AfterDawn: IT-alan uutiset

Sony hyödyntää Blu-ray-tekniikkaa uusien Audio CD -levyjen luonnissa

Kirjoittaja Kaarlo Räihä @ 6.11.2008 11:21 Kommentteja (9)

Sony hyödyntää Blu-ray-tekniikkaa uusien Audio CD -levyjen luonnissa Audio CD -levyjen elinkaari saa Sonyn suunnalta uutta jatkoa, kun yritys esitteli uusia Blu-spec CD -nimellä kulkevia Audio CD -levyjä, joiden ero aiempiin Audio CD -levyihin verrattuna on niiden parempi virheherkkyys.
Blu-spec CD -levyt luodaan samasta polykarbonaattimateriaalista kuin Blu-ray-levyt ja data tallennetaan niille Blu-rayn tapaan sinisellä laservalolla. Datan tallennustiheys on kuitenkin sama kuin nykyisissä Audio CD -levyissä, mutta sinisen laservalon paremman tarkkuuden myötä Blu-spec CD -levyjen data on paremmin luettavissa nykyisillä CD-soittimilla ja asemilla. Tämän pitäisi vähentää levyjen lukemisessa esiintyviä virheitä, jonka myötä levyjen toistovarmuus paranee.

Uutta tekniikkaa hyödyntäviä levyjä on tarkoitus tuoda (Googlen käännös) Japanissa joulumarkkinoille. Levyjen hinnat vaihtelevat 2 500 - 4 200 jenin eli noin 20-33 euron välillä. Aluksi myyntiin tulee noin 60 levyä, joiden joukkoon kuuluu mm. Beethovenia, The Byrdsiä ja Aerosmithiä. Sony ei ole vielä kertonut, aikooko se tuoda uudella tekniikalla valmistettuja levyjä myyntiin myös Japanin ulkopuolella.Vertailua nykyisen Audio CD -levyn tallennusjäljen ja Blu-spec CD -levyn vastaavan tallennusjäljen kesken

Edellinen Seuraava  

9 kommenttia

16.11.2008 12:37

Lainaus:
ero aiempiin Audio CD -levyihin verrattuna on niiden parempi virheherkkyys.
Vikasietoisuus ehkä ennemmin? (:

26.11.2008 13:50

Ihan kiva, minkäslainen kopiosuojaus siihen tuupataan?

36.11.2008 14:33

Ekat CD:ni ja soittimen Toshiba XR-Z70) ostin muistaakseni vuonna 1984 , eikä tähän päivään mennessä yhtään hyvin pidettyä tehdastekoista levyä ole tullut vastaan, joka ei toimisi korvinkuullen virheettömästi kunnon soittimessa. Naarmuiset - ja itsepoltetut levyt sekä joku surkea autosoitin ovat oma lukunsa. Hieman siis herää kysymys, mihin tätä uutta formaattia ja sen pienempää "virheherkkyyttä" oikeastaan tarvitaan? Paraneeko vaikkapa naarmuisten levyjen lukeminen? Vai onko tärkeimpänä ideana iskeä levyihin järeä kopiosuojaus, kuten Tomm vihjaili?

CD:hän on jo muutenkin taantuva formaatti, jonka mm. FLASH-muistilliset soittimet ja muistikortit syövät hiljalleen pois, luulisi löytyvän uudempiakin ideoita, joihin Sony voisi panostaa.

46.11.2008 18:29

Itse kyllä ostan vastaisuudessakin musiikin levyinä, en millään flash-muistilla. Ehta CD tai mikä lie tulevaisuuden formaatti onkaan, on se joka levyhyllyyni päätyy. Eipä nuo omat ostetut CD:t ole vielä lakanneet toimimasta, joten uusi tekniikka ei kiinnosta niin kauan, kuin sillä yritetään repiä lisää rahaa minun kukkaron pohjalta.

57.11.2008 11:28

Lainaus:
Itse kyllä ostan vastaisuudessakin musiikin levyinä, en millään flash-muistilla.

Ostat jos voit - no ehkä sinun kaltaisiasi osajia on sen verran, että levyformaattikin säilyy. Eihän CD:n tehdasvalmistus sinänsä mitään maksa, joten julkaisijan kannalta suurimmat lisäkulut tulevat kai logistiikasta ja kauppojen myyntitiloista.

Mutta taitaa tuo Sonyn Blu-spec CD oikeasti olla suunnattu levyjen valmistajille, eikä kuluttajan tarvitse siitä juuri välittää. Tokihan se aina on parempi, jos levyä luettaessa tulee vähemmän virheitä, joita virheenkorjaus joutuu paikkailemaan.

67.11.2008 14:34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti wipe2000:
Ekat CD:ni ja soittimen Toshiba XR-Z70) ostin muistaakseni vuonna 1984 , eikä tähän päivään mennessä yhtään hyvin pidettyä tehdastekoista levyä ole tullut vastaan, joka ei toimisi korvinkuullen virheettömästi kunnon soittimessa. Naarmuiset - ja itsepoltetut levyt sekä joku surkea autosoitin ovat oma lukunsa. Hieman siis herää kysymys, mihin tätä uutta formaattia ja sen pienempää "virheherkkyyttä" oikeastaan tarvitaan? Paraneeko vaikkapa naarmuisten levyjen lukeminen? Vai onko tärkeimpänä ideana iskeä levyihin järeä kopiosuojaus, kuten Tomm vihjaili?

CD:hän on jo muutenkin taantuva formaatti, jonka mm. FLASH-muistilliset soittimet ja muistikortit syövät hiljalleen pois, luulisi löytyvän uudempiakin ideoita, joihin Sony voisi panostaa.
Tai sitten näitä kaupataan hifisteille, jotka kuulevat optisissakaapeleissa äänenlaatueroja. ;)

77.11.2008 17:53
oh2eki
Inactive

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Itse kyllä ostan vastaisuudessakin musiikin levyinä, en millään flash-muistilla. Ehta CD tai mikä lie tulevaisuuden formaatti onkaan, on se joka levyhyllyyni päätyy. Eipä nuo omat ostetut CD:t ole vielä lakanneet toimimasta, joten uusi tekniikka ei kiinnosta niin kauan, kuin sillä yritetään repiä lisää rahaa minun kukkaron pohjalta.
Nyt olisi myös mahdollisuus moninkertaistaa taajuuskaista siitä 20-20.000khz:stä mitä se nykyään on, toinen mahdollisuus olisi luoda noin viisi kertaa pitempiä teoksia levyille. Mutta eipä tuo superaudio cd ottanut tuulta purjeissinsa, niin tuskimpa suunnittelevat taajuusalueen laajentamista kultakorville?

810.11.2008 11:42

Niin, kun SACD- ja DVD-Audio -formaatit ovat kuitenkin jo olemassa, ei liene hyötyä keksiä pyörää uudestaan.

Ja kun tuossa ei lukevien laitteiden speksejä muuteta mihinkään, ei taajuusaluetta käsittääkseni oikein voida kasvattaa, jotta yhteensopivuus säilyy. Mutta soittoajan pituutta voisi tosiaan kai helposti kasvattaa, vaikkei ihan 5-kertaiseksi, mutta ehkä tuplaksi nykyisestä "virallisesta" 74 minuutista? Kotipolttajalle, jolla esim. autossa ei ole usb- tai mp3-mankkaa, lisäpituudesta ehkä eniten hyötyä olisi.

920.11.2008 15:29

Lainaus:
Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Aunustico:
Itse kyllä ostan vastaisuudessakin musiikin levyinä, en millään flash-muistilla. Ehta CD tai mikä lie tulevaisuuden formaatti onkaan, on se joka levyhyllyyni päätyy. Eipä nuo omat ostetut CD:t ole vielä lakanneet toimimasta, joten uusi tekniikka ei kiinnosta niin kauan, kuin sillä yritetään repiä lisää rahaa minun kukkaron pohjalta.
Nyt olisi myös mahdollisuus moninkertaistaa taajuuskaista siitä 20-20.000khz:stä mitä se nykyään on, toinen mahdollisuus olisi luoda noin viisi kertaa pitempiä teoksia levyille. Mutta eipä tuo superaudio cd ottanut tuulta purjeissinsa, niin tuskimpa suunnittelevat taajuusalueen laajentamista kultakorville?
Tuollaisen blue-ray-levyn tarkoitus on helpottaa tietokoneiden cd-asemien toimintaa, kotikoneet tosiaan toimivat yleensä moitteetta.

CD-levyt ovat sinällään riittävän laadukkaita ja taajuusalue riittävä laadukkaaseen audion toistoon, ongelmanahan on yleensä musiinin masterointi ja mukaan ängetty liiallinen kompressio. Se ei parane taajuuskaistaa lisäämällä.
SACD-levyt ovat varsin elinkelpoisia klassisen musiikin puolella jossa 5-kanavaisuuden tuoma tilan toisto on hyödyllinen.

--

Tämän uutisen kommentointi ei ole enää mahdollista.

Tuoreimmat uutiset

Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin Samsung yllättää – Taipuva puhelin tulee jo ensi vuonna myyntiin (18.7.2018 20:02)
Samsung kehittää seitsemän tuumaista mobiililaitetta, jonka voisi taittaa keskeltä pienemmäksi – samaan tapaan kuin lompakon. Suunnitelmista uutisoi Wall Street Journal. Kyseessä olisi yksi ....
3 kommenttia
Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää Honor 10:n suorituskyky ja kamera paranee – Akkukestoakin luvassa lisää (18.7.2018 17:27)
Toukokuussa Suomessa myyntiin tulleelle Honor 10 -älypuhelimelle on luvassa kaksi mainittavaa muutosta elokuun 3. päivä ilmestyvän päivityksen mukana. Honor 10:n omistajien saataville on ....
2 kommenttia
Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä Googlelle valtavat sakot – EU vaatii Googlea purkamaan Android-sääntelyä (18.7.2018 16:33)
Euroopan komission on määrännyt Googlelle 4,34 miljardin euron sakon yhtiön hakukoneen määräävää markkina-asemaa vahvistavien laittomien käytäntöjen vuoksi. Käytännössä kyse on siitä, että Google ....
5 kommenttia
Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita Spotify muutti välimuistin tyhjentämistä – Ei pakota poistamaan ladattuja musiikkikappaleita (18.7.2018 06:48)
Spotify on tehnyt Android- ja iOS-sovelluksiinsa viimeisten viikkojen aikana pienen muutoksen, mutta se helpottaa monen kuuntelijan elämää ratkaisevasti. Ainakin arjessa on yksi ensimmäisen ....
1 kommentti
Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää Virtuaalilasit ottavat harppauksen eteenpäin – Vain yksi johto riittää (18.7.2018 06:30)
Seuraavien sukupolvien VR-lasien käyttömukavuus voi olla täysin toista luokkaa kuin nykyään, sillä VirtualLink-konsortio on esitellyt uuden USB-C-liitäntään pohjautuvan standardin, joka mahdollistaa ....
1 kommentti

Uutisarkisto