AfterDawn: IT-alan uutiset

LG, Sharp ja Chunghwa saivat 585 miljoonan dollarin sakot LCD-näyttöjen hintakartellista

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 13.11.2008 13:27

LG, Sharp ja Chunghwa saivat 585 miljoonan dollarin sakot LCD-näyttöjen hintakartellista LCD-näyttöjen hinnat ovat laskenee vauhdilla muutaman vuoden sisällä, mutta hintojen lasku olisi voinut olla vielä nopeampaa, jos LG, Sharp ja Chunghwa eivät olisi pyörittäneet laitonta hintakartellia LCD-paneeleiden osalta.
Kyseiset yritykset myönsivät eilen Yhdysvalloissa syyllistyneensä useisiin laittomiin toimiin, joiden tarkoituksena oli pitää LCD-paneelien hinnat korkeina. Tämän seurauksena yritykset määrättiin maksamaan 585 miljoonan dollarin sakot. Suurin osa sakoista menee LG:n kassasta, sillä yritys joutuu maksamaan yli 400 miljoonaa dollaria koko potista. Sharpille maksettavaa tuli 120 miljoonaa dollaria.

Tämä laiton toiminta haittaisi viranomaisten mukaan esim. Applen, Dellin ja Motorolan toimintaa, ja ylihintaisten LCD-näyttöjen tuomat lisäkulut päätyivät lopulta kuluttajien maksettaviksi korkeampien hintojen muodossa.

Syyllisyytensä myöntäneet yritykset olivat luoneet oman kartellinsa yhteistuumin jo vuonna 2001. Hintojen säätäminen luvattomin keinoin jatkui aina vuoden 2006 jouluun asti. Yhdysvaltojen oikeusministeriö aloitti LCD-näyttöjen hinnoitteluun liittyvät tutkimukset vuonna 2006, ja jutun tutkimukset jatkuvat edelleen. Yhdysvaltojen lisäksi vastaavia tapauksia tutkitaan Euroopassa ja Aasiassa, jonka lisäksi Yhdysvalloissa yritykset ovat jo nostaneet oikeusjuttuja sakotettuja yrityksiä vastaan.

LCD-paneeleiden valmistus on taloudellisesti haastavaa yrityksille, sillä markkinoilla on useita yrityksiä, jotka valmistavat lähes identtisiä paneeleita, jonka takia LCD-paneeleita myydään valmistajille todella edulliseen hintaan, jonka takia voitot jäävät pieneksi.

Edellinen Seuraava  
Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto