AfterDawn: IT-alan uutiset

The Pirate Bayn lehdistötilaisuus nyt videolla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 15.2.2009 23:04 Kommentteja (11)

The Pirate Bayn lehdistötilaisuus nyt videolla Huomenna Ruotsissa käynnistyy oikeudenkäynti, jossa The Pirate Bay -palvelun (TPB) ylläpitäjiä syytetään tekijänoikeusrikosten avunannosta. Tänään ylläpitäjät (paikalla olivat Gottfrid Svartholm Warg eli Anakata ja Peter Sunde eli Brokep) järjestivät oman lehdistötilaisuutensa, joka pidettiin tekniikan museossa Tukholmassa.
Paikalla oli runsaasti median edustajia, mutta aivan kaikki median edustajat eivät olleet tervetulleita tilaisuuteen, vaan Aftonbladetin, Metron ja TV4:n edustajat olivat saaneet tapahtumaan porttikiellon. Ylläpitäjien lisäksi median kysymyksiin tapahtumissa vastasivat Piratbyrånin toiminnassa mukana olevat henkilöt.

Alun perin lehdistötilaisuus piti järjestää englanniksi, mutta suunnitelmat muuttuivat ja suurimman osan aikaa kysymyksiä esitettiin ruotsiksi.

TPB:n ylläpitäjät vahvistivat lehdistötilaisuudessa heidän aiemmin antamansa lausunnot, joissa he vannoivat vievänsä oikeustaistelun tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen asti. Ylläpitäjien mukaan sivusto ei myöskään häviä internetistä, vaikka sen toiminta todettaisiinkin laittomaksi.

Ylläpitäjät eivät ole myöskään huolissaan huimista korvaussummista, joita tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit aikovat heiltä vaatia. Sunden mukaan korvausvaatimuksilla ei ole mitään perusteita, jonka lisäksi ylläpitäjillä ei ole varaa maksaa korvauksia, vaikka oikeus langettaisi niitä maksettavaksi. Svartholm sanoi puolestaan olevansa jo tässä vaiheessa niin pahoissa veloissa, ettei hän pysty elämänsä aikana maksamaan edes nykyisiäkään velkojaan, joten mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt jäänevät nuolemaan näppejään korvauksien osalta.

The Pirate Bay pyörii ylläpitäjien mukaan puhtaasti mainostuloilla, eivätkä ylläpitäjät ota mainostuloja omiin taskuihinsa. Ylläpitäjien esittämien arvioiden mukaan sivuston toimintaa pyörittävien palvelinryppäiden arvo on nykyisellään noin 120 000 dollaria eli noin 93 000 euroa. Palvelimia pitää myös päivittää säännöllisesti, jonka lisäksi mainostuloja syövät internet-yhteyksistä tulevat kustannukset. Keskimäärin TPB:n palvelimet siirtävät tietoa palvelun käyttäjille noin 600 megabittiä sekunnissa, joten aivan ilmaista TPB:n pyörittäminen ei ole.

Svartholmin mukaan oikeudenkäynnissä ei kuitenkaan keskitytä pelkästään teknisiin asioihin, vaan syyttäjä aikoo kertoa oikeudessa ylläpitäjiin liittyviä henkilökohtaisia asioita, joilla yritetään saada ylläpitäjät näyttämään syyllisiltä. Sunden kertoi omissa poliisikuulusteluissa poliisien kysyneen häneltä aivan ensimmäiseksi, että haluaisiko hän kertoi kuulustelijoille omia ideologioitaan ja poliittisia motiivejaan. Sunden odotti itse sitä, että poliisit olisivat kysyneet ensimmäiseksi hänen osallisuudestaan TPB:n pyörittämiseen. Tämä ennakoi Sunden mukaan myös itse oikeudenkäynnin tapahtumia.

Toimittajat kysyivät ylläpitäjiltä myös sitä, miten median edustajat olivat kohdelleet heitä. Sunde sanoi tiettyjen mediayhtiöiden keskittyvän enemmän vääristeleviin uutisointeihin, jonka johdosta aiemmin mainittuja mediayhtiöiden edustajia ei päästetty tämän päiväiseen lehdistötilaisuuteen. Sundea ei haittaa median negatiivinen uutisointi TPB:stä, mutta Sunde ei pidä valehtelevasta uutisoinnista, eikä faktoja pimittävästä uutisoinnista, jota kyseiset mediat ovat harrastaneet.

Sunden mukaan suurin osa asiaan liittyvästä uutisoinnista on kuitenkin ollut hyvää. Sunde pitää hienona sitä, että media on keskittynyt pääsääntöisesti itse sivuston laillisuuteen, eikä esim. ylläpitäjien henkilökohtaiseen elämään.

Huomenna käynnistyvä oikeustaistelu jatkuu maaliskuun kolmanteen päivään asti ja tapahtumia voi seurata suorana SVT-kanavan 24 Direkt -nettisivun ja TPB:n oman Spectrial-sivuston kautta.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

116.2.2009 4:14

Iski pieni kielimuuri, kun ne poikkesi alkujaan sovitusta lontoon kielestä pois...

216.2.2009 7:42

Mitä, onhan se sentään toinen.. eiku kolmas, vai onko se nykyään jo neljäs kotimainen kieli (venäjä on jo ohittanut ruotsin, ja itse lasken englannin toiseksi kotimaiseksi ;)).

316.2.2009 12:05

Ei kaikki silti osaa ruotsia puhua, vaikka se on niin olevinaan virallinen kieli ja kouluissakin pakolla sitä syötetään.

Itse olen sitä opiskellut 1.-3. luokilla, sekä 7.-9. luokilla. En vieläkään osaa käytännössä yhtään oikeaa ruotsia. Nimeni ja asuinpaikkani osaan kertoa. Englanti onkin sitten huomattavasti parempaa, johtunee sekin siitä että puhun sitä joka päivä.

416.2.2009 12:09

Eikä kaikki huomaa hymiöitä eikä pientä vinoilua ruostinkielen asemaan niinkin pienenä kielenä kuin se on.

516.2.2009 13:10

Nuo pojat ovat kai sitten vähän niinkuin nykyajan Robin Hoodeja.

616.2.2009 15:31

Loistavaa! Tekijänoikeus mafiat haastavat jälleen syyttömän oikeuteen ja luultavasti korvaus summat ovat tässä tapauksessa jo miljoona luokkaa. Mietyttää vain, että mistä nämä firmat aikovat TPB:n herroja syyttää. Laittomien tekojen mahdollistamisesta? Jos näin niin eikös myös taiteilijat, jotka ovat tehneet ladattavat materiaalit, pitäisi haastaa oikeuteen samasta asiasta? Hehän mahdollistavat materiaalien lataamisen tekemällä sitä.

yamanekolla on erittäin hyvä pointti kieliasiaan. Miksi englantia ei lasketa äidinkieleksi, vaikka sitä puhuvien määrä on potentiaalinen ruotsia puhuviin nähden? Myös venäjän kieli on valloittamassa suomen mannerta (pelottavankin) kovalla vauhdilla.

716.2.2009 20:45

Taas tuli huomattua, ettei valtaosa ihmisistä tiedä hölkäsen pölähtämää Pirate Bayn toimintaperiaatteesta. Juuri tuli ykkösen uutisissa juttua tästä oikeudenkäynnistä. Ja uutistenlukijan sanat: "Miehet ovat syyttäjän mukaan levittäneet palvelimensa välityksellä tekijänoikeudella suojattua materiaalia jopa 20 miljoonalle ihmiselle"

816.2.2009 21:57

Lainaus:
Taas tuli huomattua, ettei valtaosa ihmisistä tiedä hölkäsen pölähtämää Pirate Bayn toimintaperiaatteesta. Juuri tuli ykkösen uutisissa juttua tästä oikeudenkäynnistä. Ja uutistenlukijan sanat: "Miehet ovat syyttäjän mukaan levittäneet palvelimensa välityksellä tekijänoikeudella suojattua materiaalia jopa 20 miljoonalle ihmiselle"

En tiedä onko tuota uutista sitten korjattu, mutta juuri äsken TV2:lta katsomassani uutisessa painotettiin kyllä että Piratebayn palvelimilla EI ole yhtäkään tekijänoikeuksilla suojattua tiedostoa.

Luultavasti vain todella hyvää mainosta tämä kaikki piratebaylle

917.2.2009 7:06

Heh, jos ne ajaa alas ruotsin TPB:n niin voin lyödä mistä vain vetoa et toinen vastaava pystytetään jossai maas mikä ei ole eu:n sisäpuolel samojen servereiden päälle.

1018.2.2009 8:18

Kyllähän nettipiratismi on tullut jäädäkseen...

Se onkin sitten eri asia voitaisiinko piratisminvastainen sota lopettamalla saada aikaan sellaisia kustannussäästöjä, jotka voitaisiin johtaa lopputuotteiden hintaan -> näinollen lisätä kysyntää ja hankkia piratismin takia takkiin tullut raha takaisin? Vaikuttaa nimittäin tuulimyllyjä vastaan taistelulta, jos ihan rehellisiä ollaan. Kohdentaisivat voimavarat vaikka markkinointiin tai (esim. musiikkipuolella) kykyjenetsintään, niin olisi enemmän myytävänarvoista materiaalia.

Kyllä jokainen hyvää ostaa. Viimeaikoina eräissä kopiosuojatuissa peleissä pelaamisesta on tehty liki mahdotonta ilman NoCD-/crack-/MiniDVD-image-härpäkkeitä, VAIKKA itse tuotteen on täysin rehellisesti ostanut ja rahalla maksanut. Siinä vain sysätään pettynyt kuluttaja imuroimaan piraattiversioita, jotka toimivat kuitenkin varmemmin kuin kaupasta ostetut.

1118.2.2009 15:40

Minäkin pelien suurkuluttajana en käy levyjä joka sekuntti vaihtelemaan vaan mieluummin lataan nocd/dvd-tiedoston... Näin yläkoululaisena voin sanoa että ruotsi ei kyllä onnistu ja numerot ovat todistuksessa mennyt tähän tahtiin 9-8-7-7-7 (kursseittain) Onneksi on seiskassa pysynyt :D

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
2 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto