AfterDawn: IT-alan uutiset

Wanted-elokuvan nettijakelija sai 2 vuoden vankeustuomion Japanissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.12.2008 20:52 Kommentteja (10)

Wanted-elokuvan nettijakelija sai 2 vuoden vankeustuomion Japanissa Vaikka monet tekijänoikeusrikoksia internetissä tekevät henkilöt eivät joudu koskaan vankilaan teoistaan, ei kaikilla ihmisillä ole valitettavasti näin hyvä tuuri. Tämän sai huomata myös Wanted-elokuvaa luvatta internetissä jaellut japanilainen Kazushi Hirata, joka sai kyseisestä synnistä kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen ja tämän päälle vielä kolmen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Hirata jäi poliisin haaviin syyskuussa, jolloin hänen epäiltiin jaelleen Wanted-elokuvaa Winny-P2P-ohjelman avulla. Internetissä paremmin tikal-nimimerkillä tunnettu Hirata myönsi oikeudessa, että hän oli ladannut netistä Wanted-elokuvan, johon hän oli sitten lisännyt itse tekemänsä japanilaiset tekstitykset, jonka jälkeen hän aloitti tekstitetyn version jakamisen Winnyn avulla.

Hiratan mukaan hän rakastaa elokuvia, jonka takia hän tykkää tehdä elokuviin tekstityksiä sekä jakaa näitä tekstitettyjä elokuvia edelleen muille ihmisille. Hirata sanoi oikeudessa, että tekstitysten tekeminen lohduttaa häntä silloin, kun hän ei ole varma tulevaisuudestaan.

Tuomari ei kuitenkaan katsonut elokuvan nettilevitystä hyvänä asiana, vaan tuomarin mukaan kyseessä oli itsekäs teko, jossa elokuvan jakelija ei ottanut huomioon tekijänoikeuksia.

Japanin elokuva-alan etuja puolustavat tekijänoikeusjärjestöt olivat luonnollisesti mielissään tuomarin päätöksestä. Tekijänoikeusjärjestö JIMCA:n (Japan and International Motion Picture Copyright Association) johdossa toimiva Yasutaka Iiyama sanoi päätöksen viestittävän selvästi, että elokuvien luvatonta nettijakelua ei suvaita Japanissa. Iiyaman mukaan tekijänoikeudet ovat tärkeitä sekä maan taloudelle että kulttuurille, joten niiden kunnioittamisesta on pidettävä huolta.

Edellinen Seuraava  

10 kommenttia

120.12.2008 21:14

Kyllä se 2v vankilatuomio on helpompi hoitaa kuin 10000000 jenin korvaukset.

220.12.2008 21:24

Ihan järjetön tuomio. En tosin tiedä minkälaisen tuomion Japanissa saa törkeästä pahoinpitelystä mutta Suomessä se on 6 kk - 10 v, joten 2 vuotta vankilaa ja 3 ehdollista olisi ihan normaali tuomio. Teot eivät kuitenkaan mitenkään ole verrannollisia toisiinsa.

320.12.2008 21:45

Tasapuolisuuden vuoksi voisivat nyt kaikki jotka ovat joskus jotain ladanneet ilmoittautua japanin viranomaisille ja menne vankilaan. Tulis varmaan suht tungos sielläkin kun jo yksistään ruotsista saataisiin 700 000 vankia :D

Kyllä maailma olisi sen jälkeen niin paljon parempi paikka!

420.12.2008 22:02

@DraReb
Rupesin miettimään, että kyllä siitä pieni ongelma tulisi, jos jostain pitäisi löytyä vankilaselli noin 38 miljoonalle ihmiselle (oletin että 30% väestöstä olisi joskus warettanut jotkain).

Aika rankan linjan on Japani vetänyt warettajien osalle.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.12.2008 @ 22:03

520.12.2008 23:17

Lainaus:
Vaikka monet tekijänoikeusrikoksia internetissä tekevät henkilöt eivät joudu koskaan vankilaan teoistaan,
syy on että 60-70% ihmisistä olis vankilassa ja yhteis kunta kaatuisi

piratismi on rikos mut jos ajtelaan että alepan kassa pojo tekee työtä ja ssa kk palkan mistä maksaa veron jolla juuri maksetaan poliisia ym poliitikkojen palkat

nyt jos tämä paha piratismi heppu heitetään vankilaan se ei voi maksaa enään vero tuloja vaan siitä tulee kuluja n:150€ per päivä (ruoka - henkilö kunta - lämmitys ym)

esim 350 vankia tarvii n:240 henkilö kunnan jäsentä he tuskin ilmaiseksi töihin tulee


RSSTutkimus: Ruotsissa lähes 700 000 lataa laittomasti
vaikka noista 1% vankilaan se tarkoitaisi 7000 uutta vankia ja ainakin suomen ja ruotsin vankilat kärsii ahtaudesta ja murhat ym fyysiset rikokset ei kummiskaan lopu ja suomessa yks vankila mahtuu 200-350 "asukasta"

621.12.2008 0:10

Lainaus:
Lainaus:
Vaikka monet tekijänoikeusrikoksia internetissä tekevät henkilöt eivät joudu koskaan vankilaan teoistaan,
syy on että 60-70% ihmisistä olis vankilassa ja yhteis kunta kaatuisi

piratismi on rikos mut jos ajtelaan että alepan kassa pojo tekee työtä ja ssa kk palkan mistä maksaa veron jolla juuri maksetaan poliisia ym poliitikkojen palkat

nyt jos tämä paha piratismi heppu heitetään vankilaan se ei voi maksaa enään vero tuloja vaan siitä tulee kuluja n:150€ per päivä (ruoka - henkilö kunta - lämmitys ym)

esim 350 vankia tarvii n:240 henkilö kunnan jäsentä he tuskin ilmaiseksi töihin tulee


RSSTutkimus: Ruotsissa lähes 700 000 lataa laittomasti
vaikka noista 1% vankilaan se tarkoitaisi 7000 uutta vankia ja ainakin suomen ja ruotsin vankilat kärsii ahtaudesta ja murhat ym fyysiset rikokset ei kummiskaan lopu ja suomessa yks vankila mahtuu 200-350 "asukasta"
Toi on muuten totta, tai ainakin vitu hyvä selitys ! :) ei siitä mitään tulisi. Ja mitä jos kiinalaisista 1% joutuisi vankilaan warettamisesta? sehän tekee nopeasti laskettuna reilut 13,000,000 ihmistä, mitäs vankilat siihe sanoo? :D

721.12.2008 3:23

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus:
Vaikka monet tekijänoikeusrikoksia internetissä tekevät henkilöt eivät joudu koskaan vankilaan teoistaan,
syy on että 60-70% ihmisistä olis vankilassa ja yhteis kunta kaatuisi

piratismi on rikos mut jos ajtelaan että alepan kassa pojo tekee työtä ja ssa kk palkan mistä maksaa veron jolla juuri maksetaan poliisia ym poliitikkojen palkat

nyt jos tämä paha piratismi heppu heitetään vankilaan se ei voi maksaa enään vero tuloja vaan siitä tulee kuluja n:150€ per päivä (ruoka - henkilö kunta - lämmitys ym)

esim 350 vankia tarvii n:240 henkilö kunnan jäsentä he tuskin ilmaiseksi töihin tulee


RSSTutkimus: Ruotsissa lähes 700 000 lataa laittomasti
vaikka noista 1% vankilaan se tarkoitaisi 7000 uutta vankia ja ainakin suomen ja ruotsin vankilat kärsii ahtaudesta ja murhat ym fyysiset rikokset ei kummiskaan lopu ja suomessa yks vankila mahtuu 200-350 "asukasta"
Toi on muuten totta, tai ainakin vitu hyvä selitys ! :) ei siitä mitään tulisi. Ja mitä jos kiinalaisista 1% joutuisi vankilaan warettamisesta? sehän tekee nopeasti laskettuna reilut 13,000,000 ihmistä, mitäs vankilat siihe sanoo? :D
Niin, toi on totta :D Miksi juuri sellaisten vain huonotuuristen ihmisten pitää joutua tilille teoistaan ja vielä aika pahastikkin? Maailmassa on niin paljon warettajia, että ihan tosissaan se olis maailman kaheksas ihme, todellinen maailmanloppu joka johtas vallankumoukseen :D Ties vaikka tällasella pikkuasialla sais koko maapallon kaadettua niin ettei täällä ole enää kuin kaksi kolmasosa siitä elämästä mitä alussa ;D Kaukaa haettua paskaa mutta kummiskin :) Jos se on tuurista kiinni, että jääkö maailman miljardeista (tai suomen eh sadoistatuhansista taino siinäkin jo miljoonista) warettajista justiinsa sinä kiinni muutamien muiden joukossa samoihin aikoihin, niin tehdään waretus samantien lailliseksi. Waretusta ei oikeasti voi verrata suoranaiseen rikollisuuteen, warettaja tuo sen sijaan komponenttivalmistajille ja fujitsuille yms paljon rahaa. Mitäs sitten kun jää kiinni ja pitää ostaa pelit? No kyllä siinä varmaan jää komponentit ja uudet yyberkoneet ostamatta kun ei ole varaa niiden kaveriksi ostaa pelejä ja kun ei voi ladata netistäkään pelkäämättä jäävänsä kiinni... :D Sen sijaan waretavaran jälleenmyyminen on mielestäni jo verrattavissa rikollisuuteen. Et maksa itse tavarasta kuin ehkä yhteensä euron + koneen jolla tekee kyl muutakin, ja voit saada joiltain pöntöiltä jopa 5euroa tai mahdollisesti jotku maksavat JOPA 10 euroa!!! (1e vs 10e) Waretuksesta ei edes kannata yrittää hyötyä rahallisesti, vaikka siinä saisikin tienattua kivasti rahaa uusiin komponentteihin. Se jos jokin on mielestäni huomattavasti epärehellisempää kuin pelkkä normi kotiwaretus.

821.12.2008 4:08

Vetääköhän ne jotain huumeita jotka ajattelee että paljonko p2p verkko jakamista tulee tappioo.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 21.12.2008 @ 10:40

94.1.2009 22:55

Lainaus:

Tuomari ei kuitenkaan katsonut elokuvan nettilevitystä hyvänä asiana, vaan tuomarin mukaan kyseessä oli itsekäs teko, jossa elokuvan jakelija ei ottanut huomioon tekijänoikeuksia.

Sen minä vielä ymmärrän että väitetään että lataaminen on itsekästä, mutta että levitys ja tekstitysten tekeminen muille ihmisille?
Ja kaksi vuotta ehdotonta...
Mitäköhän kyseinen tuomari sanoisi jos joku varastaisi kaupasta jauhoja, tekisi siitä kakun ja antaisi köyhille? (Ei sitten tarvita pilkunnussintaa vertauksesta)

1018.6.2009 18:53

Kaksi vuotta vankilassa. Pysähtykääpä hetkeksi miettimään.
Kaverilta riistetään vapaus yli 700 vuorokaudeksi sen takia, että hän on lisännyt japaninkieliset subit leffaan, jota jaellaan ympäri maailmaa minkä keretään.

Suomessa raiskaaja istuu saman verran... maksimissaan.
Kohtuuden ystävät ry on kuollut ja kuopattu. R.I.P

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto