyllinen; liikaa vauhtia, olette osoittanut piittaamattomuutta liikennesäännöistä ja vallitsevista olosuhteista, sekä vaarantaneet muiden tienkäyttäjien turvallisuuden. Onko kuitenkaan oikein, että kärsitte siitä tuon kaksi vuotta tai pidempään? (Kysymys on retoorinen)

Muutoin:
Oli miten oli, muiden säädösten ja lakien rikkominen ja niiden mahdolliset lievähköt(?) seuraamukset eivät tee tekijänoikeusrikkomusta millään muotoa hyväksyttäväksi. On mielestäni aika röyhkeää väittää muuta.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 17.3.2009 @ 23:04

Veritas Aequitas

1618.3.2009 9:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ande_:
Miten kukaan voi tietää lataako joku tekijänoikeudenalaista materiaalia. Tässä toteutuessaan sallittuihin asioihin p2p- protokollia käyttäville alkaisi tulla varoituksia ja yhteydet eivät toimisi.
Tähän on itseasiassa helppo, mutta todella paljon aikaa vievä ja toteutettavaksi turha ratkaisu.

1. Briteissä joku asiaa poteva herra kerää netistä kaikki torrentit jotka sisältävät laitonta materiaalia

2. Torrentit kaikille operaattoreille

3. Torrentit torrentti ohjelmaan -> Painetaan nappulaa ja katsotaan peerit ja seederit ja kyseisten IP:t

4. Jos IP löytyy operaattorin listalta -> Yhteys poikki

Eli näin yksinkertaista, tosin miljoonia tunteja aikaa vievää ja täten enimmäkseen turha juttu.

1718.3.2009 16:49

Suomessa ollut jo pitkään käytössä, kulkee nimellä sonera laajakaistaliittymä. :BlaaH:

Hyvä vaan, nämä on helppo kiertää, valitettavasti seuraa varmasti jokin toinen kiista tuota kiertämistä koskien.

185.9.2012 15:07
EnXCVMshUfQkpoc
Vahvistamaton

moi atte hienot sivut ja kuvat. ja muute tpmipsei kisoihi kyl s viel mestaruude voitat ja k y mun ja jesse sivuil osotteesjasper kupias jajesse kupias

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto