AfterDawn: IT-alan uutiset

HD NVD -levyt ja -soittimet ovat nyt myynnissä Kiinassa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 4.2.2009 17:07 Kommentteja (4)

HD NVD -levyt ja -soittimet ovat nyt myynnissä Kiinassa Teräväpiirtotallennusta tarjoavien optisten levyjen markkinoilla tapahtui viime kuussa kasvua, kun Kiinassa otettiin käyttöön uusi HD NVD -formaatti (High Definition Next-generation Versatile Disc).
HD NVD ei hyödynnä esim. Blu-ray-formaatin tapaan sinistä laservaloa datan tallennuksessa ja lukemisessa, vaan käytössä on DVD-levyistä tuttu punainen laservalo. Tallennuskapasiteettia HD NVD -levyt tarjoavat 12 gigatavun verran, joka on selvästi vähemmän kuin Blu-ray-levyjen tarjoama 25 tai 50 gigatavun tallennuskapasiteetti.

Muuten HD NVD -formaatin ominaisuudet ovat vielä pimennossa samoin kuin tarjolla olevien elokuvien määrä, vaikka Jiuzhou Electronics toi ensimmäiset HD NVD -soittimet myyntiin Kiinassa viime kuussa.

Syy uudelle teräväpiirtoformaatille on puhtaasti taloudellinen. Nykyisellään Kiinassa toimivat laitevalmistajat joutuvat maksamaan pelkästään DVD-soittimista noin 18 dollarin eli noin 14 euron verran lisensointimaksuja per valmistettu soitin. Blu-ray- ja CBHD-soittimien osalta vastaavat lisensointimaksut ovat vieläkin suurempia. Nykyisellään Kiinassa tuotetaan noin 80 prosenttia kaikista maailman DVD-soittimista, ja yhteensä kiinalaiset valmistajat maksavat näitä lisensointimaksuja noin kolmen miljardin dollarin edestä joka vuosi.

Formaatin menestyminen Kiinan ulkopuolella vaatisi kuitenkin suuria panostuksia, koska nykyisellään monet elokuvastudiot tukevat teräväpiirtoformaattien suhteen ainoastaan Blu-ray-elokuvia, joten lisenssimaksujen pienentäminen helpottaa tilannetta nykyisellään lähinnä Kiinan sisäisillä markkinoilla.

Edellinen Seuraava  

4 kommenttia

14.2.2009 19:21

Tuohan on hieno asia, pääsevät kiinalaisetkin katsomaan piratoituja länsielokuvia HD laatuisena, eikä tarvi edes maksaa sitä DVD/HD lisenssimaksua. Oman maan HD tuotannolla ei juuri HD markkinoita pyöritetä.

24.2.2009 21:54

Nyt lopetetaan jokainen niiden dvd ja bluray elokuvien ostaminen, ja odotetan uuden formaatin saapumista jotta hinnat saataisi alas. Kuvitelkaa HD NVD soitin, jonka saisi 30eurolla.

34.2.2009 23:03

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:35

45.2.2009 10:47

Olisikohan studioiden tuella suurta merkitystä menestymisen kannalta, jos formaatti tulisi markkinoille ollen oikeasti halpa ja tietysti uudelleenkirjoitettava? Jos 10 eurolla saisi tietsikkaan DVD:n rinnalle toisen aseman, joka polttaisi 12 gigan lättyjä, eiköhän melko monia käyttäjiä kiinnostaisi? Ja olkkariin sitten stand-alone-malli 20 eurolla.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto