AfterDawn: IT-alan uutiset

Firefoxin Pirates of the Amazon -laajennos lataa Amazonin tuotteet ilmaiseksi

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 3.12.2008 18:47 Kommentteja (20)

Firefoxin Pirates of the Amazon -laajennos lataa Amazonin tuotteet ilmaiseksi Tekijänoikeuksien polkeminen maahan on jälleen hieman helpompaa, kun Firefox-selaimelle julkaistiin Pirates of the Amazon -nimellä kulkeva selainlaajennos, joka mahdollistaa Amazon-verkkokaupan listoilta löytyvien tuotteiden lataamisen suoraan The Pirate Bayn (TPB) kautta löytyvien torrent-tiedostojen avulla.
Selainlaajennos tuo Amazonin sivuilla surffatessa käyttäjälle esiin uuden Download 4 free -napin, jos vastaavan tuotteen pystyy lataamaan TPB:n sivulta löytyvän torrent-tiedoston avulla. Kyseistä nappia painamalla selain lataa tarvittavan torrent-tiedoston tietokoneelle, jonka jälkeen tietokoneen käyttäjä voi halutessaan käynnistää koneelta löytyvän BitTorrent-ohjelman lataamaan kyseisen torrent-tiedoston neuvomia tiedostoja.

Selainlaajennos osaa myös näyttää erillisen Not Downloadable -kuvan, jos kyseistä tuotetta ei voi hankkia itselleen TPB:n kautta.

Pirates of the Amazon -laajennos ei ole ensimmäinen laajennos, joka helpottaa tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen mahdollistavien torrent-tiedostojen etsimisen. Aiemmin vastaavia toimintoja ollaan nähty Greasemonkey-laajennoksen päällä. Nämä käyttäjien tekemät Greasemonkey-skriptit ovat mahdollistaneet mm. torrent-tiedostojen etsimisen elokuvapalvelu IMDB:n ja Amazonin kirjakaupan kautta.
Pirates of the Amazonin tekijät vannovat, etteivät he tee yhteistyötä TPB:n kanssa. Laajennoksen tekijät haluavat herättää ohjelmallaan keskustelua mediasisällön jakelumalleista, jotka ovat kehittäjien mukaan vanhanaikaisia. Pirates of the Amazon tarjoaa kehittäjien mukaan vaihtoehdon ylihintaisten tuotteiden hankinnalle. Ohjelman kehittäjät huomauttavat kuitenkin sivuillaan, että tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen voi rikkoa kyseisen maan tekijänoikeuslakeja.

Pirates of the Amazon -laajennoksen asennusta ja käyttöä neuvotaan alla löytyvässä videossa


AfterDawnin diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Edellinen Seuraava  

20 kommenttia

13.12.2008 19:19

Heheh tossa biisissä mikä on videossa niin on rickrollin rummut mitkä tulee väliin :D Olin et perhana rickrollaako aD meijät :D

23.12.2008 19:20

Suosittu vissiin, kun sivut on jumissa :S

33.12.2008 19:20

Toi hymyn huulille, vaikken käytännössä warettelekaan mitään. Ärsyttää ihan periaatteesta vain tämä nykytrendi jossa internetlataaja on suur'rikollinen ja ansaitsee suuremman rangaistuksen, kuin kaveri joka hakee fyysisen tuotteen kaupasta taskualennuksella. Se on naurattavaa joo.

43.12.2008 19:57

Pitääkö ehdointahdoin kaivaa verta nenästä.

53.12.2008 20:44

Hmmm.... ihan mielenkiintoinen pikku snippet. :D :D

Varmaan Amazonilla pohditaan kuumeisesti jotain blokkeria millä tuon laajennoksen toiminnan saisi estettyä.

63.12.2008 20:52

Yleensä oon näiden ohjelmien puolesta ja to-mafia porukoineen sais painua v*ttuun, mutta tää menee ehkä vähän turhankin kohdistetuksi tiettyä yritystä kohti...(?)

73.12.2008 21:17

Ehkä hieman Amazon vastainen, mutta hyvin mielenkiintoinen laajennus.
Pitää jossain vaiheessa kokeilla ;)

83.12.2008 22:10

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jehu80:
Toi hymyn huulille, vaikken käytännössä warettelekaan mitään. Ärsyttää ihan periaatteesta vain tämä nykytrendi jossa internetlataaja on suur'rikollinen ja ansaitsee suuremman rangaistuksen, kuin kaveri joka hakee fyysisen tuotteen kaupasta taskualennuksella. Se on naurattavaa joo.
Se että waretat albumin netistä tai käytät taskualennusta albumin hankkimiseen kaupasta niin nehän on periaatteessa sama rikos, toteutustapa vain on eri

93.12.2008 22:33

Lainaus:
Se että waretat albumin netistä tai käytät taskualennusta albumin hankkimiseen kaupasta niin nehän on periaatteessa sama rikos, toteutustapa vain on eri
No just joo, ei asia kyllä aivan näin ole. Warettamisessa alkuperäinen tuote ei häviä mihinkään. Ja jos warettamisen mahdollisuutta ei olisi, olisitko ostanut sen? Eli siis tuotetta myyvä taho ei yleensä menetä mitään. Tosin kaikki warettamisesta koituvat menetykset joita he laskevat pohjautuvat latausmääriin. On todellakin turha olettaa että kaikki olisivat ostaneet kyseisen tuotteen jos lataamisen mahdollisuutta ei olisi ollut.

103.12.2008 22:56

Lainaus:
Lainaus:
Se että waretat albumin netistä tai käytät taskualennusta albumin hankkimiseen kaupasta niin nehän on periaatteessa sama rikos, toteutustapa vain on eri

Eli siis tuotetta myyvä taho ei yleensä menetä mitään.

Väärin. Myyvä taho menettää potentiaalisia asiakkaita. Tottahan se on, että kaikki, jotka ovat tuotteen X warettaneet, eivät sitä olisi välttämättä ostaneet, jos eivät olisi voineet warettaa, mutta myös niitä löytyy, jotka sen olisivat voineet jopa ostaakin, mutta sattuivat nyt löytämään sen "ilmaiseksi" netistä.

Jokseenkin tämä waretus alkaa ottamaan päähän. Toki sitä tulee itsekin ladattua melkein kaikki mahdollinen ja mahdoton, mutta tuskin koko loppuikää. Monesti on tullut mietittyä alkamista muusikoksi, mutta mistäs sen leivän saa pöytään? Suomen kokoisessa maassa levymyynti on muutenkin niin pientä, ettei musiikkia voi tehdä päätyökseen kuin harvat, ja heidänkin tulot koostuvat suurimmaksi osaksi keikkapalkkioista. Siinä alkaa pakostakin miettiä, onko sitä järkeä edes ruveta yrittämään musiikin saralla, ja näin varmasti miettii monet muutkin. Voi olla, että juuri tämän takia monet, monituiset potentiaaliset huippumuusikot (ja ehkä juuri se sinunkin would-be -suosikkimuusikkosi?) jättävät homman harrastepohjalle ja tekevät työkseen jotain muuta.

... niin, kohta joku kuitenkin vetää taas "TO-mafia" -kortin, ja tottahan seKIN on. Mutta entä kaikki ne vapaat muusikot? Heidänkin levyjä liikkuu valtoimenaan netissä vapaasti ladattavissa. Siihen on aika huono vedota mihinkään tekijänoikeusjärjestöjen ahneuteen tai vastaavaan. Vai voiko joku sanoa, että valikoi tarkkaan waretuksen kohteensa sen perusteella, onko kyseinen artisti tekijänoikeusjärjestöjen siipien suojissa vaiko ei?

114.12.2008 09:07

Lainaus:
Lainaus:
Lainaus:
Se että waretat albumin netistä tai käytät taskualennusta albumin hankkimiseen kaupasta niin nehän on periaatteessa sama rikos, toteutustapa vain on eri

Eli siis tuotetta myyvä taho ei yleensä menetä mitään.

Väärin. Myyvä taho menettää potentiaalisia asiakkaita. Tottahan se on, että kaikki, jotka ovat tuotteen X warettaneet, eivät sitä olisi välttämättä ostaneet, jos eivät olisi voineet warettaa, mutta myös niitä löytyy, jotka sen olisivat voineet jopa ostaakin, mutta sattuivat nyt löytämään sen "ilmaiseksi" netistä.

Jokseenkin tämä waretus alkaa ottamaan päähän. Toki sitä tulee itsekin ladattua melkein kaikki mahdollinen ja mahdoton, mutta tuskin koko loppuikää. Monesti on tullut mietittyä alkamista muusikoksi, mutta mistäs sen leivän saa pöytään? Suomen kokoisessa maassa levymyynti on muutenkin niin pientä, ettei musiikkia voi tehdä päätyökseen kuin harvat, ja heidänkin tulot koostuvat suurimmaksi osaksi keikkapalkkioista. Siinä alkaa pakostakin miettiä, onko sitä järkeä edes ruveta yrittämään musiikin saralla, ja näin varmasti miettii monet muutkin. Voi olla, että juuri tämän takia monet, monituiset potentiaaliset huippumuusikot (ja ehkä juuri se sinunkin would-be -suosikkimuusikkosi?) jättävät homman harrastepohjalle ja tekevät työkseen jotain muuta.

... niin, kohta joku kuitenkin vetää taas "TO-mafia" -kortin, ja tottahan seKIN on. Mutta entä kaikki ne vapaat muusikot? Heidänkin levyjä liikkuu valtoimenaan netissä vapaasti ladattavissa. Siihen on aika huono vedota mihinkään tekijänoikeusjärjestöjen ahneuteen tai vastaavaan. Vai voiko joku sanoa, että valikoi tarkkaan waretuksen kohteensa sen perusteella, onko kyseinen artisti tekijänoikeusjärjestöjen siipien suojissa vaiko ei?
Tottahan se on, että osa potentiaalisista asiakkaista jättää ostamatta musiikkia, koska saa sen ladattua ilmaseksi netistä. Yksi mielestäni vähätelty tai unohdettu asia on kuitenkin se, että ihmiset voivat ostaa musiikkia tämän ilmaisen musiikin johdattelemina. Käsittääkseni ei ole julkaistu mitään tutkimusta, missä selviäisi kumpi on yleisempää.

Itse henkilökohtaisesti olen ilmaisen musiikin perässä joskus "mainoksen uhrina" päätynyt ostamaan kyseisen bändin tuotantoa, vaikka en itseäni musiikin suurkuluttajana pidäkään.

Täytyy muistaa, että ladattavana oleva ja ladattu musiikki voi toimia monellakin eri tavalla mainoksena.

124.12.2008 10:16

Lainaus:
Tottahan se on, että osa potentiaalisista asiakkaista jättää ostamatta musiikkia, koska saa sen ladattua ilmaseksi netistä. Yksi mielestäni vähätelty tai unohdettu asia on kuitenkin se, että ihmiset voivat ostaa musiikkia tämän ilmaisen musiikin johdattelemina. Käsittääkseni ei ole julkaistu mitään tutkimusta, missä selviäisi kumpi on yleisempää.

Itse henkilökohtaisesti olen ilmaisen musiikin perässä joskus "mainoksen uhrina" päätynyt ostamaan kyseisen bändin tuotantoa, vaikka en itseäni musiikin suurkuluttajana pidäkään.

Täytyy muistaa, että ladattavana oleva ja ladattu musiikki voi toimia monellakin eri tavalla mainoksena.

Näinpä, kyllä itsekin olen netistä lataillessa löytänyt bändejä, joiden levyjä on sitten myöhemmin tullut ostettua. Tosiaan minkäänlaisia tutkimuksia ei ole ainakaan tähän mennessä asian pohjalta tehty (ja tokkopa noista kovin tarkkoja saakaan?), mutta jokseenkin on semmoinen kutina, että nämä musiikkinsa jälkikäteen ostavat ovat vähemmistönä.

No, aika näyttää, minkälaisia uusia musiikin markkinointi- ja myyntitapoja tulevaisuus tuo tullessaan. Kokeiluasteellahan näitä jo on, mm. Nine Inch Nailsin "maksa minkä jaksat" -levy. Varmasti myös nämä nettilataamot, joista voi ostaa biisin kerrallaan, ovat ihan hyviä vaihtoehtoja (kunhan DRM häviää / järkevoityy), mutta ainakin itse tykkään mieluummin saada jonkin fyysisen, käsin hipelöitävän tuotteen rahan vastineeksi. :)

134.12.2008 16:42

*luunappi*
Ei taida moni täällä seurata asiallisia uutisia? Ei näyttäisi ainakaan löytyvän tietoa miten epäkaupallinen kopiointi vaikuttaa myyntiin. Vaikka tekijänoikeus-MAFIA kuinka yrittää lannistaa ostohalukkuutta syyllistämällä ja hyökkäämällä kuluttajien kimppuun, myynti nousee silti "laittoman" latailun ansiosta, tuotteiden näkyvyys paranee niin voimakkaasti. Niin ja puhumattakaan, että he oikeasti syövät tekijöiden rahoja ja käyttävät niitä koko yhteiskunnan harmiksi(mm. tslt.fi opetusministeriön tuella lapsille tuputettavat propagandat).
Jos viitsisitte edes hieman tutkia asioita, siis muualta kuin iltalehdestä, niin saattaisitte löytää esim. University of Londonissa tehdyn tutkimuksen:
"..music downloads have a positive effect on music purchases.."
http://www.ic.gc.ca/epic/site/ippd-dppi.nsf/en/h_ip01456e.html

Seuratkaapa vaikka http://piraattiliitto.org uutisia.
Suosittelen niistä varsinkin tätä: http://tinyurl.com/5gaufb

Elkää alistuko tai lannistuko osaksi harmaata massaa.
"Musta lippu yhdistää!" -Puolustusvoimat
Allekirjoittakaa Piraattipuolueen kannattajakortti!

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.12.2008 @ 16:55

144.12.2008 16:47

Lainaus:
Se että waretat albumin netistä tai käytät taskualennusta albumin hankkimiseen kaupasta niin nehän on periaatteessa sama rikos, toteutustapa vain on eri
Erittäin surullista että on aihetta pasteta tämä, mutta näköjään pakko:
http://markshroyer.com/files/piracy.png

Enkeleiden kyyneleitä kuivaamassa, http://piraattipuolue.fi
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 4.12.2008 @ 16:51

154.12.2008 17:43

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Juha_O:
*luunappi*
Ei taida moni täällä seurata asiallisia uutisia? Ei näyttäisi ainakaan löytyvän tietoa miten epäkaupallinen kopiointi vaikuttaa myyntiin. Vaikka tekijänoikeus-MAFIA kuinka yrittää lannistaa ostohalukkuutta syyllistämällä ja hyökkäämällä kuluttajien kimppuun, myynti nousee silti "laittoman" latailun ansiosta, tuotteiden näkyvyys paranee niin voimakkaasti. Niin ja puhumattakaan, että he oikeasti syövät tekijöiden rahoja ja käyttävät niitä koko yhteiskunnan harmiksi(mm. tslt.fi opetusministeriön tuella lapsille tuputettavat propagandat).
Jos viitsisitte edes hieman tutkia asioita, siis muualta kuin iltalehdestä, niin saattaisitte löytää esim. University of Londonissa tehdyn tutkimuksen:
"..music downloads have a positive effect on music purchases.."
http://www.ic.gc.ca/epic/site/ippd-dppi.nsf/en/h_ip01456e.html

Seuratkaapa vaikka http://piraattiliitto.org uutisia.
Suosittelen niistä varsinkin tätä: http://tinyurl.com/5gaufb

Elkää alistuko tai lannistuko osaksi harmaata massaa.
"Musta lippu yhdistää!" -Puolustusvoimat
Allekirjoittakaa Piraattipuolueen kannattajakortti!
...jjjust. Piraattiliiton / -puolueen näkemyksethän ovat totisesti puolueetonta faktaa. Ja mitä tulee tuohon tutkimukseen, niin mietipä tilannetta Suomen kokoisessa maassa. Tai vaihtoehtoisesti sitä faktaa, että - kuten tutkimuksestakin selviää - enemmän netistä musiikkia lataavat ovat noin yleensäkin suurempia musiikin kuluttajia, ja sitä kautta heissä on myös enemmän potentiaalia ostaa sitä musiikkia. Mitä tulee heihin, jotka lataavat vähemmän, myös ostavat tai kuluttavat ylipäätään vähemmän, jolloin ihmismielen on helppo tehdä päätös ostamisen ja ilmaiseksi saamisen välillä. Suurkuluttajat taas ovat valmiita uhraamaan rahaa harrastukseensa enemmän, ja toki myös sitä kautta ostavat (suhteessa) enemmän. Tutkimuksista tosiaan voi lukea muutakin kuin otsikon...

Ja, kuten jo sanottua, mitään varsinaista tutkimusta ei ainakaan Suomen mittakaavassa ole tehty, ja hankalaa sitä on ylipäänsä tehdäkään, ainakaan niin, että tuloksella olisi jotain faktaa kerrottavanaan.

164.12.2008 21:14

Lainaus:
Piraattiliiton / -puolueen näkemyksethän ovat totisesti puolueetonta faktaa.

Ja, kuten jo sanottua, mitään varsinaista tutkimusta ei ainakaan Suomen mittakaavassa ole tehty, ja hankalaa sitä on ylipäänsä tehdäkään, ainakaan niin, että tuloksella olisi jotain faktaa kerrottavanaan.
Niin eli onkohan tuolla 0 faktalla oikeutettua tämä mielipide "piratismi=varastamista" jonka suuri osa väestöä on omaksunut "puolueettomista" lähteistä, lähinnä teoston setien kommenteista ja mainoksista. Hmm, aina meinaa unohtua se toinen puoli asioista.
Varsinkin sellaiset puolet joista ei puhuta, vaan niellään raakana.

Piratismin puolesta on edes jonkinlaista näyttöä, vastaan on tekijänoikeusfirmoilla tarjota pelkkiä ennakkoluuloja ja valheita. Ne kyllä toimivat, mielestäni liiankin hyvin, ovatko ne siis oikein?

P.S. Ei täällä mikään järjestö ole kirjoittamassa, ihminen vain.
-Peace, Love and Understanding

174.12.2008 21:42

Lainaus:
Lainaus:
Piraattiliiton / -puolueen näkemyksethän ovat totisesti puolueetonta faktaa.

Ja, kuten jo sanottua, mitään varsinaista tutkimusta ei ainakaan Suomen mittakaavassa ole tehty, ja hankalaa sitä on ylipäänsä tehdäkään, ainakaan niin, että tuloksella olisi jotain faktaa kerrottavanaan.
Niin eli onkohan tuolla 0 faktalla oikeutettua tämä mielipide "piratismi=varastamista" jonka suuri osa väestöä on omaksunut "puolueettomista" lähteistä, lähinnä teoston setien kommenteista ja mainoksista. Hmm, aina meinaa unohtua se toinen puoli asioista.
Varsinkin sellaiset puolet joista ei puhuta, vaan niellään raakana.

Piratismin puolesta on edes jonkinlaista näyttöä, vastaan on tekijänoikeusfirmoilla tarjota pelkkiä ennakkoluuloja ja valheita. Ne kyllä toimivat, mielestäni liiankin hyvin, ovatko ne siis oikein?

P.S. Ei täällä mikään järjestö ole kirjoittamassa, ihminen vain.
-Peace, Love and Understanding

En olekaan puolustamassa tekijänoikeusjärjestöjä. Jos jotain tahoa pitäisi puolustaa, niin se on sitten ne vapaat muusikot, jotka kärsivät koko touhusta kaikkein eniten.

185.12.2008 10:45

Minulla kun on sellainen kuva, että vapaat artistit saavat sitä kuuluvuutta internetin kautta. Yritä nyt taistella siitä ennen laajakaistoja, kun radiosta soi yhden hitin ihmeitä. En kyllä jaksa vetää kuitenkaan mitään ratkaisevaa johtopäätöstä asiasta, sillä TO-mafia laskee tappiot ja menetykset latauksien mukaan, ja fanit käyttävät uusinta mahdollista tapaa tutustua kulttuuriin, kuten he ovat aina tehneet. Mielestäni koko asia on vain lyöty läskiksi kun sitä ajattelee tässä valossa.

Sen sijaan kerron omia kokemuksiani.

Henkilö A lataa paljon ja ostaa vapaiden artistien levyjä. Kysyessäni syytä ostamiseen hän sanoi:"Minusta vain tuntuu, että he tarvitsevat rahaa ja jos kukaan ei osta levyjä, he eivät pysty tekemään tätä musiikkia.".

Henkilö B osti hirveästi elokuvia ennen laajakaistaa. Saatuaan kaistan hän rupesi tutustumaan Japanilaiseen kulttuuriin, jota Suomessa ei ole kovin paljon saatavana kaupallisena versiona. Hänen ostohalunsa täten laski. Kyllä hän käyttää edelleen rahaa kulttuuriin mutta mieluiten hän katsoo fanien tekstittämiä sarjoja ja toivoo voivansa jatkaa näiden katsomista.

Tappioita tai ei, paha sanoa. Eikä oikeastaan kiinnosta :)

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 5.12.2008 @ 10:47

196.12.2008 21:49

Bleeding, tekijöitäkin ajatellen tässä on piraattilippu kädessä.
Hyödyllisempää on oppia käyttämään netin ominaisuuksia hyväkseen, kuin taistella niitä vastaan. Vanhojen bisnesmallien (tekniikoiden) parissa jää pitkällä tähtäimellä pahasti jälkeen heistä jotka uskaltavat hypätä kyydistä ja rupeavat hyödyntämään uusia mahdollisuuksia (teknologiaa).
Tosin ala-arvoiset ja asiantuntijoita halveksuvat päättäjämme heikentävät jatkuvasti Suomen mahdollisuuksia myös muillakin alueilla. Puhumattakaan edes noista EU-komission rikollisista.. menipäs nyt liian poliittiseksi, lähti ns. käsistä, sori ;)

2013.12.2008 23:55

Lainaus:
Tottahan se on, että osa potentiaalisista asiakkaista jättää ostamatta musiikkia, koska saa sen ladattua ilmaseksi netistä. Yksi mielestäni vähätelty tai unohdettu asia on kuitenkin se, että ihmiset voivat ostaa musiikkia tämän ilmaisen musiikin johdattelemina. Käsittääkseni ei ole julkaistu mitään tutkimusta, missä selviäisi kumpi on yleisempää.
Näinpä... Omalla kohdalla (enkä tässä tee väitteitä muiden toiminnasta sen enempää kuin että mainittavan kokoinen määrään ihmisiä saattaa päteä samanlaiset suhteet, mutten tiedä minkäsuuruiseen määrään) menee jotensakin näin:

* Olen varettanut huomattavan suuren määrän musiikkia josta tiedän etten sitä olisi ostanut vaikka olisin jättänyt varettamatta. Niiden kohdalla näin ollen kukaan ei ole siitä kärsinytkään.
* Jonkinverran on musiikkia jonka olisin saattanut muutoin ostaa mutta olen varettanut. Joissain määrin tämän aiheuttamaa tulojen vähenemistä tosin kompensoi että jos olisin ostanut jonkin varettamani levyn niin todennäköisesti joku toinen levy olisi jäänyt ostamatta.
* Pari levyä olen ensin varettanut ja sittemmin ostanut.
* Yhden ostetun levyn (vinyyli) olen myöhemmin varettanut koska rippaamiseen en omistanut välineitä ja halusin kovalevylle ko. levyn biisit.
* Joiltakin artisteilta on varetuksen kautta tutustuttua tullut ostettua levyjä joita ei vielä ollut varena hankkinut.

Hyvin vähän uskon miltään taholta omien varetusteni jääneen saamatta ihan jo sen takia että ostan kuitenkin levyjä sen verran kuin olen musiikkiin rahoistani ylipäänsä valmis sijoittamaan.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto