AfterDawn: IT-alan uutiset

Ylellä ongelmia 5.1-monikanavaäänen kanssa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 1.2.2009 14:48 Kommentteja (22)

Ylellä ongelmia 5.1-monikanavaäänen kanssa Pitkään odotetut monikanavaäänellä varustetut Ylen TV-lähetykset eivät rantaudu koteihin aiempien suunnitelmien mukaisesti, koska Yle törmäsi eilisessä euroviisukarsinnassa teknisiin ongelmiin.
Osa katsojista ei kuullut viisulähetyksen alussa ääniä laisinkaan. Tämä ongelma johtuu kuluttajien digibokseista, jotka siirtävät oletusasetuksilla monikanavaiset Doldy Digital -ääniraidat ulos S/PDIF-ulostulon kautta. Jos digiboksia ei ole liitetty esim. viritinvahvistimeen S/PDIF:n avulla, jäävät äänet kuulumatta.

Ylellä oli myös ongelmia monikanavaäänien teknisten asetusten kanssa, joiden johdosta monikanavaäänien lähetys poistettiin käytöstä. Tämän jälkeen äänet kuuluivat normaalisti viisulähetyksessä.

Digitodayn mukaan Yle painaa jarrua monikanavaäänten kohdalla, jonka johdosta esim. Tuntematon sotilas -näytelmän TV-sovitusta ei lähetetä ensi lauantaina monikanavaäänillä varustettuna, vaikka Yle aiemmin näin kertoi. Yle tiedottaa myöhemmin uuden ajankohdan, jolloin monikanavaäänien käyttö on tarkoitus aloittaa.

Edellinen Seuraava  

22 kommenttia

11.2.2009 14:57

Ilmankos ei kuulunut mitään takakaiuttimistä, kotiteatterin kanssa :(

21.2.2009 15:35

Mitä?! Ei!

Eipä tosin ole monikaiutinsettiäkään, että voisi testata monikanavaääniä.

31.2.2009 15:38

Tämänkään vuoksi en maksa lupamaksuja.

41.2.2009 15:41

Ymmärrettävää tuo siinä mielessä on että kun tekniikka petti niin halutaan varmaan ajaa vielä muutma testi ja lähettää ensin jokin vähemmän kultturelli ohjelma 5.1 kokeeksi. Kuhan ei vaan liian pitkälle tuo käyttöönotto veny. Ja muuten kysessähän ei ole tuntematon sotilas -elokuva vaan kansallisteatterin näytelmä.

51.2.2009 15:58

Kuvasivat tuntemattoman sotilaan silloin kauan sitten moniäänisenä? Mahtoiko olla edes stereona. No juu, pilkun nussintaa, ignoratkaa.

61.2.2009 16:25

Se ois pitäny heti sillon ko koko digitv tuli niin laittaa 5.1 äänet sen siitä saa ko jälkikäteen aletaan touhuamaan tuota. Oikiastaan ois pitäny HD:ksi muuttaa saman tien kaikki kotimaiset kanavat. Siitä tulee varmasti tulevaisuudessa taas ongelma ko siihen aletaan muuttamaan.

Toimiihan nuo Canalilla täysin moitteetta esim canal first kanavalla on joskus 5.1 ääni ja joskus ei. Ja boxsiin ei tarvi koskea tuon äänen vuoksi.

71.2.2009 16:47

melko turha joku 5.1 eniveis, valtaosalla mitään 5.1 kaiuttimia kuitenkaa ole, tai voi olla joku "kotiteatteri" matopurkkisetti mut se nyt on sama asia kun ei ollenkaan. Ja yleltä? Kuka haluaa kattoo uutisia tai jotain ajankohtaista kakkosta monikanavaäänillä? lol

81.2.2009 17:31

Niin turhia nää kommentit et 5.1 ois pitäny saada heti kun digitv tuli ja oikeestaan kuvakin HD:na. Tajuutteko, että päätöksiä alettiin tekemään 90-luvun lopulla, jolloin 97% ihmisistä ei edes tiennyt mitä teräväpiirto on. Monellako oli silloin olohuoneessa 5.1 kaiuttimet? Monessako myytävässä digiboksissa oli 5.1-ulostulo? Jo silloin digitvn käyttöönottoa piti lobata koska suurin osa piti sitä turhana, vastarinta olisi ollut vielä voimakkaampaa näiden silloin "turhien" uudistusten kanssa. Kyllä se HD tulee aikanaan, mutta sen käyttöönotto vaatii studioiden ja lähetystekniikoiden uusimista, mikä vaatii investointeja, joiden toteutuminen on vaakalaudalla, kun porukka ei maksa tv-lupaansa sen takia, että hd:ta ei saatu viisi vuotta sitten kun digitv tuli. Lisäksi monet eivät olisi halunneet hankkia edes digiboksia, minkähänlainen itku siitäkin taas syntyy kun pitääkin päivittää boksi uudeksi hd:ta tukevaksi versioksi taas.

91.2.2009 17:35

En tajua tuota hiljalleen siirtymistä tekniikas. Eikö olisi samantien voitu laittaa koko paketti kasaan ja siirtyy lähetyksissä 5.1 ääneen, FullHD kuvaan sekä kaikki muut krääsä samaan pakettiin. Tuollainen hajanainen toteutusmenetelmä luo enemmän ongelmia ja epävakautta kuin organisoitu ja hallittu menetelmä. Tällaista jälkeä syntyy, kun kaikki säheltää jotain omaa eikä keskitytä suuremmalla porukalla yhdessä pohtimaan ja kehittelemään järjestelmää. Toisaalta raha on se pahin piru, joka tätä kaaosta synnyttää.

101.2.2009 18:57

Hyvä veto yleltä tuo monikanavaääneen siirtyminen. Harmi vaan ettei tuollaiset muutokset käy aina ihan ongelmitta, mutta kyllä tuosta selvitään varmasti. 5.1 äänethän toimivat ihan normaalisti myös stereokaiuttimilla, mutta tuovat oman bonuksensa niille keillä kaiutinjärjestelmä löytyy. Ikäviä alkutaipaleen vaikeuksia, mutta toivottavasti niistä päästään yli!

111.2.2009 19:51

Reinikainen näkyi (eli kuului) vielä digitaalisilla 2.0-äänillä, mutta Pasila kun alko niin ei kuulunut enää mitään ennen kuin vaihtoi digiboksista äänet "suomi Dolby" -> "suomi".

121.2.2009 20:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Urvabara:
Mitä?! Ei!

Eipä tosin ole monikaiutinsettiäkään, että voisi testata monikanavaääniä.

*reps*

131.2.2009 20:20

Ei se Tuntematon ole elokuva.

Se on se teatteriversion tv-sovitus.

Yle voisi korjata tämän ongelman pistämällä siihen monikanavaääniraitaan kieleksi jonkun muun kuin suomen, vaikkapa [dut] kuten siinä näkövammaisääniraidassakin. Tai käyhän siihen mikä vaan harvoin käytetty. Sitten tietenkin se että katsojat oppisivat käyttämään sitä boksia. Mutta ainakin ne joita tuo kiinnostaa, varmaan osaavat etsiä sen oikean.

141.2.2009 21:28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kirkanen:
En tajua tuota hiljalleen siirtymistä tekniikas. Eikö olisi samantien voitu laittaa koko paketti kasaan ja siirtyy lähetyksissä 5.1 ääneen, FullHD kuvaan sekä kaikki muut krääsä samaan pakettiin. Tuollainen hajanainen toteutusmenetelmä luo enemmän ongelmia ja epävakautta kuin organisoitu ja hallittu menetelmä. Tällaista jälkeä syntyy, kun kaikki säheltää jotain omaa eikä keskitytä suuremmalla porukalla yhdessä pohtimaan ja kehittelemään järjestelmää. Toisaalta raha on se pahin piru, joka tätä kaaosta synnyttää.
Kuulostaa aivan siltä, että sinulla on kokemusta sekä tekniikoiden toteuttamisesta, kuin myöskin Ylen toimintatavoista.

Minulla ei ole kokemusta Ylen toimintatavoista, mutta minulla on kokemusta kyllä tekniikoiden toteuttamisesta. Voin vannoa, että mitä suurempi kkonaisuus koetetaan ajaa käyttöön, sitä suuremmat on yhtäjaksoiset haitat palvelun käyttäjille.

Kokonaan toinen tarina onkin se, miten HD:sta ja 5.1 äänistä on ollut ylipäätään kokemusta siihen aikaan, kun Yle päätti siirtyä ja myöskin alkoi siirtymään digitaaliseen aikaan.

Jos asiaa tarkastellaan nyt, niin varmasti olisikin kovin fiksua ja jopa yksinkertaista siirtyä suoraan siihen ja siihen tekniikkaa, kun on jo kokemustakin siirtymisistä jne. Silloin ei ollut. Hyvä kun oli ylipäätään olemassa tekniikoita, joita nykyään käytetään jo ihan arkielämässä.

151.2.2009 21:31

Onkos kellään tallennusta tapahtumasta?
Jos on niin miten bittivirran tasolle kävi, kun vaihdettiin streoääneen? Lähinnä kiinostaa miten kuvalaatu muuttui monikanavaänen vaatimasta kaistasta.

161.2.2009 22:59

Miksi hape repesi?

172.2.2009 9:01

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti stillborn:
Tämänkään vuoksi en maksa lupamaksuja.

Minulla menee ohi. Siis te ette suostu maksamaan lupamaksua sen takia, että kuluttajilla on digitaalivirittimissä virheelliset asetukset? Perin outo suhtautuminen minusta.

Omasta puolestani YLE:lle suur kiitokset siitä, että se on jälleen tiennäyttäjänä muille toimijoille.

182.2.2009 12:40

Eiköhän nuo lupamaksut jää maksamatta, koska ollaan persaukisia. Aivan sama homma, kuin kaupan kassalla selittelyt "siinä kortissa on varmaan taas jotain vikaa, kun ostolupaa ei ole" :P.

192.2.2009 18:46

Ai tähhh. Nyttekö ne 5.1 vasta tulee ylelle. Itse luulin, että noi oli jo ihan vakiona digisiirtymässä. Canalillahan noita on ollut jo vaikka kuinka kauan. Niin ja joku sanoi, ettei 5.1 kautinsettiä ole monellakaan. Kyllä aika monelta löytyy nykyään kotiteatteri ja tosiaan en puhu mistään anttilan kaiuttimista. :D

202.2.2009 19:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti apuva1234:
Ai tähhh. Nyttekö ne 5.1 vasta tulee ylelle. Itse luulin, että noi oli jo ihan vakiona digisiirtymässä. Canalillahan noita on ollut jo vaikka kuinka kauan. Niin ja joku sanoi, ettei 5.1 kautinsettiä ole monellakaan. Kyllä aika monelta löytyy nykyään kotiteatteri ja tosiaan en puhu mistään anttilan kaiuttimista. :D

joo ehkä 0,1%:lla on sellanen setti että noista tilaäänista olis oikeesti jotain iloa. Panostais mielummin ohjelmiinsa YLE, sieltä tulee pelkkää paskaa (pari hyvää sarjaa ja ehkä yks hyvä elokuva per vuosi)

212.2.2009 19:40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jusunakki:
Panostais mielummin ohjelmiinsa YLE, sieltä tulee pelkkää paskaa

Eiköhän se ole aivan päinvastoin, eli ainoat kanavat joissa panostetaan ohjelmien tekoon on Yle ja MTV3, muissa vain ostetaan ulkomailta halvalla vanhentunutta roskaa. Tämänhän vastavalmistunut tutkimuskin vahvistaa:
http://mediaviikko.fi/artikkeli/3108/tv1...ava-vuonna-2008

222.2.2009 21:22

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:35

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto