AfterDawn: IT-alan uutiset

AC/DC:n musiikkia myytiin luvatta netissä

Kirjoittaja Lauri Jämsä @ 7.11.2008 09:07 Kommentteja (12)

AC/DC:n musiikkia myytiin luvatta netissä Australialainen hard rock -yhtye AC/DC on tunnetusti ollut musiikin digitaalista nettimyyntiä vastaan, varsinkin Applen iTunes-palvelun julkaisun jälkeen. Yhtyeen politiikkaan ei ole tullut muutosta, mutta silti australialainen BigPond lisäsi myyntilistoilleen yhteensä 16 AC/DC:n albumia. Asiasta kertoo Undercover.com.au.
Osa kappaleista oli saatavilla myös MP3-muodossa ilman DRM-suojausta.

"iTunes-palvelun avaamisen jälkeen myös vanhojen levyjemme myynti on kasvanut, vaikka jättäydyimmekin pois nettimyynnistä. Levy-yhtiömme ja johtoryhmämme ovat varoittaneet, että vaikutus olisi saattanut olla myös täysin päinvastainen", AC/DC:n soolokitaristi Angus Young kertoi hiljattain.

"Ehkä olen vain vanhanaikainen, mutta tämä iTunes, se tulee vielä tappamaan musiikin, jos sen kanssa ei olla varovaisia", yhtyeen vokalisti Brian Johnson tilitti sen sijaan Reutersille.

"Se on hirviö, tämä iTunes. Se vain yksinkertaisesti huolettaa minua. Olen myös varma, että he tekevät tämän kaiken ainoastaan siksi, että saisivat tahkottua mahdollisimman paljon rahaa. Tai no sanotaan nyt niin, että he eivät todellakaan tee sitä ainakaan rakkaudesta musiikkiin, tehdään se nyt heti selväksi", Johnson sanoi.

AC/DC:n edustajien mukaan ladattavan musiikin myyntikielto ei koske ainoastaan Applea, vaan myös kaikkia muita nettikauppoja. Kielloista huolimatta BigPond on myynyt yhtyeen albumeja 16,50 dollarin kappalehinnalla. Kaupan valikoimista löytyi vielä hetki sitten 16 AC/DC:n albumia, jotka yhtye määräsi kaikki poistettavaksi palvelusta. Kädenvääntö päättyi AC/DC:n voittoon ja albumit hävisivät listoilta. BigPondin mahdollisista sanktioista ei ole informoitu.

Edellinen Seuraava  

12 kommenttia

17.11.2008 11:17

Pelänneekö orkesteri, että ihmiset ostavat enää hittikappaleita ja jättävät "fillerit", joita tulee fyysisen median kanssa, digitaalilevykaupan hyllylle pölyyntymään, näin pienentäen artistien tuloja?

27.11.2008 12:00

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Alwari:
Pelänneekö orkesteri, että ihmiset ostavat enää hittikappaleita ja jättävät "fillerit", joita tulee fyysisen median kanssa, digitaalilevykaupan hyllylle pölyyntymään, näin pienentäen artistien tuloja?
Enpä usko että ac/dc:n kaltainen orkesteri, joka kuuluu tiettyyn lokeroon jotka vois vaikka piereskellä levyllään ja ihmiset ostaa, mutta jos miettii jotain Bteitneytä jolla on vain ne 3 hittiä per levy, sellainen artisti selvästi kärsii iTunesin kaltaisesta systeemistä. Jos ollaan vielä todella tarkkoina niin levy-yhtiöhäön rahoittaa näillä isoilla ja myyvillä artisteillaan pienempiä ja tuleviä bändejä joten tavallaanhan siinä kärsii useampi jos se paikallinen Britney ei myykkään niin paljoa vaikka se ei musiikillisesti tarjoakkaan mitään mullistavaa...

37.11.2008 12:12

Usein varmaan nämä luullut fillerit voivat olla parempia tekeleitä kun radioihin ja muuhun pr:ään julkaistut single-biisit. Usein bändi voinut uhrata niihin huomattavasti enemmän aikaa ja vaivaa eikä niitä sitten kukaan kuuntele. Itselle ihan sama tietysti kuhan jokin fyysinen muoto säilyy. On keräilijänä jotakin millä täyttää hyllyt. :)

47.11.2008 13:11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti finck:
Itselle ihan sama tietysti kuhan jokin fyysinen muoto säilyy. On keräilijänä jotakin millä täyttää hyllyt. :)
Unohtamatta vielä sitä, että mp3:na myydyt ovat laadullisesti heikompia. Erot tulevat esille kunnon vehkeillä millä soittaa.

57.11.2008 13:41

Lainaus:

Unohtamatta vielä sitä, että mp3:na myydyt ovat laadullisesti heikompia. Erot tulevat esille kunnon vehkeillä millä soittaa.
Good for you. Unohtamatta että 99% kuuntelee kuitenkin ämpäristereoilla tai tietokoneessa olevilla "saippuakoteloilla".

67.11.2008 13:43

Lainaus:
Lainaus:

Unohtamatta vielä sitä, että mp3:na myydyt ovat laadullisesti heikompia. Erot tulevat esille kunnon vehkeillä millä soittaa.
Good for you. Unohtamatta että 99% kuuntelee kuitenkin ämpäristereoilla tai tietokoneessa olevilla "saippuakoteloilla".
Niin kumpi on sitten syy ja kumpi seuraus, jos itse warettaisin musiikkini huonolla laadulla varmaan kuuntelisinkin niitä huonolla stereolla.

77.11.2008 16:36

Yhdyn kyllä näkemykseen, että mp3-verkkokaupat eivät musiikin kannalta ole kovinkaan hyväksi, ja ehkäpä koituvat vielä musiikkiteollisuudenkin tappioksi. Vain muusikko haluaa enää tehdä musiikkia (ja rahaa), mutta levy-yhtiöt ja musiikkikaupat haluavat tehdä paljon nopeaa rahaa.

Lisäksi noissa levyjen "fillereissä" eli "täytekappaleissa" on kyllä monesti enemmän musiikkia kuin perushiteissä. Ja parempiakin kappaleita vaikka kuinka kosolti. Jos kaikki vain ostaisivat ja kuuntelisivat hittikamaa, yksipuolistaisi se koko maailman musiikkimakua ja leikkaisi myyntejäkin aika rajusti.

Itseäni ainakin häiritsee, kun joillekin hyville levyille on pitänyt väkisin tunkea radiohittikamaa, kun joku rahan ahne paska haluaa levyä ja sinkkua saada myydyksi jokakuluttajalle. Hyvä siis, että on isojakin bändejä, jotka taistelevat perinteden ja musiikin puolesta. Itse en tosin aaseedeeseestä paljoa välitäkään...

87.11.2008 21:45

Lainaus:
Lainaus:

Unohtamatta vielä sitä, että mp3:na myydyt ovat laadullisesti heikompia. Erot tulevat esille kunnon vehkeillä millä soittaa.
Good for you. Unohtamatta että 99% kuuntelee kuitenkin ämpäristereoilla tai tietokoneessa olevilla "saippuakoteloilla".

No mutta on se 1 prosentti, joka kuuntelee geneleceillä ja hifistelee sydämmensä kyllyydestä. Itse välillä tulee kuunneltua kunnnolla joten yleensä musat CD/DVD 5.1/FLAC..
Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.11.2008 @ 21:46

97.11.2008 22:45

Ja tietysti jos jostain maksaa on lupa pyytää laatua. Tuli käyttöön tai ei.

108.11.2008 20:47

poistettu

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 20.11.2009 @ 22:28

118.11.2008 22:08

-

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 7.7.2014 @ 23:58

128.11.2008 23:41

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Alwari:
Pelänneekö orkesteri, että ihmiset ostavat enää hittikappaleita ja jättävät "fillerit", joita tulee fyysisen median kanssa, digitaalilevykaupan hyllylle pölyyntymään, näin pienentäen artistien tuloja?
Sen lisäksi että AC/DC kuulostaa aina samalle on levyissä myös tietty kokonaisuus. Usein radiosoiton ja singlejen kautta jotkut biisit nousevat ylimuiden, Razors Edgen thunderstruck on ehkä paras esimerkki.

Kuitenkin voisihan noikin levyt laittaa digitaaliseen myyntiin, siis koko levy, ei yksittäisiä kappaleita. Jos se kerran on bändin juttu..

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Uutisarkisto