AfterDawn: IT-alan uutiset

Nokian suunnitelmissa DRM-vapaa Comes With Music

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 2.3.2009 11:54 Kommentteja (9)

Nokian suunnitelmissa DRM-vapaa Comes With Music Tammikuussa Apple yllätti kuluttajat ilouutisilla, kun yritys kertoi Macworld-tapahtumassa iTunes-musiikkikaupan muuttuvan DRM-vapaaksi.
Nyt samoista aikeista on kertonut matkapuhelinjätti Nokia, joka avasi juuri Comes With Music -palvelunsa Singaporessa. Nokian digitaalisen musiikin johtoportaassa työskentelevä Adam Mirabella kertoi televisiokanava Channel News Asialle, että Nokia neuvottelee parhaillaan yhteistyökumppaneidensa kanssa, jotta kuluttajille voitaisiin tulevaisuudessa tarjota DRM-vapaata Comes With Music -palvelua.

Mirabella ei kuitenkaan kertonut mitään tarkempaa aikataulua DRM-vapauden saapumiselle, eikä neuvotteluiden edistymisestä ole mitään tietoa, mutta toivottavasti Nokia saa neuvottelut levy-yhtiöiden kanssa nopeasti valmiiksi, jotta kuluttajat saavat käsiinsä jälleen yhden DRM-vapaan musiikkipalvelun.
Jos Comes With Musicin käyttäjäehdot pysyisivät DRM-vapauden myötä samoina, olisi kyseessä todella kuluttajaystävällinen palvelu, jossa kiinteää vuosimaksua vastaan kuluttajat voisivat ladata rajoittamattomasti DRM-vapaata musiikkia Comes With Musicin tarjoaman neljän miljoonan kappaleen valikoimista.

DRM-vapauden myötä Comes With Musicia voisi kaupata useamman eri matkapuhelinmallin mukana, koska puhelinten ei tarvitsisi enää tukea Microsoftin DRM-suojauksia, joilla Comes With Musicin kappaleet ovat nykyään suojattu.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

12.3.2009 12:10
Vincent90
Inactive

Lainaus:
Jos Comes With Musicin käyttäjäehdot pysyisivät DRM-vapauden myötä samoina, olisi kyseessä todella kuluttajaystävällinen palvelu, jossa kiinteää vuosimaksua vastaan kuluttajat voisivat ladata rajoittamattomasti DRM-vapaata musiikkia Comes With Musicin tarjoaman neljän miljoonan kappaleen valikoimista.
Kuulostaa erittäin hyvältä. Tietääkös kukaan paljonko toi vuosimaksu on? Ja onko tämä vain tällainen kännykkäsofta eli, että tietokoneella ei voi ostaa näitä biisejä? Toivottavasti biisit ovat myös hyvälaatuisia, jos MP3 niin suositus olisi 320kbps, vähintään ainakin 192 kbps.

EDIT: Joo vastaan omiin kysymyksiini, täydentäkää jos tarkempaa tietoa. Toi palvelu ilmeisesti myydään kännykän mukana. (joutuu siis maksamaan ylimääräistä(~50£), sillä esim. nokian sivuilla malli 5310 95£ ja 5310 comes with music 149£) Ja kestää ilmeisesti 12kk tai 18kk. Palvelun uusimisen hintaa en saanut selville. Ja Suomessahan tätä ei tietenkään vielä ole... Tietokoneella voi ladata jollakin nokian omalla softalla. Biisien laadusta en saanut ongittua tietoa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.3.2009 @ 12:32

22.3.2009 13:10
Coop
Vahvistamaton

Nokian musiikkitarjonta tällä hetkellä (DRM-suojattu Windows Media) ei ole markkinoilla kilpailykykyinen. DRM eikä Windows Media ei ole se mitä kuluttajat haluavat.

Nokian ongelma on se että DRM:n posto on hankalaa (ihmiset lataisivat kaiken tarvitsemansa musiikin ilman että Nokia voisi sitä rahastaa). Myöskään Windows Median muuttaminen ei ole kovin yksinkertaista, kun pitäisi samalla kesksiä uusi DRM-järjestelmä.

Nokialla taitaa olla tässä pienoinen ongelma käsissään.

32.3.2009 16:18

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:

Nokian ongelma on se että DRM:n posto on hankalaa (ihmiset lataisivat kaiken tarvitsemansa musiikin ilman että Nokia voisi sitä rahastaa
No jaa, ihmisillä on mahdollisuus ladata kaiken tarvitsemansa musiikin, käytti Nokia DRM-suojauksia tai ei. Ongelma taitaa pikemminkin olla siinä, miten tämän saman asian saisi selitettyä niin, että levy-yhtiötkin sen ymmärtävät.

Jos Nokia tämän palvelun kanssa onnistuu, pidän erittäin todennäköisenä, että sen palvelun käyttäjäksi allekirjoittanutkin ryhtyy. Tosin vielä ei pidä liikaa hehkuttaa, vaan pitää sormet ristissä ja toivoa, että palvelu todellakin tulee jossain vaiheessa täyttämään kaikki ne odotukset mitä sille on tähän mennessä annettu.

42.3.2009 16:32

Toi olis tosi hyvä sen jälkeen todennäkösesti aika moni siirtyis waretuksesta lailliseen musiikkiin. Tai niin ainakin voisi olettaa, koska on toi sen verran hyvä kauppa sillon.

52.3.2009 17:24
Jonathan
Vahvistamaton

Jotenkin yhtälö aikarajoitettu musiikin tilaustyyppinen latauspalvelu ja ei DRM:aa kuulostaa haastavalta ansaintalogiikalta.

Vuoden aikana käyttäjät siis voisivat varsin pienellä rahalla ladata niin paljon musiikkia kuin sielu sietää ja jatkaa ladatun musiikin sen käyttöä puhelimessa ja muissakin laitteissa ikuisesti. Nokia varmasti myisi paljon noita puhelimia, ainakin ensimmäisten vuosien aikana, mutta mistä levy-yhtiöt oikein saisivat rahaa?

Ainoa keino jonka nopeasti keksin on rajoittaa tällä tavalla myydyn musiikin laatua niin huonoksi että sitä ei kukaan täysjärkinen voi kuunnella paitsi kännykällä. Ei kuulosta hyvältä :)

62.3.2009 20:25

Tai ihmiset tottuu siihen että, kaikki musiikki on aina saatavilla. Samalla myöskään kukaan ei jaksa pitää huolta musiikistaan, koska sen voi aina ladata uudestaan. Jos haluaa uusia kappalaita kuunnella niin tarvii latausoikeuden.

Kuulostaa toimivalta ja ensimmäistä kertaa pitkään aikaa musiikin myyminen ei olisi pelkkää kusetusta. (koko levy yhden kappaleen takia, paska levy -> ei voi saada rahoja takaisin, levy hajoo osta uus, jo ostettu musiikki pitää maksaa uudestaan vaikka sinulla on jo vinyyli ym.)

Oikeestaa ihmettelen miten ihmiset on suostunu tähän pelleilyy. Missä vaiheessa luovuttii oikeudesta tietää mitä ostetaa? Musiikin ostaminen on ollut liian kauan "sikaa säkissä" ostamista.

Sama koskee elokuvia.. mikää ei ota niinpaljon hattuu ku paska leffa ja tieto siitä että maksoin siitä! (puhumattakaa siitä ajasta mikä sen kattomisee meni... olis mukava saada joku korvaus... esim perus tunti palka?)

73.3.2009 00:35
mikko
Vahvistamaton

€60/v/käyttäjä lienee huomattavasti enemmän kuin se mitä levy-yhtiöt tällä hetkellä keskimäärin saavat. ja levy-yhtiöiden tehtävähän on joka tapauksessa tuottaa jatkuvasti sellaista musiikkia että käyttäjät haluavat ostaa uutta. myytiin se sitten yksittäin tai tilauksesta. eikä tuo tilauspalvelun ansaintalogiikkana eroa kovin hirveästi vaikkapa maksu-tv kanavista.

enemmän haastetta nokialla lienee kuitenkin markkinoinnin puolella eli palvelun iskostamisessa ihmisten mieliin.

83.3.2009 01:48
Jonathan
Vahvistamaton

Vai että musiikin myynti on kusetusta. Esimerkit olivat aika heikkoja. Kukaan ei pakota ostamaan koko levyä yhden biisin takia, sinkut, nettikaupat ja vapaa tahto on keksitty. Aivan sama pätee uudelleen ostamiseen. Jos sinulla on toimiva vinyyli ei kukaan pakota sinua ostamaan huonompilaatuista CD:ta tai digitaalista latausta. Varmuuskopiointikin on pääasiassa sallittu.

Musiikkikaupoissa on saanut kuunnella levyjä ennen ostamista ainakin viimeiset 20 vuotta kun olen itse niissä asioinut, on oma valinta ostaa sika säkissä.

Ennemminkin esimerkit kertovat huonoista, harkitsemattomista ostopäätöksistä. Niiden estämiseksi vaaditaan paljon isompia toimia kuin mitä tässä esitetään. Se juttu elokuvista oli varmaankin vitsi.

93.3.2009 11:07

Sinkut, entäs jos haluat sen kappaleen mikä ei ole se kaikkein soitetuin? Ja jostain syystä sinkuissa tulee kaikkea turhaa mukana, ja siitä saa maksaa samanverran, kuin puolikkaasta levystä.

Nii tosiaa nettikaupat tuli lopulta, mutta vasta sen jälkee ku ihmiset oli käyttäny nettia pitkää jo ennen. Mitään ei tehdä asiakkaan ehdoilla. Jos olisi levyfirmoista kiinni niin vielläkin käytettäisiin kasetteja ja niidenkään kopiointi ei olisi mahdollista.

Toi vinyyli oli ehkä vähän heikko esimerkki mutta entäs kopiosujattu levy tai tiedosto? Ihanaa vääntää sellanen toimimaa esim autossa. Tai jos myöhemmin tulee tarvetta kopioida parempaan talteen(levyt harvemmin ovat ikuisia) Kopiosuojauksen kiertäminenhän on laitointa.

Kaupassa kuunteleminen on kieltämättä ollut mahdollista. Muuten musiikin myynti olisi varmaa suomen lain vastaista. Mutta siellä kuunteleminen on lähes poikkeuksetta tuskaa. Ja kenellä on aikaa seistä kaupassa kuuntelemassa levyjä kokonaan läpi?


Noihin elokuviin. En tiedä mitä muut ihmiset ajattelevat, mutta kyllä se vaa sapettaa maksaa 10e että voi istua 2h salissa ja katua, että uskoi hienoa traileria. Usein joutuu kahlaamaa kasan dvd:tä läpi jotta löytää muutaman hyvä elokuvan.. siinä sit on saanu maksaa siitä hyvästä, ja kasasta paskaa.

Tämäkin ongelma ratkeaa kun tehdään saman tyyppinen elokuvapalvelu kuin Nokia comes with music. Odotan innolla ja toivoin että waretus lisääntyy sillä se on ainut tapa saada näitä asioita kehittymään oikeaan suuntaan.

Tietysti joidenkimielestä on hinoa, että näiden teollisuuden alojen ei tarvitse kehittyä. Kaikki olisi hienosti, jos levyissä olisi viellä parasta ennen päivä, jonka jälkeen ne muuttuisi biomassaksi. Tosin tällä ajattelulla koko levyteollisuuden synty olisi pitänyt estää ja antaa vain live musiikin olla olemassa. Tuhansia työpaikkoja. Jokaisessa kuppilassa olisi, joku joka pimputtaa pienoa. :D

Mutta go Nokia!
Taitaa olla tarvetta uudelle puhelimelle:D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto