AfterDawn: IT-alan uutiset

EFFI on tyrmistynyt hallinto-oikeuden kunnallisvaalipäätöksestä

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 29.1.2009 10:56 Kommentteja (5)

EFFI on tyrmistynyt hallinto-oikeuden kunnallisvaalipäätöksestä Viime vuonna Suomessa järjestetyt kunnallisvaalit eivät sujuneet sähköisen äänestämisen osalta aivan odotusten mukaisesti, kun 232 äänestäjän äänet eivät rekisteröityneet. Tämän takia asia vietiin oikeuteen kaikissa sähköistä äänestysmahdollisuutta tarjonneissa kunnissa, mutta Helsingin hallinto-oikeus on määrännyt tänään, ettei kunnallisvaalien tuloksia kumota, vaikka osa äänistä ei rekisteröitynyt.
Suomessa mm. sananvapautta ja yksityisyyttä puolustava Electronic Frontier Finland (EFFI) on tyrmistynyt hallinto-oikeuden päätöksestä, joka järjestön mukaan nakertaa kansalaisten uskoa Suomen demokratiaan. Hallinto-oikeus perusteli päätöstään seuraavasti: "Vähän yli kahden prosentin epäonnistumisten määrää ei sellaisenaan voida pitää osoituksena siitä, että vaaliviranomainen olisi menetellyt virheellisesti... Kynnyksen vaalien uudelleen toimittamiselle on oltava huomattava myös valtiollisten perusoikeuksien toteuttamisen kannalta."

"Päätös vaikuttaa kestämättömästi perustellulta. Ongelmat ovat kiistämättömiä, eikä vaalien tulos ollut oikea. Hallinto-oikeuden linjaus nakertaa luottamusta suomalaiseen demokratiaan. Mihin unohtui 'vähän yli kahden prosentin' perusoikeudet?" kommentoi EFFI:n entinen puheenjohtaja Mikko Välimäki oikeuden päätöstä.

Effin varapuheenjohtaja Ville Oksanen oli myös ihmeissään hallinto-oikeuden antamasta päätöksestä. "Ymmärtääkseni on yksimielisyys siitä, että äänestyskokeilussa oli vakavia ongelmia. Nyt kuitenkin hallinto-oikeus hyväksyi tilanteen, jossa on selvää, ettei äänestystulos vastannut äänestäjien tahtoa. Viimeiset läpimenneet ehdokkaat mahtuvat järjestelmän virhemarginaaliin" "Edes kunnat eivät kiistäneet oikeusprosessin aikana ongelmien olemassaoloa tai hukkuneiden äänien mahdollista vaikutusta vaalituloksiin. Hallinto-oikeuden logiikalla äänten tarkastuslaskennasta voitaisiin luopua, koska niissä tulokset eivät muutu kuitenkaan kuin muutamia ääniä. Perustuslaissa kaikille taataan kuitenkin yhtäläinen äänioikeus. Ei siellä puhuta 98 prosentista!"

Kunnallisvaaleissa sähköistä äänestystä testattiin Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Kaikissa kunnissa ääniä jäi rekisteröitymättä. Eniten ääniä hukkui Vihdissä, jossa 122 ääntä jäi rekisteröitymättä. Oikeusministeriön mukaan näissä virhetapauksissa sähköinen äänestystapahtuma aloitettiin, mutta jostain syystä äänestys keskeytyi. Kansalaisten antamat äänet eivät täten kirjautuneet äänestyslaitteen muistiin, ja äänet jäivät siten antamatta.

Tapauksen puinti oikeudessa jatkunee, sillä Kauniaisissa vaaleista valittanut Jari Arkko aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. "Perehdymme oikeuden päätökseen lähipäivien kuluessa, mutta olemme jo aiemmin pitäneet asiaa periaatteellisesti niin tärkeänä, että tässä on syytä hakea päätös korkeimmasta hallinto-oikeudesta" kommentoi Arkko EFFI:n lehdistötiedotteessa.

Edellinen Seuraava  

5 kommenttia

129.1.2009 14:17

Mielenkiinnolla odotan kuinka paljon Jussi meinaa kuokkansa kanssa paskaa nieleskellä.

229.1.2009 16:26

Odotettu lopputulos koska olemme Suomessa.Demokratia ja Suomi samassa lauseessa on aika kornia, vähän niinkuin hyvinvointivaltiokin.Ainoa näköpiirissä oleva asia demokratian palaamisesta politiikkaan olisi pelsujen nousu 3 suurimman joukkoon.

329.1.2009 21:19

Koko Suomen tasolla ehkä pieni juttu, mutta ainakin tuo Vihdin hukkuneiden äänten määrä on sen verran suuri ettei se voi olla vaikuttamatta lopputulokseen.
Aika kumma päätös kyllä, mutta toisaalta, ymmärtäähän sen. Oikeuslaitos ja valtio ovat tavallaan kuitenkin samaa "konsernia" niin tuohan olisi ollut sama kuin että olisi suoraan myöntänyt että nyt munattiin.
Toivottavasti KHO päätyy päinvastaiseen päätökseen ja jos ei, niin eikös sitten ole vielä EY-tuomioistuin sen jälkeen?

430.1.2009 9:15

Eihän demokratiassa ole äänioikeutta noilla 232:lla suomen kansalaisella. Mitä niillä on väliä? Ne on vaan ihmisiä. Etukäteen ehdokkaat kuitenki sopii mitä tekee jos valituksi tulee, eihän se äänestäminen demokratiassa vaikuta....

531.1.2009 23:49

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:36

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Suomalainen firma Nokian kännykkäbrändin takana on nyt yli miljardin arvoinen Suomalainen firma Nokian kännykkäbrändin takana on nyt yli miljardin arvoinen (21.5.2018 16:30)
HMD Global, Suomessa pääkonttoriaan pitävä yhtiö, joka omistaa lisenssit Nokian kännykkämerkkiin, on nyt virallisesti yli miljardin dollarin arvoinen yritys. Sekä peruspuhelimia että Android-pohjaisia ....
Opas: Näin poistat yläreunan kolon OnePlus 6 -puhelimesta Opas: Näin poistat yläreunan kolon OnePlus 6 -puhelimesta (21.5.2018 16:11)
OnePlus 6 sisältää aivan koko etualan peittävän näytön, jossa aivan yläreunassa on kameralle varattu musta lovi/kolo. Onneksi tuon loven saa halutessaan pois - oppaassamme kerromme miten.
2 kommenttia
Kumpi on parempi, OnePlus 6 vai Huawei Honor 10? Kumpi on parempi, OnePlus 6 vai Huawei Honor 10? (20.5.2018 14:05)
Erityisesti Suomessa viimeisten vuosien aikana suosiota ovat nostaneet kaksi älypuhelinfirmaa. Molemmat ovat Kiinasta, ja molemmat haastavat erityisesti Samsungin halvemmilla hinnoilla. Nämä ....
3 kommenttia
OnePlus 6 ensimmäisessä nopeustestissä, päihittää iPhone X:n ja muut kilpailijat OnePlus 6 ensimmäisessä nopeustestissä, päihittää iPhone X:n ja muut kilpailijat (18.5.2018 19:36)
OnePlus esitteli tällä viikolla uuden huippupuhelimen, joka kantaa odotetusti nimeä OnePlus 6. Kiinalaisyhtiö on perinteisesti tuonut huipputason tekniikkaa keskihintaluokan puhelimiin. Vaikka ....
10 kommenttia
Spotify kaatuilee Android-käyttäjillä, syy WiFi-toistossa Spotify kaatuilee Android-käyttäjillä, syy WiFi-toistossa (18.5.2018 18:44)
Spotify-käyttäjät, ja erityisesti sen käyttöä Androidilla harjoittavat, ovat viimeaikoina valitelleet kaatuilusta. Spotifyn viimeisin Android-versio on tuonut sovellukseen bugin, jonka johdosta ....
2 kommenttia

Uutisarkisto