AfterDawn: IT-alan uutiset

Irlantilainen operaattori katkoo yhteydet luvattomilta lataajilta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.1.2009 13:40 Kommentteja (16)

Irlantilainen operaattori katkoo yhteydet luvattomilta lataajilta Internet-yhteyden katkaiseminen tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta lataavilta kuluttajilta on herättänyt runsaasti keskustelua eri maissa mm. lainsäädännöllisten ongelmien takia. Irlannissa asiaan on tullut kuitenkin yllättävä käänne, kun maan suurin internet-operaattori ilmoitti aloittansa vapaaehtoisesti yhteyksien sulkemisen ns. kolmen hudin periaatteella.
Eircom haastettiin viime vuonna oikeuteen suurten levy-yhtiöiden toimesta, koska operaattori ei estänyt millään tavalla sen asiakkaiden harrastamaa luvatonta lataamista. Levy-yhtiöiden mukaan Irlannissa luvatonta lataamista harrastavat ihmiset aiheuttavat levy-yhtiöille vuosittain noin 13,8 miljoonan euron tulonmenetykset. Eircomin hallussa on noin 40 prosenttia maan laajakaistaliittymistä, jonka perusteella levy-yhtiöt sanoivat menettävänsä vuosittain 4-5 miljoonaa euroa, kun Eircom ei estä luvatonta lataamista.

Asiaa ei kuitenkaan käsitelty edes loppuun asti oikeudessa, vaan Eircom teki levy-yhtiöiden kanssa sopimuksen ennen oikeuden päätöstä, jonka myötä Eircom aloittaa vapaaehtoisesti ohjelman, jossa luvatonta lataamista harrastavat kuluttajat saavat varoituksia toimistaan. Kolmannen varoituksen kohdalla Eircom sulkee kyseisen kuluttajan internet-yhteyden. Sopimuksen myötä tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit toimittavat Eircomille luvattomien lataajien IP-osoitteita sekä luvattomien latausten ajankohdan, joiden avulla Eircom sitten selvittää internet-liittymän omistajan ja lähettää varoituksen.

Kuluttajien etuja puolustava Electronic Frontier Foundation (EFF) pitää Eircomin ja levy-yhtiöiden välistä sopimusta huolestuttavana, koska nykyisen tiedon valossa kuluttaja ei voi puolustaa omaa syyttömyyttään, vaan pelkät mediajättien ja tekijänoikeusjärjestöjen syytökset riittävät internet-yhteyden sulkemiseen.

Eircomin päätös tuli monelle täytenä yllätyksenä, sillä Eircom ei ole aikaisemmin suostunut suodatustekniikoiden käyttöönottamiseen ja viime vuonna Eircomin asianajaja sanoi, ettei yrityksellä ei ole mitään velvoitetta asiakkaidensa valvomiseen.

Levy-yhtiö EMI:n toimintaa Irlannissa johtava Willie Kavanagh oli tyytyväinen Eircomin päätökseen ja hän odottaa muiden Irlannissa toimivien internet-operaattoreiden seuraavan Eircomin esimerkkiä.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

129.1.2009 14:10

Kannattaisko kyseenalaistaa operaattorin oikeus tarkastella suorittamaasi tietoliikennettä? Ainakin joskus oli oikeus jonkinasteiseen yksilönsuojaan.

229.1.2009 14:33

Varmaan ihmiset vaihtaneet johonkin toiseen palveluntarjoajaan heti, kun saivat tietää.

329.1.2009 15:29

Itse ainakin vaihtaisin moisen operaattorin pois. En usko että tuommoinen toiminta on operaattorille edes kovin kannattavaa.

429.1.2009 15:57
Vincent90
Inactive

Lainaus:
Eircomin hallussa on noin 40 prosenttia maan laajakaistaliittymistä, jonka perusteella levy-yhtiöt sanoivat menettävänsä vuosittain 4-5 miljoonaa euroa, kun Eircom ei estä luvatonta lataamista.
Olisi ihan mielenkiintoista tietää mihin nämä luvut perustuvat. Taitaa olla ihan hatusta vedetty...

529.1.2009 16:44

Periaattessahan tämä on aivan oikea menettely. Selvää on se, että laiton toiminta pitää pystyä, tavalla tai toisella, näyttämään toteen. Ihan niin se ei voi mennä, että asianomistaja heittelee ilmoille perättömiä syytöksiä, joskin siinä tapauksessa osapuoli syyllistyy perättömään ilmiantoon, josta voi myöskin olla seuraamuksensa. Tämän valossa luulenkin, etteivät levy-yhtiöt lähtisi syyttelemään muita kuin isoja tekijöitä, joilla olisi erittäin huomattava määrä laitonta materiaalia jaossa.

629.1.2009 16:45

milläs ne pystyy erottamaan lataatko laillista vaiko laitonta tavaraa?

729.1.2009 17:35

Olenko ymmärtänyt väärin, minä kun luulin että kaikenlainen teletunnistetietojen -kaikissa muodoissaan- tarkastelu ja eteenpäin luovuttaminen olisi oikeusistuimen luvan/määräyksen varaista?

829.1.2009 17:47

Mielenkiintoista olis tietää liikkuuko näiden kahden välillä rahaa. Äkkiseltään vois ajatella, että operaattori on korvausvastuussa jos tulonmenetys pystytään osoittamaan. Vai onko levy-yhtiöt lobannee operaattorin toimimaan näin esmes lupaamalla korvata asiakkaanvaihdosta johtuvat menetykset. Luultavasti laittavat vielä hillot päälle. Jos yksi operaattori tuohon lähtee, niin mukaan saattaa tulla muitakin kansallisuudesta riippumatta. Toivotaan että irkut niin sanotusti äänestää virtuaalijaloillaan.

929.1.2009 19:11

Mistäs lähtien ISP on ollut vastuussa käyttäjistään?

Varsinkin tuo asiakkaan liikenteen seuranta on vieläkin häiritsevämpää. Jos valtio pystyy Briteissä kadottamaan 2 miljoonan ihmisen sosiaali-tiedot niin alkaa taas vaihteeks mietityttämään tietoturva jos yksityinen yritys valvoo pahemmin kuin pomo työpaikalla. Sellainen firma saa minulta hyvin hätäiseen asiakassuhteen katkaisemisen

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2009 @ 19:12

1029.1.2009 19:51

Toisaalta, jos kerran vanhemmat ovat vastuussa lapsensa nettikäyttymisestä liittymän omistajan ominaisuudessa, voitaisiin samaa kait soveltaa palveluntarjoajaan?

1129.1.2009 21:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qkkeli:
Toisaalta, jos kerran vanhemmat ovat vastuussa lapsensa nettikäyttymisestä liittymän omistajan ominaisuudessa, voitaisiin samaa kait soveltaa palveluntarjoajaan?
Ei, koska me muut olemme täysi-ikäisiä ja vastaamme itse itsestämme. Operaattorilla on siinä vaiheessa vasta oikeus katkoa yhteyksiä ja valvoa asiakkaitaa, kun laki asettaa operaattorin vastuuseen asiakkaidensa tekemisistä. Siihen asti kaikki on asiakkaiden vastuulla. Ja alaikäiset ovat luonnollisesti huoltajiensa vastuulla.

Jos joku jotakin valvoo, niin se on viranomaiset ja vasta sitten kun asia on äänestetty ja lakiin kirjoitettu. Operaattori tai tekijänoikeusjärjestö ei voi olla kiinni lainkahvassa!

1230.1.2009 7:22

Tulipa tässä mieleen, että millä keinolla tekijänoikeusjärjestöt hankkivat todisteet ja ip-osoitteen Eircomille, jotta toimenpiteisiin voidaan ryhtyä?

Tai ylipäätänsä, että miten näitä todisteita on ikinä edes hankittu, edes oikeusjuttuja kohtaan?

Koska, itse en näe yhtään laillista keinoa näiden "todisteiden" hankintaan. Sen lisäksi virtuaalimaailman luonteesta johtuen, näiden todisteiden oikeellisuus on vaikea todeta, kun väärennöstä ei niin vain voi tunnistaa todellisesta.

Tässä on menty jo pitkään periaatteella, tarkoitus pyhittää keinot. Ja ilmeisesti sitä linjaa jatketaan, nyt vielä niin, että ohitetaan viranomaiset kokonaan. :O

Millon tekijänoikeusjärjestöistä tuli poliiseja, syyttäjiä ja tuomareita?

1330.1.2009 8:52

Tämähän on poliittinen systeemi nimeltä demokratia, kaukana vapaudesta.

1430.1.2009 10:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
milläs ne pystyy erottamaan lataatko laillista vaiko laitonta tavaraa?
Niinpä, kuka sen näkee ja miten

1530.1.2009 11:28

Lainaus:
Ei, koska me muut olemme täysi-ikäisiä ja vastaamme itse itsestämme. Operaattorilla on siinä vaiheessa vasta oikeus katkoa yhteyksiä ja valvoa asiakkaitaa, kun laki asettaa operaattorin vastuuseen asiakkaidensa tekemisistä. Siihen asti kaikki on asiakkaiden vastuulla. Ja alaikäiset ovat luonnollisesti huoltajiensa vastuulla.

Jos joku jotakin valvoo, niin se on viranomaiset ja vasta sitten kun asia on äänestetty ja lakiin kirjoitettu. Operaattori tai tekijänoikeusjärjestö ei voi olla kiinni lainkahvassa!

15-vuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa toimistaan, sekä korvausvelvollinen, nyhtävät ne korvaukset sitten vaikka tulevista tilipusseista. Miten muuten toimitaan jos esim. soluasunnossa asuvat 5 täysi-ikäistä opiskelijaa kieltävät kaikki ladanneensa itse yhtään mitään? Pointtini kuitenkin on se ettei operaattorilla eikä nyt ainakaan millään vinyylilafkalla ole oikeutta tarkastella yksityishenkilön teletunnistetietoja ilman oikeuden määräystä. Nykyinen lainsäädäntö näiden asioiden suhteen on suorastaan perseestä, ja on outoa ettei ketään konkreettisesti kiinnosta?

1631.1.2009 23:39

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:32

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

EU:n villi ehdotus – Ehdottaa laajaa digiveroa EU:n villi ehdotus – Ehdottaa laajaa digiveroa (21.3.2018 17:25)
EU-komissio ehdottaa tänään julkistetussa tiedotteessa uudenlaista digiveroa, jolla pyritään suitsimaan monikansallisten Internet-jättien verokikkailua Euroopassa. Esimerkiksi Facebook, Google ....
Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla Toyota pelästyi – Keskeytti kokeet itsestään ajavilla autoilla (21.3.2018 10:25)
Jalankulkijan kuolemaan johtanut onnettomuus Arizonassa tällä viikolla on saanut itsestään ajavia autoja kehittävät yhtiöt varpailleen. Ainakin Toyota on päättänyt keskeyttää teknologian testaamisen ....
2 kommenttia
Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan Google on ostamassa takavuosien kuuman kamerakehittäjän pilkkahintaan (21.3.2018 09:56)
Lytro oli jotain vuosia sitten todella kuuma startup-yhtiö, jolla ei tuntunut olevan ongelmia saada toiminnalleen rahoitusta. Valokenttäkameraa, jonka avulla voidaan säädellä tarkennusta jälkikäteen, ....
Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera Nokian hirviökamerapuhelin saa haastajan – Tässä puhelimessa on 40 MP:n kamera (21.3.2018 09:15)
Nokian 808 Pureview- ja Lumia 1020 -älypuhelimet muistetaan yhdestä seikasta: massiivisesta 41 megapikselin kamerasta. Puhelimet ovat saamassa modernimman haastajan, sillä Huawei on päättänyt ....
WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi WhatsAppin perustajalta yllättävä kehotus – Poista Facebook-tilisi (21.3.2018 09:06)
Facebook osti pikaviestipalvelu WhatsAppin vuonna 2014 noin 19 miljardilla, mikä teki palvelun perustaneista Jan Koumista ja Brian Actonista kohtuullisen hyvin toimeentulevia. Rahalla ei saa ....

Uutisarkisto