AfterDawn: IT-alan uutiset

Oikeudenhaltijat haluaisivat kertoa lataajille näiden toimista myös Suomessa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 19.11.2008 15:11 Kommentteja (17)

Oikeudenhaltijat haluaisivat kertoa lataajille näiden toimista myös Suomessa Kerroimme elokuussa, kuinka kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin kutsui sisältötoimialojen, internet-operaattoreiden ja viranomaisten edustajia neuvottelemaan keinoista, joiden avulla luovien sisältöjen sähköistä kaupankäyntiä voitaisiin parantaa Suomessa.
Nyt keskusteluiden puheenjohtaja toiminut Arne Wessberg on julkaissut raportit syys-lokakuussa käydyistä keskusteluista. Wessbergin kertoman mukaan keskusteluiden perusteella luovien sisältöjen sähköisen kaupan edistämiskeinoina keskusteluissa esitettiin tarjonnan ja palveluiden kehittämistä, kysynnän luomista, kuluttajien tietoisuuden ja asenteen muuttamista sekä laittomaan jakeluun puuttumista.

Keskusteluissa huomioitiin, etteivät kaikki internetin käyttäjät lataa luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä ja raportin mukaan toimialojen suurin haaste tällä hetkellä on saada asiakkaiksi niitä ihmisiä, jotka eivät lataa netistä mitään luovaa sisältöä.

Yksi syy keskusteluille oli digitaalisten musiikkilatauspalveluiden heikko menestys Suomessa, sillä vain viisi prosenttia musiikista ostetaan digitaalisten latauspalveluiden kautta. Euroopan yleinen keskiarvo on 15 prosenttia, joten Suomi on tässä suhteessa jäljessä monia muita Euroopan maita. Syitä tälle on useita, joista yksi on myytävän sisällön hintataso, joka on Suomessa monia muita maita korkeampi. Ehdotuksena tämän epäkohdan korjaamiselle esitettiin arvonlisäveron laskemista, jolloin Suomessa toimivat palvelut voisivat tarjota kuluttajille edullisempaa sisältöä.

Toinen rajoite on vertaisverkkojen kautta tapahtuva luvaton tiedostojen jakelu. Raportin mukaan aktiivisia vertaisverkko-ohjelmien käyttäjiä on Suomessa noin 100 000 kappaletta, ja jokaista laillista latausta kohden tehdään 20 luvatonta latausta. Luvattomien latausten hillitseminen ei ole helppoa ja internet-operaattorit ehdottivat nykyisten keinojen toimivuuden arvioimista ennen kuin uusia keinoja aletaan kokeilemaan. Mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt haluaisivat kuitenkin käyttöön myös uusia keinoja hillitä latauksia.

Yksi esitetyistä keinoista olisi viestien lähettäminen luvatonta lataamista harrastaville tahoille. Tekijänoikeusjärjestöt voisivat etsiä luvattomia lataajia näiden IP-osoitteen perusteella ja lähettää sitten kyseiselle IP-osoitteelle viestin, jonka internet-operaattori toimittaisi perille. Luovien sisältöjen oikeuksien haltijat haluaisivat kuitenkin lisäksi jotain takeita siitä, että viestin saanut taho muuttaisi toimiaan, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi tulevaisuudessa.

IP-osoitteiden perusteella lähetettävät varoituskirjeet ovat käytössä jo Britanniassa, jossa operaattori voi tekijänoikeusjärjestöjen pyynnöstä välittää huomautuksen asiakkailleen näiden tekemästä luvattomasta lataamisesta. Brittien kohdalla ei ole kuitenkaan takeita siitä, että kuluttaja muuttaisi toimintaansa, eikä paikallinen laki tätä vaadi. Tekijänoikeusjärjestöt voivat kuitenkin tarvittaessa haastaa tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvattoman jakelijan oikeuteen.

Suomessa lainsäädäntö sähköisen viestinnän tietosuojan osalta rajoittaa kuitenkin internet-operaattoreiden viestintää asiakkaiden suuntaan IP-osoitteen perusteella, jonka lisäksi nykyinen laki kaipaisi useita muutoksia, jotta kuluttajia voitaisiin rangaista, jos hän ei noudattaisi saadun viestin ohjeita ja lopettaisi luvatonta lataamista.

Luvattomien latauksien hillitseminen mahdollisten lakimuutosten avulla ei ole kuitenkaan poissuljettu vaihtoehto, joten asiasta keskustellaan todennäköisesti lisää lähitulevaisuudessa.

Muita keskusteluissa esiin tulleita asioita ovat maksutapavaihtoehtojen parantaminen sekä lapsille ja nuorille suunnatut latauspalvelut.

Edellinen Seuraava  

17 kommenttia

119.11.2008 15:21

HUahhahahahhaahah parasta huumoria kuten odottaa saattaakin.

"Raportin mukaan aktiivisia vertaisverkko-ohjelmien käyttäjiä on Suomessa noin 100 000 kappaletta, ja jokaista laillista latausta kohde tehdään 20 luvatonta latausta."

Buahhaaahahah.

Oikeessa elämässä Piratebay on Suomen 30 suosituin sivusto
http://www.alexa.com/site/ds/top_sites?c...untry&lang=none

Eli suosituimpi kuin esim. Taloussanomat, Oikotie, Etuovi jne.

Ja noita on muitakin p2p sivustoja kuin Piratebay.

Toi tutkimus näyttää olevan ihan samaa skeidaa laadultaa mitä noista "selvityksistä" on totuttu näkemään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2008 @ 15:23

219.11.2008 15:36

jee eli kohta suomessakin tulostin voi saada syytteen piratismista.

319.11.2008 15:43

Paras tapa puuttua laittomaan lataamiseen on laillisten palveluiden kehittäminen, ei lataajien jahtaaminen ja oikeusjutuilla uhkailu.

Milloin elokuvia ja tv-sarjoja laillisesti tarjoavat palvelut kehittyvät teknisesti ja sisällöllisesti samalle tasolle torrent-palveluiden kanssa? Mistä voin ladata uusimmat jaksot tv-sarjoista HD-kuvanlaadulla ja suomenkielisillä teksteillä? Viive ensiesitykseen max viikko, mieluiten ei viivettä lainkaan.

Kaikki keinotekoiset tekniset rajoitukset pitää unohtaa. Pirate Bay ei aseta rajoituksia siihen, millä käyttöjärjestelmällä, selaimella, mediasoittimella jne. heidän palveluita hyödynnetään.

Jos laillista palvelua ei ole, niin miten voidaan olettaa, että siitä muka pitäisi maksaa? Kuka menettää rahaa?

419.11.2008 15:55

Lainaus:
Raportin mukaan aktiivisia vertaisverkko-ohjelmien käyttäjiä on Suomessa noin 100 000 kappaletta
Pistäkääs yksi nolla tuohon lisää :D

Lainaus:
Yksi esitetyistä keinoista olisi viestien lähettäminen luvatonta lataamista harrastaville tahoille. Tekijänoikeusjärjestöt voisivat etsiä luvattomia lataajia näiden IP-osoitteen perusteella ja lähettää sitten kyseiselle IP-osoitteelle viestin, jonka internet-operaattori toimittaisi perille. Luovien sisältöjen oikeuksien haltijat haluaisivat kuitenkin lisäksi jotain takeita siitä, että viestin saanut taho muuttaisi toimiaan, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi tulevaisuudessa.
Melko hankalaa, piratebay lisäilee vääriä IP osoitteitä, wlan -verkkoja käytetään väärin, voidaan tuomita turhaan, jos esim on sattunu oma ip generoitumaan torrenttiin.. Internet operaattori toimittaisi perille on vähä niin ja näin; Jos suomessa on 200 000 lataajaa, jos liittymiä suljetaan, on tämä 200 000 liittymää pois ISPiden pusseista. Ei ainakaan vapaaehtoisesti nuokaan suostu tähän..

Piratebayssa on 1458685 torrenttia yksistään ja tuommoisen määrän valvomiseen ei kyllä mitkään suomen resurssit riitä.

Lainaus:
Muita keskusteluissa esiin tulleita asioita ovat maksutapavaihtoehtojen parantaminen sekä lapsille ja nuorille suunnatut latauspalvelut
Mitäköhän näistä voi ladata, jos saa kysyä??

Lainaus:
Suomessa lainsäädäntö sähköisen viestinnän tietosuojan osalta rajoittaa kuitenkin internet-operaattoreiden viestintää asiakkaiden suuntaan IP-osoitteen perusteella, jonka lisäksi nykyinen laki kaipaisi useita muutoksia, jotta kuluttajia voitaisiin rangaista, jos hän ei noudattaisi saadun viestin ohjeita ja lopettaisi luvatonta lataamista.
Joo, pian ruetaan kyhäämään lakia jolla kaikkea internet liikennettä saisi valvoa.. Menee vähän yli, tietosuoja on tärkeämpi asia kuin jotku tekijänoikeus -loukkaukset..

519.11.2008 16:21

Lainaus:

- tarjonnan ja palveluiden kehittämistä
- kysynnän luomista
- kuluttajien tietoisuuden ja asenteen muuttamista
- laittomaan jakeluun puuttumista
- maksutapavaihtoehtojen parantaminen
- lapsille ja nuorille suunnatut latauspalvelut

Mikä ei kuulu joukkoon?

Myynnin edistämisen ja tulosten kasvattamista ajatellen on taloudellisesti edullisinta puuttua noihin oikeisiin ogelmiin, ei "laittomaan jakeluun". Laittomaan jakeluun puuttuminen vie rahaa tajuttomasti eikä tulokset ole itsestään selviä. Radikaalit rajoitukset taas hankaloittavat muidenkin ihmisten elämää.

Kysynnän luominen ja paremmin kuluttajaryhmille suunnattujen palveluiden kehittäminen on suoraan myynnissä näkyvää toimintaa. Laittomaan jakeluun puuttuminen taas saattaa vähentää laitonta jakelua, mutta se ei tarkoita että se edistäisi suoraan digitaalisessa muodossa myytävien musiikkikappaleiden tai elokuvien myyntiä.

Toivottavasti tuo "laiton jakelu" esiintyi raportissa vain siksi että he halusivat päästä eroon tekijänoikeusjärjestöjen jatkuvasta valituksesta ja todellisuudessa hekin tietävät mihin on panostettava.
Eri juttu tieten jos siellä oli joku TTVK:n pamppu mukana..

619.11.2008 18:06

Mitä saadaan kun pistetään läjä etujärjestöjä, ripaus operaattoreita ja tukullinen jälleenmyyjiä samaan huoneeseen miettimään digitaalisten markkinoiden kehittymistä? Läjä arvotonta paperia, jossa käsitellään luvatonta jakamista monta sivua ja sivutaan ohimennen joitain pikkujippoja miten palvelua voitaisiin ehkä parantaa. Tietysti verohelpotuksiakin tajuttiin pyytää. Tuossa "keskustelussa" ei sivuttu kovinkaan paljon mitään muuta kuin keinoja, joilla ihmisten oikeusturvaa ja yksilönsuojaa voidaan heikentää. Kaiken lisäksi IP:n jäljitys yhdistettiin suoraan henkilöihin, eikä tätäkään kyseenalaistettu ollenkaan. Pitihän se operaattoreiden vastustuskin mainita mutta onneksi kokous tehtiin "hyvässä hengessä". Tietysti tässä ajateltiin myös ihmisten yksityisyyttä ja perusoikeuksia mutta sekin vaikutti vain pohdinnalta, että mistä ministeriöstä lakimuutosta täytyy pyytää. Bravo herra Wallin, bravo *taputusta*

Viekää suoraan kaikki... en minä niihin voi kuitenkaan vaikuttaa. Latailun kaatajaksi tästä ehdotuksesta ei kuitenkaan varmasti ole mutta eihän sillä ole mitään merkitystä kun herrat keskustelee suuria.

Lista osallistujista:

Lainaus:
Puheenjohtaja

Arne Wessberg (Yleisradio Oy:n aikaisempi toimitusjohtaja)

Elokuva- ja televisiotuotanto ja levitys, musiikki- ja peliala

Maajohtaja Leif Lindblad, Warner Bros Entertainment Finland Oy
Toimitusjohtaja Juha Tynkkynen, Zodiac Television Finland Oy Ab
Toiminnanjohtaja Arto Alaspää, Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry
Toimitusjohtaja Katri Sipilä, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry
Toiminnanjohtaja Riku Olkkonen, Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys Figma ry
Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus

Internet-palvelujen tarjoajat

Johtaja, Televisio- ja sisältöpalvelut, Janne Yli-Äyhö, TeliaSonera Finland Oyj
Tuotejohtaja Panu Lehti, Elisa Oyj
Toimitusjohtaja Anu Nissinen, SWelcom Oy
Konsernijohtaja Jan-Erik Frostdahl, DNA Oy
Toimitusjohtaja Reijo Svento, Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom

Sisältöliiketoiminta
Toimitusjohtaja Håkan Gabrielsson, Viestinnän keskusliitto
Executive Vice President Veli Sundbäck, Nokia Oyj
Kehityspäällikkö Anders Stenbäck, SanomaWSOY Oyj, Musiikkilataamo
Etäkaupan johtaja Mika Leiponen, Anttila Oy/NetAnttila
Verkställande direktör Jonas Dahllöf, SF Anytime
15

Viranomaisten edustajat:

Johtaja Anja Peltonen, Kuluttajavirasto
Pääjohtaja Rauni Hagman, Viestintävirasto
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio
Johtaja Jukka Liedes, Opetusministeriö
Ylijohtaja Pekka Nurmi, Oikeusministeriö
Osastopäällikkö Liisa Ero, Liikenne- ja viestintäministeriö
Hallitusneuvos Marja-Leena Rinkineva, Työ- ja elinkeinoministeriö
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2008 @ 18:09

719.11.2008 20:40

Niin, toisiin vaikuttaminen on mahdotonta, oman toiminnan muuttaminen tuntuu olevan yhtä hankalaa, kun ei kuulu muuta kuin vastalauseita.

Ehdotan, että jokainen antaa sitä mitä ko. firmat haluavat niin sitten alkaa tapahtua.

Lopettakaa lataaminen, mutta lopettakaa samalla ostaminen, leffoissa ja konserteissa käyminen, lopettakaa MTV tuijottelu, lopettakaa radion kuuntelu. Älkää antako firmojen tuotteille yhtään huomiota: kun ei ole kysyntää, eikä viitteitä kysyntään niin siinäpä on sitten mediamafia ihmeissään.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2008 @ 20:41

819.11.2008 20:43

Kuulkaas vaan vaikka ne tekisivät IHAN mitä vaan niin luvaton lataaminen ei tule koskaan loppumaan. Aina keksitään keinot kiertää. Näin on ollut ja tulee myös aina tästä ikuisuuteen olemaan.

919.11.2008 21:05
jarppa151
Inactive

joo kokeilin tossa MTV3 nettilähetystä Karjala turnauksesta peli oli suomi-ruotsi ,maksoin 5€ vuorokauden oikeudesta katsoa peli ja muutakin tarjontaa ois voinu kattoo.En ees viittiny kattoo pelii loppuun ,en suomen huonon pelin takia vaan uskomattoman huonon laadun takia ,siis kuvan huonon laadun takia.Kuva pätki useita kertoja ,tarkkuus oli aivan kuraa.tässä esim.näistä palveluista ja vielä ihmetellään ,kun ei kauppa käy,nyt käy yhden asiakkaan verran huonommin.elokuvateatterissakin salaa kuvatut ns.TS-versiot elokuvistakin on paljon parempi laatusia.

1019.11.2008 21:20

Lainaus:
Milloin elokuvia ja tv-sarjoja laillisesti tarjoavat palvelut kehittyvät teknisesti ja sisällöllisesti samalle tasolle torrent-palveluiden kanssa? Mistä voin ladata uusimmat jaksot tv-sarjoista HD-kuvanlaadulla ja suomenkielisillä teksteillä? Viive ensiesitykseen max viikko, mieluiten ei viivettä lainkaan.

Heti kun olet valmis maksamaan siitä tarpeeksi... Sarjojen/elokuvien oikeudet eivät ole ilmaisia, lisäksi Suomi on niin pieni kielialue, että tekstityksien tekeminen ei ole myöskään halpaa... Muistaakseni lostin viimeisin tuotantokausi tuli telkkasti n.viikon, pari Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen...Katsoitko sen neloselta vai imutitko...? Toisaalta mikä kiire ihmisillä on nähdä kaikki sarjat/elokuvat heti? Miten te toimitte ennen internettiä, lensittekö joka perjantai jenkkeihin katsomaan viikon ensi-ilta elokuvat..?

1119.11.2008 22:43

Lainaus:

Heti kun olet valmis maksamaan siitä tarpeeksi... Sarjojen/elokuvien oikeudet eivät ole ilmaisia, lisäksi Suomi on niin pieni kielialue, että tekstityksien tekeminen ei ole myöskään halpaa... Muistaakseni lostin viimeisin tuotantokausi tuli telkkasti n.viikon, pari Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen...Katsoitko sen neloselta vai imutitko...? Toisaalta mikä kiire ihmisillä on nähdä kaikki sarjat/elokuvat heti? Miten te toimitte ennen internettiä, lensittekö joka perjantai jenkkeihin katsomaan viikon ensi-ilta elokuvat..?
Ongelma onkin siinä, että niitä palveluja ei yritetäkään parantaa tarpeeksi vaan jahdataan näitä "suuria rikollisia" ja käytetään lataamisen estämiseen hirveästi rahaa ja työtä. Jos tästä työstä ja rahamäärästä edes osa olisi käytetty palvelujen kehittämiseen, olisi siitä seurannut varmasti positiivisempia vaikutuksia niin kuluttajille kuin tuottajillekin.

Kun ihmiset ovat koukussa johonkin sarjaan ja haluavat nähdä sen nopeasti, helposti ja vielä ilman mainoksia, on lataaminen yllättävän houkutteleva vaihtoehto. Aika huono esimerkki, että ennen internettiä olisi lennetty jenkkeihin katsomaan uusimmat elokuvat, jos ne halusi nähdä heti. Nykyään vaan on internetin johdosta mahdollisuus nähdä suosikkia sarjansa ja elokuvansa nopeasti ja vaivattomasti netistä, ja monet ovat tajunneet tämän oivan mahdollisuuden (ne 100 000 ihmistä).

1219.11.2008 22:53

Lainaus:
Lainaus:
Milloin elokuvia ja tv-sarjoja laillisesti tarjoavat palvelut kehittyvät teknisesti ja sisällöllisesti samalle tasolle torrent-palveluiden kanssa? Mistä voin ladata uusimmat jaksot tv-sarjoista HD-kuvanlaadulla ja suomenkielisillä teksteillä? Viive ensiesitykseen max viikko, mieluiten ei viivettä lainkaan.

Heti kun olet valmis maksamaan siitä tarpeeksi... Sarjojen/elokuvien oikeudet eivät ole ilmaisia, lisäksi Suomi on niin pieni kielialue, että tekstityksien tekeminen ei ole myöskään halpaa... Muistaakseni lostin viimeisin tuotantokausi tuli telkkasti n.viikon, pari Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen...Katsoitko sen neloselta vai imutitko...? Toisaalta mikä kiire ihmisillä on nähdä kaikki sarjat/elokuvat heti? Miten te toimitte ennen internettiä, lensittekö joka perjantai jenkkeihin katsomaan viikon ensi-ilta elokuvat..?
Mitä tekivät ihmiset ennen autoja, sähköä, tietokoneita, lentokoneita, junia, tulta, sisävessoja, vesijohtovettä, kirjoja, kirjoitustaitoa ja miljoonia muita asioita joita ihmiskunnassa on kehittynyt koko olemassaolomme aikana? Haloo on 2000-luku ja koko ajan kehitytään. Jos kerran on olemassa jo tekniikat ja systeemit millä hommat hoituu, mutta ne ovat mukamas laittomia niin mikä mättää? Miksei niitä toimivia systeemejä voisi tehdä myös sitten laillisesti ja yhtä helposti saataville kuin laittomia? Ja tekstitysten tekeminen ei ole halpaa? Joo ei ole ei, se on ilmaista. Tai itse en ainakaan ole maksanut senttiäkään tekstityksistä lataamiini sarjoihin ja elokuviin, koska innokkaat, ammattitaitoiset, nopeat, fiksut ja luotettavat ihmiset tarjoavat niitä minulle... niin ja siis ilmaiseksi vielä kerran.

Tervetuloa kehityksen junaan, joka on oikeasti henkilökohtaisesti minunkin mielestäni nykyvauhdilla tietyin paikoin aika perseestä, mutta kuitenkin tosiasia, jonka kiistäminen tai unohtaminen on aika huono idea.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 19.11.2008 @ 22:56

1320.11.2008 4:01

Lainaus:
Luvattomien latauksien hillitseminen mahdollisten lakimuutosten avulla ei ole kuitenkaan poissuljettu vaihtoehto, joten asiasta keskustellaan todennäköisesti lisää lähitulevaisuudessa.
Jokainen ymmärtää mitä tuo tarkoittaa "Lex Karpela 2 on tulossa" eli kovempia tuomioita ja suurempia korvauksia maksettavaksi tekijänoikeusrikoksista. Automaattiset tuomiot olet syyllinen ennen oikeudenkäyntiä (syyllinen ellet voi toisin todistaa). Näin tämä loinen täysin läpi mätä to-mafia tuhoaa koko Suomen oikeusjärjestelmän. P2P-käyttäjiä on Suomessa yli miljoona, mutta jostain kumman syystä to-mafia valehtelee määräksi 100 000.

TO-mafialla on selvästi paniikki päällä, mikä taas todistaa ettei Lex Karpela laki ole toiminut, eikä auttanut, eikä parantanut tilannetta yhtään. Siitä seuraa se, että kovempia lakeja yritetään lobata läpi, mutta ne eivät tule vaikuttamaan yhtään mitään. Siitä taas seuraa se, että entistä kovempia lakeja tulee voimaan ja ne eivät vaikuta yhtään.

Positiivista on se, että mitä kovemmat lait sitä vaikeampaa ja hitaampaa tulee olemaan jäljittäminen ja sitä paremmin piraatit tulevat suojautumaan. Eli piraatit vs to-mafia 1000-0.

Ja kuten joku jo on aikaisemmin jo maininnut...

Lainaus:
Paras tapa, kun Torrenttia tai DirectConnectia käyttää on se, että latailee muiden maiden, kuin Suomen Torrent sivuistoilta ja muissa maissa olevista DC hubeista. Suomen tekijänoikeusmafiahan jahtaa vain Suomessa toimivia DC hubeja ja Torrent trakkereitä. Erityisesti Suomessa olevien DC hubien käyttäjät ovat tähtäimessä, jos heillä on paljon materiaalia, joita laittomasti levittävät.

Yhtäkään torrent Suomalaista käyttäjää, joka latailee ulkomaisista torrent sivustoista ei ole jäänyt kiinni. Eikä TTVK niitä jahtaa koska se liian vaikeaa seuraavista syistä. 1. Torrent sivustot sijaitsevat ulkomailla ja sieltä Suomalaisen IP:n etsiminen on sama, kuin etsisi neulaa isosta heinäkasasta, koska 99% käyttäjistä on muista maista kuin Suomi. 2. Yleensä torrent käyttäjät lataavat vain yhtä tiedostoa kerrallaan esim. peli, musa levy/biisi, tv-sarja. Eli yhden tiedoston laittomasta levittämisestä, jos jäisi kiinni korvaukset oikeudessa olisivat minimaaliset. 3. 99% käyttäjistä on dynaaminen IP-osoite eli yhden IP-osoitteen seuraaminen on täysin hyödytöntä, koska se vaihtuu jatkuvasti. 4. Ulkomaisten torrent sivustojen suomalais käyttäjien jäljittäminen on liian hidasta ja hankalaa ja TTVK:n resurssit eivät siihen riitä, eikä se ole kannattavaa tästä syystä TTVK on käytännössä luovuttanut. TTVK luovutti myös youtuben tekijäoikeusrikosten selvittämisen, koska niitä oli liian monia ja se oli liian hidasta ja hankalaa.

On naurettavan helppo tehdä TTVK:lle jäljittäminen mahdottomaksi, jos tosiaan haluaa. Esim. anonyymit p2p-verkot, anonyymi IP-osoitteet joita ei voi jäljittää ja joilla voi jakaa niin paljon kuin huvittaa http://www.torrentfreedom.com on ainoa täysin anonyymi, koska he eivät säilytä mitään logeja, eli mitään tietoja ei löydy. https://www.relakks.com puoli anonyymi säilyttävät logit mutta antavat ne vasta, kun rikoksesta määrätty rangaistus on Ruotsin lakien mukaan vähintään 2 v. vankilaa. Käyttäessä rapidsharen tyylisiä palveluita ja sivustoja ei koskaan jaa/levitä mitään vaan latailee ainoastaan. Erinlaiset rapidshare search enginet tekevät rapidshare palveluista todella hyviä ja aina tulee täydellä vauhdilla, jos omistaa esim premium tilin.

Aina kannattaa TTVK mafialle tehdä se jäljittäminen niin vaikeaksi ja hitaaksi, kuin vain voi. Siis käytä aina muita, kuin Suomalaisia torrent sivustoja ja DC hubeja tai sitten tee homma täysin mahdottomaksi edellä mainituilla tavoilla. Ne, jotka jäävät kiinni nykyään nettipiratismista jäävät omaa tyhmyyttään tai tietämättömyyttään. Tosi piraatit osaavat suojautua ja ne ei jää kiinni koskaan, vaikka levittävät ja lataavat useita teratavuja vuodessa.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2008 @ 04:06

1420.11.2008 4:21

Luultavasti pian tulee uusi tekijänoikeuslaki, jossa on kovemmat tuomiot ja isommat korvaukset.

Teosto ei ole ainoa,joka kerää korvauksia, koska Gramex kerää paljon enemmän. Katso listaa ja hämmästy http://www.gramex.fi/?mid=478

Kuinka moni on muuten maksanut Gramexille korvauksia, kun on kopioinut radiosta, tv:stä tai netistä itselle, vaikka omaa materiaalia, tai kuunellut musiikkia netistä. Vai oletteko laittomasti kopioinut/kuunnellut maksamatta korvauksia Gramexille?

Lainaus:
Kopiointilupahinnasto ääni- ja kuvatallenteelle 2008

Kun kopioi cd-levyltä tai muulta äänitteeltä musiikkia mille tahansa tallenteelle, siihen tarvitaan lupa ja siitä maksetaan korvaus.

Tarkista tästä linkistä, onko sinun kopiointisi sellaista, jonka Gramexin luvat kattavat. Vaikka Gramex hoitaa suuren osa kopioinnin lupa- ja korvaus asioista, meiltä ei saa lupaa kaikkeen. (Esimerkki: radio- ja tv-kopiointilupamme EI kata mainoskäyttöä).

Alla on kopiointihinnasto. Kopioinnin hinta määräytyy valmistettavan tallenteen käyttötarkoituksen mukaan sekä sen mukaan kopioidaanko alkuperäistä äänitettä toiselle äänitallenteelle vai kuvatallenteelle. Jos siis kopioit äänitettä esim. VHS-nauhalle, katsot hinnan kohdasta KUVATALLENNE. Jos taas kopioit äänitettä esim. polttavalle CD-R -levylle, katsot hinnan kohdasta ÄÄNITALLENNE. Korvaus maksetaan aina todellisesti suoritetun kopioinnin kokonaiskeston perusteella.

Kun tehtyä tallennetta esitetään julkisesti, siitä menee lisäksi erillinen esittämiskorvaus. Katso lisätietoja.

Katso käsitteet: äänite, äänitteen kopiointi ja julkinen esittäminen.


ÄÄNITALLENNE
Radio-, televisio- ja tietoverkkokäyttö 0,61 €/min
Yleisölle avoimissa tiloissa (ravintolat, kaupat yms.) 1,28 €/ura*, **
Yhteisöjen sisäiseen käyttöön 1,28 €/ura*
Yleisissä oppilaitoksissa, harrastekerhoissa yms. 0,63 €/ura*
Vähimmäislaskutus edellä mainituissa käytöissä 10,00 / lupahakemus

KUVATALLENNE TV-KÄYTTÖ
Tv / ensiesitys 1,69 €/sek***
Tv / ensiesitys + rajaton uusintaoikeus 2,59 €/sek***
Vähimmäislaskutus edellä mainituissa käytöissä 90,00 / lupahakemus

Tv / uusinta / kerta 0,34 €/sek***
Vähimmäislaskutus edellä mainitussa käytössä 30,00 / lupahakemus

Live on tape / Tv 0,86 €/sek***
Vähimmäislaskutus edellä mainitussa käytössä 12,00 / lupahakemus

KUVATALLENNE MUU KÄYTTÖ
Yleisölle avoimissa tiloissa/ ensimmäiset 10 kpl
1,31 €/sek

Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,09 €/sek

Yhteisöjen sisäiseen käyttöön/ ensimmäiset 10 0,82 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,06 €/sek

Yleisissä oppilaitoksissa/ ensimmäiset 10 kpl 0,27 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,06 €/sek

Harrastekerhoissa/ ensimmäiset 10 kpl 0,27 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,06 €/sek
Vähimmäislaskutus edellä mainituissa käytöissä 10,00 / lupahakemus

MULTIMEDIA
Yleisölle avoimissa tiloissa/ ensimmäiset 10 kpl 1,31 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,09 €/sek

Yhteisöjen sisäiseen käyttöön/ ensimmäiset 10 kpl 0,82 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,06 €/sek

Yleisissä oppilaitoksissa/ ensimmäiset 10 kpl 0,27 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,06 €/sek

Harrastekerhoissa/ ensimmäiset 10 kpl 0,27 €/sek
Korvaus lisäkappaleista/ alkavat 10 kpl 0,06 €/sek
Vähimmäislaskutus edellä mainituissa käytöissä 10,00 / lupahakemus
http://www.gramex.fi/?mid=481

Lainaus:
Äänitenäytteet internetissä
Yleistä äänitenäytteiden lisensoinnista

Gramex lisensoi ainoastaan ns. streaming-äänitenäytteitä, joita kuulija ei voi tallentaa itselleen eli downloadata. Gramex lisensoi äänitenäytteiden käyttöä mm. levyarvosteluiden yhteyteen nettisivuille, tapahtumanjärjestäjien nettisivuille heidän halutessaan laittaa sivuilleen näytteitä heidän tapahtumissaan esiintyvien taiteilijoiden musiikista jne.

Gramex ei voi antaa lupia Internet-sivujen taustamusiikkiin. Gramexista ei siten saa lupia jonkun tietyn äänitteen käyttämiseksi yrityksen tai yksityishenkilön omien Internet-sivujen tunnusmusiikkina esim. avattaessa sivua tai sivustoa selattaessa.

Gramex ei lisensoi äänitenäytteitä mainoksiin.

Jos haluat laittaa nettisivuillesi näytteitä, joihin Gramex ei voi antaa lupia, sinun on hankittava lupa suoraan muusikoilta ja äänitteiden tuottajilta. Sama koskee äänitenäytteitä bändien omilla kotisivuilla sekä äänitekauppojen nettisivuilla (kts. alla olevat kohdat 3 ja 4)


Streaming-äänitenäytteet

1. Äänitteen maksimipituus 30 sekuntia tai tuottajan erillisellä valtuutuksella 1 minuutti.

Gramex myöntää lupia vain sellaisten streaming-äänitenäytteiden käyttöön, joita kuulija ei voi tallentaa itselleen eli "downloadata".

Luvat saa Gramexista esittäjien ja äänitteen tuottajan osalta. Erillisiä lupia tuottajalta ei enää tarvita, jos näyte on korkeintaan 30 sekunnin mittainen.

Tariffit ovat seuraavat:

Yksityishenkilöiden kotisivut 10 €/kk alkavalta 10 minuutilta, enintään 30 sekuntia/äänite, tuottajan luvalla 1 minuutti/äänite.


Yritysten/yhdistysten kotisivut 20 €/kk alkavalta 10 minuutilta, enintään 30 sekuntia/äänite, tuottajan luvalla enintään 1 minuutti/äänite.


Esimerkiksi kahdestakymmenestä 30 sekunnin mittaisesta äänitenäytteestä kotisivulla korvaus yritykselle on 20 €/kk. Korvaus on aina sama riippumatta kuuntelijamääristä. Jos yritys haluaa laittaa sivulleen pidempiä kuin 30 sekunnin näytteitä, esim. 10 yhden minuutin mittaista näytettä, yrityksen on hankittava erillinen valtuutus äänitteen tuottajalta ja korvaus on 20 €/kk.

2. Streaming-äänitenäytteet (pituus yli 1 minuutti tai enemmän)

Näihin äänitenäytteisiin tarvitset aina Gramex-luvan lisäksi erillisen luvan tuottajalta. Tariffi on 0,09 €/kuuntelu. Esimerkiksi jos äänitenäytettä kuunnellaan kuukauden aikana 1000 kertaa, kuukausikorvaus on 90 euroa. Jos kuunteluita on kuukauden aikana enemmän kuin 2500 kappaletta, sovelletaan seuraaviin kuukauden aikana tapahtuviin kuunteluihin oheista alennustaulukkoa. Jos kuunteluiden määrä kuukauden aikana ylittää 30.000 kappaletta, neuvotellaan korvauksesta erikseen.

Hinnoitteluportaat
€/yksittäinen lataus edellisen hinnoitteluportaan latausmäärän ylittävältä osalta seuraavaan hinnoitteluportaaseen saakka

2501-5000
0,08 €/lataus

5001-7500
0,07 €/lataus

7501-10000
0,06 €/lataus

10001-12500
0,05 €/lataus

12501-15000
0,04 €/lataus

15001-17500
0,03 €/lataus

17501-20000
0,02 €/lataus

20001 - 30000
0,01 €/lataus3. Omat äänitenäytteet bändin tai levy-yhtiön omalla Internet-sivulla

Gramex ei lisensioi omia äänitenäytteitä bändien omilla nettisivuilla. Tällöin bändi hankkii itse luvat kaikilta äänitteellä esiintyviltä muusikoilta ja äänitteen tuottajalta. Vastaavasti äänitteen tuottaja huolehtii itse, että sillä on esittäjien luvat äänitenäytteen laittamiseksi Internet-sivuilleen.

4. Äänitenäytteet äänitetiedostojen kaupan yhteydessä

Gramex ei toistaiseksi hallinnoi äänitetiedostojen kaupan yhteydessä äänitenäytteiden käyttöä palveluntarjoajan sivustolla (esim. Internet-levykaupat, näytteet kännyköiden soittoäänistä). Käytöstä on sovittava suoraan esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien


http://www.gramex.fi/?mid=461
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2008 @ 04:33

1523.11.2008 19:17

Itselle vähän ristiriitaista tämä lataus.Tietysti musiikin lataaminen ja elokuvien lataaminen on laitonta, mutta esimerkiksi jonkun urheilumatsin lataaminen, onko se muka laitonta?

169.12.2008 20:07

Lainaus:
Lainaus:
Luvattomien latauksien hillitseminen mahdollisten lakimuutosten avulla ei ole kuitenkaan poissuljettu vaihtoehto, joten asiasta keskustellaan todennäköisesti lisää lähitulevaisuudessa.
Jokainen ymmärtää mitä tuo tarkoittaa "Lex Karpela 2 on tulossa" eli kovempia tuomioita ja suurempia korvauksia maksettavaksi tekijänoikeusrikoksista. Automaattiset tuomiot olet syyllinen ennen oikeudenkäyntiä (syyllinen ellet voi toisin todistaa). Näin tämä loinen täysin läpi mätä to-mafia tuhoaa koko Suomen oikeusjärjestelmän. P2P-käyttäjiä on Suomessa yli miljoona, mutta jostain kumman syystä to-mafia valehtelee määräksi 100 000.

TO-mafialla on selvästi paniikki päällä, mikä taas todistaa ettei Lex Karpela laki ole toiminut, eikä auttanut, eikä parantanut tilannetta yhtään. Siitä seuraa se, että kovempia lakeja yritetään lobata läpi, mutta ne eivät tule vaikuttamaan yhtään mitään. Siitä taas seuraa se, että entistä kovempia lakeja tulee voimaan ja ne eivät vaikuta yhtään.

Positiivista on se, että mitä kovemmat lait sitä vaikeampaa ja hitaampaa tulee olemaan jäljittäminen ja sitä paremmin piraatit tulevat suojautumaan. Eli piraatit vs to-mafia 1000-0.

Ja kuten joku jo on aikaisemmin jo maininnut...

Lainaus:
Paras tapa, kun Torrenttia tai DirectConnectia käyttää on se, että latailee muiden maiden, kuin Suomen Torrent sivuistoilta ja muissa maissa olevista DC hubeista. Suomen tekijänoikeusmafiahan jahtaa vain Suomessa toimivia DC hubeja ja Torrent trakkereitä. Erityisesti Suomessa olevien DC hubien käyttäjät ovat tähtäimessä, jos heillä on paljon materiaalia, joita laittomasti levittävät.

Yhtäkään torrent Suomalaista käyttäjää, joka latailee ulkomaisista torrent sivustoista ei ole jäänyt kiinni. Eikä TTVK niitä jahtaa koska se liian vaikeaa seuraavista syistä. 1. Torrent sivustot sijaitsevat ulkomailla ja sieltä Suomalaisen IP:n etsiminen on sama, kuin etsisi neulaa isosta heinäkasasta, koska 99% käyttäjistä on muista maista kuin Suomi. 2. Yleensä torrent käyttäjät lataavat vain yhtä tiedostoa kerrallaan esim. peli, musa levy/biisi, tv-sarja. Eli yhden tiedoston laittomasta levittämisestä, jos jäisi kiinni korvaukset oikeudessa olisivat minimaaliset. 3. 99% käyttäjistä on dynaaminen IP-osoite eli yhden IP-osoitteen seuraaminen on täysin hyödytöntä, koska se vaihtuu jatkuvasti. 4. Ulkomaisten torrent sivustojen suomalais käyttäjien jäljittäminen on liian hidasta ja hankalaa ja TTVK:n resurssit eivät siihen riitä, eikä se ole kannattavaa tästä syystä TTVK on käytännössä luovuttanut. TTVK luovutti myös youtuben tekijäoikeusrikosten selvittämisen, koska niitä oli liian monia ja se oli liian hidasta ja hankalaa.

On naurettavan helppo tehdä TTVK:lle jäljittäminen mahdottomaksi, jos tosiaan haluaa. Esim. anonyymit p2p-verkot, anonyymi IP-osoitteet joita ei voi jäljittää ja joilla voi jakaa niin paljon kuin huvittaa http://www.torrentfreedom.com on ainoa täysin anonyymi, koska he eivät säilytä mitään logeja, eli mitään tietoja ei löydy. https://www.relakks.com puoli anonyymi säilyttävät logit mutta antavat ne vasta, kun rikoksesta määrätty rangaistus on Ruotsin lakien mukaan vähintään 2 v. vankilaa. Käyttäessä rapidsharen tyylisiä palveluita ja sivustoja ei koskaan jaa/levitä mitään vaan latailee ainoastaan. Erinlaiset rapidshare search enginet tekevät rapidshare palveluista todella hyviä ja aina tulee täydellä vauhdilla, jos omistaa esim premium tilin.

Aina kannattaa TTVK mafialle tehdä se jäljittäminen niin vaikeaksi ja hitaaksi, kuin vain voi. Siis käytä aina muita, kuin Suomalaisia torrent sivustoja ja DC hubeja tai sitten tee homma täysin mahdottomaksi edellä mainituilla tavoilla. Ne, jotka jäävät kiinni nykyään nettipiratismista jäävät omaa tyhmyyttään tai tietämättömyyttään. Tosi piraatit osaavat suojautua ja ne ei jää kiinni koskaan, vaikka levittävät ja lataavat useita teratavuja vuodessa.

Lainasin vähän vaikka oli pitkä ja ylinnä oleva on tärkein.. siis mitä tarkoittaa tuo luvaton lataaminen.. Suomen lakien mukaan lataaminen ei ole koskaan ollutkaan laitonta eli "luvatonta.. keneltä tämä lupa pitäisi kysy kun se ei ole laitonta.. tuon mukaan jopa telvisiosta nauhoittaminen esim videolla on silloin laitonta eli luvatonta lataamista.. lataaminenhan on tosiasiallisestikkin vain ns "nauhoittamista jossa tallennusväline ei ole nauha vaan kovalevy.. HERÄÄ KYSYMYS MISTÄ OIKEIN ON KYSYMYS KUN PUHUTAAN VAIN LUVATTOMASTA LATAAMISESTA.. PIRATISMIHAN ON OIKEASTAAN KAAPPAAMISTA JA KOPIOINTIA JA KOPION MYYNTIÄ ANSAITSEMISTARKOITUKSESSA.. HERÄTKÄÄ IHMISET.. TOSIASIASSA TÄSSÄ AJETAAN VAIN INTTERNETIN VALVONTAA ETEENPÄIN EIKÄ TODELLAKAAN MITÄÄN MUUTA!!!

1726.12.2008 0:19
berethiel
Inactive

Lainaus:

lisäksi Suomi on niin pieni kielialue, että tekstityksien tekeminen ei ole myöskään halpaa...
Kolme tekstitys sivustoa tulee nyt heti mieleeni, joissa ihan talkoo hengellä saadaan tekstityksiä aikaiseksi.

Vieläkään se ei ole mennyt perille, ettei luvattomasti lataavat henkilöt välttämättä hanki levyjä, jos niitä ei ilmaiseksi saa.
Eli yhtään euroa ei tule lisää vaikka lataaminen loppuu.

Ja sitten vielä näistä palveluista. Ostin yhden musiikkikappaleen MTV3 storesta ja kuinkas ollakkaan eihän se minun linuxissani toiminut alkuunkaan. Eli miten ihmeessä voisin kuluttaa rahani netissä kun ei ne palvelut pelaa minun tietokoneellani kuitenkaan.
MTV3:lle kuitenkin plussat siitä, että palauttivat rahat takaisin.
Tässä olisi kuitenkin iso epäkohta korjattavana. Jos ostan musiikki kappaleen netistä, niin kyllä sen pitää toimia kaikissa laitteissani, jos niin haluan. Toimisi nyt edes tässä tietokoneessani, mutta kun ei edes tässä.

Tässä tekijänoikeusjärjestöjen ahneudessa on vähän samanlainen meininki, kuin usa:n öljyhankkeissa. Ahneudella on paskainen loppu, niin kuin sanotaan. Nähtäväksi jää miten ympäristön tuhoaminen jenkeissä loppuu ja alkavat keskittymään ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin. Ja ehkäpä joskus nämä tekijänoikeusjärjestötkin hukkuvat omaan paskaansa. Tietysti hukuttavat siihen monia viattomia ihmisiä, niin kuin öljybisneskin on tehnyt.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 26.12.2008 @ 00:31

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto