AfterDawn: IT-alan uutiset

Irlantilainen operaattori katkoo yhteydet luvattomilta lataajilta

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.1.2009 13:40 Kommentteja (16)

Irlantilainen operaattori katkoo yhteydet luvattomilta lataajilta Internet-yhteyden katkaiseminen tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta lataavilta kuluttajilta on herättänyt runsaasti keskustelua eri maissa mm. lainsäädännöllisten ongelmien takia. Irlannissa asiaan on tullut kuitenkin yllättävä käänne, kun maan suurin internet-operaattori ilmoitti aloittansa vapaaehtoisesti yhteyksien sulkemisen ns. kolmen hudin periaatteella.
Eircom haastettiin viime vuonna oikeuteen suurten levy-yhtiöiden toimesta, koska operaattori ei estänyt millään tavalla sen asiakkaiden harrastamaa luvatonta lataamista. Levy-yhtiöiden mukaan Irlannissa luvatonta lataamista harrastavat ihmiset aiheuttavat levy-yhtiöille vuosittain noin 13,8 miljoonan euron tulonmenetykset. Eircomin hallussa on noin 40 prosenttia maan laajakaistaliittymistä, jonka perusteella levy-yhtiöt sanoivat menettävänsä vuosittain 4-5 miljoonaa euroa, kun Eircom ei estä luvatonta lataamista.

Asiaa ei kuitenkaan käsitelty edes loppuun asti oikeudessa, vaan Eircom teki levy-yhtiöiden kanssa sopimuksen ennen oikeuden päätöstä, jonka myötä Eircom aloittaa vapaaehtoisesti ohjelman, jossa luvatonta lataamista harrastavat kuluttajat saavat varoituksia toimistaan. Kolmannen varoituksen kohdalla Eircom sulkee kyseisen kuluttajan internet-yhteyden. Sopimuksen myötä tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit toimittavat Eircomille luvattomien lataajien IP-osoitteita sekä luvattomien latausten ajankohdan, joiden avulla Eircom sitten selvittää internet-liittymän omistajan ja lähettää varoituksen.

Kuluttajien etuja puolustava Electronic Frontier Foundation (EFF) pitää Eircomin ja levy-yhtiöiden välistä sopimusta huolestuttavana, koska nykyisen tiedon valossa kuluttaja ei voi puolustaa omaa syyttömyyttään, vaan pelkät mediajättien ja tekijänoikeusjärjestöjen syytökset riittävät internet-yhteyden sulkemiseen.

Eircomin päätös tuli monelle täytenä yllätyksenä, sillä Eircom ei ole aikaisemmin suostunut suodatustekniikoiden käyttöönottamiseen ja viime vuonna Eircomin asianajaja sanoi, ettei yrityksellä ei ole mitään velvoitetta asiakkaidensa valvomiseen.

Levy-yhtiö EMI:n toimintaa Irlannissa johtava Willie Kavanagh oli tyytyväinen Eircomin päätökseen ja hän odottaa muiden Irlannissa toimivien internet-operaattoreiden seuraavan Eircomin esimerkkiä.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

129.1.2009 14:10

Kannattaisko kyseenalaistaa operaattorin oikeus tarkastella suorittamaasi tietoliikennettä? Ainakin joskus oli oikeus jonkinasteiseen yksilönsuojaan.

229.1.2009 14:33

Varmaan ihmiset vaihtaneet johonkin toiseen palveluntarjoajaan heti, kun saivat tietää.

329.1.2009 15:29

Itse ainakin vaihtaisin moisen operaattorin pois. En usko että tuommoinen toiminta on operaattorille edes kovin kannattavaa.

429.1.2009 15:57
Vincent90
Inactive

Lainaus:
Eircomin hallussa on noin 40 prosenttia maan laajakaistaliittymistä, jonka perusteella levy-yhtiöt sanoivat menettävänsä vuosittain 4-5 miljoonaa euroa, kun Eircom ei estä luvatonta lataamista.
Olisi ihan mielenkiintoista tietää mihin nämä luvut perustuvat. Taitaa olla ihan hatusta vedetty...

529.1.2009 16:44

Periaattessahan tämä on aivan oikea menettely. Selvää on se, että laiton toiminta pitää pystyä, tavalla tai toisella, näyttämään toteen. Ihan niin se ei voi mennä, että asianomistaja heittelee ilmoille perättömiä syytöksiä, joskin siinä tapauksessa osapuoli syyllistyy perättömään ilmiantoon, josta voi myöskin olla seuraamuksensa. Tämän valossa luulenkin, etteivät levy-yhtiöt lähtisi syyttelemään muita kuin isoja tekijöitä, joilla olisi erittäin huomattava määrä laitonta materiaalia jaossa.

629.1.2009 16:45

milläs ne pystyy erottamaan lataatko laillista vaiko laitonta tavaraa?

729.1.2009 17:35

Olenko ymmärtänyt väärin, minä kun luulin että kaikenlainen teletunnistetietojen -kaikissa muodoissaan- tarkastelu ja eteenpäin luovuttaminen olisi oikeusistuimen luvan/määräyksen varaista?

829.1.2009 17:47

Mielenkiintoista olis tietää liikkuuko näiden kahden välillä rahaa. Äkkiseltään vois ajatella, että operaattori on korvausvastuussa jos tulonmenetys pystytään osoittamaan. Vai onko levy-yhtiöt lobannee operaattorin toimimaan näin esmes lupaamalla korvata asiakkaanvaihdosta johtuvat menetykset. Luultavasti laittavat vielä hillot päälle. Jos yksi operaattori tuohon lähtee, niin mukaan saattaa tulla muitakin kansallisuudesta riippumatta. Toivotaan että irkut niin sanotusti äänestää virtuaalijaloillaan.

929.1.2009 19:11

Mistäs lähtien ISP on ollut vastuussa käyttäjistään?

Varsinkin tuo asiakkaan liikenteen seuranta on vieläkin häiritsevämpää. Jos valtio pystyy Briteissä kadottamaan 2 miljoonan ihmisen sosiaali-tiedot niin alkaa taas vaihteeks mietityttämään tietoturva jos yksityinen yritys valvoo pahemmin kuin pomo työpaikalla. Sellainen firma saa minulta hyvin hätäiseen asiakassuhteen katkaisemisen

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 29.1.2009 @ 19:12

1029.1.2009 19:51

Toisaalta, jos kerran vanhemmat ovat vastuussa lapsensa nettikäyttymisestä liittymän omistajan ominaisuudessa, voitaisiin samaa kait soveltaa palveluntarjoajaan?

1129.1.2009 21:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti qkkeli:
Toisaalta, jos kerran vanhemmat ovat vastuussa lapsensa nettikäyttymisestä liittymän omistajan ominaisuudessa, voitaisiin samaa kait soveltaa palveluntarjoajaan?
Ei, koska me muut olemme täysi-ikäisiä ja vastaamme itse itsestämme. Operaattorilla on siinä vaiheessa vasta oikeus katkoa yhteyksiä ja valvoa asiakkaitaa, kun laki asettaa operaattorin vastuuseen asiakkaidensa tekemisistä. Siihen asti kaikki on asiakkaiden vastuulla. Ja alaikäiset ovat luonnollisesti huoltajiensa vastuulla.

Jos joku jotakin valvoo, niin se on viranomaiset ja vasta sitten kun asia on äänestetty ja lakiin kirjoitettu. Operaattori tai tekijänoikeusjärjestö ei voi olla kiinni lainkahvassa!

1230.1.2009 7:22

Tulipa tässä mieleen, että millä keinolla tekijänoikeusjärjestöt hankkivat todisteet ja ip-osoitteen Eircomille, jotta toimenpiteisiin voidaan ryhtyä?

Tai ylipäätänsä, että miten näitä todisteita on ikinä edes hankittu, edes oikeusjuttuja kohtaan?

Koska, itse en näe yhtään laillista keinoa näiden "todisteiden" hankintaan. Sen lisäksi virtuaalimaailman luonteesta johtuen, näiden todisteiden oikeellisuus on vaikea todeta, kun väärennöstä ei niin vain voi tunnistaa todellisesta.

Tässä on menty jo pitkään periaatteella, tarkoitus pyhittää keinot. Ja ilmeisesti sitä linjaa jatketaan, nyt vielä niin, että ohitetaan viranomaiset kokonaan. :O

Millon tekijänoikeusjärjestöistä tuli poliiseja, syyttäjiä ja tuomareita?

1330.1.2009 8:52

Tämähän on poliittinen systeemi nimeltä demokratia, kaukana vapaudesta.

1430.1.2009 10:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti tubbana:
milläs ne pystyy erottamaan lataatko laillista vaiko laitonta tavaraa?
Niinpä, kuka sen näkee ja miten

1530.1.2009 11:28

Lainaus:
Ei, koska me muut olemme täysi-ikäisiä ja vastaamme itse itsestämme. Operaattorilla on siinä vaiheessa vasta oikeus katkoa yhteyksiä ja valvoa asiakkaitaa, kun laki asettaa operaattorin vastuuseen asiakkaidensa tekemisistä. Siihen asti kaikki on asiakkaiden vastuulla. Ja alaikäiset ovat luonnollisesti huoltajiensa vastuulla.

Jos joku jotakin valvoo, niin se on viranomaiset ja vasta sitten kun asia on äänestetty ja lakiin kirjoitettu. Operaattori tai tekijänoikeusjärjestö ei voi olla kiinni lainkahvassa!

15-vuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa toimistaan, sekä korvausvelvollinen, nyhtävät ne korvaukset sitten vaikka tulevista tilipusseista. Miten muuten toimitaan jos esim. soluasunnossa asuvat 5 täysi-ikäistä opiskelijaa kieltävät kaikki ladanneensa itse yhtään mitään? Pointtini kuitenkin on se ettei operaattorilla eikä nyt ainakaan millään vinyylilafkalla ole oikeutta tarkastella yksityishenkilön teletunnistetietoja ilman oikeuden määräystä. Nykyinen lainsäädäntö näiden asioiden suhteen on suorastaan perseestä, ja on outoa ettei ketään konkreettisesti kiinnosta?

1631.1.2009 23:39

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:32

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla Nokia X5 julki – iPhone X:stä tuttua designia pikkurahalla (19.7.2018 18:25)
HMD Global on esitellyt Kiinan markkinoille Nokia X5 -älypuhelimen, jolla pyritään vetoamaan tyylikästä ja edullista puhelinta etsivään kansanosaan. Nokai X5:n muotoilussa noudatetaan aiemmin ....
Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi Google vihjailee – Android ei välttämättä pysy ilmaisena jos EU:n tahto menee läpi (19.7.2018 18:13)
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai tuntuu olevan hyvin järkyttynyt Euroopan komission eilen julkistamasta 4,3 miljardin euron sakosta. Komission mukaan Google on käyttänyt määräävää markkina-asemaa ....
3 kommenttia
Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä Älypuhelimen näyttö rikki? Uusi lasi kestää entistä kovempaakin käsittelyä (19.7.2018 18:08)
Yhdysvaltalainen lasivalmistaja Corning on ottanut uuden harppauksen älypuhelimien näyttöjen suojana käytettävissä Gorilla Glass -lasien kehityksessä. Yhtiö on esitellyt seuraajan nykyisissä ....
Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
5 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia

Uutisarkisto