AfterDawn: IT-alan uutiset

TNO: Tiedostonjakelulla positiivinen vaikutus Hollannin talouteen

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.1.2009 00:31 Kommentteja (16)

TNO: Tiedostonjakelulla positiivinen vaikutus Hollannin talouteen Luvattoman tiedostonjakelun taloudellisista vaikutuksista on vuosien saatossa kiistelty runsaasti ja nyt Hollannissa toimiva tutkimuslaitos TNO on julkaissut asian tiimoilta tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan luvattomalla tiedostonjakelulla on positiivinen vaikutus Hollannin talouteen.
Monien muiden maiden tapaan tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton lataaminen on yleistä myös Hollannissa, jossa yli 4,7 miljoonaa kansalaista on ladannut luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia viimeisen 12 kuukauden aikana. Monet hollantilaiset pitävät kyseistä toimintaa hyväksyttävänä, eivätkä he näe toiminnassaan mitään väärää.

TNO:n mukaan lataaminen ja ostaminen eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, vaan luvatonta lataamista suosivat kuluttajat ostavat tutkimuksen mukaan yhtä paljon musiikkia kuin ne ihmiset, jotka eivät harrasta luvatonta lataamista. Pelien ja DVD-elokuvien kohdalla luvatonta lataamista harrastavat hollantilaiset ostavat enemmän kyseisiä tuotteita kuin lataamista harrastamattomat tahot. Lataajat käyvät myös useammin katsomassa yhtyeiden ja artistien keikkoja ja ostavat muita ihmisiä todennäköisemmin yhtyeisiin ja artisteihin liittyviä tuotteita.

Täten lataajat auttavat maan taloutta käyttämällä tavallista kuluttajaa enemmän rahaa itsensä viihdyttämiseen. Levy-yhtiöitä TNO:n löydökset eivät kuitenkaan lämmitä, koska luvaton lataaminen laskee TNO:n mukaan levyjen myyntiä. Eniten luvattomasta lataamisesta kärsivät TNO:n mukaan tunnetuimmat artistit, kun taas eniten luvattomista latauksista voivat hyötyä hieman tuntemattomammat artistit, jotka voivat saada tiedostonjakelun seurauksena kaipaamaansa huomiota.

TNO:lla ei uskota, että levy-yhtiöt pystyisivät tulevaisuudessa pärjäämään pelkästään fyysisiä levyjä myymällä, vaan levy-yhtiöiden täytyy kehittää uusia liiketoimintamalleja. Musiikkiteollisuuden lisäksi ongelmia on tulevaisuudessa luvassa elokuvateollisuudelle, koska elokuvissa käyminen ja DVD-elokuvien myynti ei näytä enää kasvavan. Hollannissa DVD-elokuvien vuokraamisen suosio on jo lähtenyt laskuun.

Tutkimuksen TNO:lta tilasivat yhteistyössä Hollannin opetusministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö sekä oikeusministeriö. Tutkimusta varten TNO tutki erilaisia tilastotietoja, haastatteli useita lataajia ja järjesti erilaisia kyselyitä.

Edellinen Seuraava  

16 kommenttia

120.1.2009 1:11

Kiva saada puolueeton tutkimus asiasta.

Perusoikeuksien kannalta tutkimus on merkittävä. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan perusoikeuksiin voidaan tehdä poikkeuksia vain mikäli siihen on välttämätön painava syy.

Kyseisen tutkimuksen mukaan mitään välttämätöntä painavaa syytä ei ole. Siksi on perusoikeuksien vastaista loukata yksityisyydesuojaa ( tuomioistuimen selvittää IP-osoitteen perusteella henkilöllisyyttä), sananvapautta (katkaista nettiyhteyttä).

Myös rangaistuksiin sillä tulisi olla vaikutusta, kun teosta ei ole haittaa.

Pahoin pelkään, että esim. Opetusministeriössä leikitään tyhmää, eikä siellä tälläsistä tutkimuksista "olla koskaan kuullutkaan".

Rikoslaissakin on säädetty, että tekijänoikeusrikos on kyseessä vain mikäli aiheuttaa "huomattavaa haittaa". Sellaista kun ei ole, niin p2p ei ole rikoskaan.


49 luku (21.4.1995/578)
Eräiden aineettomien oikeuksien loukkaamisesta
1 § (14.10.2005/822)
Tekijänoikeusrikos

Joka ansiotarkoituksessa tekijänoikeuslain (404/1961) säännösten vastaisesti ja siten, että teko on omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa loukatun oikeuden haltijalle, loukkaa toisen oikeutta

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.1.2009 @ 01:58

220.1.2009 3:04

Se että warettajat on ladannu vaikka metallicaa niin maan perkeleesti ja menneet sitten keikoille, ostanu aitoja levyjä WARETETTUJEN SIJAAN ja ostanut fani kamaa, on tämä fakta tiedetty jo kauan :) Mutta noteeraako kukaan ns. suuri herra näitä ? ei ?

320.1.2009 5:40

Lainaus:
Musiikkiteollisuuden lisäksi ongelmia on tulevaisuudessa luvassa elokuvateollisuudelle, koska elokuvissa käyminen ja DVD-elokuvien myynti ei näytä enää kasvavan
miksi myynnin pitäisi viihdeteollisuudella olla joka vuosi vain kiihtyvässä nousussa ja tuoda aina vain enemmän miljardeja?
eihän millään muullakaan kaupan alalla tämä ole mahdollista
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.1.2009 @ 05:41

420.1.2009 5:47

Lainaus:
Lainaus:
Musiikkiteollisuuden lisäksi ongelmia on tulevaisuudessa luvassa elokuvateollisuudelle, koska elokuvissa käyminen ja DVD-elokuvien myynti ei näytä enää kasvavan
miksi myynnin pitäisi viihdeteollisuudella olla joka vuosi vain kiihtyvässä nousussa ja tuoda aina vain enemmän miljardeja?
eihän millään muullakaan kaupan alalla tämä ole mahdollista

Koska porssen ostettua on ladaan vaikea palata...

520.1.2009 8:31

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus:
Musiikkiteollisuuden lisäksi ongelmia on tulevaisuudessa luvassa elokuvateollisuudelle, koska elokuvissa käyminen ja DVD-elokuvien myynti ei näytä enää kasvavan
miksi myynnin pitäisi viihdeteollisuudella olla joka vuosi vain kiihtyvässä nousussa ja tuoda aina vain enemmän miljardeja?
eihän millään muullakaan kaupan alalla tämä ole mahdollista

Koska porssen ostettua on ladaan vaikea palata...
^hyvin sanottu. Ei lisättävää!

620.1.2009 10:21

Lainaus:
Lainaus:
Musiikkiteollisuuden lisäksi ongelmia on tulevaisuudessa luvassa elokuvateollisuudelle, koska elokuvissa käyminen ja DVD-elokuvien myynti ei näytä enää kasvavan
miksi myynnin pitäisi viihdeteollisuudella olla joka vuosi vain kiihtyvässä nousussa ja tuoda aina vain enemmän miljardeja?
eihän millään muullakaan kaupan alalla tämä ole mahdollista
Koska inflaatio syö joka vuosi tuloista 2-4% niin olisi suotavaa, että myynti nousee sen verran tai muuten myynti suhteessa laskee. Toisin sanoen jos firma ei kokoajan paranna tulosta niin se on konkurssi tulossa niinkuin nyt nähdään kun talouskasvu seisoo paikallaan.

720.1.2009 11:05
masa92
Inactive

^Wow. Kohta pitää olla jo kauppatieteiden tohtori jotta voi osallistua keskusteluun :p. Taitaa muuten olla ensimmäien puolueeton tutkimus asiasta.

820.1.2009 11:21

"TNO:lla ei uskota, että levy-yhtiöt pystyisivät tulevaisuudessa pärjäämään pelkästään fyysisiä levyjä myymällä, vaan levy-yhtiöiden täytyy kehittää uusia liiketoimintamalleja"

Ja tällaisen päätelmän tekemiseen tarvitaan kallis tutkimus...

920.1.2009 11:48

Lainaus:
Koska inflaatio syö joka vuosi tuloista 2-4% niin olisi suotavaa, että myynti nousee sen verran tai muuten myynti suhteessa laskee. Toisin sanoen jos firma ei kokoajan paranna tulosta niin se on konkurssi tulossa niinkuin nyt nähdään kun talouskasvu seisoo paikallaan.
Eikö tässäkin päde sama tilanne kuin muuallakin; pitää kehittää uutta jotta voi saada kasvua aikaan. Pelkästään uudella sisällöllä ei jatkuvaa kasvua voida ruokkia kovin pitkään.

Viihdeteollisuus on saanut kovin vähän todellista uutta aikaan. Jakelutekniikat kotitalouksia varten ovat jonkin verran parantuneet, mutta siinäpä taitaa olla kaikki. Ja suurin kritiikki kohdistuukin juuri tuohon kotitalouksien jakelutien vuotamiseen.

1020.1.2009 12:25

Kansa vaatii kokoaja lisää ja tekniikka kehittyy kokoaja joten kansa janoaa vielä enemmän... Internet aikakaudella kun niitä vaativia asiakkaita tulee itämaista ja kaikkialta muualtaki maailmasta ni pitää vastata kysyntään

1120.1.2009 12:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti IsoJorma5:
Myös rangaistuksiin sillä tulisi olla vaikutusta, kun teosta ei ole haittaa.

Pahoin pelkään, että esim. Opetusministeriössä leikitään tyhmää, eikä siellä tälläsistä tutkimuksista "olla koskaan kuullutkaan".

Rikoslaissakin on säädetty, että tekijänoikeusrikos on kyseessä vain mikäli aiheuttaa "huomattavaa haittaa". Sellaista kun ei ole, niin p2p ei ole rikoskaan.
Jos lukea osaan, niin tuossa tutkimuksessa todettiin musiikin osalta, että laiton lataaminen vähentää myyntiä, joten tutkimuksen mukaan tuosta on haittaa. Omaan korvaan kuulostaa myös varsin luonnolliselta se, että peleistä kiinnostuneet ihmiset lataavat ja ostavat niitä enemmän kuin muut.

Itse kuulun siihen väestöryhmään, jolla warettaminen on vähentänyt musiikin ostamista.

1221.1.2009 9:52

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jii0:
Jos lukea osaan, niin tuossa tutkimuksessa todettiin musiikin osalta, että laiton lataaminen vähentää myyntiä, joten tutkimuksen mukaan tuosta on haittaa.
Toisaalta taas esim. MikroPC:n uutisessa samasta aiheesta todetaan: "Tutkimuksen mukaan runsas kolmannes hollantilaisista lataa musiikkia laittomasti. He tosin ostavat myös laillisesti levyjä yhtä paljon kuin piraateista näppinsä pois pitävät."
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.1.2009 @ 09:52

1321.1.2009 11:25

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jii0:
Jos lukea osaan, niin tuossa tutkimuksessa todettiin musiikin osalta, että laiton lataaminen vähentää myyntiä, joten tutkimuksen mukaan tuosta on haittaa.
Toisaalta taas esim. MikroPC:n uutisessa samasta aiheesta todetaan: "Tutkimuksen mukaan runsas kolmannes hollantilaisista lataa musiikkia laittomasti. He tosin ostavat myös laillisesti levyjä yhtä paljon kuin piraateista näppinsä pois pitävät."

Kyllähän noi isot herrat luulee että levymyynti kasvaa expontentiaalisesti kun ratsataa träkkeri pari... Siinähän luulevat

1421.1.2009 17:32

Poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 23:30

1521.1.2009 18:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti zipzap:
DVD-levjen myynti laskenut. Unohtui mainita paljonko Bluray levyjen myynti on noussut
DVD levyjen myyntiin voivat vedota niin kauan kun tekniikka on olemassa :D Prkl ku noi kaikemaailma pässit noissa virastoissa ei tajua :D

1621.1.2009 21:02

kukaan ei oo pyytänyt tekemään musiikkia tai elokuvia, kenen idea oli tuoda internet pulliaisille, viesti kaikille artisteilla hankkikaa kunnon töitä kasvattakaa viljaa keittäkää pontikkaa myykää sitä voin luvata että saatte 100% paremmat rahat kuin musiikin teosta... hmm sitäpaitsi ei musiikkia tai kuvaakaan voi myydä? sama kuin ihmisiltä poistaisi silmät ja kuuloluun!!! mitä helve... kaikki internetissä on vapaata jos sitä ei asetuksin kielletä!

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto