AfterDawn: IT-alan uutiset

Lyhty kampanjoi hyvitysmaksuja matkapuhelimiin

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 2.12.2008 12:17 Kommentteja (17)

Lyhty kampanjoi hyvitysmaksuja matkapuhelimiin Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) aloitti viime viikolla oman kampanjansa, jonka tarkoituksena on saada musiikkiominaisuuksilla varustetut matkapuhelimet hyvitysmaksujen piiriin.
Lyhty lähetti päättäjille kirjeitä, jotka alkavat sanoilla: "Usko tai älä: Kun MP3-soitin liitetään kännykkään, se vapautuu lakisääteisestä maksusta". Kirjeiden ohella kampanjassa nähdään vaaleanpunaisia pehmopossuja, postikortteja sekä porsaanreikää etsivän possun sisältävä mainos. Kyseisiä oheistuotteita on toimitettu kansanedustajille, ministereille ja puoluesihteereille, jotta nämä tukisivat valtioneuvoston käsittelyssä matkapuhelinten sisällyttämistä hyvitysmaksun piiriin.

Lyhdyn puheenjohtaja Kirsi Niittyinperä ja projektinjohtaja Lauri Kaira kysyvät lähettämässään kirjeessä seuraavaa: "Kun MP3-soitin sisällytetään puhelimeen, hyvitysmaksua ei kuitenkaan kerätä. Miksi ihmeessä? Eihän MP3-tallennin siitä mihinkään häviä". Lyhty haluaa hyvitysmaksujen piiriin myös muita uusia laitteita, jottei hyvitysmaksuista saatavien tulojen virta pääse kuihtumaan. "Muuten se hiipuu olemattomiin, sitä mukaa kun uudet kopiointilaitteet korvaavat vanhat. Ellei lain mukaista hyvitysmaksua kerätä musiikkipuhelimen kaltaisista monitoimilaitteista, kulttuurintekijöiden tulot heikkenevät, vaikka kopiointi lisääntyisi. Sitäkö Suomessa halutaan?"

Lyhty pelkää, että hyvitysmaksuista saatavat korvaukset laskevat ensi vuonna nykyisestä 11,1 miljoonasta eurosta 8,1 miljoonaan euroon, jos uusia laitteita ei oteta mukaan hyvitysmaksun piiriin. "Uudet kopiointivälineet korvaavat vanhoja koko ajan. Tallentavia kännyköitä on jo enemmän kuin pelkkiä MP3-soittimia. Jos uudet kopiointilaitteet jätetään hyvitysmaksun ulkopuolelle, kulttuurin tekijöiden tulot heikkenevät" kerrotaan kirjeessä. Matkapuhelinten sisällyttäminen mukaan hyvitysmaksujen piiriin nostaisi selvästi hyvitysmaksutuloja, sillä arvioiden mukaan Suomessa myydään tänä vuonna noin kaksi miljoonaa matkapuhelinta.

Lyhty ei ole ainoa tekijänoikeuksia puolustava taho, joka tukee musiikkipuhelinten ja muiden uusien laitteiden hyvitysmaksuja, vaan viime kuussa Teosto, Kopiosto, Gramex, Kuvasto, Tuotos ja Sanasto paljastivat yhteisesti tekemänsä hyvitysmaksuehdotuksen, jossa hyvitysmaksuja vaaditaan mm. matkapuhelimille ja USB-muisteille.

Valtioneuvoston päätös hyvitysmaksujen osalta saadaan ennen joulua, jolloin odotettavissa on iloisia uutisia joko kuluttajille ja matkapuhelinvalmistajille tai vastavuoroisesti tekijänoikeusjärjestöille.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

12.12.2008 12:22

hyvä ja oivaltava mainos.

kukahan vain tekisi vastakampanjan otsikolla:

"Usko tai älä - maksamme hyvitysmaksua mutta emme saa toteuttaa laillista oikeuttamme kiertää kopiosuojausta".

22.12.2008 12:28

Hyvitysmaksut haisee kakalle. Ikvää sinänsä että Opetusministeriön toimia ei taida juuri kukaan valvoa.

1. Hyvitysmaksuja kerätään vuodessa yli 10 miljoonaa, eli yli 100 miljoonaa 10 vuodessa.

Opetusministeriö on päättänyt niistä. Onko 100 miljoonaa "vähäisehkö" summa ?


Perustuslakivaliokunnan lausunto 27/2004 vp

Perustuslain 80 §:n 1 momentin lähtökohtana on, että asetukset antaa valtioneuvosto. Ministeriölle voidaan osoittaa asetuksenantovaltaa lähinnä teknisluonteisissa sekä yhteiskunnalliselta ja poliittiselta merkitykseltään vähäisehköissä asioissa (HE 1/1998 vp , s. 132/II, PeVL 34/2000 vp , s. 3-4).

Mielestäni olisi kohtuullista, jos Teosto palauttaisi tuosta 100 miljoonasta suurimman osan.

2. Jos koko äänitemyynti on vuodessa 50 miljoonaa (tilastoja IFPI: sivulla www.ifpi.fi) ja artistien osuus ehkä 4% eli 2 miljoonaa, niin onko kohtuullista, että koska artistit saavat varsinaisesta levymmynnistä 2 miljoonaa, niin heille pitää hyvittää 10 miljoonaa siitä, että kyseisiä teoksia kopioidaan omaan käyttöön. Omaan käyttöön kopioiminen on perusoikeus, kuuluu omistusoikeuteen. Mitä kohtuullista siinä on ?

Jonkun täytyisi tuoda pieni erä tuotteita maahan ja valittaa lääninoikeuteen, koska maksu kohtuuton. Lääninoikeuskäsittely ei maksa paljoa.

3. Eikö se vääristä kilpailua, että jos joku kopioi ranskalaisen artistin musiikkia, niin siitä sitten hyvitetään Suomalaista artistia ? Hyvitysmaksuja perustellaan sillä että niillä hyvitetään artisteja. Euroopassa kilpailun vääristäminen on kiellettyä. Kotimaisen suosiminen on kiellettyä ja ulkomaisen syrjiminen on kiellettyä.

Hyvitysmaksuja ei lainkaan hyvitetä ulkomaisille artisteille joiden teoksia kopioidaan eniten.

Juttu hyvitysmaksujen tilityksistä:
( EFFI: n sivut, löytyy Googlella: Kuluttajan edut turvattava uudessa tekijänoikeuslaissa" )

Eu asetusten rikkomisesta pitäisi valittaa EU:n kilpailuvirastolle ja Suomen kilpailuviranomaisille.

4. Mites sitten tää uusi hyvitysmaksu laajakaistoille. Puhetta on ollut 100 miljoonasta vuodessa. Asian lienee valmistelee Opetusministeriön Jukka Liedes, jonka vaimo nyt sattuu olemaan Kopioston toiminnanjohtaja (kopioston toimintakertomuksen 2007 mukaan). Tuo 100 miljoonaa tulisi kai kopiostolle.

AV-jaoston jakama raha tulee videotuotteiden hyvitysmaksuvaroista.

Jos vaikka kävis vielä niin että AV puoli voisi jakaa Tanja Saarelan puolisolle Olli Saarelalle vaikka 10 miljoonaa joka vuosi...

32.12.2008 13:40

Mikäli kyseinen laki menee läpi kannattaa tulevaisuudessa tilata kaikki matkapuhelimet ja USB-muistit ulkomailta (yli 50% halvempaa). Kaikki tallentavat mediat joissa on jo hyvitysmaksu kannattaa tilata esim. vaikka seuraavista paikoista yli 50% halvemmalla, kuin Suomesta ostettuna

http://www.verkkokauppa.com/?page=http:/...uoratoimitukset

http://fi.wesellcd.dk/

Tärkeintä itselle on, että en rahoita millään lailla tekijänoikeusmafian toimia :)

42.12.2008 13:53

Usko tai älä; Kun ihminen tallettaa tietoa paperille, hän vapautuu hyvitysmaksusta.

Usko tai älä; Musiikin kuuntelu ei ole kännykän päätarkoitus.

Kaivakaa vaan hautaanne, ahneet perseet...

edit: Ärsyttävää kun pitäisi maksaa yksityiselle taholle tallennusvälineistä, paperin vaihtuessa dataan.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.12.2008 @ 14:05

52.12.2008 14:17

Nyt olisi hyvä aika kampanjoida hyvitysmaksujen kohtuuttomuutta vastaan. Nyt ekaa kertaa hyvitysmaksuista päättää valtioneuvosto, ennen asiasta on päättänyt opetusmnisteriö, se kun on katsonut että 10 miljoonaa vuodessa eli 100 miljoonaa 10 vuodessa on niin vähäisekö asia, että se on katsonut voivansa päättää asiasta.

Kunnon meteli asiasta olisi nyt paikallaan.

Joka tapauksessa vähintä mitä jokainen on tehdä, on tilata kaikki hyvitysmaksulliset tuotteet ulkomailta, ettei tue tota Opetusministeri&tekijänoikeusjärjö touhua.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 2.12.2008 @ 14:19

62.12.2008 14:22

no perr pitäsköhän jo vaatia pelikoneistakin hyvitysmaksua kuten psp ps2/3 xbox/360 wii ja jopa ds kun niistä löytyy tai niihin saa mp3 toiston lisättyä.
eikä sovi unohtaa että jokainen ps3:n omistaja on potentiaalinen rikollinen koska siihen saa linuxin asennettua jopa valmistajan ohjeilla/tuella, jos erehtyy katsomaan linux puolella dvd elokuvaa niin eikun linnaan.

72.12.2008 15:33

Se, että kaikki puhelimet, joilla voi musiikkia kuunnella tai katsoa videoita, lisättäisiin hyvitysmaksun piiriin, kuullostaa jo hyvitysmaksuilla kerättävien tulojen kasvamista kohtuuttomiksi! Helppo raha haisee?

Lisäksi puhelimien seuraan pitäisi varmaan liittää myös digikamerat ja digivideokamerat, voihan niilläkin katsella ja kuunnella yhtä ja toista...

Vähintäänkin olisi syytä pitää kohtuus hyvitysmaksuissa s.e. hyvitysmaksuin kerätyt summat pysyisivät vuositasolla samoissa lukemissa. Tällä hetkellä musiikki ja viedotaltioiden myynti lienee kuitenkin kasvussa tallennuskapasiteetin suhteen. Enemmän myytyä tallennuskapasiteettiahan tuottaa enemmän tuloja.

82.12.2008 15:53

Lainaus:
Tallentavia kännyköitä on jo enemmän kuin pelkkiä MP3-soittimia.

Mikäs se sellanen tallentava kännykkä on :D

92.12.2008 16:39

Hyvitysmaksun piiriin pitää myös lisätä gps paikannin koska monissa niissä on musiikin kuuntelu ominaisuus. Sitten jos ostan puhelimeeni muisti kortin ja tallennan musiikit siihen niin siitä kortistakin joutuu jo maksamaan kun puhelimissa harvemmin on suuria sisäisiä muisteja lukuun ottamatta uusimpia "n95 gb ja muita semmosia.

102.12.2008 17:22

Usko tai älä, kännyssä on usein myös kamera, ratio ja kuoret! Sillä voi myös soitaa tai sen voi tunkea jonkun Lyhtyläisen perseeseen. Poikittain.


Junior Member Since 2003.

112.12.2008 18:46

Minun ehdotukseni:

Usko tai älä, hyvitysmaksut ovat yhtä älytön konsepti kuin jos minä tulisin sinun kotiisi ja ottaisin lompakostasi tukun rahaa siitä hyvästä että sinä haluat käyttää mediatuotosta jonka olet itse omilla rahoillasi ostanut.

Believe it or nuts!

122.12.2008 21:43

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:37

133.12.2008 16:18

Vittu, menis töihin ja lopettais pummaamisen....

144.12.2008 12:35

Eli kohta varmaan maksamme hyvitys/tekijänoikeusmaksuja

- puhelimesta
- musiikista mikä siihen puhelimeen ladataan
- puhelimen muistikortista
- kännykän mobiililaajakaistasta millä musiikki ladataan

Eli nelinkertaisesti?

"Usko tai älä - kun ostat kännykällä musiikkia, maksat tekijänoikeusmaksuja nelinkertaisesti!"

154.12.2008 13:14

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:50

164.12.2008 14:10

Millä perusteella musiikin ostohetkellä maksettava korvaus ei riitä? Käsittääkseni kolme kopiota saa omaan käyttöön ottaa. Eikö niiden maksut sisälly jo kaupantekohetkellä maksettuun hyvitykseen ja jos ei, niin miksi ei? Eikö se olisi kaikista järkevin tapa periä maksu? Musiikin kopiointihan muuten on laitonta, joten on perusteetonta vaatia hyvitysmaksuja eri tallennusmedioista mihin ei lain mukaan saa tekijänoikeuksien alaista materiaalia tallentaa? Nykysysteemillä pystyy tietysti puristamaan enemmän kansalta rahaa vaikkakin täysin kohtuuttomalla tavalla.

Riittääkö tosiaan maksun perimisen perusteeksi se, että voit potentiaalisesti tallentaa musiikkia medialle? Eli vähän niin kuin että jokainen ihminen tulisi vangita potentiaalisena rikollisena? Eipä tuo vertaus ole niin hirveän kaukaa haettu..

Nyt tosiaan maksuja maksetaan moneen kertaan kun musiikkia ostetaan sähköisesti, ja kerroin tulee vielä kasvamaan. Ensin musiikista itsestään, sitten laajakaistasta, sitten kiintolevystä, sitten puhelimesta, sitten puhelimen muistikortista, yms yms..

Hulluntouhua.. Kerta kaikkiaan..

175.12.2008 13:21

hmm... olisihan se kohtuullista periä se maksu ihan joka asiasta, voithan esimerkiksi kirjoittaa tussilla laulun sanat vaikkapa pesäpallomailaan jolla pitäsi tämmöisiä rahastajia vähän ojentaa.

Mitenkäs olisi semmoinen vaihtoehto että tämä kyseinen pulju jota lyhdyksi kutsutaan sytytettäisiin tuleen että saataisiin vähän valoa elämään kun kohta sähköstäkin peritään yksi hyvitysmaksu lisää.

Tai mitenkäs olisi jos kansalle perittäisiin hyvitysmaksu tekijänoikeusjärjestöiltä siitä että ne saavat kerätä näitä maksuja, vaikkapa 150% kyseisistä tuloista kansalle, ihan noin niinkun kohtuuden nimissä tietenkin ettei pääse kansalta loppumaan varat maksaa näitä hyvitysmaksuja.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Viimeisimmät uutiskommentit

Uutisarkisto