AfterDawn: IT-alan uutiset

Internet Explorer 8 -selaimen ensimmäinen Release Candidate -versio ladattavissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 27.1.2009 17:28 Kommentteja (15)

Internet Explorer 8 -selaimen ensimmäinen Release Candidate -versio ladattavissa Internet-selaimien välinen taistelu markkinaherruudesta on kuumentunut selvästi viimeisen vuoden aikana. Nyt oman soturinsa on esitellyt Microsoft, joka julkaisi eilen Internet Explorer 8 -selaimen ensimmäinen Release Candidate -version.
Release Candidate -leiman myötä selaimen 8-version ominaisuuslista on nyt lyöty lukkoon, joten jatkossa luvassa on vain bugi-korjauksia ja parannuksia selaimen suorituskykyyn. Jälkimmäiselle kohdalle olisikin nykyisellään tilausta IE:n osalta, koska selain häviää vieläkin selvästi esim. JavaScript-testeissä Googlen Chromelle ja Mozillan Firefoxille. IE 8:n tulos on kuitenkin selvästi parempi kuin IE 7:n, joten edistystä on tapahtunut.

Ominaisuuksien osalta IE 8:ssa on paljon uudistuksia aiempaan IE 7:n verrattuna. Uutuuksia ovat mm. välilehtien ryhmittämistä helpottava väritys, usein toistettavia toimia nopeuttavat pikatoiminnot (Accelerators), kuvilla höystetty hakuominaisuus sekä eri webbisivujen seuraamista helpottavat Web Slice -laajennokset, joiden avulla saa esim. IRC-Gallerian omat ilmoitukset helposti näkyviin.

Omaan käyttöön soveltuvia Web Slice- ja pikatoiminnot-laajennoksia voi etsiä esim. ieaddons.com-sivuston kautta.

IE 8:sta löytyy myös muista selaimista tuttu surffaajien yksityisyyttä suojeleva InPrivate-tila, joka hävittää kaikki surffailun aikana kertyvät tiedot selaimesta, kun se suljetaan.

IE 8:ssa tapahtuneiden suurten uudistusten myötä jotkin IE 6- ja IE 7 -versioille suunnatut webbisivut eivät näy oikein oletuksena IE 8:n kanssa. Tämän takia Microsoft on lisännyt selaimeen erillisen yhteensopivuustilan, jonka avulla kyseisten sivujen pitäisi näkyä oikein.

Release Candidate -julkaisusta on jaossa versiot Windows XP- (32bit ja 64bit), Windows Vista- (32bit ja 64bit), Windows Server 2003- (32bit ja 64bit) ja Windows Server 2008 (32bit ja 64bit) -käyttöjärjestelmille. Windows XP 32bit-version voi ladata Microsoftin lataussivuston ohella myös AfterDawnin oman Download.fi-lataussivuston kautta. Windows 7:n beta-testaajat joutuvat ainakin toistaiseksi tyytymään käyttöjärjestelmän mukana tulleeseen versioon. Microsoftin mukaan Windows 7:n beta-testaajat saavat uuden IE:n käyttöönsä seuraavan käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä.

IE 8:n lopullisen julkaisu pitäisi tapahtua maaliskuun loppuun mennessä.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

127.1.2009 18:44

Kun on kerran kokeillut firefoxia + addonsseja, ei paluuta ole enään muuhun.

227.1.2009 18:50

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Kun on kerran kokeillut firefoxia + addonsseja, ei paluuta ole enään muuhun.
Kun on kokeillut IE 8:lla Acid 3:sta, tekee mieli todella palata muuhun :)

327.1.2009 19:24

Suht off-topiccia, mutta pakko replytä, sori ;-)

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Kun on kerran kokeillut firefoxia + addonsseja, ei paluuta ole enään muuhun.
Kun FF3 alkaa viemään peruskäytössä päivänmittaan puoli gigaa muistia ja vie käytännössä jatkuvasti kaikki koneen CPU-tehot, on aika vaihtaa Chromeen ;-) Vaikka joitain developer addoneja jäikin ikävä, niin nyt on FF ollut enää "kakkosselaimena" vajaan 2kk ajan ja taitaa pysyäkin siellä.

Lähinnä kertoo siitä, miten eri ihmisillä on erilaisia käyttötapoja ja -tarpeita selaimilleen -- ja samalla todiste siitä, miksi on erittäin hyvä, että ns. selainsota on jälleen kunnolla käynnissä, loppupeleissä käyttäjä hyötyy siitä, että _kaikki_ selaimet kehittyvät kilpailun vuoksi.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 27.1.2009 @ 19:27

427.1.2009 19:38
Vincent90
Inactive

Tai sit on pikkuhiljaa aika päivittää konetta jos ei voi edes selainta käyttää koneen tökkimättä...

527.1.2009 20:29

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Vincent90:
Tai sit on pikkuhiljaa aika päivittää konetta jos ei voi edes selainta käyttää koneen tökkimättä...
Oiskohan dRD läppärillä tai peräti miniläppärillä liikkeellä... Niissä kun ei tehoja tai päivitysvaraa liikoja ole, etenkin kun moni turhaa rahankäyttöä välttääkseen käyttää läppäriään niin kauan kuin se vaan suinkin on mahdollista.

627.1.2009 20:54
Vincent90
Inactive

Jaa, no tuota en tullutkaan ajatelleeksi :)

727.1.2009 21:23

Prossunkäyttöhän tuolla FF 3:nen ei vie paljoa, mutta muistia tosiaankin. Itselläni oli kuukauden firefox + 7 välilehteä päällä, ja muistinkäyttö 120megaa, joka on kohtuu paljon. Mutta eikö se rammi ole käytettäväki tehtykkin? Puoli gigaan en kyllä ole päässyt millään ;).

827.1.2009 23:09

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Prossunkäyttöhän tuolla FF 3:nen ei vie paljoa, mutta muistia tosiaankin. Itselläni oli kuukauden firefox + 7 välilehteä päällä, ja muistinkäyttö 120megaa, joka on kohtuu paljon. Mutta eikö se rammi ole käytettäväki tehtykkin? Puoli gigaan en kyllä ole päässyt millään ;).
Muistia FF alkaa haukkaamaan, kun tabeja on auki aivan tajuton määrä ja niitä tulee suljettua ja avattua uusia ihan jatkuvalla syötöllä -- eli siis suljettu täbi tuntuu "vuotavan muistia" aina silloin tällöin. Tuohon sitten lisää vielä nykytrendin, että jokainen sivu sisältää hillittömät AJAX/Javascript-kirjastot ja alkaa se CPU-kuormakin olemaan katossa.

Ja kyllä, kyseessä on wanhahko läppäri -- se ei silti kuitenkaan IMO saisi selittää sitä, että _selain_ vie koneen tehot :-) On jotenkin ihan uskomattoman koominen ajatuskin, että konetta pitäisi päivittää sen takia, että nettisivut toimisivat oikein :-) Etenkin kun nettisivut itsessään eivät AJAX-virityksiä lukuunottamatta ole juurikaan kasvaneet tässä vuosien mittaan. Kohta päädytään siihen, että pitää aina iskeä muutaman gigahertsin tehokkaampi prossu ja pari gigaa lisää muistia kun Foxista tulee uusi major release, ellei tuota keveyttä saada pikkuhiljaa kaivettua takaisin -- etenkin kun se syy, miksi vuosia sitten tuli vaihdettua IE:stä Foxiin, oli juurikin se, että FF 0.x oli niiiiiin paljon kevyempi kuin IE :-)

Mutta palatakseni aiheeseen, IE8 on oikeasti MS:ltä hyvä askel oikeaan suuntaan, kohti standardeja.

928.1.2009 0:07

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Prossunkäyttöhän tuolla FF 3:nen ei vie paljoa, mutta muistia tosiaankin. Itselläni oli kuukauden firefox + 7 välilehteä päällä, ja muistinkäyttö 120megaa, joka on kohtuu paljon. Mutta eikö se rammi ole käytettäväki tehtykkin? Puoli gigaan en kyllä ole päässyt millään ;).

Itsellä muistin käyttö on 30-70mt paikkeilla, vaikka on useampi välilehti auki. Käyttiksenä on Windows 7.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 28.1.2009 @ 16:51

1028.1.2009 7:29

Miksi hankkia selain joka on vähän parempi kuin IE7 kun koneella on jo Firefox ja Google chrome? :/

1128.1.2009 9:02

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Sendo_:
Miksi hankkia selain joka on vähän parempi kuin IE7 kun koneella on jo Firefox ja Google chrome? :/

Henkilöt, jotka jo käyttävät laadukkaampia vaihtoehtoselaimia eivät juurikaan hyödy tästä uusimmasta MS:n lapsesta. Kuitenkin IE-selaimia käyttävä kansanosa saa ehdottomasti paremman selaimen alleen.

IE tiimi on sitoutunut noudattamaan verkkostandardeja, mikä on suuri edistysaskel MS:ltä. Sitä mukaa kun vanhempien selaimien tuki päättyy siirtyy hyöty myös verkkosivujen kehittämisen puoleen ja se jos mikä on hieno asia ja kaikkien etu. Tällä hetkellä verkkosivujen tekeminen on pahimmillaan aivan painajaista IE-sarjan selainten virheellisen tai jopa puuttuvan tuen takia.

122.2.2009 15:14

Kun Firefox tuli ja paukausi fox 3 ja nyt käytän 3.0.5 niin paluuta ei ole, IE ei koskaan pääse tälle tasolle kuin fox on päässyt, kaikki kunnia ketulle ja chromelle. YEAH.

132.2.2009 19:54

No on tämäkin edistys microsoftilta.

145.2.2009 1:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rmCowboy:
Prossunkäyttöhän tuolla FF 3:nen ei vie paljoa, mutta muistia tosiaankin. Itselläni oli kuukauden firefox + 7 välilehteä päällä, ja muistinkäyttö 120megaa, joka on kohtuu paljon. Mutta eikö se rammi ole käytettäväki tehtykkin? Puoli gigaan en kyllä ole päässyt millään ;).
En taida itsekään niin korkealle päässyt, mutta 345M kuluttaa juuri nyt, ixxunoita on 3 auki ja niissä yhteensä 28 tabia... En kyllä voi tälläkään tabimäärällä hyväksyä tätä selaimelta mutta puren hammasta koska FF tarjoaa ominaisuuksia (pluginien kautta) joita en muille ihan hyville selaimille saa ja se on IMO sen arvoista. Toivottavasti tuohon kuitenkin tulee parannusta.

155.2.2009 1:47

Lainaus:
Tuohon sitten lisää vielä nykytrendin, että jokainen sivu sisältää hillittömät AJAX/Javascript-kirjastot ja alkaa se CPU-kuormakin olemaan katossa.
Linux versiossa tämä tuntuu olevan korostetun voimakas ongelma - itselle apua toi noscript plugin joka oletuksena blokkaa scriptit ellei käyttäjä ole niitä ko. sivustolle sallinut (alapalkista saa kätevästi listan aktiivisen sivun käyttämistä scripteistä, siis palvelimista joilta se yrittää niitä ajaa, ja siitä voi sitten sallia tai kieltää niitä). Useimmat sivut jotka ajavat scriptejä raskaasti ja monesta eri paikkaa toimivat hyvin ilman scriptejä tai vain saman palvelimen scriptejen ollessa sallittuja ja tämä keventää sitä CPU taakkaa aivan uskomattoman paljon.

Lainaus:
Mutta palatakseni aiheeseen, IE8 on oikeasti MS:ltä hyvä askel oikeaan suuntaan, kohti standardeja.
...ja täytyy sanoa että olen aste asteelta tyytyväisempi mitä lähemmäs IE pääsee standardeja. Ei siksi että sitä käyttäisin vaan koska se on ainoa selain jota varten tarvii usein ihan standardeja sivuja muokata lähes aina kun tekee jotain uutta muotoilua jossa on vähänkään enemmän kuin perus HTML:ää ja ihan yknsinkertaisinta CSS:ää. Ja vielä kun eri versiot näyttävät sitten sivut usein eri tavalla väärin :p

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä Kiinalaisvalmistaja ratkaisi selfie-kameran ongelman toisella näytöllä (11.12.2018 19:53)
Kiinalaisvalmistajat ovat viimeisen parin vuoden aikana koittaneet ratkoa täysin reunuksettoman älypuhelimen ongelmaa kaikkein innovatiivisimmin. Lovi on ollut ollut suosituin ratkaisu, mutta ....
1 kommentti
Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää Samsung päivittää Galaxy Note9:n käyttöliittymää (11.12.2018 19:15)
Samsung on tekemässä melkoisia uudistuksia älypuhelinlinjaston käyttökokemukseen, ja niistä kenties tärkeimpänä on uusi One UI, joka korvaa vuosien aikana Galaxy-laitteissa tutuksi tulleen käyttöliittymän. ....
Huomasitko tätä? – EA Sports lisäsi JVG:n uusimpaan NHL-peliin Huomasitko tätä? – EA Sports lisäsi JVG:n uusimpaan NHL-peliin (11.12.2018 18:13)
EA Sports on luonut NHL 19 -peliin hahmot muusikkoduo JVG:n Jare Brandista ja Ville Gallesta. Kaksikko siirtyi peliin perjantaina 7.12.2018 julkaistussa päivityksessä. Jare Brandin ja Ville ....
OnePlus 6T McLaren paljastettiin – Tältä uutuus näyttää OnePlus 6T McLaren paljastettiin – Tältä uutuus näyttää (11.12.2018 13:50)
OnePlus on esitellyt tänään McLaren-brändätyn erikoisversion OnePlus 6T -älypuhelimesta. Puhelin on rakennettu nopeusvaikutelman sekä McLarenin käyttämän värikoodiston ympärille. Puhelimen ....
Reikänäyttöisten puhelimien uusi trendi – Huawei paljasti Honor View 20:n Reikänäyttöisten puhelimien uusi trendi – Huawei paljasti Honor View 20:n (11.12.2018 11:00)
Samsungin lisäksi myös Huawei kiirehti esittelemään puhkaistulla näytöllä varustetun älypuhelimen. Molemmat yhtiöt pitivät kovaa kiirettä julkistamisella, sillä kummallakin oli mahdollisuus ....

Uutisarkisto