AfterDawn: IT-alan uutiset

Uuden-Seelannin latauslaki herättää jälleen keskustelua

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 7.1.2009 13:39 Kommentteja (2)

Uuden-Seelannin latauslaki herättää jälleen keskustelua Kerroimme viime lokakuussa Uuden-Seelannin uudesta Copyright Amendment Act 2008 -ehdotuksesta, jonka avulla tekijänoikeusjärjestöt voivat katkoa internet-yhteydet niiltä tahoilta, jotka rikkovat heidän tekijänoikeuksiaan jakelemalla luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä internet-yhteyden avulla.
Nyt keskustelu ehdotuksen tiimoilta on jälleen käynnistynyt voimakkaana, kun ehdotuksen on tarkoitus muuttua laiksi helmikuun viimeinen päivä.

Ehdotusta vastustava Creative Freedom Foundation -ryhmä on huolissaan siitä, että kuluttajan internet-yhteys voidaan sulkea pelkkien syytösten nojalla, jonka vuoksi kuluttajan oikeusturva on vaarassa, jos ehdotus astuu voimaan.

Esimerkiksi Suomessa luvattomaan tiedostonjakeluun käytetyn internet-yhteyden sulkeminen vaatii tuomioistuimen päätöksen, mutta Uudessa-Seelannissa vastuuta ollaan sysäämässä kokonaan internet-operaattoreille.

Kuluttajien lisäksi muutoksen pelätään aiheuttavan ongelmia oppilaitoksille ja yrityksille, jotka saattavat menettää yhteytensä esim. yksittäisen henkilön tekemien toimien seurauksena. Ongelmia saattaisivat aiheuttaa myös tietomurtojen kautta tapahtuvat väärinkäytökset ja avoimien WLAN-verkkojen väärinkäytöt, joiden seurauksena useamman ihmisen käyttämä internet-yhteys voitaisiin sulkea.

Creative Freedom Foundation on käynnistänyt useita sähköisiä kampanjoita, jotta päättäjät näkisivät ehdotuksen epäkohdat paremmin. Creative Freedom Foundationin kampanjointi ei ole kuitenkaan ainakaan toistaiseksi vakuuttanut päättäjiä, joten ehdotuksen vastustajien kannalta tilanne ei näytä kovin hyvältä.

Edellinen Seuraava  

2 kommenttia

17.1.2009 15:59

:|

27.1.2009 18:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Diazzi:
:|
Aussit ovat vähän muutenkin höl...

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto