AfterDawn: IT-alan uutiset

Elokuvateollisuus haastoi iiNet-operaattorin oikeuteen tekijänoikeusrikosten takia

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 20.11.2008 19:06 Kommentteja (11)

Elokuvateollisuus haastoi iiNet-operaattorin oikeuteen tekijänoikeusrikosten takia Monet tekijänoikeusjärjestöt ovat aiemmin vaatineet internet-operaattoreita ottamaan vastuuta asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusloukkauksista. Australiassa elokuvateollisuuden edustajat ovat kuitenkin menneet yhden askeleen pidemmälle haastamalla paikallisen iiNet-operaattorin oikeuteen, koska tämä ei estä asiakkaidensa tekemiä tekijänoikeusloukkauksia.
Village Roadshow, Universal Pictures, Warner Bros Entertainment, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, Disney Enterprises ja Seven Network sanovat, että iiNet on täysin tietoinen asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusloukkauksista, mutta operaattori ei ole tehnyt mitään toimia näiden loukkausten estämiseksi.

Tekijänoikeuksia maassa puolustavan Australian Federation Against Copyright Theftin (AFACT) johtoportaassa toimiva Adrianne Pecotic sanoi, että iiNetin pitäisi totella lakia ja estää sen tietoverkoissa tapahtuvat tekijänoikeusrikokset.

iiNet toimitusjohtaja Michael Malone kiisti esitetyt syytökset. Hänen mukaansa kaikki tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä tulleet ilmoitukset yrityksen asiakkaiden tekemistä tekijänoikeusrikoksista on ohjattu paikalliselle poliisille. Malonen mukaan iiNet ei voi antaa tekijänoikeusjärjestöille asiakkaidensa henkilötietoja ilman oikeuden määräystä, eikä se voi myöskään potkia asiakkaitaan linjoilta pelkkien syytösten perusteella. Tämän vuoksi iiNet ohjaa kaikki saadut tekijänoikeusloukkauksiin liittyvät ilmoitukset suoraan poliisille.

Malone mukaan monet tahot on aivopesty luulemaan, että internet-operaattoreilla olisi kaappien kätköissä jokin mystinen vipu, jota vääntämällä tekijänoikeusrikokset loppuisivat kokonaan kyseisen operaattorin tietoverkoissa. Malonen mukaan tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit haluaisivat, että internet-operaattorit toimisivat tapauksissa sekä tuomareina, valamiehinä että pyöveleinä, joka ei ole mahdollista.

Haasteen jättäneet tahot vaativat iiNetiltä vahingonkorvauksia, joiden suuruutta ei ole kuitenkaan paljastettu. iiNetin tietoverkoissa on syytteen mukaan levitetty luvatta mm. I Am Legend- ja American Gangster -elokuvia sekä Heroes- ja Pako-sarjojen (Prison Break) jaksoja. Tapauksen käsittely oikeudessa pitäisi alkaa jouluun 17. päivä.

Edellinen Seuraava  

11 kommenttia

120.11.2008 19:33

Järjestelmällistä toimintaa saada yksitellen operaattorit ahtaalle webin alasajoa varten jotta fyysisten kopiosuojattujen tuotteiden myyntiä saadaan pönkitettyä

220.11.2008 20:19

Warettamalla vaikutat...

320.11.2008 21:25

Ja teiden ylläpitäjät vastuuseen ylinopeusrikkomuksista, eiks joo?

Ihan samoin ku operaattorit voi estää waretuksen, moottoriteilläkin vois olla sadan metrin välein hidasteita.

420.11.2008 23:39

Toiselta uutissivulta luin että iiNet on australian ainoa operaattori joka tarjoaa parempia kuin 1.5mb yhteyksiä ja on myös puhunut internet filteröintiä vastaan. Ei tarvi pitkään miettiä minkä takia ovat nyt oikeudessa...

Kaikkien operaattorien pitäs edes yrittää vastustaa elokuva- ja musiikkiteollisuuden idioottimaisia ideoita kuten, 3 perusteetonta väitöstä tekijänoikeusrikkeistä ja netti poikki. Asiakkaiden tietojen luovuttamisesta pitäs myös tehdä laitonta ilman oikeuden päätöstä ettei pääse tapahtumaan samaa ku iso-britanniassa missä lähetellään kiristyskirjeitä "tekijänoikeusrikkomusten" takia vähän väliä.

521.11.2008 0:19

Lainaus:
iiNet toimitusjohtaja Michael Malone kiisti esitetyt syytökset. Hänen mukaansa kaikki tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä tulleet ilmoitukset yrityksen asiakkaiden tekemistä tekijänoikeusrikoksista on ohjattu paikalliselle poliisille. Malonen mukaan iiNet ei voi antaa tekijänoikeusjärjestöille asiakkaidensa henkilötietoja ilman oikeuden määräystä, eikä se voi myöskään potkia asiakkaitaan linjoilta pelkkien syytösten perusteella. Tämän vuoksi iiNet ohjaa kaikki saadut tekijänoikeusloukkauksiin liittyvät ilmoitukset suoraan poliisille.
Luulis ton riittävän....

621.11.2008 4:01

"Malonen mukaan tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit haluaisivat, että internet-operaattorit toimisivat tapauksissa sekä tuomareina, valamiehinä että pyöveleinä, joka ei ole mahdollista."

Erittäin hyvin kiteytetty ja kuin myös herran muut kommentit, varsinkin tuo että he eivät pelkkien syytöksien perusteella ilman oikeuden määräystä tee muuta kuin ohjaavat asian sille ainoalle viranomaiselle jolle se kuuluukin.

721.11.2008 13:53

Saas nähdä miten käy täällä.
Itse olen juuri tämän yhtiön asiakas...
Jotain olisi pahasti pielessä tässä valtiossa jos menisi haasteet läpi oikeudessa.

821.11.2008 14:59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SaleFin:
Saas nähdä miten käy täällä.
Itse olen juuri tämän yhtiön asiakas...
Jotain olisi pahasti pielessä tässä valtiossa jos menisi haasteet läpi oikeudessa.
Nyt kaiki iiNetin asiakkaat vaihtakaa internet operaattoria :D

922.11.2008 14:41

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SaleFin:
Saas nähdä miten käy täällä.
Itse olen juuri tämän yhtiön asiakas...
Jotain olisi pahasti pielessä tässä valtiossa jos menisi haasteet läpi oikeudessa.
Nyt kaiki iiNetin asiakkaat vaihtakaa internet operaattoria :D
:) näin tehdään! :)

Muutenkin joutuu jo ruveta miettimään operaattorin vaihtoa: tässä maassa kun ei tunneta rajattomia nettiliittymiä; kaikissa liittymissä on rajoitetut latausmäärät. Saat tietyn määrän ladata "peak" aikaan ja yleensä tuplaten "offpeak" aikaan. Meidän tapauksessa 10Gt päivällä ja 20Gt yöaikaan kuukaudessa. Ei vielä ole yhtäkään kuukautta viimeísen kahden vuoden aikana ollut milloin eivät olisi rajoittaneet liikennettä 64kts loppukuussa! :)

1022.11.2008 19:45

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SaleFin:
Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti SaleFin:
Saas nähdä miten käy täällä.
Itse olen juuri tämän yhtiön asiakas...
Jotain olisi pahasti pielessä tässä valtiossa jos menisi haasteet läpi oikeudessa.
Nyt kaiki iiNetin asiakkaat vaihtakaa internet operaattoria :D
:) näin tehdään! :)

Muutenkin joutuu jo ruveta miettimään operaattorin vaihtoa: tässä maassa kun ei tunneta rajattomia nettiliittymiä; kaikissa liittymissä on rajoitetut latausmäärät. Saat tietyn määrän ladata "peak" aikaan ja yleensä tuplaten "offpeak" aikaan. Meidän tapauksessa 10Gt päivällä ja 20Gt yöaikaan kuukaudessa. Ei vielä ole yhtäkään kuukautta viimeísen kahden vuoden aikana ollut milloin eivät olisi rajoittaneet liikennettä 64kts loppukuussa! :)
:O, en ole noista rajoituksista kuullukkaan.. Elisalla ei ainakaan ole tuollaisia rajoituksia, tai ei ne ainakaan ikinä vielä ole nopeutta laskeneet... Vaiha äkkiä pois, ei tommoisella tee mitään..

Power corrupts

1130.11.2008 17:57

Näyttää kyllä noitten mediajättien meninki menevän siihen suuntaan ettei ole väliä mitä työnnetään ulos, kun tulot saadaan kuitenkin lakiosaston kautta.

Lainaus:
Elisalla ei ainakaan ole tuollaisia rajoituksia, tai ei ne ainakaan ikinä vielä ole nopeutta laskeneet... Vaiha äkkiä pois, ei tommoisella tee mitään..
Laaja kaista retro buumi tulossa USA:sta?
Yhdysvaltojen suurin laajakaistaoperaattori AT&T alkaa kokeilla latausrajoja

Jollekkin joka ei käytä Nettiä kuin sähköpostien lukuun ja TV-ohjelmaoppaan mulkaisuun tuo 150Gt kuussa on ihan rittävä ja myös houkutteleva jos vastaavasti hinta laskisi johonkin 5€/kk :)

Kyllä suomessakin oli tuommoisia rajoituksia, tosin silloin oli vielä analogiset modeemit käytössä eli joskus kymmenisen vuotta sitten. Hyvä kait iiNetin on pitää rajoituksia ja hintoja yllä kun ei Elisa Australiaan toimita liittymiä.
Tiedä sitten kuinka halvalla iiNeti:n kautta data liikkuu. Pohjois-Pohjanmaalla 1M/1M liittymästä saa ladata rajoituksetta dataa 33€/kk, kun Suomen pääkaupunkiseudulla saa samaan hintaan viisinkertaisen nopeuden. Puhumattakaan jostain Welhon 54,90€/kk/110M yhteydestä =P´

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto