AfterDawn: IT-alan uutiset

Käytettyjen Wii Speak -laitteiden myyntiä hankaloitetaan latauskoodeilla

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 14.11.2008 13:01 Kommentteja (15)

Käytettyjen Wii Speak -laitteiden myyntiä hankaloitetaan latauskoodeilla Nintendo esitteli tänä kesänä järjestetyillä E3-messuilla Wii-pelikonsoliin liitettävää Wii Speak -lisälaitetta, jonka avulla Wii-pelaajat voivat kommunikoida keskenään puheen avulla.
Wii Speak on tarkoitus tuoda myyntiin Yhdysvalloissa vielä tämän kuun aikana yhdessä Animal Crossing: Let's Go to the City -pelin kanssa. Laitteen avulla kuluttajat voivat kommunikoida keskenään tietyissä peleissä tai erillisenä keskusteluhuoneena Wii Speak Channel -kanavan kautta. Kaikkien Wii Speak -laitteiden mukana tulee latauskoodi, jonka avulla laitteen hankkivat kuluttajat voivat ladata itselleen Speak Channel -kanavan. Tätä koodia ei voi kuitenkaan siirtää tai myydä käytön jälkeen eteenpäin, sillä se on kertakäyttöinen, jonka lisäksi Speak Channel -kanavan latauskoodeja ei myydä erikseen. Täten käytetyn Wii Speakin ostaminen ei ole juuri kuluttajan etujen mukaista, koska itse laitetta hyödyntävää Speak Channel -kanavaa ei saa hankittua erikseen.

Nintendo suunnitelma estää käytettyjen laitteiden jälleenmyynti ei ole mitenkään uusi tapa lisätä laitteiden myyntiä. Samalla Nintendo saa helposti estettyä vastaavien tarvikelaitteiden ryntäyksen markkinoille, sillä ilman Speak Channel -latauskoodia laitteilla ei ole juuri myyntiarvoa uusille asiakkaille, vaan kohderyhmäksi jäävät ainoastaan ne tahot, jotka ovat jo ostaneet itselleen Wii Speakin.

Vastaavia rajoituksia on viime aikoina tuotu myös peleihin. Epic Gamesia johtavan Mike Cappsin mukaan pelitalot menettävät runsaasti tuloja, koska he eivät saa osuuksia vuokratuista tai jälleenmyydyistä peleistä. Tämän takia Epic Games aikoo jatkossa asettaa uudet ja käytetyt pelit eri kategoriaan. Pelitalon ensimmäinen esimerkki tästä on Gears of War 2, jossa pelin mukana toimitetaan yhden kerran käytettävissä oleva latauskuponki, jonka avulla peliin voi ladata viisi ilmaista moninpelikenttää.

Vastaavia toimia on nähty myös NBA Live 09 -pelissä, jossa kertakäyttöisellä latauskoodilla saa ilmaiset päivitykset joukkueiden pelaajalistoihin koko NBA-kauden läpi. Käytetyn pelin ostajalle sama ominaisuus kustantaa Yhdysvalloissa 9,99 dollaria.

Edellinen Seuraava  

15 kommenttia

114.11.2008 13:19

Sen siitä saa kun yhtiö pääsee kuluttajista niskan päälle ja tyhmät kuluttajat nielevät kaiken. Itse olin ostamassa wii:tä, mutta mieli muuttui juuri noiden rahastusten takia. Erilaista oli Playstation 1 ja 2 aikaan.

214.11.2008 13:45

Tämä on todella ärsyttävää kun nykyajan trendi on tämä kuluttajan sitominen tuotteeseen/softaan ja tapetaan käytettyjen tuotteiden/softien kauppa ja samalla kuormitetaan luontoa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2008 @ 13:46

314.11.2008 13:58

Lainaus:
Epic Gamesia johtavan Mike Cappsin mukaan pelitalot menettävät runsaasti tuloja, koska he eivät saa osuuksia vuokratuista tai jälleenmyydyistä peleistä.
Olenko vähän hidas vai enkö ymmärrä nyt jotain?

Pelejä ei voi monistaa, sillä se olisi silloin piratismia... joten kun yritys myy yhden pelin ja joku myy sen samaisen yhden pelin sitten myöhemmin eteenpäin, yritys on jo saanut kertaalleen voittonsa?

Pelien vuokraaminen ei ole kovinkaan yleistä täällä pohjolassa, mutta eikö nekin mene tuolla maailmalla samantapaisilla ehdoilla kun videoiden vuokrauskin? Kaupasta ostattua videotahan ei voi vuokrata, joten Makuunissa yms. liikkeissä olevat versiot videoista ovat eri versioita kun Anttilassa olevat (joten vuokraamista harrastava yrityskin joutuu maksamaan siitä enemmän). Eli vuokrauksesta nämä pelifirmat saavat tuottoja, välillisesti tai välittömästi?

...jos lähtisi tälle linjalle, voisi sanoa, että vaikkapa autoja tai kiinteistöjä valmistavat yritykset eivät saa jälleenmyynnistä mitään. Se kun on normaali liiketoimintamalli noilla muilla markkinoilla. Kuinkakohan moni ostaisi kalliin asunnon, jos sen jälleenmyyntiarvo olisi nolla juuroo? Taitaa nyt Mikellä ahneus puhua tässä!

Pitää myös muistaa, että hyvä jälleenmyyntiarvo yleensä kertoo tuotteen laadusta (pelintekijät *wink*wink*) ja itseasiassa lisää merkittävästi tuotteen myyntiä, koska onhan se eri maksaa 100€ vai maksaa 100€ ja saada siitä 90€ myöhemmin takaisin tai parhaimmassa tapauksessa saada jopa tuottoa sijoitukselleen.
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2008 @ 14:06

414.11.2008 14:00

onko tuollainen rajoittaminen laissa sallittua? tuntuu kyllä menevän harmaalle alueelle...

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2008 @ 14:01

514.11.2008 14:34

Nykyään en hirveästi seuraile peliliikkeiden toimintaa (ollut joskus töissä) mutta eikös noista käytetyistä kuitenkin makseta vero, eli tälläinen toiminta on kyllä valtion kannalta kannattavaa..

614.11.2008 16:45

Tätä menoa jos jatkuu niin kohta kaikki pelikonsolit, ohjaimet ja muut laitteet ja niiden pelit on kertakäyttötavaraa. En ymmärrä nintendon valittamista siitä että eivät saa rahaa jälleenmyynnistä koska ovat jo kertaalleen rahansa saanu peleistä ja laitteista joten miksi niistä pitäs nintendolle monta kertaa maksaa? Ahneus on pilannu monta tuotetta vuosien aikana ja pelikonsolit on ilmeisesti seuraavaksi tulilinjalla... Ei näin, ei todellakaan näin.

714.11.2008 16:53

Taitaapa tuo viihdebisnes olla ahneimmasta päästä kun näitä alkaa vertailla. Silti homma alkaa mennä kieroksi, itseasiassa et omista tuotetta vaan vain kopion eli median siitä ja käyttöoikeuden, tulevaisuudessa et ehkä edes mediaa ja käyttöoikeus voidaan milloin vain poistaa tai tehdä kelvottomaksi esim. jos ylläpito on liian kallista...

814.11.2008 17:26

Heti tuli mieleen ms win jossa oli mukana mediplayer yms paskaa kun sen ostit. Nyt peli/laitevalmistajat alkavat jo hyökkiä tavallisten kuluttajien päälle, idioottimaista luulisi niiden jo jotain ymmärtävän koska ei käytetynlaitteen/pelin myynti ole laitonta ja se ei ole piraattituote joten jotenkin tämä juttu ontuu..ja haisee rahastukselta.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2008 @ 17:28

914.11.2008 19:01

Lainaus:
Lainaus:
Epic Gamesia johtavan Mike Cappsin mukaan pelitalot menettävät runsaasti tuloja, koska he eivät saa osuuksia vuokratuista tai jälleenmyydyistä peleistä.
Olenko vähän hidas vai enkö ymmärrä nyt jotain?

Pelejä ei voi monistaa, sillä se olisi silloin piratismia... joten kun yritys myy yhden pelin ja joku myy sen samaisen yhden pelin sitten myöhemmin eteenpäin, yritys on jo saanut kertaalleen voittonsa?

Joo samaa ajatusta noudattaen;
ostin ruohonleikkuriin bensaa enkä tarvitse sitä talvella, maksan sen uudestaan jos käytän sen autossa talvella. Tähänkö ollaan menossa..?
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 14.11.2008 @ 22:41

1015.11.2008 11:59

"joten kun yritys myy yhden pelin ja joku myy sen samaisen yhden pelin sitten myöhemmin eteenpäin, yritys on jo saanut kertaalleen voittonsa? "

Sen sijaan kun käytettyä ei voi myydä/ostaa, saa yritys voittonsa kahteen kertaan kun se joka olisi ostanut käytetyn joutuu ostamaan uuden.

Yritys myy pelin, saa kertaalleen voittoa.
Peli myydään eteenpäin käytettynä, yritys ei saa mitään, alkuperäinen ostaja korvauksen käytetystä, uusi ostaja halvemman pelin.

Estetään käytettyjen myynti, alkuperäinen ostaja ei saa käytettyä myydyksi, uusi ostaja joutuu ostamaan uuden, yritys saa jälleen uudesta voittoa ja on myynyt yhden pelin sijaan kaksi.

Seuraavaksi kun käytettyjen pelien myynti on estetty, voidaankin nostaa hintoja, "osta tai ole ilman", yritys saa jälleen lisää voittoa.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 15.11.2008 @ 12:01

1115.11.2008 15:48

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Reizer:
Yritys myy pelin, saa kertaalleen voittoa.
Peli myydään eteenpäin käytettynä, yritys ei saa mitään, alkuperäinen ostaja korvauksen käytetystä, uusi ostaja halvemman pelin.

Estetään käytettyjen myynti, alkuperäinen ostaja ei saa käytettyä myydyksi, uusi ostaja joutuu ostamaan uuden, yritys saa jälleen uudesta voittoa ja on myynyt yhden pelin sijaan kaksi.

Seuraavaksi kun käytettyjen pelien myynti on estetty, voidaankin nostaa hintoja, "osta tai ole ilman", yritys saa jälleen lisää voittoa.
Loogista... mutta ei aivan. Kuluttajalla on enemmän vaihtoehtoja kuin kaksi tässä tapauksessa. Jos kuluttaja kokee, ettei saa rahoilleen vastinetta, hän voi olla hankkimatta peliä kokonaan (kuten sanoit) tai siirtyä Merirosvolahteen etsimään haluamansa.

Joten kun rahoilleen saatavaa vastinetta pienennetään (joko nostamalla hintaa tai vähentämällä saatavaa sisältöä yms.), myynti laskee (kysynnän ja tarjonnan laki) ja piratismi kasvaa. Joten vaikka jossain tapauksissa yritys pystyykin myymään kaksi peliä yhden sijasta, laajemmassa mittakaavassa tuotot laskevat.

Ps. Ja ennen kuin joku viittaa World of Goo -uutiseen, haluaisin mainita hetki sitten julkaistun Fallout 3:en, jota on myyty ennätysmääriä (tosin varmaan ladattukin ennätysmääriä). Joten kyllä se hyvä (ja tarpeeksi hypetetty) myy!

1219.11.2008 13:45

Jätetään hyllyyn, kyllä se siitä ...

132.12.2008 6:26

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Pihlis12:
Tämä on todella ärsyttävää kun nykyajan trendi on tämä kuluttajan sitominen tuotteeseen/softaan ja tapetaan käytettyjen tuotteiden/softien kauppa ja samalla kuormitetaan luontoa.
joo ihan samaa mieltä, alkaa mennä jo yli. Itse olen ostanut kaikki pelini kätettynä (fallout 3:sta lukuunottamatta).

146.12.2008 9:00

Epic Gamesin Epic Fail.

1513.12.2008 19:30

Noh, tämän ansiosta meni mullakin ainakin nintendo ja epic ostoboikottiin... joskaan en paljoa uusia pelejä hankikaan niin näiden ahneiden roskasakkien tuotokset olen myös 100% valmis ilman omantunnontuskia hankkimaan piraattina - epätodennäköistä että näin tosin innostun tekemään, mutta tällaisesta rikollisuudesta kyllä ansaitsevatkin asiakkaiden siirtymisen piraattiin tai hylkäämään koko tuotteet heiltä.

Tällainen toiminta sitäpaitten rikkoo siinäkin kuluttajien oikeuksia että yleensä tuppaa raudan vaihtuessa hankaloittamaan yhtälailla softan siirtämistä uuden raudan alle vaikkei pelin omistaja vaihtuisikaan. Jos tällainen ei ole teknisesti laitonta kepulipeliä niin laissa on (tässäkin kohden) pahasti vikaa.

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto