AfterDawn: IT-alan uutiset

Viasat HD testissä - terävää kuvaa kiertoradalta

Kirjoittaja Matti Vähäkainu (Google+) @ 20.2.2009 16:09 Kommentteja (25)

Viasat HD testissä - terävää kuvaa kiertoradalta

Alkusanat

Teräväpiirto tekee tuloaan. Televisioissa se tarkoittaa, että käytännössä jokainen nykyään myyty television tukee teräväpiirtotarkkuutta. Televisiolähetyksissä ja digibokseissa asia ei kuitenkaan ole näin hyvin. Suomalaisille on tarjolla teräväpiirtoa onneksi kuitenkin jo sekä kaapeliverkon että satelliitin välityksellä. AfterDawn päätti ottaa selvää kaikille lukijoille, mitä HD-kanavien tilaus ja käyttö vaatii sekä millaista hyötyä ja huvia rahalla saa. Testasimme Viasatin satelliittipakettia, jossa tarjolla on neljä teräväpiirtokanavaa sekä tusinoittain muita kanavia standarditarkkuudella.
Viasat HD:n hinnat näet täältä ja AfterDawn.com:n HD-kanava -vertailun täältä.

Huom! Saat nyt Viasat Tuplaplatina -kanavapaketin tarjoushintaan 19,90eur/kk (ensimmäiset 6kk, seuraavat 6kk 39,95eur/kk - 12kk tilausjakso). Tutustumistarjous sisältää perusboksin (HD-boksi 99eur), lautasantennin sekä 40eur arvoisen asennussetelin, jonka lisäksi tilauksen avausmaksu on pyöreät 0 euroa (normaalisti 49eur). Lue lisää

Tilaus ja asennus


Tilaus onnistuu nykyaikaisesti helposti netissä. Riippuen meneillään olevasta kampanjasta kylkiäisiksi voi saada muun muassa asennuspalvelun ja teräväpiirtodigiboksin.

Itse asennusta varten Viasat lähetti postissa digiboksin ja lautasantennin kiinnitystelineineen. Asennuksen suoritti Viasatin valtuuttama asentaja kotiseudulta, joten allekirjoittanut sai kunnian katsella ja oppia. Satelliittilautasen asennuksesta kerrottakoon, että aivan jokaiseen talouteen se ei sovellu. Lautasella täytyy olla suora näköyhteys hieman taivaanrannan yläpuolelle - Viasatin ja Sirius-satelliitin tapauksessa noin samaan suuntaan mistä aurinko paistaa kello kaksi - eikä edessä saa olla pieniäkään esteitä. Tämän testin kohdalla se tarkoitti muutaman oksan siistimistä edestä.

Asentaja teki kaikki tarvittavat työt noin puolessa tunnissa. Tähän kuuluivat lautasen kasaus, lautasen kinnitys seinään, johtojen vetäminen ja digiboksin alkuasennukset. Nyt teräväpiirrosta päästiin nauttimaan.

Kuvat asennuksesta (klikkaa suuremmaksi)
Digiboksi


Digiboksina testissä toimi Viasatin HD-paketin mukana tuleva Samsungin teräväpiirtoboksi. Valitettavasti emme päässeet testaamaan tallentavaa versiota, joten emme saaneet tähän artikkeliin mukaan esimerkkiä teräväpiirtotallenteista tai -kuvakaappauksista. Alla olevat kuvat kanavista on otettu tästä syystä kameralla, kuvanlaatu vastasi kutakuinkin Yle HD:n Pekingin olympialaisten HD-lähetyksiä.

Itse digiboksi on lähes kaikinpuolin tavallinen perusboksi, vaikkakin tukee teräväpiirtolähetyksiä. Suhteellisen suppeista ominaisuuksista löytyvät vain välttämättömät toiminnot ja isokokoinen ja oudosti muotoiltu kaukosäädin on hieman vaikeakäyttöinen. Boksin EPG-ohjelmaoppaaseen pääsee vain valikon kautta, jonka toiminta on hieman hidasta. Toisin kuin valtaosassa bokseista, Viasatin HD-boksissa ei siis pääse nauttimaan nopeasta, yhden napin takana olevasta, EPG:stä. Tämä hidastaa kanavasurffausta, joka ainakin allekirjoittaneelle tuottaa välillä pientä otsahikeä. EPG-näkymä on kuitenkin varsin tavanomainen ja sen käyttäminen ja lukeminen on onnistuu ilman ongelmia.

Kaukosäätimen hyvänä puolena mainittakoon, että sitä voi käyttää myös television kaukosäätimenä, joskaan kaikkia television toimintoja ei saatu käyttöön testissä käytetyssä LG 37LY95 -taulutelevisiossa. Digiboksissa itsessää ei ole äänenvoimakkuuden säätöä, joten kaukosäätimen säädöt muuttavat television äänenvoimakkuutta.

Erityisen häiritsevä piirre digiboksin toiminnassa oli kanavan vaihdossa esiintyvä viive, joka yhdistettynä kanavavalinnan bugiin aiheuttaa seuraavaa: Kun vaihdat kanavaa esimerkiksi numerolle 21 ja painat nopeasti peräkkäin kyseiset numerot, niin jostain syystä digiboksi tulkitsee sen (melkein) aina kanavanumeroksi 22. Olipa kyseessä mikä tahansa toinen numero niin kanavavalinnaksi tulee kaksi samaa, ensimmäistä numeroa. Nopeasti kuitenkin selvisi, että pieni sekunnin mittainen tauko näppäilyjen välissä, niin kanava vaihtuu oikealle kanavalle. Samaa ongelmaa esiintyi joskus myös valikoissa, joskin niissä siitä ei ollut vastaavanlaista haittaa.

Testin aikana digiboksi kaatui muutaman kerran siten, että se piti käynnistää uudelleen irroittamalla virtajohto.

Kuvat digiboksista (klikkaa suuremmaksi)Kuvat EPG:stä (klikkaa suuremmaksi)


Kuvat asetuksista (klikkaa suuremmaksi)


Kanavat


Viasatin HD-paketti sisältää Tuplaplatina-paketin standarditarkkuudella lähetetyt kanavat (yli 50 kanavaa) sekä neljä teräväpiirtokanavaa - elokuvakanava TV1000 HD:n, urheilukanava Sport HD:n, dokumenttikanava National Geographics Channel HD:n ja musiikkikanava MTVN HD:n. Viasat ei lähetä satelliitissa suomalaisia ilmaiskanavia, joten sitä varten tarvitaan oma digiboksi tai televisioon integroitu digiviritin.

Luonnollisesti HD-kanavien kuvanlaatu on loistavaa suomalaiseen digitv-mössöön tottuneelle silmälle. Viasat, kuten kilpailija Canal Digitalkin, lähettää HD-kanavia 1080i-muodossa, joka tarkoittaa lomitettua 1920x1080 -tarkkuutta. Allekirjoittaneen vähemmän harjaantunutta silmää lomitettu kuva ei haitannut edes vilkkaimmissa urheilulähetyksissä, joten harva varmasti jää harmittelemaan 720p:n progressiivisen kuvan puutetta. Parasta teräväpiirtotarkkuudella lähetettävässä kuvassa on se, että tavallisesta MPEG2-digikuvasta poiketen artifakteja, eli pakkauksesta johtuvia kuvavirheitä huomaa erittäin harvoin.

Mitä teräväpiirtokanavien tarjontaan tulee, niin tärkeimmät suorat Sport HD -lähetykset näkyvät muun muassa jalkapallon Mestareiden Liigasta, sekä amerikkalaisesta NFL-jalkapallosta. Valitettavasti Sport HD:lla tarjontaa ei riitä koko päiväksi, eikä esimerkiksi uusintoja edellisen illan suorista lähetyksistä näy juuri ollenkaan. Viasat on kuitenkin kertonut kehittävänsä Sport -kanavansa sisältöä enemmän maakohtaiseksi, joten toivottavissa on, että parannuksia nähdään myös teräväpiirtopuolella.

TV1000 HD puolestaan näyttää elokuvia käytännössä kellon ympäri, eikä samoja elokuvia näytetä päivä toisensa jälkeen. Tämä on posiitivinen poikkeus standardiresoluution maksukanaviin verrattuna, joilla on tapana uusia elokuvia toistuvasti. Ulkopuolisten televisioyhtiöden National Geographics Channel HD ja MTVN HD tuottavat kiitettävästi katsottavaa sisältöä, joka on pääosin toteutettu teräväpiirtotarkkuudella. Varmaa tietoa asiasta ei ole, mutta allekirjoittanut oli huomaavinaan kuitenkin joitain ohjelmia, jotka vaikuttivat skaalatuilta, jolloin lähdemateriaali ei ole teräväpiirtoa.

Kuvat kanavista (klikkaa suuremmaksi)

(valitettavasti kuvakaappauksia ei saatu, joten kuvat otettu kameralla - vertailukuva Yle HD:n ja SD:n kuvanlaadusta)


Yhteenveto


Viasat HD on kanavapaketti, joka palkitsee todellisia TV:n orjia. Satelliitin kautta katsottavaa riittää monelle enemmän kuin on aikaa katsomiseen, sillä valittavana on kymmeniä kanavia. Laaja kanavavalikoima sisältää katsottavaa niin perheen pienimmille, urheilufanaatikoille kuin dokumenttien ystäville. Valitettavasti Viasat HD:n teräväpiirtotarjonta ei kaikilta osin vastaa allekirjoittaneen korkeisiin odotuksiin, jotka kohdistuivat eniten urheilulähetyksiin. Kyse on kuitenkin lähetystauoista, eikä esimerkiksi kuvanlaadusta. Lähetystaukojen johdosta satunnaisesti Viasat Sport HD:lle surffailtaessa eteen tulee usein pelkkä Viasat HD -logo. Tälle suomalaiseen DigiTV-mössöön kyllästyneelle kuluttajalle silmien lepuuttaminen minkä tahansa teräväpiirtolähetyksen avulla olisi huomattavasti palkitsevampaa. Kuten sanottu, kuvanlaadussa ei ole kuitenkaan valittamista ja se juuri tekee Viasat HD:sta mielekkään vaihtoehdon.

Suomalaisesta (ja miksei pohjoismaisestakin) teräväpiirtotarjonnasta selvimmin kertoo kuitenkin testiin toimitettu digiboksi. Vaikka se ei huonoin boksi olekaan mitä digiaikana olen kokeillut, niin jää se auttamatta nykyboksien ja -standardien jalkoihin. Tämä taas kertoo siitä, että ohjelmiston ja laitteiston kehitykseen ei olla panostettu kovin suuresti, joka heijastuu helposti pienistä tilausmääristä. Tilausmäärien ja palvelun laadun välille syntyy helposti oravanpyörä, jonka rikkominen on vaikeaa. Voi olla, että siitä selvitään pikkuhiljaa kasvavilla tilausmäärillä ja TV-yhtiöiden panostuksella. Toinen vaihtoehto ja todennäköisesti nopeampi ratkaisu huonolle tarjonnalle ja hinnakkaille kanavapaketeille olisi suomalaisten televisioyhtiöiden ja erityisesti kansalaisrahoitteisen Ylen osallistuminen teräväpiirtotalkoisiin. Selvää kuitenkin on, että tämän hetkinen Viasat HD digiboksi ei lunaistaisi monessakaan kodissa ykkösboksin asemaa sen heikon käytettävyyden takia (lisäksi maksuttomien suomalaiskanavien katsominen vaatii toista antenni- tai kaapelidigiviritintä).

On siis selvää, että parannettavaa on. Satelliitin kautta välitettävä Viasat HD soveltuu kuitenkin TV:n suurkuluttajalle loistavasti. Kanavia on joka lähtöön ja teräväpiirtoelokuvia, -dokumentteja, -urheilua ja -musiikkivideoita löytyy neljältä niille omistetulta teräväpiirtokanavalta. Vaikka tallentavaa teräväpiirtoboksia ei testiin saatukaan, niin allekirjoittanut valitsisi sen omaan tilaukseen ehdottomasti. Vaikkei paremmasta käyttöliittymästä olekaan takeita sen suhteen, niin teräväpiirtolähetysten tallentaminen antaa mahdollisuuden katsoa HD-materiaalia välittämättä liiemmin pitkistä lähetystauoista.

Plussat
+Teräväpiirtokanavien ohjelmisto
+Erittäin laaja kanavavalikoima
+Teräväpiirtolähetysten laatu

Miinukset
-Digiboksi ja kaukosäädin
-Lähetystauot teräväpiirtokanavilla (erityisesti Sport HD)
-Ei kotimaisia digikanavia

Huom! Saat nyt Viasat Tuplaplatina -kanavapaketin tarjoushintaan 19,90eur/kk (ensimmäiset 6kk, seuraavat 6kk 39,95eur/kk - 12kk tilausjakso). Tutustumistarjous sisältää perusboksin (HD-boksi 99eur), lautasantennin sekä 40eur arvoisen asennussetelin, jonka lisäksi tilauksen avausmaksu on pyöreät 0 euroa (normaalisti 49eur). Lue lisää

Edellinen Seuraava  

25 kommenttia

120.2.2009 17:33
masa92
Inactive

Pakko kysyä, että saiko AD jotain proviikka, kun oikein testissään mainostaa Viasattia. Ei siinä mitään, onhan se mielestäni parempi paketti kuin kilpailijansa.

220.2.2009 18:00

Hieno artikkeli

mut suomen HD tarjota on suurempi vitsi kuin tarjonta


sitten kun Sci-fi kanava tulee suomeen siis se oikea eikä se MTV 3 klooni joka kehtaa sano iteässä Sci-fi kanavaksi no jaa onhan se sci-fi mut 80 luvun sci-fii

mut niinhän kaikki on suomeen tulee vain massa tuotannon tai massa yleison tavaroita tai ohjelmia

Suomi on teknologian takapajula onneksi punnan kurssi romahti niin voi ostaa kaikee kivaa enkusta ne mitä tuolla NYT tulee suomeen 2015 jos tulee koskaan

320.2.2009 18:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:
Pakko kysyä, että saiko AD jotain proviikka, kun oikein testissään mainostaa Viasattia. Ei siinä mitään, onhan se mielestäni parempi paketti kuin kilpailijansa.
Tuotteiden testaamisesta meille ei mitään makseta. Mainosten kautta tulleesta myynnistä toki jonkinlainen provisio tulee.

Mitäs mieltä olit itse artikkelista? =)

420.2.2009 18:06
masa92
Inactive

Lainaus:

Mitäs mieltä olit itse artikkelista? =)

Ihan fiksun oloinen. Minusta näitä erilaisia testejä varten voisi perustaa oman alasivunsa tai miksei jopa ihan omaa sivuan puhelivertailun tapaan.

520.2.2009 18:09

Selvisi ainakin se, että vaikka mainostetaan hdta satelliitin kautta, silti kanava tarjonta on aika suppeata. neljä teräväpiirtokanavaa

620.2.2009 19:47

No eipä oikein vakuuta.

720.2.2009 20:19
jarppa151
Inactive

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti masa92:
Pakko kysyä, että saiko AD jotain proviikka, kun oikein testissään mainostaa Viasattia. Ei siinä mitään, onhan se mielestäni parempi paketti kuin kilpailijansa.
Tuotteiden testaamisesta meille ei mitään makseta. Mainosten kautta tulleesta myynnistä toki jonkinlainen provisio tulee.Mitäs mieltä olit itse artikkelista? =)

Joo ihan hyviä nää testit on,itekin luin vaikka en ostamassa oo.Toivottavasta nää on ns.vuorovaikutteisiä eli palaute menee viasatille takas ja parantavat käyttäjien toivomuksien mukaiseksi,niin ehkä sitten kun tarjonta tulevaisuudessa on tarpeeksi hyvää niin kriittinen kuluttajakin on valmis ostamaan.itse artikkeli oli hyvä.

820.2.2009 21:35

Lainaus:

Ihan fiksun oloinen. Minusta näitä erilaisia testejä varten voisi perustaa oman alasivunsa tai miksei jopa ihan omaa sivuan puhelivertailun tapaan.
OT: Voisi tosiaan olla ihan ideakasta laittaa nämä testit ja tuotetut vertailut, kuten miniläppärivertailu erilleen uutisista.

920.2.2009 23:51

Herättäkää sitten kun voi tilata pelkkiä HD-kanavia.

1021.2.2009 12:33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Tomm|:
Herättäkää sitten kun voi tilata pelkkiä HD-kanavia.
Sama.

1121.2.2009 12:46

Jotenkin ei oikein herätä luottamusta testi, jossa samalla mainostetaan ko. tuotetta. Tietää, ettei ainakaan mitään negatiivista vahingossakaan kirjoiteta.

1221.2.2009 13:54

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miika2:
Jotenkin ei oikein herätä luottamusta testi, jossa samalla mainostetaan ko. tuotetta. Tietää, ettei ainakaan mitään negatiivista vahingossakaan kirjoiteta.
Et tainnut testiä lueskella. =) Mainokset lisäsin minä, sivuston omistajan muodossa. Matti puolestaan kirjoitti artikkelin ihan omien (pitkäaikaisten) käyttökokemustensa perusteella.

1321.2.2009 17:05

Julkisen sanan neuvosto on usein antanut langettavia päätöksiä vastaavanlaisista jutuista aikakauslehdissä, kun ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja hämärtyy. Nettimedioissa itsesääntelyä ei taida tapahtua.

Artikkeli ei toki suhtaudu tuotteeseen aivan kritiikittömästi mutta silti tämä juttu vaikuttaa journalistisesti aika epäilyttävältä.

1421.2.2009 21:26

Se NBA nyt jollekkin urheilukanavalle HD:na!

1522.2.2009 9:41

Kallis on tuo tarjouspakettikin. 119.40€ eka 6kk seuraavat 6kk 239.70€ lisäksi kortin vuosimaksu 29 €/6kk ja laskutuslisä 1,68 € ja toimitusmaksu 29 € mitä ei tässä afterdawnin uutisessa viitsitty kertoa.

1622.2.2009 10:13

kunnon ViasatHD-mainos! Propsit! Tehkääpäs Anal+:sta samanlainen, ja mainokset toki myös mukaan. ViasatHD on epätoivoisesti jäämässä jälkijunaan, Anal+ ehti ensin; mutta heillä taas mättää HDboksin tekniikka pahemmin kuin ruttaantunut nauha VHS-ajoilta.

koettakaa myydä tuo Afterdawn myös jollekkin sponssille;

AfterEight-Dawn? :D

1722.2.2009 11:01

Ihan asiallinen artikkeli, sinänsä hyvä että edes jostakin paketista kirjoitetaan jotakin. Minulla on myös tämä VIASAT paketti (ennen oli Canal+). Tuo johdon repiminen seinästä on ärsyttävä piirre, Onnistuisi helpommin normaalilla virtanappulalla. Kaukosäätimen back nappulan paikka on karmea , eli se nuoli alaspäin eiku.Muuten kuvanlaatu on niin hyvä kuin se lähetyksessä voi olla. Mukana tuleva lautanen kelpaa lähinnä WOK-pannuksi, jätin vanhan Canalin lautasen paikoilleen, uudelleen suunnattuna.

1822.2.2009 12:48

Juu tuo canalin HD boxsi on kyllä tosi surkea, mutta ko smart wiillä jakaa pääkortin tiekoneseen niin näyttönä vielä full hd, niin samahan se on tietokoneen näytöstäki. Mitenhän lie onnistuukohan tuo via satin puolella moinen? Ei se muka kyllä pitäs onnistua canlin puolellakaan mutta näyttäähän tuo onnistuvan. Se että kanavia voi katella mullaki ko sillä boxsilla mikäö tuli kortin matkassa.

1922.2.2009 14:47

Jos HD-kanavia haluaa enemmän, luonnolisesti valinta on canaalin paketti.Peruspaketissa 9 kanavaa ja kalliimmassa kaksi kanavaa lisää.

2023.2.2009 10:19

Hyvä artikkeli, kiitos!

Mahtaako kukaan tietää vaatiiko tuo Viasat HD korttilinkitystä boksiin?

216.3.2009 23:21

Viasatilla toimii "normi" kanavat ongelmitta, mutta nuo HD kanavat vaativat Viasatin oman boksin. Eli jonkinmoinen linkitys lienee käytössä.

2225.3.2009 15:27
junttinen
Inactive

Aika aloittelijan kysymys, mutta voiko esimerkiksi Sonyn KDL-40V5500 40" 1920 x 1080 Full-HD töllöllä kattella Viasat HD:tä ilman HD Boxia? Kyseisessä telkkarissahan on jokin sisäänrakennettu digiviritin (DVB-C ja DVB-T), joka on HD-yhteensopiva.

2325.3.2009 18:12

Lainaus:
Full-HD töllöllä kattella Viasat HD:tä ilman HD Boxia?
Junttinen Full HD tai HD ready tarkoittaa että telvisio pystyy toistaa sitä mutta tossa EI ole HD virtintä
Lainaus:
telkkarissahan on jokin sisäänrakennettu digiviritin (DVB-C ja DVB-T), joka on HD-yhteensopiva.
eli tossa toimii kaapeli ja anteeni tollö lähetykset

243.4.2009 19:52

Siis Sokar80 sanot että tuolla ei voi katsoa HD-lähetyksiä...

Juuh niinpä niin..


Analoginen maanpäällisen verkon viritin KYLLÄ

Digitaalinen maanpäällisen verkon viritin (MPEG-2) KYLLÄ

Digitaalinen kaapeliverkon viritin KYLLÄ

HDTV-viritin - H.264 (MPEG-4) KYLLÄ

254.4.2009 8:00

Suomi Sonyn sivuilla oli että on tuo HD-viritin ei pitäisi luotta ekaan arvosteluun jota lukee

eli tolla Sony Sony KDL-40V5500 on hd-viritin vaikutta muutenkin kelpo leffa \ peli töllötä eikä kalliskaan 1100€

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.4.2009 @ 08:15

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto