5.1-monikanavaääni tulee YLE Teema- ja YLE TV2 -kanaville helmikuussa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 5.1.2009 16:33 Kommentteja (19)

5.1-monikanavaääni tulee YLE Teema- ja YLE TV2 -kanaville helmikuussa Suomen digi-TV-lähetykset ottavat jälleen yhden historiallisen askeleen eteenpäin ensi kuussa, kun Yleisradion omistamilla YLE Teema- ja YLE TV2 -kanavilla aletaan lähettää 5.1-monikanavaääntä Dolby Digital -formaatissa.
Täten kuluttajien ei tarvitse enää tyytyä tiettyjen ohjelmien ja elokuvien kohdalla pelkkiin stereoääniin, vaan sopivan kotiteatterilaitteiston omaavat henkilöt voivat jatkossa nauttia kyseisten lähetysten kohdalla 5.1-monikanavaäänestä.

Monikanavaäänien lisäksi digi-TV-lähetyksissä koetaan muitakin muutoksia helmikuussa, kun Nelonen aloittaa uuden Liv-kanavan lähetykset sekä antenni- että kaapeliverkossa.

Myös kanavapaikat kokevat uudistuksia helmikuussa, kun kuun toinen päivä YLE Teeman kanavapaikaksi tulee numero 7 ja Urheilukanavan kanavapaikaksi tulee numero 9. Nykyisen kanavapaikka kahdeksaisen valtaa Liv, jonka lähetykset alkavat kaapeliverkossa 14. helmikuuta. Antenniverkossa Livin lähetykset näkyvät arkisin klo 11.00-15.00, joten ensimmäisen kerran Liv näkyy antenniverkossa helmikuun 16. päivä.Kanavapaikoissa tapahtuvien muutosten myötä digiboksien ja -televisioiden kanavahaut täytyy suorittaa uudelleen. Onneksi monet digiboksit osaavat nykyään suositella automaattisesti uutta kanavahakua, jos kanavapaikoissa on tapahtunut muutoksia. Tällöin muutoksesta aiheutuva vaiva on lähinnä minimaalinen, mutta markkinoilla on myös digibokseja ja -televisioita, joissa kanavahaun joutuu pahimmassa tapauksessa tekemään manuaalisesti, jotta uudet kanavat saa näkyviin.

Antenniverkon osalta kuluttajat voivat kysyä apua DigiTV Info -puhelinpalvelusta, jos helmikuun kanavapaikkojen muutos tuo ongelmia esim. ohjelmien katsomisen tai kanavien virittämisen osalta. Kaapelilähetyksiä katsovien asiakkaiden täytyy puolestaan ottaa yhteyttä omaan kaapelioperaattoriin, jos uudistuksesta tulee ongelmia.

AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

19 kommenttia

15.1.2009 17:11

Aika näyttää paljono tuota sitten oikeasti hyödynnetään, mutta ihan hyvältä näyttää. Vielä kun maikkari ryhtyis tähän leikkiin. Sieltä kun ehkä eniten näitä 5.1 varustettuja elokuvia ja sarjoja tulee.

25.1.2009 17:17

Tv-lupa maksuille olis syytäkin saada vastinetta.- vielä kun saisivat jotakin katsomisen arvoistakin tv2:lle muutakin kun Kovan Lain.

35.1.2009 18:28

Niin se vaan on YLE:nkin pakko uudistua ja mukautua nykypäivän vaatimuksiin. Sitä teräväpiirtoa odotellessa.

45.1.2009 18:29

Onko tuo sitten pahasti pois kuvin biteltä, vai vievätkö nuo ääniraidat niin vähän suhteessa kuvaan, että tuolla ei ole väliä?

55.1.2009 19:54

Hieno juttu.

65.1.2009 20:00

Lainaus:
Onko tuo sitten pahasti pois kuvin biteltä, vai vievätkö nuo ääniraidat niin vähän suhteessa kuvaan, että tuolla ei ole väliä?

Ainakin tuossa omassa YLE-tallenteessa on MP2-audion bitrate 224 kbps luokkaa (taitaa olla tosin pari kesää vanha tallenne, mutta en usko tilanteen muuttuneen). Ja samaisessa tallenteessa on videon bitrate luokkaa 4 000 kbps.

DVD-elokuvissa 5.1-muotoiset AC3-ääniraidat ovat yleensä aina 384 kbps bitratella, joten tuon 160 kbps lisätilavaatimuksen ei pitäisi vaikuttaa näkyvästi kuvanlaatuun, vaikka YLE ei ostaisi Digitalta lisää kaistaa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.1.2009 @ 20:54

75.1.2009 20:34

hyvä hyvä, vaikken pääsekkään hyötymään

85.1.2009 21:14

Periaatteessa hyvä, mutta valitettavasti kaikista digibokseista ei saada sitä 5.1 ääntä ulos :S Ja niissä, joissa saadaan on optinen liitäntä useimmiten ainoa vaihtoehto analogisen 5.1 ulostulon puuttuessa. Hyvä parannus kuitenkin yleltä ja kauan kaivattu, boksithan ei oikeastaan kuulukaan ylelle.

95.1.2009 23:31

jes, enää ei puutu ylelyä kuin ohjelmisto, toivottavasti muutkin kanavat saavat 5.1 äänet edes elokuviin mukaan, saisi jotain hyötyä tuosta kotiteatteristä =/

106.1.2009 00:15

No vihdoinkin! Koskas alkaa HD?

116.1.2009 09:13

Mites sitten jos ei ole sitä kotiteatterivahvistinta, vai tuleeko rinnalla toinenkin ääniformaatti.
Itselläni oli discaveryn hd-kanava, missä on AC-3 ääniraita, itse en ainakaan saanut televisiotani toistamaan kyseistä raitaa ja ei oikein tuntunut mielekkäältä pitää isoa vahvistinta päällä koko aikaa.

126.1.2009 10:00

Hienoa.

Vielä tosin MHP puuttuu! MHP takaisin!

136.1.2009 10:03

"Antenniverkossa Livin lähetykset näkyvät arkisin klo 11.00-15.00, joten ensimmäisen kerran Liv näkyy antenniverkossa helmikuun 16. päivä."

Täh? Eikös Livin pitänyt olla KAAPELIkanava?

146.1.2009 10:25

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Urvabara:
"Antenniverkossa Livin lähetykset näkyvät arkisin klo 11.00-15.00, joten ensimmäisen kerran Liv näkyy antenniverkossa helmikuun 16. päivä."

Täh? Eikös Livin pitänyt olla KAAPELIkanava?
Luetaan ne uutiset kokonaan läpi.

"Monikanavaäänien lisäksi digi-TV-lähetyksissä koetaan muitakin muutoksia helmikuussa, kun Nelonen aloittaa uuden Liv-kanavan lähetykset sekä antenni- että kaapeliverkossa. "

156.1.2009 13:51

Vielä, kun saisivat jotain kunnon ohjelmiakin, niin tästä saattaisi olla hyötyä.

166.1.2009 16:38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti eeberi:
Mites sitten jos ei ole sitä kotiteatterivahvistinta, vai tuleeko rinnalla toinenkin ääniformaatti.
Itselläni oli discaveryn hd-kanava, missä on AC-3 ääniraita, itse en ainakaan saanut televisiotani toistamaan kyseistä raitaa ja ei oikein tuntunut mielekkäältä pitää isoa vahvistinta päällä koko aikaa.
Näinhän se on, että suurin osa töllöttimistä ei osaa purkaa AC3 ääniraitaa.Silloin pitää valita boxista asetus, jossa tuota ääniraitaa ei käytetä, jolloin ääni kuuluu töllöstäkin.

Maikkarilla tuo 5.1 ääniraita olis muuten hyvä, mutta miksi v**ussa ne pilaa kaikki elokuvat muuttamalla kuvaformaatin 4:3:een.
Esim. Kuudes päivä, joka tuli viikonloppuna oli muutettu 4:3 formaattiin, joten jokainen tietää miten Widescreen 2.35:1 kuvalle tapahtuu.Kummaltakin sivulta leikataan kuvaa, jotta korkeussuunnassa mahtuu koko ruudulle.

Pitäis laittaa jokin nootti maikkarille tuosta asiasta.

176.1.2009 17:56

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Urvabara:
Hienoa.

Vielä tosin MHP puuttuu! MHP takaisin!

MHP oli kyllä oikein vuosituhannen moka. Sen kehittäjätä taisivat unohtaa että on olemassa sellainen keksintö kuin internet...

1810.1.2009 11:46

hm..olisiko uutis ankka. mistä se yle nyt saisi lisää
laajakaistaa antennivekkoon.Olisi hienoa tietenkin ja jos
olisi todellista 5.1 ääntä viellä.Saa vain nähdä miten television
tai digiboxin ääniproseesorin käy ja mitä sieltä optisesta
tulee ulos.Varmaan jossain digiboxissa tai telkkarissa on jo
5.1 ääntä käsittelevä prosessori.

195.2.2009 15:22

Lainaus:
Kuudes päivä, joka tuli viikonloppuna oli muutettu 4:3 formaattiin, joten jokainen tietää miten Widescreen 2.35:1 kuvalle tapahtuu.Kummaltakin sivulta leikataan kuvaa, jotta korkeussuunnassa mahtuu koko ruudulle.

Pitäis laittaa jokin nootti maikkarille tuosta asiasta.
Syynä voi olla se, että leffa on sen verran vanha, että alkuperäinen maikkarin materiaali voi olla 4:3 -suhteessa. Esitetty ensimmäisen kerran kuitenkin joskus loppuvuodesta 2003 maikkarilla, jolloin noita leveämpiä telkkareita ei vielä kovin monella ollut.

Enemmän minua häiritsevät ne tapaukset, joita tulee mm. ylen kanavilta, joissa leffa on 16/9 tai vaikka leveämmässäkin formaatissa, siihen on lisätty palkit ylös ja alas ja lähetetään sitten 4:3 formaatissa. Eikä sekään vielä mitään, mutta tekstit tuppaavat tulemaan sellaiseen kohtaan, ettei kuvaa edes voi zoomata telkkarin kokoiseksi (olisihan se vähän mössöä kyllä)... Varmaan samaa historian painolastia siinäkin. :(

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto