AfterDawn: IT-alan uutiset

Hyvitysmaksua ei makseta ensi vuonna matkapuhelimista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 18.12.2008 16:20 Kommentteja (15)

Hyvitysmaksua ei makseta ensi vuonna matkapuhelimista Pitkään vellonut keskustelu matkapuhelinten hyvitysmaksuista on jälleen päättynyt hyvin matkapuhelinvalmistajien osalta, kun hallitus päätti tänään, ettei matkapuhelimista tulla perimään hyvitysmaksua ensi vuonna. Täten matkapuhelinten hinnat eivät ensi vuonna nouse ainakaan hyvitysmaksujen takia.
Muitakaan muutoksia hyvitysmaksuissa ei tulla näkemään, sillä hallitus päätti pitää nykyiset linjaukset voimassa myös ensi vuonna. Täten myös USB-muistit ja ulkoiset kiintolevy jäävät hyvitysmaksujärjestelmän ulkopuolelle, vaikka suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt kampanjoivatkin ahkerasti, jotta hyvitysmaksun piiriin saataisiin uusia laitteita.

Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan todennäköisesti niele tappiotaan mukisematta, vaan ensi vuonna luvassa lienee samanlainen mediarumba asian tiimoilta.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hyvitysmaksujen suuruuksista ja sisällytettävistä laitteista päätti hallitus. Aikaisemmin päätöksen on tehnyt opetusministeriö.

Suomessa hyvitysmaksuja on kerätty vuodesta 1984 asti (tuolloin kasettimaksu-nimikkeen alla) ja nykyään hyvitysmaksujen keräämisestä vastaa Teosto, joka kerää maksuja nykyisen määräaikaisen sopimuksen nojalla ainakin vuoden 2011 loppuun asti. Hyvitysmaksuja keräävän tahon päättää maassamme opetusministeriö.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

118.12.2008 16:45

Hyvitysmaksut haisee kakalle.

1. Opetuministeriö on määrännyt aiemmin hyvitysmaksuista asetuksella. Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan ministeriö voi asetuksella päättää lähinnä teknisluonteisista ja poliittisesti vähäisehköistä asioista. Hyvitysmaksujen suuruun on noin 10 miljoonaa vuodessa eli 100 miljoonaa 10 vuodessa. 100 miljoonaa ei ole teknisluonteinen vähäisehkö asia. Joten mielestäni opetusministeriö on päättänyt asiasta ilman asianmukaista toimivaltaa niihin.

Perustuslakivaliokunnan lausunto 27/2004 vp

Perustuslain 80 §:n 1 momentin lähtökohtana on, että asetukset antaa valtioneuvosto. Ministeriölle voidaan osoittaa asetuksenantovaltaa lähinnä teknisluonteisissa sekä yhteiskunnalliselta ja poliittiselta merkitykseltään vähäisehköissä asioissa (HE 1/1998 vp , s. 132/II, PeVL 34/2000 vp , s. 3-4).

2. Eu:ssa on kiellettyä myös kilpailulakien nojalla kotimaisten tuotteiden suosiminen ja ulkomaalaisten tuotteiden syrjiminen. (lisää esim. Kilpailiviraston sivuilta). Siitä huolimatta, että että eniten kopioidaan ulkomaalaisia teoksia, niin hyvitysmaksuja ei hyvitetä lainkaan ulkomaille. Vaan ne jätetään kokonaan Suomeen. Suositaan kotimaista


ja syrjitään ulkomaalaista. Sellainen on EU:ssa kiellettyä.

Arvatkaa nyt kerran jos suomalainen polttaa tyhjälle dvd levylle ranskalaista musiikkia ja siitä hyvitetään suomalaista muusikkoa, että suosiiko se suomalaista ja syrjii Ranskalaista.

Juttu hyvitysmaksujen tilityksistä:
( EFFI: n sivut, löytyy Googlella: Kuluttajan edut turvattava uudessa tekijänoikeuslaissa" )

3. Sinänsä hyvitysmaksujen suuruuskin ihmetettää. Sananvapauteen ja perustuslain omaisuuden suojaan ( katso esim Digitodayn artikkeli "suuren valiokunnan kantaa ei huomioitu" - löytyy Googlella) kuuluu oikeus kopioida teoksia omaan käyttöön ja muutaman kappaleen myös ystäville. Silti siitä kerätään yli 10 miljoonaa vuodessa vaikka se on perusoikeus. Ikäänkuin hyvitykseksi artisteille.

Suomessa levymyynnin kokonaisarvo taitaa olla jotain yli 50 miljoonaa (IFPI-sivuilla tilasto). Joidenkin juttujen mukaan artistien osuus on 4% eli koko levymyynnistä se tekisi noin 2 miljoonaa.

Miten ihmeessä voi olla perusoikeuksien kannalta perusteltua, että jos artistien osuus on koko levymyynnistä 2 miljoonaa, että heille sitten täytyy hyvittää yli 10 miljoonaa siitä,että ihmiset kopioivat itselle kopioita omista levyistään. Vaikka se kuuluu perusoikeuksiin ja perusoikeuksien pitäisi olla lähtökohtaiesesti ilmaisia, jos poikkeuksia tehdään, niin poikkeusten pitäisi olla kohtuullisia....Ehkä jos perusoikeuksiin tehtäisiin poikkeus, niin 5% olisi jotenkin kohtuullinen, eli 2 miljoonasta 5% olisi 100 000 euroa.

Tosin hyvitysmaksuilla hyvitetään myös mm. elokuvien kopiointia. Miten lie se onnistuu kun niissä on tietääkseni kopiosuojat. Ja kopiosuojien kiertäminen on rikos.

Olen ymmärtänyt niin, että hyvitysmaksuista on ollut päättämässä / niitä valmistelemassa on ollut Opetusministeriön Jukka liedes, joka on kaiken kukkuraksi ollut ESEKin hallituksen jäsenenä kun niistä on päätetty!

Mielestäni ei ole riittävää, että jos asiasta on päättänyt 10 vuotta VÄÄRÄ viranomainen, että nyt asia on "kunnossa" kun niistä päättää valtioneuvosto eli oikea elin.

Mielestäni Teoston tulisi palauttaa suurin osa tuosta 100 miljoonasta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.12.2008 @ 16:47

218.12.2008 16:47

Jotain järkeviäkin päätöksiä hallitukselta sentään tulee.

318.12.2008 17:05

Minulla on kännykkä, johon voi ladata ja jolla voi kuunnella musiikkia. Silti en ole ensimmäistäkään musiikki-kappaletta sinne ladannut. Miksi maksaisin Teosto-paskalle yhtään mitään? Minulla on myös leipäveitsi keittiössä. Semmoisella on jotkut tappaneet jonkun, ja joutuneet vankilaan. Itse en ole sillä tappanut ketään, joten miksi vitussa joutuisin vankilaan?

418.12.2008 17:39

Jonkun hyvitysmaksu maahantuoja maksaja yrityksen pitäisi kannella noista hyvitysmaksuista hallinto-oikeuteen.

Kyseiset maksut ovat perustuslain vastaisesti kohtuuttomia, joten hallinto-oikeus kohtuullistaisi niitä, veikkaan että tippuisi 95%.

Hallinto-oikeus käsittely on melkein ilmainen.

Joku voisi tehdä Suomelle palveluksen.....

Hyvitysmaksuista rahoitetaan mm. TTVK toimintaan.
http://www.hyvitysmaksu.fi/teosto/hymysi...A2?opendocument

Siinä voisi pelastaa monen nuoren tulevaisuuden samalla.

Tänä vuonna TTVK on jo häiriköinyt 60 henkilön elämää:
"Valtaosa suorittaa korvaukset, vain muutamassa tapauksessa on viety oikeusprosessia eteenpäin", Kotilainen toteaa. Tänä vuonna TTVK on pyytänyt käräjäoikeudelta noin 60 ip-osoitteen tiedot.

http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=770118

TTVK toiminta on kuin yksityinen pysäköinnin valvonta. Lisätty vaan 2-3 nollaa perään ja nimeksi valittu "kohtuullinen hyvitysmaksu".

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.12.2008 @ 19:18

518.12.2008 19:31

Voi ei! Vieläkö artistit ja teosto joutuu käymään pelastusarmeijan soppatykillä hakemassa ruokaa, kun eivät saa tarpeeksi korvauksia...

618.12.2008 19:53

Lainaus:
IsoJorma5
Heh! Että oikein syrjintää siellä harrastetaan. Tulee vain mieleen, että jos teoston pitäisi jakaa niitä tukirahoja ulkomaille, niin minkä mukaan jakaminen tapahtuu? Sen kuinka paljon on muualla myynyt? "Tässä miljoona lohturahaa, kun et saa vielä tarpeeksi." En ole vielä kuitenkaan asiasta mielipidettä muodostanut. Jos mentäisiin siihen laskemiseen niin teosto joutuisi lähettämään ainakin sen 75-90% vuosittaisista saanneistaan ulkomaille.

718.12.2008 20:32

Lainaus:
Lainaus:
IsoJorma5
Heh! Että oikein syrjintää siellä harrastetaan. Tulee vain mieleen, että jos teoston pitäisi jakaa niitä tukirahoja ulkomaille, niin minkä mukaan jakaminen tapahtuu? Sen kuinka paljon on muualla myynyt? "Tässä miljoona lohturahaa, kun et saa vielä tarpeeksi." En ole vielä kuitenkaan asiasta mielipidettä muodostanut. Jos mentäisiin siihen laskemiseen niin teosto joutuisi lähettämään ainakin sen 75-90% vuosittaisista saanneistaan ulkomaille.
Kyllä sellanen kutina on, että jos joku kopioi esim. Ranskalaisen teoksia ja jos siitä hyvitetään Suomalaista artistia, niin kyllä se kilpailua vääristää. Ja jos kopioidaan Suomalaisen artistin teoksia niin siitäkin hyvitetään Suomalaista artistia.

-----

Julkiset kilpailunrajoitukset ja valtion tuet

EY:n perustamissopimukseen sisältyy erityismääräyksiä jäsenvaltioiden toimista suhteessa julkisiin yrityksiin ja yrityksiin, joille ne myöntävät erityis- tai yksinoikeuksia (artikla 86). Komissio voi puuttua myös kilpailua EU:n alueella vääristäviin julkisiin tukiin (artiklat 87–89). Suomessa komission yhteysviranomainen julkisten tukien osalta on kauppa- ja teollisuusministeriö.

http://www.kilpailuvirasto.fi/cgi-bin/su...at-kysymykset#5

Terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun lähtökohtana voidaan pitää sitä, ettei elinkeinotoiminnalle anneta julkista tukea tavalla, joka vaarantaa kilpailevien yritysten mahdollisuudet elinkeinonsa harjoittamiseen.

Komissio voi puuttua kilpailua EU:n alueella vääristäviin julkisiin tukiin (artiklat 87–89). EY:n perustamissopimukseen sisältyy lisäksi erityismääräyksiä jäsenvaltioiden toimista suhteessa julkisiin yrityksiin ja yrityksiin, joille ne myöntävät erityis- tai yksinoikeuksia (artikla 86). Suomessa julkisiin tukiin liittyviä EU-asioita hoitaa kauppa- ja teollisuusministeriö.

Lisätietoja julkisista tuista ja niiden suhteesta kilpailupolitiikkaan saa osoitteista http://www.tem.fi ja http://europa.eu.int/comm/competition/state_aid/overview/
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 18.12.2008 @ 20:36

819.12.2008 0:59

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:35

919.12.2008 2:48

Lainaus:
IsoJorma5
Kyllä sellanen kutina on, että jos joku kopioi esim. Ranskalaisen teoksia ja jos siitä hyvitetään Suomalaista artistia, niin kyllä se kilpailua vääristää. Ja jos kopioidaan Suomalaisen artistin teoksia niin siitäkin hyvitetään Suomalaista artistia.

Ongelmaksi vain kehittyy, miten määritellään kyseiset luvut, joiden mukaan asiaa pyöritettäisiin? Itunesin nettikaupan luvuilla?

1019.12.2008 8:13

Itseä koko "kasettimaksussa" ihmetyttää eniten se, että se veloitetaan joka tapauksessa, oli sitten median käyttötarkoitus mikä tahansa. Eli, muusikoille annetaan korvausta myös siitä, jos poltan lomakuvia levylle talteen tai muuta omatekoista materiaalia. Noh, tämän vääristymän oikomiseksi - ja oman taloudellisen tilanteen kohentamisen puolesta - hankin kaikki mediat ulkomailta ilman kasettimaksuja, noin 80 prosenttia halvemmalla verrattuna Suomen hintoihin. :)

1119.12.2008 8:55

Eihän toi olis mikään ongelma kaikille ostaa luurit ulkomailta. Teosto ja kumppanit haluaa tappaa Suomalaiset kauppiaat ajaessaan tällästä lakia.


Junior Member Since 2003.

1219.12.2008 16:31

Nokia pitää kyllä huolen, ettei tuota lisämaksua tule puhelimiin.Sieltä kun jyrähdetään suomen poliitikoilla on kuset housuissa.

1320.12.2008 12:17

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Supo:
Nokia pitää kyllä huolen, ettei tuota lisämaksua tule puhelimiin.Sieltä kun jyrähdetään suomen poliitikoilla on kuset housuissa.
Joo Valtion ei kannata pahemmin Nokian varpaille talloa tai jos sellasta alkaa tapahtumaan niin Nokia kohta siirtää pääkonttorinsa muualle, ja Espoon kaupungin verorahat tippuu samalla melko roimasti.

1421.12.2008 15:27
Divisor
Vahvistamaton

Noni! Äkkiä ostamaan puhelimet (!) :D

1523.12.2008 19:04
kveikko
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti teme565:
Jotain järkeviäkin päätöksiä hallitukselta sentään tulee.
Tuskinpa kyse on järjen käytöstä vaan enemmänkin Nokian läheisyydestä.

Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto